Jaký netbook? Záleží na tom, co požaduješ... Pokud požaduješ maximální mobilitu, Asus Eee 1000xx není špatná volba (jen se rozhlídni, jestli nemá Celeron, to pak nevydrží moc dlouho). Problém je, že 10" display je prostě málo (což o to, 10" display je víceméně koukatelný, ale 1024x600 je málo). Samozřejmě na filmy to stačí, procházení netem taky (i když nevím, jak bys na cestách chtěl zapojovat net, to snad jen v autobusech) a word, či excel jakbysmet...
Pokud chceš ale něco použitelnějšího (za cenu maličko menší mobility), doporučím ti nějaký netbook s 11", 12" či 13" displayem. Nevýhoda je v tom, že tyto netbooky/mimonotebooky budou těžší a samozřejmě větší, ale z vlastní zkušenosti vím, že to není tak strašné. Takže, teď ti tu nahodím pár netbooků a k nim plusy a mínusy (vše je z Alzy, nebo CZC, ale dá se to sehnat i levněji)...
Lenovo Ideapad S12 - 12" display, dobré rozlišení, výborná klávesnice, Via nano je výkonnější, než Intel Atom (asi 10-30%, jak kde), ale zahřívá se a má menší výdrž (4-4,5 hodin s wifi, 5 hodin jen ve wordu atp). Já osobně jsem jej kupoval za 9 200 i s poštovným a balným, takže cena by se mohla považovat za plus.
Acer Aspire 1810T - Měl by mít skvělou výdrž (6-8 hodin), má o dost silnější procesor, než je Atom (asi 1,5x až 2x), 11" display, rozlišení taky pěkné. Jako mínusy bych uvedl vyšší cenu a značku, přecijen Acer je Acer... Jinak tento notebook se probírá pár threadů okolo, tak se zkus poohlédnout, třeba ti tam někdo napíše své dojmy

.
MSI U200 - 12" display, pěkné rozlišení, má v sobě Intel Celeron, který je silnější, než Atom, ale zase bude imho žravější (těm 6,5 hodinám výdrže na baterii bych nevěřil ani omylem, ostatně ten Ideapad tam má taky 6 a vydrží s wifi 4,5 maximálně, takže tak 4 hoďky ti tenhle vydrží). Netuším, jak je na tom se zpracováním, nebo klávesnicí, ale to zpracování asi nebude úplně ideální, MSI je MSI. Zase, docela vysoká cena oproti ostatním mininotebookům.
Pokud by jsi chtěl něco extrémně mobilního na úkor osobního pohodlí (čili malý display, malé rozlišení, ale pravděpodobně o pár hodin vyšší výdrž baterie), doporučím ti
Asus Eee PC 1005HA. Díky Atomu N280, který má stejný výkon, jako N270, ale menší TDP, disponuje tento netbook vážně poměrně velkou výdrž na baterii. K těm 7 hodinám by se to možná vyšplhat mohlo, na druhou stranu bál bych se klávesnice (a že ta je sakra důležitá u ICQ) a asi i toho rozlišení, které prostě stačít nemusí. Je ale menší, než kolegové a hlavně levnější.
Pokud by jsi chtěl co největší mobilitu bez ohledu na vše ostatní, doporučil bych ti asi ten poslední Asus Eee. Pokud by jsi chtěl co největší výkon, zkloubený s mobilitou bez ohledu na peníze, doporučil bych ti Acer Timeline, který jsem ti sem házel.
Pokud by jsi chtěl mobilitu i výkon s ohledem na peníze, doporučoval bych ti Lenovo Ideapad, které má trošku větší výkon, než Atom, je vcelku mobilní, ale víc, jak 4,5 hodin na baterii se zapnutým wifi z něj asi nevytřískáš.
Pokud by jsi chtěl co největší výkon s mobilitou, ale Timeline by se ti zdál moc drahý, o pár stovek levněji (možná i o tisícovku? Nevím) najdeš to MSI (ale ona mobilita taky nebude úplně nejlepší).
Pokud by se ti nelíbil ani jeden netbook/mininotebook, co jsem ti sem hodil a budeš vybírat sám, vyhýbej se jako čert kříži netbookům, které mají Atom ze série Z (většinou 11" a 12", takt procesoru je 1.33Ghz). Ty jsou extrémně pomalé a i když procesor spotřebuje vážně málo energie, budou se ti sekat i windowsy, což bych nedoporučil nikomu. Takže na to pozor

. Snad jsem pomohl