Disk a videosoubory

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
WILD3N
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Disk a videosoubory

Příspěvek od WILD3N »

Dobrý den,

vzhledem k nedávnému testu nového SSD od Intelu jsem se dozvěděl z komentářů pod tímto článkem vceku zajímavou věc.
A to konkrétně, že SSD disky v praktických testech nejsou o nic/moc výkonější než klasické HDD, protože jejich úžasné přenosové rychlosti jsou stějně bržděny sběrnicí a to už někde u 60 - 80 MB/s. Tak jsem se pokusil k tomuto nalézt doplňující/potvrzující tvrzení, avšak neúspešně. Tak bych se rád zeptal: Je to pravda a je to skutečně tak zlé ?

Já totiž jakožto člověk (hmm nebo spíš "člověk" :) ? ) pracující často s velkými videosoubory bych opravdu využil přednosti SSD (pokud jsou aplikovatelné i v praxi). Tento disk by pravděpodobně nebyl systémový, ovšem fungoval by jako úložiště pro již zmíněné videosoubory, nějaké aplikace a někdy i jako page file pro některé nenažrané aplikace (že After Effects ?! ).

Tak se chci zeptat: zrychlí moji práci SSD disk na tolik aby bylo užitečné si ho koupit ?

Pak je tu ještě samozřejmě alternativat 10k HDD, ale tam mým problémem je hlavně hlučnost - protože některé disky uvádí přes 30 dBa (!), což mi přijde jako opravdu hodně.

Olmouvám se za takto vyčerpávající příšpěvek, ale byl bych opravdu vděčný za jakoukoliv radu.

Děkuji předem za odpovědi.
V rekonstrukci....
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Disk a videosoubory

Příspěvek od kotas »

Taky se tak nějak přidám k dotazu, zajímají mě praktické zkušenosti s SSD pevnými disky - uvažoval jsem, že bych si jeden pořídil (primární) na Widle a práci.. :oops: .

Ti, kteří ví nebo mají SSD v desktopu, nechť píšou.
- Seznámil jsem se akorát s netbookem od ASUSu za cenu okolo 13k a rozdíl při práci zanedbatelný, proto se ptám :roll: .
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“