SSD disk jako systém ??
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Gling-glo
- Začátečník
-
Re: SSD disk jako systém ??
Vysledky v Atto (WRITE) su jedna vec, druha vec je, ze ako systemovy disk je prave nove SSD od Intelu vhodnejsie ako napr. Vertex. Je lepsi v IOPS, je lepší v sekvenčnom čítaní, je lepsi v random read performance ako aj random write performance. Jednoducho na aktivity v systeme, na pouzivanie programov atd. je vhodnejsi. Teda ak niekto nema tendenciu ukladat na systemovy disk velke subory a kopirovat ich sem a tam. No to asi pri dnesnych cenach SSD diskov a kapacitach malokto
DOSKA: ROG STRIX B550-I GAMING CPU + COOLER:AMD Ryzen 5 5600X + Noctua NH- C14S RAM:2x16GB, 3600MHz CL16 Kingston Fury Renegate HDD: WD black SN850 1TB VGA:Gainward RTX 3080 CASE + ZDROJ: Lian Li TU150WA+Corsair SF600 MONITOR:Alienware AW3423DWF
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
No dívám se že SSD X25-M, 80GB SATA II 2.5, MLC, High Performance, 34nm Product LineSsnake píše: ten novy intel je pod 5k (80GB) snad tak zustane az bude skladem. vertex muzu mit jeste trochu levneji (idkyz v krame je za 6k = predrazeny). intel je trochu rychlejsi (ne ve vsem), ale zas to neni zadny extra rozdil. pokud muzes koupit intel, asi bude lepsi, pokud ne, vertex je hned za nim.
trochu me zarazi rychlost zapisu u toho intelu : 70MB/s je jednim slovem ubohe.
už mají shopy skladem a stojí od 4700Kč s DPH.
Což už je dobrá cena.
Škoda že se nedělají 40GB verze, bohatě by mi stačily, za poloviční cenu a do raidu.
- Ssnake
- Začátečník
-
40GB za 2500 bych bral taky uvazuju o te 80GB do ntb, tam mi ta rychlost zapisu moc vadit nebude, vertexa si necham na pc, tem vyuziju ten zapis lip. navic ted by mely zlevnit vertexy apod. - intel je o 1500 levnejsi (u nas teda), a objednavat z usa jsou zbytecne starosti navic...
FD500, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-U9B, 2x8, 1060, 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
- vesna
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jo starosti pro meSsnake píše:40GB za 2500 bych bral taky uvazuju o te 80GB do ntb, tam mi ta rychlost zapisu moc vadit nebude, vertexa si necham na pc, tem vyuziju ten zapis lip. navic ted by mely zlevnit vertexy apod. - intel je o 1500 levnejsi (u nas teda), a objednavat z usa jsou zbytecne starosti navic...
ten intel to drti tou cenou, to je fakt. Moc neverim te random write a read performance-muzete nahodit garfy?
ps. Index 7.8 ve win 7 ?? wow, vertex ma "jen" 7.3
Procak> AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz (default) + chladic CM Hyper 212 Deska> GA-MA790GP-DS4H + bios F6 Pameti> Hyper-X 1066Mhz(na 800Mhz) DDR2 8GB Grafika> GeForce 8800GTS 512 (default) Disky> (1x) SSD OCZ Vertex 60GB -samozrejme system (1x) Samsung HD154UI 1,5TB (1x) Samsung 1TB HD103UJ (1x) Seagate 1,5TB ST31500341AS Zdroj> Corsair HX750 Zvuk> Xonar DX + Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX Klavesnice> Logitech Cordless Desktop Wave Pro Monitor> LCD ViewSonic VX2025wm a LG W2600HP-BF Case> Lian Li PC-V2110 OS> Windows 7 Ultimate 64bit Notas> Dell X1
- Nemam
- Nováček
-
Ahoj lidi,taky přispěju do diskuze.Koupil jsem SSD disk :OCZ Summit Series 60GB SSD 2.5" SATA II, 128MB Cache, MLC
Xp me najedou za 7 vteřin,takze to je rozdil opravdu velky,ale jakmile pripojim druhy disk: SEAGATE Barracuda 7200.11 640GB, SATA II NCQ 32MB cache, 7200ot, PMR
Tak system nabíha tak 20 vteřin, nevíte čím to může byt?
Xp me najedou za 7 vteřin,takze to je rozdil opravdu velky,ale jakmile pripojim druhy disk: SEAGATE Barracuda 7200.11 640GB, SATA II NCQ 32MB cache, 7200ot, PMR
Microsoft Windows XP Professional Service Pack 3 , VGA: 2xGTX 285 , Processor: core i7 4,52Ghz,Chladič:Thermalright IFX-14 ,RAM:3x2GB 1600Mhz OCZ Triple mode , Zdroj:Corsair750W, Deska:Asus rampage Extreme 2
- vesna
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak cim to muze byt, dyt si to sam napsal. Jak pripojis dalsi disk tak ho bios musi detekovat (respektive se podiva esi na radici neco neni - a ehjhle je, a tedka co to je? - tohle samo o sobe zabere par vterin) no a pak ho este musi nacist windows, proste ze to najednou udela o 13s vic se nediv... 20s je furt slusnych, mi w7 najedou na tom Vertexu za nakych 30s ale nejdyl trva asi inicializace AHCI driveru po postu..Nemam píše:Ahoj lidi,taky přispěju do diskuze.Koupil jsem SSD disk :OCZ Summit Series 60GB SSD 2.5" SATA II, 128MB Cache, MLC
Procak> AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz (default) + chladic CM Hyper 212 Deska> GA-MA790GP-DS4H + bios F6 Pameti> Hyper-X 1066Mhz(na 800Mhz) DDR2 8GB Grafika> GeForce 8800GTS 512 (default) Disky> (1x) SSD OCZ Vertex 60GB -samozrejme system (1x) Samsung HD154UI 1,5TB (1x) Samsung 1TB HD103UJ (1x) Seagate 1,5TB ST31500341AS Zdroj> Corsair HX750 Zvuk> Xonar DX + Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX Klavesnice> Logitech Cordless Desktop Wave Pro Monitor> LCD ViewSonic VX2025wm a LG W2600HP-BF Case> Lian Li PC-V2110 OS> Windows 7 Ultimate 64bit Notas> Dell X1
- Nemam
- Nováček
-
Aha,tak dik .
Microsoft Windows XP Professional Service Pack 3 , VGA: 2xGTX 285 , Processor: core i7 4,52Ghz,Chladič:Thermalright IFX-14 ,RAM:3x2GB 1600Mhz OCZ Triple mode , Zdroj:Corsair750W, Deska:Asus rampage Extreme 2
- EllE
- Začátečník
- DALE
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
no zajimal by me vas nazor - co byste doporucovali za ssd na system..
jestli ten Vertex (pripadne torqx - zkratka Indilinx) nebo Intel X-25M 34nm?
Pouziti - normalni, nic specialniho, sem tam editace foto/video, obcas hry, zkratka obecne, zadny extra zamereni
co procitam testy a recenze, vypada to ze chybu clovek neudela ani s jednim z nich.. dost podobny, ale o trochu vsude vede intel... (samozrejme nejvetsi minus - sekvencni zapis velkych souboru), cili bych do nej nejspis sel, nebo myslite ze ten zapis pujde nekde realne poznat?
Zkratka a dobre, kdybyste vedle sebe mely treba ten Vertex a Intel (dejme tomu ze cena za GB je +- stejna) do ceho byste sli a proc?
dik za pomoc s rozhodnutim
jestli ten Vertex (pripadne torqx - zkratka Indilinx) nebo Intel X-25M 34nm?
Pouziti - normalni, nic specialniho, sem tam editace foto/video, obcas hry, zkratka obecne, zadny extra zamereni
co procitam testy a recenze, vypada to ze chybu clovek neudela ani s jednim z nich.. dost podobny, ale o trochu vsude vede intel... (samozrejme nejvetsi minus - sekvencni zapis velkych souboru), cili bych do nej nejspis sel, nebo myslite ze ten zapis pujde nekde realne poznat?
Zkratka a dobre, kdybyste vedle sebe mely treba ten Vertex a Intel (dejme tomu ze cena za GB je +- stejna) do ceho byste sli a proc?
dik za pomoc s rozhodnutim
- Ssnake
- Začátečník
-
intel bych vzak do ntb, vertex do pc - zapis intelu je prakticky polovicni, takze zalezi jestli budes hodne zapisovat nebo ne (coz mi sedi u ntb), jestli casto instalujes tak to poznas...
ale jestli muzes cekat par vterin navic pri instalaci, tak muzes pockat i nekolik tisickrat 1ms pri ostatnich veci kdy ma navrch intel (tzn to vyjde nastejno....)
jako + intelu bych videl 80GB (proti 60), prip. 120 vs 160 (ale vykonejsi bude raid - ty narusty jsou neskutecne), dalsi vec bude dostupnost a cena... mozna pak podpora TRIMu atd., coz by meli mit stejne oba...
jinak kdybys mel PC s SSD, pri beznem pouzivani NEPOZNAS rozdil mezi intelG2 a vertexem... musel bys to zmerit takze vem ktery se ti vice LIBI.
jeste me napadlo : intel chce delat 40GB za 2500, takze 2 v raidu by mohly rozbit cokoliv (ma to byt ale ntb verze takze nevim jestli nebudou pomalejsi nebo tak neco...)
ale jestli muzes cekat par vterin navic pri instalaci, tak muzes pockat i nekolik tisickrat 1ms pri ostatnich veci kdy ma navrch intel (tzn to vyjde nastejno....)
jako + intelu bych videl 80GB (proti 60), prip. 120 vs 160 (ale vykonejsi bude raid - ty narusty jsou neskutecne), dalsi vec bude dostupnost a cena... mozna pak podpora TRIMu atd., coz by meli mit stejne oba...
jinak kdybys mel PC s SSD, pri beznem pouzivani NEPOZNAS rozdil mezi intelG2 a vertexem... musel bys to zmerit takze vem ktery se ti vice LIBI.
jeste me napadlo : intel chce delat 40GB za 2500, takze 2 v raidu by mohly rozbit cokoliv (ma to byt ale ntb verze takze nevim jestli nebudou pomalejsi nebo tak neco...)
- DALE
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
No prave ty instalace nejsou pro me uplne kriterium, to mi neva ze si pockam pul minuty navic, kdyz pak samotnej beh systemu bude o trochu rychlejsi (to bych klidne obetoval).. navic - nainstaluju co potrebuju a pak uz minimalne (jen sem tam neco).
Na ten raid by to chtelo jeste poradnej test... co sem videl tak narusty v sekvencnim cteni/zapisu byly fakt pekny, ale pri normalnim pouzivani to uz nebylo takrka znat.. (cili pro normalniho uzivatele asi na nic, ale kdo pracuje casto s velkejma souborama good) - a vetsinou tam nebyl test treba zapisu 4KB souboru (coz je prave vyhoda intelu...), a poctu IO operaci...
mm prave nevim co se mi libi vic ale rozmejslim se mezi tim Intelem 80GB a Torqxem 64GB (10 zaruka + bracket, jinak to sami jak vertex).. fakt nevim.. asi pockam az bude oboji skladem, a porovnam ceny... ("melo" by to byt tak, ze cena bude +- stejna, ale intel ma tech 20GB navic.. ale ted neni nikde skladem, takze ta cena muze klidne vylitnout...)
joo? no to by bylo zajmavy.. to by na system stacilo... ale to bude chtit zase poradnej test... takze to vidim jak zase cekam do nekonecna
edit: jo jeste k tomu raidu a TRIMu - co jsem cet, tak zatim zadnej raid radic nebude podporovat trim (v tu chvili co se objevi trim firmwary); takze to je dalsi otazka, jestli vyrobce radice predela firmware, jestli pude flashnout atd atd...
Na ten raid by to chtelo jeste poradnej test... co sem videl tak narusty v sekvencnim cteni/zapisu byly fakt pekny, ale pri normalnim pouzivani to uz nebylo takrka znat.. (cili pro normalniho uzivatele asi na nic, ale kdo pracuje casto s velkejma souborama good) - a vetsinou tam nebyl test treba zapisu 4KB souboru (coz je prave vyhoda intelu...), a poctu IO operaci...
mm prave nevim co se mi libi vic ale rozmejslim se mezi tim Intelem 80GB a Torqxem 64GB (10 zaruka + bracket, jinak to sami jak vertex).. fakt nevim.. asi pockam az bude oboji skladem, a porovnam ceny... ("melo" by to byt tak, ze cena bude +- stejna, ale intel ma tech 20GB navic.. ale ted neni nikde skladem, takze ta cena muze klidne vylitnout...)
joo? no to by bylo zajmavy.. to by na system stacilo... ale to bude chtit zase poradnej test... takze to vidim jak zase cekam do nekonecna
edit: jo jeste k tomu raidu a TRIMu - co jsem cet, tak zatim zadnej raid radic nebude podporovat trim (v tu chvili co se objevi trim firmwary); takze to je dalsi otazka, jestli vyrobce radice predela firmware, jestli pude flashnout atd atd...
- HrdinaJan
- Začátečník
-
Zdravim,
Prave mi prisel tenhle kousek (160GB verze INTEL SSD, 34nm verze), takže hned zacnu preinstalaci WIN a dam vedet jake jsou pocity. VELOCIRAPTOR pujde do sveta.
Stal me necelych 8000,-, i kdyz je to dobra cena , malo penez to neni tak doufam, ze nebudu nastvanej.
Pisu to sem ne proto abych machroval, ale abych se s Vami podeli o zkusenosti mit SSD nako c:\
EDIT: Vlozil jsem obrazek, ale nemam tuseni jestli je videt, holt vsechno jednou poprve.
Prave mi prisel tenhle kousek (160GB verze INTEL SSD, 34nm verze), takže hned zacnu preinstalaci WIN a dam vedet jake jsou pocity. VELOCIRAPTOR pujde do sveta.
Stal me necelych 8000,-, i kdyz je to dobra cena , malo penez to neni tak doufam, ze nebudu nastvanej.
Pisu to sem ne proto abych machroval, ale abych se s Vami podeli o zkusenosti mit SSD nako c:\
EDIT: Vlozil jsem obrazek, ale nemam tuseni jestli je videt, holt vsechno jednou poprve.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Kde jsi ho koupil?HrdinaJan píše:Prave mi prisel tenhle kousek (160GB verze INTEL SSD, 34nm verze)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- HrdinaJan
- Začátečník
-
V nemecku prez amazon.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
A to máš jenom na windows? trošku zbytečně moc místa
- HrdinaJan
- Začátečník
-
No mam par deformaci, jako napriklad instalaci vsech programu a her co tak nejak pouzivam. Nechce se mi porad neco odinstalovavat a zase vracet. Uz jenom hry si vezmou par desitek GB, sofrware to same a najednou zjistim že 80GB je pro me proste malo nebo na hrane. Chtel jsem INTEL a tohle je pro me osobne asi nej reseni.
128 GB treba CORSAIR nebo OCZ jsou urcite taky OK, ale moje volba padla na tohle.
Je to ted poprve co jsem nainstaloval "7" a jeste k tomu 64b, takže jeste ani nevim jestli je SSD oproti VELOCIRAPRORU nejak znat, ale to ticho je uplne super. Reakce systemu jsou opravdu rychle. Nejvetsi rozdil zatim vidim v bootu. Ten je oproti VELOCIRAPTORU a VISTA 32b asi polovicni.
128 GB treba CORSAIR nebo OCZ jsou urcite taky OK, ale moje volba padla na tohle.
Je to ted poprve co jsem nainstaloval "7" a jeste k tomu 64b, takže jeste ani nevim jestli je SSD oproti VELOCIRAPRORU nejak znat, ale to ticho je uplne super. Reakce systemu jsou opravdu rychle. Nejvetsi rozdil zatim vidim v bootu. Ten je oproti VELOCIRAPTORU a VISTA 32b asi polovicni.
- Ssnake
- Začátečník
-
60GB na win7 je minimum - taky bych uzivil vetsi, kdybych vzal vertexa 30GB tak ted asi nadavam... jinak dost lepsi by byly 2*80GB - prave raid u SSD je narez (nechapu jak ale v grafech meli rychlosti daleko pres 200% - nekde jsem tu daval i screen)HrdinaJan píše:...
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Proč by bylo 60GB na sedmy minimum? 30GB bohatě stačí, mám volných 15GB a programy tam mám jenom ty základní, swapák je vypnutý.Ssnake píše:60GB na win7 je minimum - taky bych uzivil vetsi, kdybych vzal vertexa 30GB tak ted asi nadavam... jinak dost lepsi by byly 2*80GB - prave raid u SSD je narez (nechapu jak ale v grafech meli rychlosti daleko pres 200% - nekde jsem tu daval i screen)HrdinaJan píše:...
- HrdinaJan
- Začátečník
-
Takže zaver je asi takovy, že kdybych nevedel, že mam v PD SSD tak bych to v cca 85 procentech použivani PC proste nepoznal. Sem tam je zmena opravdu patrna, treba pri instalaci aktualizaci WIN nebo pri kopirovani z SSD na druhej HDD, tam to nepada pod 120MB/s. Pri beznem použití je rozdil proste zanedbatelny. To, ze mi HD Tune tvrdi jak mam super SSD je sice pekne, ale v praxi je to jinak.
Jak už nekdo v diskusi pod testem tohoto SSD na PCT psal, tak dnesni SSD jsou konecne bez problemu (zpomalovani atd), ale opravdovej narust vykonu se mozna kona u modelu SLC, a i tam to neni buh vi jak znatelne. Narus 20-30 procent oproti HDD je v paxi dost malo poznat.
Zaver pro me je takovy, že nelituju utracenych penez. Konecne mam opravdu tiche PC. SSD neni v nicem horsi nez byl VELOCIRAPTOR a v nekterych pripadech je rychlejsi.
Jedine co by me zajimalo je, jestli bych nejak vyrazne poznal zapojeni techto dvou SSD do RAIDu. Papirove asi urcite, to jsem mel ale poznat i prechod z VELOCIRAPTORA na SSD, prakticky je asi taky neco jineho.
Jak už nekdo v diskusi pod testem tohoto SSD na PCT psal, tak dnesni SSD jsou konecne bez problemu (zpomalovani atd), ale opravdovej narust vykonu se mozna kona u modelu SLC, a i tam to neni buh vi jak znatelne. Narus 20-30 procent oproti HDD je v paxi dost malo poznat.
Zaver pro me je takovy, že nelituju utracenych penez. Konecne mam opravdu tiche PC. SSD neni v nicem horsi nez byl VELOCIRAPTOR a v nekterych pripadech je rychlejsi.
Jedine co by me zajimalo je, jestli bych nejak vyrazne poznal zapojeni techto dvou SSD do RAIDu. Papirove asi urcite, to jsem mel ale poznat i prechod z VELOCIRAPTORA na SSD, prakticky je asi taky neco jineho.
- Ssnake
- Začátečník
-
ted mi win7 zabira kolem 12GB, virtualPC dalsich 5, par programu (office atd) a jsme na 20GB, kdyz nahodim nejakou hru tak konec...jasne ze jde vyjit s 30GB, ale uzivil bych vpohode i vic nez 60 (=uz jsem potreboval na C: vic nez 60 a to ne kvuli hram)spajdr píše:Proč by bylo 60GB na sedmy minimum? 30GB bohatě stačí, mám volných 15GB a programy tam mám jenom ty základní, swapák je vypnutý.
vykonove u normalniho usera vetsinou nepoznal, stejne jako milion dalsich veciHrdinaJan píše:Takže zaver je asi takovy, že kdybych nevedel, že mam v PD SSD tak bych to v cca 85 procentech použivani PC proste nepoznal...
dobre MLC jsou taky vpoho a hlavne za dobrou cenu (vertex MLC se vpoho drzi intelu SLC (G1))HrdinaJan píše: Jak už nekdo v diskusi pod testem tohoto SSD na PCT psal, tak dnesni SSD jsou konecne bez problemu (zpomalovani atd), ale opravdovej narust vykonu se mozna kona u modelu SLC, a i tam to neni buh vi jak znatelne. Narus 20-30 procent oproti HDD je v paxi dost malo poznat.
mel jsem SCSI disky, ktere zraly neskutecne elektriky (15000rpm udela svoje), nejtissi taky nebyly, navic dalsi karta v PC (radic), snad metrovy siroky (68pin) kabel, zahrivani jak svina -->> dalsi vetrak -->> dalsi hluk... takze i kdyby se jim vertex vykonove jen vyrovnal tak je to pro me +, vykon neni vsechno (ja mam proti normalnimu HDD - kdyz pocitam 130MB/130MB na zacatku disku (napr velociraptor) - narust na 150/220 po CELEM disku (15%/70%), navic pristupovka je taky nekde jinde)
pokud bys na PC pracoval s necim co je narocne na disk tak rozdil poznas, pri prohlizeni wordu/nebo i hrani her neni moc sance, takze je to hodne o tom co na PC delas - v pripadech ze by te brzdil disk ti ssd raid pomuze neskutecne (zapis/cteni stabilne kolem 400/500MB/s proste poznat pujde), ale do HIGHEND PC uz proste SSD patri stejne jako tam kdysi cpali raptory v raiduHrdinaJan píše: Zaver pro me je takovy, že nelituju utracenych penez. Konecne mam opravdu tiche PC. SSD neni v nicem horsi nez byl VELOCIRAPTOR a v nekterych pripadech je rychlejsi.