SAS a SATA v jednom serveru

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
panet
Začátečník
Začátečník

SAS a SATA v jednom serveru

Příspěvek od panet »

Mam Fujitsu Siemens TX150S6 a v nem 2xSAS300GB hotplug v RAID 1 na radici LSI-megaraid neco, ktery je v PCIe slotu.
Na desce jsou jeste dva SATA konektoryv + 1x Mini SAS konektor, ktery by mel predstavovat dalsi 4 SATA konktory. Ja bych na desku samotnou chtel jeste pripojit 2SATA disk v RAID1 (nepotrebuju tak rychly disk jako velky a v SAS se tak velke nedelaji)

Clovek od Fujitsu nechtel o kombinaci SAS/SATA vubec slyset a odmitl se o ni bavit, nicmene mi neni jasne, proc by se disky, kdyz jsou kazdy na svem radici nemohly snest.

Bohuzel to nemuzu jen tak jednoduse vyzkouset, protoze nemam Mini SAS (4x)konektor, abych ten raid vytvoril (muzu pouzit dva SATA volne konektory klasicke, ale na jednom je DVD a porad nemam jistotu 3x SATA zarizeni) a kupovat Mini SAS jen tak navyzkouseni je vcelku risk.

Myslite, ze by v te kombinaci mohl byt opravdu problem?

Diky
TomTom
Začátečník
Začátečník

Re: SAS a SATA v jednom serveru

Příspěvek od TomTom »

Shodou okolností máme úplně stejný server TX150S6 a provozujem tam RAID1 SAS disků a SATA RAID1 naprosto bezproblémů už více než rok. Takže asi tak. Nevím proč by měl být problém, když řadič podporuje SAS i Sata. Máme tam teda originální disky Fujitsu hotplug (oem seagate), ale řekl bych, že to je jedno.
panet
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panet »

Mohl bych poprosit tedy o upresneni?
Mate "externi" radic SAS a na nem povesene soucasne SAS i SATA v RAIDu, vse hotplug a na radici, ktery je integrovan na zakladni desce nemate zadny disk?

Pro mne jsou to velmi dulezite informace, protoze skladam do skoly novy server, puvodne jsem SAS/SATA predpokladal a prodejce vcetne konfiguratora od FS me natolik od teto kombinace zrazovali, ze jsem zustal stat na miste a resim co dal.
TomTom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomTom »

Mělo by to být, tak jak píšeš. Všechny disky pověšené na řadič v pci slotu a na desce nic. Přikládám screen ze ServerView Raid software, kde je vidět konfigurace. Fujitsu disky jsou SAS 15K ot./min. a Seagate jsou SATA 2 7,2K ot./min. Fyzicky jsem to neověřoval, ale z toho rozhraní by to mělo být správně.

[img=http://s1.imgupload.cz/img/-150-150/19584/bjagD/server.png][/img]

//nevím jestli kombinace sas+sata najednou má nějaký objektivní nevýhody, ale u nás nikdo nic nenamítal a vše běží už přes rok bez problému 24h/den, 7dní/týden při takové řekněme "střední zátěži".
panet
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od panet »

Takze jen pro uzavreni:
K Primergy TX150 S6 2x SAS300GB hotplug jsem dokoupil 2x SATA 1TB WD RE3 a povesil je mini SAS/SATA kablikem primo na radic Lsi Mega Raid (asi 1078 - ma zvladat 8xSAS/SATA, 2 x MiniSAS4x port), bez problemu nakonfigurovano na RAID1, bez problemu (pravda zatim dva dny) provoz na W2003 (premigrovano postupne z PIII (rok instalace 2004) --> PIV (2006) --> 4Core XEON(dnes)).
Disky jsou v 5,25 sachtach v redukcich (zatim vlastni "vyroby").

TomTome moc dekuji, Tva odpoved byla jedna ze zlomovych informaci pro ma dalsi patrani (zejmena o radici) a nasledne finalni rozhodnuti.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“