ATi Radeon HD4890/4860 (RV790) - Info, testy, recenze atd #2

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATi Radeon HD4890/4860 (RV790) - Info, testy, recenze atd #2

Příspěvek od no-X »

Zajímavý, díky. Škoda jen, že valná část jsou DX9 hry.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

TechPowerUp - MSI HD 4890 Cyclone SOC 1 GB GDDR5

Review dalšího Radeonu HD 4890 přetočeného z výroby na 1000/1000MHz
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

v tom 2560x1600 8xAA dostavaj ty dve GTX275 pekne na zadek :)
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

Stratos píše:v tom 2560x1600 8xAA dostavaj ty dve GTX275 pekne na zadek :)
AMD měla měsíc po uvedení HD4890 vydat i její dvoučipovou verzi,nějaká GTX 295 na jednom PCB by skončila v propadlišťi křemíkových dějin.
barco
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od barco »

Stačí sa trochu bližšie pozrieť na výsledky a nie iba vypichnúť jeden graf celkového výkonu a hneď je to inak, ale to by nebol správny Stratos prístup, že. :roll:

Crux testoval 8 hier. Pri rozlíšení 2560x1600 + 8xMSAA ; 16xAF dopadli výsledky takto:
  • Call of Duty: World at War - SLI má o 5 snímkov viac v priemerných FPS, v minimálnych dokonca o 10. Je to ale k ničomu, pretože je to 12 vs. 22 FPS = nehrateľné.
  • Crysis: Warhead - nehrateľné na obidvoch systémoch ani pri 4xAA
  • Devil May Cry 4 - obidva systémy dosahujú hodnoty minimálnych FPS nad 60 = zbytočné vyhlasovať víťaza
  • Far Cry 2 - taktiež nehrateľné, average FPS kolo 30, to určite radšej zvolím menej náročné nastavenie. ATi v min. FPS o 10 snímkov lepšia.
  • Fallout 3 - s HD texture packom naráža GF na limit VRAM, ATi víťazí
  • Grand Theft Auto IV - netestované pri danom rozlíšení
  • Race Driver: GRiD - opäť obidva systémy nad hodnotou 60 FPS min.
  • S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky - taká istá situácia, ako pri Crysis: Warhead
Conclusion ?
Rečou čísel + Stratos = "v tom 2560x1600 8xAA dostavaj ty dve GTX275 pekne na zadek".
Realita = pri braní ohľadu na tzv. "smooth gameplay", teda to, čo každý hráč požaduje najviac ATi víťazí v jednej hre (Fallout 3 + HD texture pack), remíza nastáva v dvoch hrách (Devil May Cry 4 a Race Driver: GRiD) a ostatné 4 hry neboli hrateľné ani na jedom systéme. Tomu vravím drtivé víťazstvo. :roll:

A to som ani nespomenul, že maximálne tak 2% hráčov zaujíma výkon v xHD rozlíšení s 8-násobným AA ...

občas mi to tu príde, ako keby tu nikto nieje hráč a iba prezeral grafy a vynášal uletené verdikty ...
.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

:-D aspon nekdo to tu vidi realne
smoula píše: AMD měla měsíc po uvedení HD4890 vydat i její dvoučipovou verzi,nějaká GTX 295 na jednom PCB by skončila v propadlišťi křemíkových dějin.
a obracene to samozrejme neplati ze ? :-D

edit: chapu ze jsem v topicu o ATi, ale chtelo by to trochu objektivity
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

keistown píše:a obracene to samozrejme neplati ze ? :-D
Uhodls, obráceně to neplatí. GTX295 je postavená na 55nm GT200b revize B3, která byla navržená právě pro použití na GTX295 (byť se dnes používá i na GTX285 a GTX275). Oproti tomu HD4870X2 staví na původní staré RV770. nVidia tedy, na rozdíl od ATi, aktuálně nemá žádný lepší čip, který by na duální kartu mohla použít - jede nadoraz.

Smoula sice občas plácá páté přes deváté, ale v tomhle má pravdu.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

barco píše:..
ano to stacilo i u recenze co delal obr a taky by HD4890 dopadla o dost lepe. Bohuzel na tohle se nehraje a zaverecny graf je proste lepsi ve prospech ATI. Jenom to dokazuje ze 8xAA je proste u ATI lepe vyreseno a nejspise ma ATI lepsi kompresni algormitmy a dochazi ji dech daleko pomaleji. S timto faktem neudelas nic :)
Milan79
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Milan79 »

Zdravím!
Neporadil by někdo,kde by se dala ještě zakoupit Sapphire Radeon HD 4890 TOXIC 1GB DDR5 PCIE s Vapor-X chlazením? Co jsem tak koukal po shopech,tak ji nikde nemají a někde dokonce píšou že už ani nebude.
Je mi jasné,že se brzo ukáže v prodeji nová řada,ale ta bude asi cenově jinde a mě ještě ke všemu dost tlačí čas.Jako věrnému zákazníkovi ATI mi padla do oka zrovna tato :(
Mám doma dosluhující HD 2900XT,ale na ní je nejspíš něco v pr....,protože se po 15 minutách hraní objeví jen černá obrazovka a obraz se vrátí až po vychladnutí a restartu. Při práci ve win funguje normálně :roll:(ale to je do jiného tématu)
Posílal jsem žádost o potvrzení dostupnosti do dvou eshopu,ale zatím se neozvali...
Díky.
CPU:AMD Ryzen 7 9800X3D + Endorfy Fera 5 Black ; MB:ASUS TUF GAMING B650E-E WIFI ; GPU:SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 9070 XT GAMING 16G ; RAM:Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO ; HDD:Seagate 6TB, Kingston FURY Renegade G5 2TB ; PWR:Seasonic Focus GX-1000 ATX 3.1 ; CASE:Be quiet SILENT BASE 802 ; OS:Windows 11 Pro ; Monitor:MSI MAG321QR-QD
Syntex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Syntex »

No cenově jinde, to možná ani moc ne.

Spíš bych to viděl na to, že to budeš muset těch pár týdnů vydržet, kupovat 4890 1Gb Toxic Vapor-x je před vydáním nové řady trošku ukvapené.
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

Milan79 píše:Zdravím!
Neporadil by někdo,kde by se dala ještě zakoupit Sapphire Radeon HD 4890 TOXIC 1GB DDR5 PCIE s Vapor-X chlazením? Co jsem tak koukal po shopech,tak ji nikde nemají a někde dokonce píšou že už ani nebude.
Je mi jasné,že se brzo ukáže v prodeji nová řada,ale ta bude asi cenově jinde a mě ještě ke všemu dost tlačí čas.Jako věrnému zákazníkovi ATI mi padla do oka zrovna tato :(
Mám doma dosluhující HD 2900XT,ale na ní je nejspíš něco v pr....,protože se po 15 minutách hraní objeví jen černá obrazovka a obraz se vrátí až po vychladnutí a restartu. Při práci ve win funguje normálně :roll:(ale to je do jiného tématu)
Posílal jsem žádost o potvrzení dostupnosti do dvou eshopu,ale zatím se neozvali...
Díky.
Ale ale tak černě bych to neviděl,na začátku října si koupiš dejme tomu HD5850 a budeš vysmátej.S tvou stávající to vypadá na chlazení,což takhle vyměnit chladák?
Ten Vapor vypadá spíš na Bazar než na nějaký slušnější obchod.
Milan79
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Milan79 »

Syntex píše:No cenově jinde, to možná ani moc ne.

Spíš bych to viděl na to, že to budeš muset těch pár týdnů vydržet, kupovat 4890 1Gb Toxic Vapor-x je před vydáním nové řady trošku ukvapené.
Zoufalá situace si žádá zoufalé činy :(
smoula píše: Ale ale tak černě bych to neviděl,na začátku října si koupiš dejme tomu HD5850 a budeš vysmátej.S tvou stávající to vypadá na chlazení,což takhle vyměnit chladák?
Ten Vapor vypadá spíš na Bazar než na nějaký slušnější obchod.
No jo,jenže to je ještě měsíc a ani to podle spekulací není jistý,tak abych nakonec nebyl bez grafarny do vánoc :-D
Co se té staré karty týče,tak na ni mám od začátku HR-03Plus+120mm větrák a ten funguje bezvadně.Spíš bych to typoval na něco napáleného nebo dosluhujícího,protože zanešený ten chladič nikdy moc nebyl a čas od času ho ještě čistím + když začal být problém,vyměnil jsem teplovodivou pastu což stejně nepomohlo.
Na bazar si myslím že je ještě brzo,téhle karty se jen tak někdo zbavovat nebude,při tom výkonu který dává a když ji vlastně není v tuhle chvíli za co měnit...
CPU:AMD Ryzen 7 9800X3D + Endorfy Fera 5 Black ; MB:ASUS TUF GAMING B650E-E WIFI ; GPU:SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 9070 XT GAMING 16G ; RAM:Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO ; HDD:Seagate 6TB, Kingston FURY Renegade G5 2TB ; PWR:Seasonic Focus GX-1000 ATX 3.1 ; CASE:Be quiet SILENT BASE 802 ; OS:Windows 11 Pro ; Monitor:MSI MAG321QR-QD
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Milan79 píše:No jo,jenže to je ještě měsíc a ani to podle spekulací není jistý,tak abych nakonec nebyl bez grafarny do vánoc :-D ...
Minimálně DX11 mainstream karty by měli být dostupné v průběhu listopadu, OBR jen mlží.
Milan79
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Milan79 »

Krteq píše:
Milan79 píše:No jo,jenže to je ještě měsíc a ani to podle spekulací není jistý,tak abych nakonec nebyl bez grafarny do vánoc :-D ...
Minimálně DX11 mainstream karty by měli být dostupné v průběhu listopadu, OBR jen mlží.
Což je pro mě vlastně ještě horší zpráva :(
Scout
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scout »

Tak jsem dnes zakoupil tuhle kartu:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66845

Systém nabootuje do windows a než stačím nainstalovat drivery tak spadne pokaždé do "modré smrti".

Je pravda že mi to občas takhle spadlo i s 1950Pro ale jednou za čas..tohle spadne pokaždé.

Fakt nevím co s tím.. :(

Zkusím přeinstalovat Wokna (běží 3roky) a uvidím.

Dík za každou radu
Scout
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scout »

Tak jsem zkusil nainstalovat ovladače v nouzovém režimu a začalo to po restartu fungovat. Ještě uvidím jak se to bude chovat při zatížení...
bitskull
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bitskull »

Scout: Mas na tu kartu dostatecne silny zdroj? Jeste muzes zkusit nabootovat do nouzoveho rezimu a zkusit nainstalovat ovladace v nem.

EDIT: Tak to bylo tesne :)
Core i5 3570 & CM Hyper 212+, MSI N750Ti-2GD5/OCV1, GEIL EVO 2x8GB 1600MHz, GIGABYTE GA-H77M-D3H, Enermax Liberty DXX 400W, Silverstone TJ08B - MicroATX, LED LG 22" - 1920x1080, W10
beardie
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od beardie »

novy bios na dosku...
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
Scout
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scout »

Tak chlapi, zkusil jsem Fifu a kouslo se to. Tak jsem to zkusil znova začalo to při hře házet artefakty skočilo do "modré smrti" a restartoval se PC.
Je pravda že mi ta Fifa poslední dobou padala i s tou 1950Pro...
Možná by to mohlo být ještě deskou ona se docela hřeje v tomhle není moc povedená..:(
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“