4GB RAM, pomůžu si s 64 bit Win?
- glowi2
- Nováček

-
4GB RAM, pomůžu si s 64 bit Win?
Mám ntb T400 s chipsetem Intel GM 45 Express. Lenovo uvádí, že ntb umí až 8GB RAM, takže memory remap by neměl být problém
.
Teď mi Vista reportuje 4 GB instalováno, 2,5 GB k dispozici
Nejsem si jistý, jestli si pomůžu koupí 64 bit Win.
Tj. každý tvrdí něco jiného a já nevím, jestli 32 bit OS umí skutečně využít celé 4GB RAM (teoreticky by měl) a prostě si ukousne těch 1.5 GB pro HW a s 64 bit OS na tom budu úplně stejně (a polepšil bych si pouze při nákupu RAM nad 4 GB).
Nebo při 64 bit OS budu mít k dispozici fyzické pamětí (předpokládám o několik set MB) víc.
Díky za vysvětlení (nejlepší by byla zkušenost z první ruky)
.
Teď mi Vista reportuje 4 GB instalováno, 2,5 GB k dispozici
Nejsem si jistý, jestli si pomůžu koupí 64 bit Win.
Tj. každý tvrdí něco jiného a já nevím, jestli 32 bit OS umí skutečně využít celé 4GB RAM (teoreticky by měl) a prostě si ukousne těch 1.5 GB pro HW a s 64 bit OS na tom budu úplně stejně (a polepšil bych si pouze při nákupu RAM nad 4 GB).
Nebo při 64 bit OS budu mít k dispozici fyzické pamětí (předpokládám o několik set MB) víc.
Díky za vysvětlení (nejlepší by byla zkušenost z první ruky)
- zombux
- Odborník PCT

Re: 4GB RAM, pomůžu si s 64 bit Win?
2,5GB mi přijde dost drsný, standardně bys měl na 32bit systému mít využito kolem 3GB paměti. nemáš náhodou zapnutej memory remap? jinak na 64bit systému bys měl k dispozici celých 4GB.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- UncleCz
- Začátečník

Predpokladam, ze ve Vasem pripade si graficka karta vezme z RAM 512MB, proto system jako operacni pamet vyuzije pouze 2,5GB (tedy dohromady 3GB).
Toto by samozrejme zustalo i v 64bit Windows (graficka karta by si ukousla 512MB z Vasi RAM). Rozdil by byl ten, ze by si to tentokrat ukousl z 4GB, nikoliv ze 3 .. --> System by vyuzil 3,5GB + 512MB graficka karta.
Hacek je ale v tom, ze 64bit operacni system , a tim spise vista, potrebuje na svuj chod vetsi mnozstvi RAM.
Ve vysledku dopadnete +- stejne, protoze 1GB pameti, ktere bude moci system vyuzit navic, vyuzije z velke casti jen pro svuj chod.
Doufam, ze jsem se vyjadril srozumitelne, v hlave mam porad brzo rano ...
Toto by samozrejme zustalo i v 64bit Windows (graficka karta by si ukousla 512MB z Vasi RAM). Rozdil by byl ten, ze by si to tentokrat ukousl z 4GB, nikoliv ze 3 .. --> System by vyuzil 3,5GB + 512MB graficka karta.
Hacek je ale v tom, ze 64bit operacni system , a tim spise vista, potrebuje na svuj chod vetsi mnozstvi RAM.
Ve vysledku dopadnete +- stejne, protoze 1GB pameti, ktere bude moci system vyuzit navic, vyuzije z velke casti jen pro svuj chod.
Doufam, ze jsem se vyjadril srozumitelne, v hlave mam porad brzo rano ...

- zombux
- Odborník PCT

ah, jasně kolega nade mnou má pravdu, neuvědomil jsem si že tam je sdílená grafika. 64bit systém zpřístupní celé 4GB, ovšem část z ní spolkne sdílená RAM grafiky, což si můžeš nastavit v BIOSu (mimochodem, 512MB je zbytečně moc, 128MB by mohlo docela dobře stačit).
jinak režie 64bit systému je o něco větší, ale ve srovnání s 32bit to nebude až taková pecka, maximálně desítky megabytů.
jinak režie 64bit systému je o něco větší, ale ve srovnání s 32bit to nebude až taková pecka, maximálně desítky megabytů.
- glowi2
- Nováček

-
Díky za odpovědi.
Co se týče BIOSU, tak memory remap ani nastavení paměti u sdílené grafiky neumožňuje. Zkusím něco vygooglit. Zatím to neřeším.
Že 64 bit aplikace jsou náročnější na paměť vím, ale že by o tolik, aby nula o nuly pošla?
Ale s to, že 64bit OS umí CELÝCH 4 GB RAM mi stále není úplně jasné.
Je to tedy tak, že v praxi 32bit Win neumí adresovat celé 4GB RAM a situace, že mám k dispozici pouze 2,5 GB není dána pouze tím, že OS ukousne pro HW 1,5 GB ?
tedy:
DOBŘE: 4GB RAM > 32 bit OS využije pouze cca 3,3 GB > z toho ukousne pro HW 0,8 GB > pro aplikace zbyde 2,5 GB
(64 bit OS má smysl)
ŠPATNĚ: 4GB RAM > 32 bit OS využije vše > z toho ukousne pro HW 1,5 GB > pro aplikace zbyde 2,5 GB
(64 bit OS by neměla smysl)
Co se týče BIOSU, tak memory remap ani nastavení paměti u sdílené grafiky neumožňuje. Zkusím něco vygooglit. Zatím to neřeším.
Že 64 bit aplikace jsou náročnější na paměť vím, ale že by o tolik, aby nula o nuly pošla?
Ale s to, že 64bit OS umí CELÝCH 4 GB RAM mi stále není úplně jasné.
Je to tedy tak, že v praxi 32bit Win neumí adresovat celé 4GB RAM a situace, že mám k dispozici pouze 2,5 GB není dána pouze tím, že OS ukousne pro HW 1,5 GB ?
tedy:
DOBŘE: 4GB RAM > 32 bit OS využije pouze cca 3,3 GB > z toho ukousne pro HW 0,8 GB > pro aplikace zbyde 2,5 GB
(64 bit OS má smysl)
ŠPATNĚ: 4GB RAM > 32 bit OS využije vše > z toho ukousne pro HW 1,5 GB > pro aplikace zbyde 2,5 GB
(64 bit OS by neměla smysl)
- UncleCz
- Začátečník

Verze kterou pisete jako 'DOBRE' je spravne, Jen s tim, ze system dokaze vyuzit pouze 'cca' 3GB, nekdy neco malo vice.. a z toho si jeste ukousne pro grafarnu (pro tu si vezme max 512MB, ale i to je o moc vice, nez je potreba)
--> smysl to rozhodne ma.
P.S.
a) Pokud budete mit 8GB RAM a 32bit system, porad budete mit v systemu napsano - 2,5GB vyuzitelne pameti.
b) Pokud budete mit 8GB RAM a 64bit system, budete mit v systemu napsano - 7,5GB vyuzitelne pameti.
--> smysl to rozhodne ma.
P.S.
a) Pokud budete mit 8GB RAM a 32bit system, porad budete mit v systemu napsano - 2,5GB vyuzitelne pameti.
b) Pokud budete mit 8GB RAM a 64bit system, budete mit v systemu napsano - 7,5GB vyuzitelne pameti.

- zombux
- Odborník PCT

v 64bit prostředí je teoreticky adresovatelných 16 exabytů RAM, což je dneska nepředstavitelná hodnota. takže jakékoli množství paměti umístěné do dnešního notebooku bude vždy vidět celé.glowi2 píše:Ale s to, že 64bit OS umí CELÝCH 4 GB RAM mi stále není úplně jasné.
ono "užírání paměti hardwarem" v 32bit režimu je způsobené tzv. mapováním hardwaru - a hardware se mapuje logicky "odzadu", od konce adresovatelného prostoru paměti. tj v 32bit systému je adresovatelných 4GB paměti, ale protože je nutné mapovat hardware, reálně je k dispozici méně, a to v závislosti na konkrétním hardwaru, obvykle to je někde mezi 2,7GB-3,5GB. v případě 64bit prostředí se harware taky mapuje, ovšem taky odzadu, tj od 16 exabytů, což v případě osazených 4,8,200GB RAM pořád znamená že bude k dispozici všechna RAM. mapování bude znamenat obdobný problém jako dnes na 32bit systému, teprve až když budeme počítače osazovat množstvím blížícím se k 16EB paměti.
sdílená grafická RAM ovšem je něco jiného než mapování hardwaru, ta se z operační paměti ukrojí vždy, nezávisle na 32bit nebo 64bit systému nebo osazené paměti. takže rovnice zní takto:
celková RAM k dispozici na 32bit systému = (menší z čísel (4GB mínus namapovaný hardware), (skutečně osazená RAM)) a to celé mínus sdílená grafická RAM
celková RAM k dispozici na 64bit systému = skutečně osazená RAM mínus sdílená grafická RAM
snad jsem to napsal srozumitelně...
edit abych to ještě upřesnil:
operační systém pracuje vždy s celým pamětovým prostorem, bez ohledu na skutečně osazené množství paměti. 32bitový systém pracuje se 4GB, 64bitový s 16EB. hardware je mapován odzadu, tj i v případě že je skutečně osazeno daleko méně paměti než je limit daného prostoru, tak je hardware mapován od limitu zpět. a právě v případě kdy se osazené množství paměti blíží limitu, narážíme na mapovaný hardware, proto je celková využitelná RAM nakonec o něco nižší než je daný limit architektury.
množství mapovaného hardwaru jde mírně ovlivnit zakázáním nepotřebného hardwaru (porty, modemy a další integrovaná zařízení), ale takto získané množství volné paměti už je prakticky bezvýznamné - jednoduše proto, že nejvíc paměti spolkne základní hardware, který zakázat nejde.
Naposledy upravil(a) zombux dne pon 24. srp 2009, 12:07, celkem upraveno 1 x.
- glowi2
- Nováček

-
Děkuji všem za odpovědi a čas, který jim věnovali.
Teď mi je to skutečně jasné.
Teď mi je to skutečně jasné.