Vliv procesoru na GK

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Re: GTS250 1GB

Příspěvek od oneill_sx1 »

Procesor není nejsilnější, ale stačí. Proti 8600GT 256MB si tak v každém případě pomůžeš.
Monsieur
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv procesoru na GK

Příspěvek od Monsieur »

Nedávno som si prečítal "ságu" ktorú napísal OBR na PCT ohľadom vplyvu CPU na GPU. Článok mi prišiel rozhodne vhod. V pondelok mi totiž príde nová Nvidia GTX295 a tak som si začal zhromažďovať informácie o tom, či na to moje PC bude stačiť, alebo nie. po nutnej výmene zdroja som sa dostal k CPU a s ohľadom tento článok som zostal celkom v šoku a je mi jasné, že k upgradu procesora asi bude musieť prísť (teraz mám ten v popise).

Teraz k veci, príde nová 295 a ja plánujem upgrade PC. Rovno som zhodnotil, že ísť do i7 procesoru by sa dosť predražilo (nové CPU, nová doska a tzn. nové DDR3 ramky) a zvolil by som teda schodnejšiu cestu cez C2Q, ktorý ako z testu vyplýva vytiahne takých 90% z GPU (z HD4870 X2, z GTX295 možno aj 100% ..neviem) týmto sa dostávam k otázkam:

:arrow: 1. O koľko je GTX295 "nezávislejšia" na procesore ako HD4870 X2 (ak by totiž ten rozdiel bol výrazný, možno by sa oplatilo s nákupom CPU vyčkať)

:arrow: 2. V teste sa testovalo s C2Q Q9550, ktorý má 2x6Mb cache. Má táto cache nejaký zásadný vplyv na výsledky testu? ..napr v porovnaní s 4jadrami s 4Mb resp. 6Mb cache, tie síce zaostávajú v takte, ktorý sa však dá ľahko dosiahnuť OC.

:arrow: 3. Upgrade LCD bude pravdepodobne na Samsung T220 22", myslím, že väčšie rozlíšenia síce vytiahnu z kariet viac ...ale v konečnom dôsledku na úkor fps. V prípadoch keby sa fps prepadlo zo 180 (22") na 100 (30") nie je samozrejme problém, ale napr. v Crysis a podobných by už bol prepad asi na úkor plynulosti.
CASE: THERMALTAKE Armor Jr. VC3000 SWA CPU: Core i7 920 @3,6GHz (NOCTUA NH-U12P SE) MB: GIGABYTE EX58-UD3R GPU: ASUS ENGTX295 PSU: CORSAIR HX750W RAM: OCZ DDR3 3x 1GB Gold 1600MHz TripleChannel HDD: WD 320GB SATA2 16MB (+Fan: AKASA AK-183-L2B - Na HDD kôš) LCD: LG W2252TQ, 22"
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Celé je to nějak nedomyšlené. Kupovat GTX 295 ke 22" panelu je hodně neuvážený krok. Nebudeš limitován procesorem, ale tím, že karta se bude v tom rozlišení (1680x1050) flákat.
  1. ono je to spíš naopak, s novými drivery (Catalyst 9.8 ) je na tom o trochu líp HD 4870 X2
  2. cache CPU nemá na výkon ve hrách vliv, jiné je to ovšem u serverových aplikací a CAD/DCC aplikací
  3. viz. úvod mého postu
Monsieur
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Monsieur »

Dík za odpoveď. Ono, ja vidím ako sa v každom teste "high-endu" používajú rozlíšenia ako 2560x1600. Neviem, ale či je toto iba môj problém, ale obzvlášť v FPS hrách mi na absolútnej plynulosti (tým myslím 60+ fps) DOSŤ záleží (možno kvôli tomu, že hrávam MP, kde aj mierne "cukanie" znamená smrť) a zrovna v FPS hrách (samozrejme iba v niektorých ako napr. GTA IV -to síce nie je fps ale predsa... al. Crysis) sú výsledky v rozlíšeniach ako 2560x1600 niekde na úrovni 40 (čo je samozrejme priemerné fps, niekde viac, niekde menej). Z toho dôvodu, som skôr za viac fps ako za rozlíšenie.

Samozrejme beriem tvoj názor, že hra ktorá pôjde na GTX295 na 1680x1050 na 100fps asi nie je bohvieako využitá ...lenže potom príde crysis kde máš zrazu 40, za rok-dva zasa prídu iné hry, a tie už 295 bude stíhať na 1680x1050 na 60fps ...a ako plynulo asi v tom čase pôjdu na 2560x1600?

S tým cache si ma potešil, C2Q Q9550 s 12Mb cache je totiž zhruba o 75EUR drahší ako Q8200 s 4Mb, a to je dosť.

+Info: tú 295 som vlastne nekupoval, ale dostal v rámci reklamácie výmenou za pokazenú 8800Ultra :)
CASE: THERMALTAKE Armor Jr. VC3000 SWA CPU: Core i7 920 @3,6GHz (NOCTUA NH-U12P SE) MB: GIGABYTE EX58-UD3R GPU: ASUS ENGTX295 PSU: CORSAIR HX750W RAM: OCZ DDR3 3x 1GB Gold 1600MHz TripleChannel HDD: WD 320GB SATA2 16MB (+Fan: AKASA AK-183-L2B - Na HDD kôš) LCD: LG W2252TQ, 22"
Monsieur
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Monsieur »

k tomu cache:
http://www.extrahardware.cz/files/image ... erview.PNG

Podľa tohto grafu je rozdiel medzi 4Mb cache a 6Mb cache v procákoch C2D predsa len rozdiel, a to aj v hrách. Ale je treba rovno dodať že ten test sa dal urobiť aj oveľa lepšie čo sa týka výpovednej hodnoty
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Pánové zdravím vás,

potřeboval bych poradit v souvislosti tohoto tématu.
Chtěl bych si koupit novou jednoprocesorovou grafickou kartu do této sestavy:

Intel pentium D 820 - dvoujádro 2,8Ghz, FSB800
MB GBA73PVM-S2H
memory 2x1GB Patriot DDR2, 800MHz (bohůžel single-channel)
zdroj fortron 350W, 2 větve pro 12V (proudová zatížitelnost 18A, 16A)
+zdroj napájí dva HDD v RAIDu
(systém WInXP, později možná 7ky)

Vím že to není žádné dělo (je to spíše takový barebone)... Potřeboval bych vědět, jakou grafickou kartu je schopná tato sestava využít (k upgrade procesoru se nechystám, ale kdyby byl nutný nový zdroj tak by se o něm uvažovat dalo - nerad bych do toho ale investoval více než je nutné :) )
A teď důležitá informace: co od toho vůbec chci... k PC používám monitor s rozlišením 1920x1200 nebo 1080p, rád bych na počítači sledoval FullHD filmy kterým se s integrovanou grafickou kartou GeForce 7100 zpožďuje obraz za zvukem a obraz se trhá. Rád bych si na PC občas i zahrál nějakou novější hru. Není nutné mít plné detaily (ale kdyby sestava dostatečně výkonnou grafickou kartu obsoužila, nativní rozlišení monitoru by bylo fajn :) ) Hledám tedy optimum cena-výkon, který dokáže obsloužit moje sestava.

Přečetl jsem si články "vliv CPU na GPU" kde jsem se dočetl že při použití jednoprocesorové gr.karty postačuje dvoujádrový CPU. Test ovšem probíhal s procesory Core 2 a nevím jestli nebude moje staré Pentium D kartu brzdit.

S dřívějším motherboardem ASUS P5GC-MX_1333 jsem zkusil dát do sestavy bratrovu Gainward 9566-Bliss HD4850 512MB, jenže sestava ji nejspíš nebyla schopná obsloužit a plynulost hry byla extrémně horší (opravdu nehratelné záseky) než na staré Radeon X800 na stejných detailech a rozlišení. Zkoušel jsem to jen u Fallouta 3, ale tuším že stejný výsledek byl i při FurMark-testu. Zkoušel jsem tehdy sestavu připojit na výkonný zdroj (asi 900W?) ale se stejným výsledkem. (grafické ovladače byly aktuální, zrovna stažené pro jednotlivé karty přímo ze stránek AMD)

Bratr mi poradil koupi Radeonu 4730, ale nevíme jestli s ním nebudu mít stejné problémy jako s tou 4850kou - tu bohůžel momentálně s novým motherboardem otestovat nemohu.

Předem děkuji za rady
Naposledy upravil(a) flanel dne pon 7. zář 2009, 12:09, celkem upraveno 1 x.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

ja prihodim taky svou troskou do mlyna :lol:

mam GTX295 a i7 920

kdyz jel i7 na zakladnim taktu 2,66Ghz tak sem mel v 3d mark Vantage v urcitych momentech (ty vesmirny raketky) zhruba 60 fps

kdyz sem ho popohnal na 3,7Ghz tak v tech samych momentech bylo zhruba 80-90fps

takze ... dle meho nazoru ani i7 nestaci na to aby se GTX295 neflakala (aspon v 3d marku) :-D
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

flanel píše:Radeonu 4730
Alebo HD 4670, poprípade aj HD4650 s GDDR3.
Na prehrávanie fullHD videa karty stačiť budú, a čo sa týka hier tak zvládnu všetky ktoré aj tvoj CPU.
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

no jde mi právě o to, abych nekupoval zbytečně drahou kartu, když ji pak v této sestavě nebudu mít možnost využít. chápu to tedy správně že říkáš, že při hraní her budu i s tou 4650kou omezen spíše výpočetním výkonem CPU než výkonem grafické karty ani tím že by kartu nebyl schopen CPU obsloužit?
měl jsem zato, že v dnešní době hry vytěžují hlavně grafickou kartu a hlavně od jejího výkonu se pak odvíjí, jestli sestava na hru stačí... myslíš že s tímhle procesorem budu mít problémy s hodně hrama? případně jakého typu? například s reálnou fyzikou?
Monsieur
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Monsieur »

Možno ti pomôže ten mnou spomínaný článok tu na PCT http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... -jedno_gpu v "shrnutí výkonu" je pekné porovnanie, tvoj procák bude pod C2D takže by som povedal, že oproti i7 ktorý je 100% by tvoj mohol byť niekde na úrovni 85% keď C2D je 95%
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

jj, jak jsem psal ve svém prvním příspěvku, tenthle článek jsem četl.
Ale bohůžel jsem se nedočetl čím mohlo být ono fatální zklamání karty HD4850 s předchozím motherboardem. Nenapadá vás něco? Bojím se právě, aby to nedopadlo stejně s tou novou kartou a s tímto motherboardem (od minulé sestavy se nic jiného prakticky nezměnilo).
Jen pro upřesnění: karta byla určitě založena správně a je funkční. Zdroj jsem tehdy zkoušel mnohem výkonnější, ovšem beze změny na funkčnosti karty. Ovladače byly také aktuální...

Jsem na ročním studijním pobytu v Indonésii a obávám se že tady nebude možné v případě nespokojenosti kartu vrátit...
Petroubek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Petroubek »

Pentium D na 2,8GHz je na hry tak pomalý procesor, že HD4850 by skutečně ani smysl neměla. Jsou to na hry o třídu horší CPU, než staré dobré Athlony X2. Takže bych to viděl jako sTano11 - HD4670. Víc nemá podle mě smysl. K tvé sestavě se slabším zdrojem to je ideální volba. :wink:
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

a myslíš že s ní nebude stejný problém jako s tou HD4850kou? Protože jak už jsem psal dříve, chovalo se to s ní hůř (nazávisle na rozlišení či detailech) než se starou X800 nebo dokonce i integrovanou grafikou...
majkl_l
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majkl_l »

mno a co nějaká nV? jde i o to, jakej je poměr cena výkon...
nevim, jak by se dalo zjistit, která karta je pro to optimální...

a proč to tu 4850 teda nestíhalo? já jsem na to koukal jak péro z gauče, že jsem mu tam dal relativně slušnou grafiku a dělala mu takový brigule... :x
PC: i5 2500k; GB 560Ti OC; GA-Z68X-UD3-B3; 16G
NB: Z10t
LG G3 (SGS III)
E51
5500 Sport
Petroubek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Petroubek »

Proč mu ji to nezvládalo může mít příčinu v mnoha aspektech... od nekompatibility se základní deskou (je to velmi ojedinělé, ale někdy se konkrétní modely prostě nesnesou - myslím tím konkrétní model od určitého výrobce, např od jiného s tím stejným čipem už to může běhat jako po másle) a nebo byl problém v OS. Přece jen to byl skok o 4 generace grafických karet a chtělo by ho to reinstalovat, i když ovladače se použijí aktuální... Každopádně kdyby se ti ten problém vyskytl znovu, tak by nic nebránilo GK vrátit, však také je 14 denní záruka na vrácení peněz při nákupu přes internet :wink:
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Všem vám děkuju za pomoc. Čím to bylo že mi ta 4850ka neběžela, jsme nezjistili.... takže se to risknul a koupil si Radeon HD4770. Naštěstí funguje a to i přesto, že ta nová deska je postavená na chipsetu od nVidie :)
Zrovna ji zkouším a jdu zjistit jak můžu monitorovat její momentální parametry, případně i taktovat.
Zkusil jsem si spustit fallouta3, nastavil si tam naky High detaily, tak sem vytahl rozliseni na 1080p - slapalo to krasne, hladce. Pak jsem zkusil Ultra high quality s AA4x a pri hre se to lehce hryze...
Takže si myslím že grafika šlape tak jak má a časem ještě vyzkouším v nějakém benchmarku kolik ztrácí kvůli mé slabé sestavě.
Co se ale vůbec nezměnilo je přehrávání fullHD filmů...asi si tuto problematiku budu muset nastudovat, nejspíš budu muset nějak zapnout hardwarovou podporu... nasměroval byste mě někdo prosím? :D

Petroubek:Asi sis nepřečetl že jsem v Indonésii. Tady je to divočina, člověče... sem byl rád že sem tu kartu vůbec sehnal. Když sem se prodejce zeptal jestli by to šlo v případě nekompatibility vrátit, tak na mě koukal jak vyoraná myš :-D Jinak pro info: v přepočtu sem za ni dal 2280,- Myslíte že je to hodně přemrštěný? Slyšel jsem že u nás se ta karta téměř nedá sehnat a mě se líbilo že to je 40nm, takže by to nemělo tolik žrát...
Petroubek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Petroubek »

Myslím super volba, cena solidní...
K akceleraci doporučuji postupovat podle tohoto jednoduchého návodu. Na netu jsou pak i další pro jiné přehrávače, stačí hledat :)
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

tak jsem zkoušel tu akceleraci, ale ony ty videa byly stejně ve formátu, kterej ta grafička neakceleruje (jak sem se posléze dočetl na netu). Našel jsem ale dobrý a hlavně funkční návod jak optimálně nastavit kodeky aby šlo video hladce přehrávat i při zpracovávání videa přes CPU (pro slabší procesory jako ten můj). TADY je link, kdyby se vám někomu hodil... opravdu doporučuji

Jinak jsem chtěl udělat benchmark přes 3Dmark, abych mohl srovnat výsledek s naměřenými hodnotami na PCTuningu. Abych alespoň zhruba zjistil jak hodně ta moje slabá sestava kartu brzdí. Asi už mám ale zase nabořený windowsy, protože se mi 3Dmark nechtěl spustit (zaseklo se to při úvodním scanu konfigurace počítače).
Takže až se odhodlám k reinstalaci windows, tak test udělám a výsledek sem hodím...
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“