ExpressCard SSD jako systémový disk?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- balaam
- Začátečník
ExpressCard SSD jako systémový disk?
Zdravím,
zrovna jsem se díval na SSDčka do express card slotu (už jen proto, že ten slot absolutně nevyužívám a tak proč ho nevyužít, že?) a narazil jsem na tohle. Čtení až 120MB/s a zápis až 30 MB/s. Dalo by se to nějak smysluplně využít jako systémový disk? Nebo je to na takovéhle využití příliš pomalé?
zrovna jsem se díval na SSDčka do express card slotu (už jen proto, že ten slot absolutně nevyužívám a tak proč ho nevyužít, že?) a narazil jsem na tohle. Čtení až 120MB/s a zápis až 30 MB/s. Dalo by se to nějak smysluplně využít jako systémový disk? Nebo je to na takovéhle využití příliš pomalé?
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
Re: ExpressCard SSD jako systémový disk?
nezda se mi to jako stastne reseni. navic ten zapis je relativne dost zalostny.
- SNowie
- Začátečník
právě dnes mi přišel jeden parádní kousek, čtení 120MB/s, zápis 65MB/s .. náhodné čtení a zápis nechává běžné disky naprosto v prachu, stejně tak přístupová doba, zkus si najít disk FileMate 48GB, stojí zhruba 3500 - 4000 Kč (bohužel u nás jsem ho nikde nesehnal, tak zbývá UK/US shop) parádní věcička, jen trochu hřeje, ale nic hrozného:-) mám na tom systém a os naběhne za nějakých 20s (OS X), aplikace v řádu sekund ... z pevného pomalého velkého disku mám uložiště větších objemů dat, ideální věc
// vzhledem k příspěvku podemnou bych jen podotkl, že jsem nezkoušel na disk instalovat windows a pokud vím není to na macu možné (tedy instalovat na Express card SSD v bootcampu windows), což ovšem neznamená, že na běžném win-pc to nebude fungovat, určitě je nutné tohle před koupí prověřit
// vzhledem k příspěvku podemnou bych jen podotkl, že jsem nezkoušel na disk instalovat windows a pokud vím není to na macu možné (tedy instalovat na Express card SSD v bootcampu windows), což ovšem neznamená, že na běžném win-pc to nebude fungovat, určitě je nutné tohle před koupí prověřit
Naposledy upravil(a) SNowie dne pon 24. srp 2009, 21:46, celkem upraveno 1 x.
- Lokomotiva
- Začátečník
Je z toho vůbec možné bootovat?balaam píše:Zdravím,
zrovna jsem se díval na SSDčka do express card slotu (už jen proto, že ten slot absolutně nevyužívám a tak proč ho nevyužít, že?)
Ještě jsem neviděla v BIOSu možnost bootování z Express Card slotu.
- balaam
- Začátečník
SNowie: takové hodnoty s USB based SSD? Tomu se mi nějak nechce věřit, vždyť přes USB takové hodnoty snad dostat ani nejdou. Na ebayi jsem viděl ten FileMate 48GB za 180USD.
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
- SNowie
- Začátečník
tento disk se nepřipojuje na USB, ale na interní PCIE sběrnici notebooku, proto jsou hodnoty daleko vyšší, podobné disky jen s o něco nižším výkonem vyrábí také například Verbatim (tuším že pro ně platí hodnoty, které uvedl autor dotazu)balaam píše:SNowie: takové hodnoty s USB based SSD? Tomu se mi nějak nechce věřit, vždyť přes USB takové hodnoty snad dostat ani nejdou. Na ebayi jsem viděl ten FileMate 48GB za 180USD.
// USB v názvu zmiňovaného FileMate SSD znamenají přítomnost mini-USB portu na něm jako bonus, nikoliv jeho způsob připojení k PC
// pro porovnání reálných rychostí výsledky z xbench:
FileMate SSD vs 5400rpm Fujitsu HDD
Sekvenčně
SSD Uncached Write 119.05 73.10 MB/sec [4K blocks]
HDD Uncached Write 95.95 58.91 MB/sec [4K blocks]
SSD Uncached Write 110.16 62.33 MB/sec [256K blocks]
HDD Uncached Write 98.77 55.88 MB/sec [256K blocks]
SSD Uncached Read 57.51 16.83 MB/sec [4K blocks]
HDD Uncached Read 42.22 12.36 MB/sec [4K blocks]
SSD Uncached Read 230.74 115.97 MB/sec [256K blocks]
HDD Uncached Read 118.18 59.40 MB/sec [256K blocks]
Náhodně
SSD Uncached Write 19.05 2.02 MB/sec [4K blocks]
HDD Uncached Write 15.80 1.67 MB/sec [4K blocks]
SSD Uncached Write 122.56 39.24 MB/sec [256K blocks]
HDD Uncached Write 98.63 31.57 MB/sec [256K blocks]
SSD Uncached Read 990.94 7.02 MB/sec [4K blocks]
HDD Uncached Read 68.89 0.49 MB/sec [4K blocks]
SSD Uncached Read 520.17 96.52 MB/sec [256K blocks]
HDD Uncached Read 112.72 20.92 MB/sec [256K blocks]
ve všech případech je SSD rychlejší a vpřípadě náhodného čtení už jsou to násobné rychlosti, bohužel nemám 7200rpm disk pro porovnání seek je řádově rychlejší už z principu technologie
/// mohl bych přísahat, že v původním měření při sekvenčním čtení držel s SSD HDD +- krok, teď jsem to 3x přeměřil a je to stále o dost méně
Naposledy upravil(a) SNowie dne pon 24. srp 2009, 22:07, celkem upraveno 1 x.
- balaam
- Začátečník
Ahaa, tak to jsem to nedočetl celé Zajímavé, tak to se pak o tom zkusím poohlédnout. Ano, Verbatim je taky na PCI sběrnici, usb based SSD disky jsou defakto trošku lepší flash disky :/.
- Lokomotiva
- Začátečník
To je všechno hezké, ale jak z něj nabootuje operační systém?
Bude ho mít jen na zálohování, nebo co?
Bude ho mít jen na zálohování, nebo co?
- balaam
- Začátečník
Ne, chci jej mít jako normální OS, ze kterého by se windows spouštěly, ale v bootování nevidím až takový problém. Jakmile tam budou windows nainstalovány, řekl bych, že to půjde. Inu, pokud si tu SSD nakonec pořídím, poreferuji, co a jak.
- Lokomotiva
- Začátečník
Já v tom vidím problém největší - podívej se na bootovací sekvenci v BIOSu - vidíš tam bootování z Express Card slotu?
Jak je na EC SSD nainstaluješ, když řadič Express Card neuvidíš ty, ani instalačka?
Jak je na EC SSD nainstaluješ, když řadič Express Card neuvidíš ty, ani instalačka?
- balaam
- Začátečník
Pokud to neuvidí ani instalačka, tak to samozřejmě nepůjde a nic se neděje, protože si nerozhodím partišny. Jinak, mám zkušenost takovou, že třeba na bývalém netbooku mi to taky neukazovalo boot z flashky, dokud jsem jí neudělal bootovatelnou - pak se tam objevila.
Ptal jsem se jen z aspektu rychlosti, jestli by to bylo, či nebylo kontraproduktivní. Pokud to ty sama nezvažuješ, nebo nevíš přesně, jestli to půjde x nepůjde, pak je co říkáš zbytečné. Ber taky v potaz, že budu instalovat Visty, či W7, ne zastaralé XP, které by to pravděpodobně vážně neuměly. Pokud jsou dobré rychlosti a princip jako takový není kontraproduktivní, není důvod to nezkusit. Když to nepůjde z tohoto důvodu, zboží se dá vrátit.
Ptal jsem se jen z aspektu rychlosti, jestli by to bylo, či nebylo kontraproduktivní. Pokud to ty sama nezvažuješ, nebo nevíš přesně, jestli to půjde x nepůjde, pak je co říkáš zbytečné. Ber taky v potaz, že budu instalovat Visty, či W7, ne zastaralé XP, které by to pravděpodobně vážně neuměly. Pokud jsou dobré rychlosti a princip jako takový není kontraproduktivní, není důvod to nezkusit. Když to nepůjde z tohoto důvodu, zboží se dá vrátit.
- Lokomotiva
- Začátečník
A to je právě to, o co mi jde - abys nevyhodil zbytečně hrůzu peněz.balaam píše:Pokud to neuvidí ani instalačka, tak to samozřejmě nepůjde a nic se neděje, ...
...Pokud to ty sama nezvažuješ, nebo nevíš přesně, jestli to půjde x nepůjde, pak je co říkáš zbytečné.
Já jsem se nenarodila na zámku a peníze si vydělávám staromódním způsobem - prací.
A tak mě musí zajímat co co stojí. Tebe ne?
Určitě to není zbytečné - aspoň víš, v čem může být problém a třeba najdeš způsob, jak si to před koupí ověřit.
No a moje připomínky nejsou motivované tím, že ti to nepřeji, ale právě tím, že to sama zvažuji.
A tak pochopitelně beru v úvahu i další aspekty než je rychlost.
- balaam
- Začátečník
Právě rychlost jsem bral v úvahu už jen tím, že jsem založil toto téma . Ono read 100+MB je velmi pěkná věc a pokud už tam ten systém půjde nainstalovat, řekl bych, že boot nebude až takový problém. Uvidím. Jinak, co se peněz týče, také si vydělávám prací, ovšem beru to tak, že zboží se dá vrátit. A vzhledem k tomu, že se k většině věcí, které si koupím, chovám velmi slušně, není to pro mě problém. Přesto nevím, jestli se samotný upgrade vyplatí, zatím se ještě ani nerozhoduji, byl to předběžný dotaz. Přecijen za 4 tisíce není jen klasický SSD disk, který je jistě rychlejší, ale 2x 500GB klasické sata II disky.
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
melo by stacit nastavit boot from other devices
- Lokomotiva
- Začátečník
Já u noťasu tuhle možnost nemám, i když mám Express Card 34/54 slot.
Leda kdyby to snad bylo pod Removable Device.
Leda kdyby to snad bylo pod Removable Device.
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
to je mozne, ale 100% ti to nezarucim, protoze jsem jeste z expresscard nikdy nezkousel bootovat.
- code2
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem přemýšlel že udělám upgrade svého notebooku, hlavně by se mně líbila představa mít ve 12 palcovém notesu SSD i HDD, jenže po přečtení reakcí na ExpressCard SSD jsem se na to raději vybodl, viz - http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820161409
- zombux
- Odborník PCT
nedoporučuju, po vyzkoušení Expresscard eSATA řadiče který má ve výsledku +- stejnou rychlost jako USB 2.0 to nevidím jako jakýkoliv přínos, spíš naopak se přidává nevýhoda v podobě neohebného kabelu. pokud to jde, nejrozumnější je vyhodit optickou mechaniku a pomocí nějaké redukce dát SSD místo ní.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- code2
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Jenže já v X200 nemám žádnou opt.mechaniku
- zombux
- Odborník PCT
pořád je možnost připojit přes http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-x200 ... 110001.htm - ale cenově to je pak samozřejmě nesrovnatelně výš. tamta "věc" do SSD bude stejně "rychlá" jako nějaká lepší USB flashka.
Pfizer & Moderna inside