Gigabyte GA-MA785GM

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání desek - libovolný výrobce, socket i čipset.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
jakub.dibala
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Gigabyte GA-MA785GM

Příspěvek od jakub.dibala »

Zdravim,
nějaké zkušenosti s deskou Gigabyte GA-MA785GM-US2H s čipsetem AMD 785G ??? Plánuju ji osadit timto procesorem - AMD Athlon 64 X2 7850 Black Edition ... dá se to brát jako základ herní sestavy?
.:: CONNECTION INTERRUPTED ::.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: Gigabyte GA-MA785GM

Příspěvek od Maxtor »

Stavim takto posledni dobou vsechno.. klasicky Full ATX format je podle me prezitek (ano, samozrejme vhodny pro Crossfire/SLI zapojeni), ktery uz v dnesni dobe nema v PC co delat.. minimalizace hybe svetem a male PC zacina alespon z meho pohledu byt standard..

Posledni kousek jsem stavel na starsi MA78GM-UD2H, do toho 4GB RAM, 4890, Phenom X4 a jedem.. zatim slape bez problemu prakticky vsechno.. stavim to na malych Lian Li PC V350 / V351, kde jde PC chladit v podstate "pasivne" (co se konkretnich chladicu tyce).. vepredu jsou dve 120, ktere profukuji celou case, na ostatnich vecech jsou pasivy (je fakt, ze u grafiky je samozrejme otazkou, co do toho clovek nacpe).. konkretne treba tyhle Lian Li jsou jako delane pro CoolerMaster GeminII, kde se sice musi davat pozor na vysku pameti, vysledkem je ale 50° chladny Phenom X4 pouze se zebrem bez ventilatoru..

Osobne potom cekam na MA-785GM-UD2H s kvalitnejsimi kondenzatory.. zatim porad neni.. dodavatele slibuji dodavky, ktere nakonec neplni.. posledni zpravy mam ve smyslu - objevi se v rozmezi 1-2 tydnu..
jakub.dibala
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Wow , takže ty uchladíš Phenoma X4 jenom pasivně ? na 50 stupňů? :o Taky mě napadlo jít do mATX, ale bál jsem se že to tam všechno nenarvu, nebo by se to špatně chladilo.

Takže se ti teplota na všech komponentech v mATXový skříni drží na 50 ? Docela mě to láká jít do toho . :) A jaký chladiče tam máš ? ty pasivy ? na CPU myslim ... mě jde taky o to když si na tom pustil nějakou hru, tak abych to "neuvařil"
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Je to jen o skrini a navrhu, jak to uchladit.. s tim chlazenim CPU to zas neni zadnej zazrak (pres 55 neleze).. resp. nemam pocit, ze by dnes i v jinych skrinich CPU nejak vyrazneji topily..
Problem je grafika.. ja volil Lian Li PC-V351 a jsem nadseny, i kdyz ma svoje mouchy.. jedina divocina pak prichazi, jak to vubec smontovat, ulozit kabely apod.. je fakt, ze je vevnitr vsechno narvany na jedny hromade.. :)

Disky do 35, CPU do 55.. to dnes i s podobne malym casem neni problem.. horsi veci ale nastavaj s grafikou.. tady ti sam nebudu radit, protoze jak jsem psal.. 4890 neni zadny med.. topi hodne, takze operace s chladicem bude vesela.. na poradny zebra v takovemhle casu totiz opravdu misto neni..
Jsi omezeny cca 1cm nad nejvetsi profil sire karty.. to sotva staci na konce HP trubic, nedej boze, aby vedly pres kartu za ni.. v tomhle pripade smula..

Co se tyce zbytku, jako je chipset apod. neni co resit.. Thermalright to jisti (pokud je vubec treba.. na MA-78GM-UD2H chipset opet max 55 s puvodnim malym pasivem od vyrobce desky)..
Neni treba se obavat nejakych vyraznych utrat za chladice, protoze co pridame navic na pripadnem Thermalright chipset zebru, to zase usetrime oproti velkym vezim na CPU chladici.. dodat jeste muzu ze pri tehle praci se vsechny ty 120 ventilatory drzi kolem 1000 rpm, 80, ktera je v podstate nad grafikou toci trvalych 1400.. PC prakticky neni slyset (samozrejme jedina grafika se svym vysavacem krici jako o zivot)..

Dodam pak jen, abys to zase nebral jako vylozene pasivni chlazeni.. preci jen je v te case vepredu 2x 120 vzadu potom 1x 120 od zdroje a 1x 80 vedle nej.. mym ucelem je u tehle skrine rekneme rozvinuti designu puvodnich Apple skrini, tedy prostor (v tomhle pripade hodne maly) vyplneny samymi zebry pasivnich chladicu, ktere vyresi "prufuk" vzduchu celou skrini, bez zadnych "pomocnych" ventilatoru uvnitr..
Jak pisu.. funguje to spolehlive, az na ty novy grafiky no.. prozatim vybiram co na ni (ale sam vaham, protoze tusim, ze tohle asi pasivne nepujde)..

At si udelas predstavu, tady je stejne reseni CPU na starsim modelu case (jeste s 2x 80, 3,5" apod)..
Obrázek
jakub.dibala
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

No u grafiky si taky nejsem jistej, chtěl bych něco "výkonnějsiho" a premyslim jak to uchladit, prece jenom dnesni novy grafiky topi hodne ze ... a ty máš tu grafiku chlazenou jak? nebo na kolik ti hřeje?

Ale jinak to celkově vypadá dost pěkně, a jde to s dobou, to když se koukám po obchodech tak už je v prodeji dost sestav s micro skříní , a vevnitř atom ... Určitě to chci co nejlíp promyslet aby to bylo co nejmenší , výkonný a dobře chlazený ... Jsi mi nasadil brouka do hlavy :-D Kdyžtak jestli bys našel nějaký fota, hoď to prosim sem . Dík
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Navrhuju to takhle ted pro cely svoje okoli.. sam pro sebe teprve budu stavet, ale behem tydne tu jednu skrin zkusim nafotit..
Jinak teda grafika.. rozeberu to zatim pomoci obrazku z googlu..

Konkretne v tomhle Lian Li PC-V351 je misto na full-size kartu (V351 uz ma vetsi hloubku, ve starsi V350, ktere jsou porad jeste obcas na skladech, se musela resit i samotna delka karty) s tim, ze co se tyce sirky karty, je zde cca 1cm mezera, vic ale ne..
Pouzit lze tedy grafiky "typu tatranka", kdy je chladic stejne velky jako karta a karty s heatpipe chladici, kde jsou ale trubice ohybane smerem k zakladni desce, ne venkem pres kartu se zebry na jeji zadni strane..

tzn. toto ano..
Obrázek

..toto uz ale ne..
Obrázek

Celkove pak osazena deska na supliku tehle case vypada takhle..
http://i34.photobucket.com/albums/d143/ ... C_0040.jpg

Tady mas pak foto, z druhe strany case, prave na grafiku..
http://i2.photobucket.com/albums/y35/oz ... 01210c.jpg

Ja aktualne zvolil Toxic radu Radeonu 4890 od Saphire, nicmene pozor..!!! musela se vracet.. posledni varky Ati od Saphire maj vyrobni chyby v navrhu PCB a nastavaji komplikace s nekterymi deskami, prevazne AMD chipsety.. vice jsem o tom psal zde.. samozrejme na GA-MA78GM UD2H musel onen problem nastat.. :( ..jak to bude s 785 chipsety samozrejme ale netusim (pro me to znamena jedine.. na chvili se vyhybat vyrobci Saphire)..
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &start=280

U me tedy bylo vysledkem, ze se karta vracela a shanela se alternativa, ktera nejen, ze pojede, ale po zkusenostech s Toxicem od Saphire bude i mene hlucnejsi (Toxic byl hroznej vysavac)..
Volba padla na Powercolor PCS+ 4890 1GB..
Obrázek
...ktery ale presto musel do casu trochu nasilim.. konce heatpipe trubic nechtely prolizt pres zadni stenu case, i kdyz se do samotneho casu velzly uplne tak akorat.. :)

Nutne tedy bylo vybrousit do zadni strany case cca 1cm obloucek, aby konce heatpipe prosly dovnitr.. i tak je to ale na tesno.. v kazdem pripade karta rve mene nez puvodni Saphire Toxic, celkove s teplotou neleze pres 72° myslim..
I tak je to ale reseni, ktere bych nejradeji vymenil.. premyslim nad Arctic-Cooling Accelero Twin Turbo, ktere by se dle fotek, co jsem nasel na googlu mohlo do skrine snad vejit.. bude to ale potreba zkusit.. ne ze by chladic zvladl takovouhle kartu pasivne, ale prinejmensim by mohl vyresit hluk..

Behem tydne to zkusim nejak u znamyho nafotit a dodam i kompletni rozpis teplot a komponent.. at je to v jednom postu pohromade.. obecne potom k PC.. pokud clovek nechce stavet na nejvykonnejsich komponentech, da se i do takhle maleho casu nacpat velmi pekne PC.. samozrejme i onen procesor by nadelal vice "skody" kdyby slo o nejvykonnejsi 125W modely.. ja jedu na "e" rade, tedy CPU se snizenou spotrebou, takze ony ty teploty jsou takovehle i proto.. celkove ma ale chlazeni techto komponent svoje rezervy, takze se v podobne skrini nebojim ani "ekologickeho" CPU, ktere se nataktuje, co to da.. jak rikam.. jedinym zasadnim problemem je grafika a jeji hlucne chladice vs. maly prostor tehle case pro instalaci jineho, velkeho zebra..

Osobne uz potom Full-ATX format nechci.. v dnesni dobe, kdy se vsechno zmensuje ke kapesnim rozmerum a i tyhle male desky jsou casto vybaveny lepe, nez klasicke, nevidim duvod stavet dalsi obrovsky tower, ktery stejne bude lezet nekde pod stolem, protoze je to takova ludra, ze to neni kam jinam dat.. chci male, presto vykonne PC.. slovo male se ale u me v posledni dobe dostalo do popredi jakozto priorita cislo jedna..

Na konec, at nezapomenu, tady mas odkaz na tu konkretni skrin..
http://www.lian-li.com/v2/en/product/pr ... s_index=64
jakub.dibala
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Prosimtě a co bych podle tebe dostal do tohodle casu? Tenhle se mi hodně líbí ...
Obrázek
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

To sa tam zmestí CM GeminII, pekne. Plánujem ničo podobné ale na soc 1156, škoda že tam ešte nie je tak veľký vyber chladičov.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

jakub.dibala píše:Prosimtě a co bych podle tebe dostal do tohodle casu? Tenhle se mi hodně líbí ...
http://e-shop.asbis.cz/img.asp?stiid=41800
Co to je za case.. prolezl jsem celej ten Asbis shop a nenasel jsem ji tam.. vypada, ze bude docela velka, otazkou by mohlo byt v podstate jen to, kde je vevnitr kos na disky a kde je zdroj..
Hod sem odkaz na case v obchode a ne jen obrazek, at vime co to je.. :wink:
jakub.dibala
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Tyjo :oops: odkaz na case nemám, ten mám ve škole, psal jsem to ze školy ... no zkusim jí někde najít ...
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tak jen pro info (u posledni case tech fotek bylo mene, nez jsem cekal)..

Lian Li PC-V351B
OCZ ModXStream 500W
Gigabyte GA-MA78GM-UD2H (rev. 1.0)
AMD Phenom II X4 905e
Cooler Master GeminII
A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x 2GB) 1066MHz
PowerColor PCS+ HD4890 1GB GDDR5
Samsung EcoGreen F2 3.5" 1TB HD103SI (bude s nejvetsi pravdepodobnosti doplnen o SSD)

Odstrojeny GeminII (pozor na pameti s vysokymi chladici.. mezi prvnim modulem a Geminem je misto doslova v jednotkach milimetru)..
Obrázek

Tady nejake foto supliku case jeste s Vapor-X kartou od Sapphire..
Obrázek

A jeden ne moc povedeny snimek z boku case, kdy se menila grafika (zadna tam ted tedy neni - pouze integrovana HD3200).. vepredu lze videt rampu se 120mm ventilatorem, vzadu nahore potom kos na dva HDD na jehoz konci se nachazi zminovany 80mm ventilator.. aktualne chci nechat vyrezat zadni krytku diskoveho kose (je odmontovatelna), cimz se odstrani perforace brzdici prutok vzduchu, navic se cela krytka vyrobi rovnou pro 90mm ventilator, ktery se tam bez problemu vleze..
Obrázek

Celkove tedy chlazeno pouze prutokem vzduchu (vyjma grafiky), ktery zajistuji 2x 120mm ventilatory vepredu dole, vzduch v prave casti proudi primo pres zebra Gemina do zdroje, ktery vse odvadi ven.. na strane leve to potom funguje naprosto identicky, jen na konci retezce neni 120mm ze zdroje, ale onen 80mm ventilator za diskovym kosem..

Teploty (klid/zatez):
CPU 45/56 (jednotliva jadra pisou v prumeru o 5° mene)
MB 36/55
HDD 30/35
GPU 50/72

Teplota pro HDD je proti default case ovlivnena odstranenim mrizky za HDD kosem (na ni je upevnen 80mm) a nahrazenim za provizorni plastovou krytku s prazdnym 80mm vyrezem (jak jsem psal uz drive, bude se rezat mrizka cela nova)..
Celkove je case prakticky neslysitelny.. pri zatezi pouze lehce "od spoda huci".. jediny vrtulnik je grafika.. pomalu jak kdyby clovek "turoval" vrtacku.. :)
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“