Zdravím
Pročetl jsem již mnoho článků o taktování, přetaktoval mnoho procesorů ale nebudu tu o sobě tvrdit, že jsem zkušený.
Moje sestava je : C2D E6300 1.86 GHz @ 2.33 GHz, Deska Asus P5B-E , RAM 3 GB DDR 2 800 MHz , Ati Radeon X1600, Zdroj 500W
Takže, můj problém je takovej že se nemůžu dostat na 2.8 GHz , myslím že základní deska prostě nedává tolik FSB . Není to nic moc extra, kupoval jsem to kdysi za drahý peníz .
Procesor mi jednoduše přestal stačit, tak jsem se ho rozhodl přetaktovat. Teploty mám ok, v záteži maximálně 60°C .
Problém je v tom, že když nastavím u CPU 333x7 tak to jede na těch 2.33 GHz absolutně bez problému, bez přídání napětí , testováno prime95 24hodin . Pokud nastavím 400x7 tak mě pc sice najede, ale monitor hlásí no signal . Podotýkám že PCI lock ta deská má a mám vše nastavené.
Víc jak 400 tam dát ani nemůžu, protože na to nemám ramky . Kde může být problém ?
Dostal jsem to maximálně na 366x7 ( 2.57 GHz) , bez přidání napětí a ok. Ale potom jsem musel resetovat bios a dělá to co na 400x7. Absolutně nechápu kde je zakopanej pes . Na 400x7 jsem tam zkoušel hodit (viz článek zde na pctuningu) 1.515 V a nepomohl jsem si. Pořád černá obrazovka a nic se neděje.
Že by tolik FSB deska fakt nedávala? Zkoušel jsem i FSB přidat napětí ale též jsem si nepomohl.
Nemyslím si, že je chyba v procesoru , to bych alespon očekával že to najede, a ve winech spadne či něco podobného. Nějaké rady?
Core2Duo E6300 Přetaktováni...kde je zakopaný pes?
- coaxial
- Nováček

-
- zombux
- Odborník PCT

Re: Core2Duo E6300 Přetaktováni...kde je zakopaný pes?
kolik paměťových slotů je obsazeno? jestli víc než dva, může to být problém
ignorelist: kremrole a dezoláti
- coaxial
- Nováček

-
Jsou obsazené 3 . Ale ráno jsem to taktoval pouze s 1 GB ram, poté s 2 GB . To mě taky právě napadlo
Že by to mohlo vadit, ale nijak sem si nepomohl ...
- Fenris
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Musíš na to nějak systematicky, abys věděl, které komponenty mají kde strop. Nemůžeš to napálit a čekat nějaký výsledek, když neznáš možnosti desky, pamětí ani procesoru. Takže pělně od začátku:
- njedřív bych začal tím, že zjistím jak deska pracuje s pamětmi. Nevím jaké máš dličky RAM, ale při 400FSB je téměř jisté, že budeš potřebovat 1:1. Pravděpodobně budeš muset nastavit FSB STRAP na 400 aby tam taková volba byla. Protože když bude dělička třeba 3:4, tak by paměti jely na 1066MHz a to nejspíš nedají.
- další věc je zjistit, zda deska vůbec FSB 400 s procesorem umí. To znamená snížit násobič na minimum (6x), aby nedošlo k limitaci procesorem, ale deska měla dostatečný headroom. Sice to není v tomhle případě úplně ono, ale i ten jeden stupínek docela pomůže.
- A když to potom budeš umět rozjet na 400 FSB, můžeš zvýšit frekvenci CPU přes násobič. 1,515V je upřímně docela dost, nevím čm to chladíš, ale na 24/7 provoz je to nesmslná hodnota. Navíc při 2,8GHz většinou tyhle proecsory chodí i při nižším napětí. používej CPU-Z pro kontrolu frekvenci FSB/RAM/CPU a budeš to mít nejjednodušší.
- njedřív bych začal tím, že zjistím jak deska pracuje s pamětmi. Nevím jaké máš dličky RAM, ale při 400FSB je téměř jisté, že budeš potřebovat 1:1. Pravděpodobně budeš muset nastavit FSB STRAP na 400 aby tam taková volba byla. Protože když bude dělička třeba 3:4, tak by paměti jely na 1066MHz a to nejspíš nedají.
- další věc je zjistit, zda deska vůbec FSB 400 s procesorem umí. To znamená snížit násobič na minimum (6x), aby nedošlo k limitaci procesorem, ale deska měla dostatečný headroom. Sice to není v tomhle případě úplně ono, ale i ten jeden stupínek docela pomůže.
- A když to potom budeš umět rozjet na 400 FSB, můžeš zvýšit frekvenci CPU přes násobič. 1,515V je upřímně docela dost, nevím čm to chladíš, ale na 24/7 provoz je to nesmslná hodnota. Navíc při 2,8GHz většinou tyhle proecsory chodí i při nižším napětí. používej CPU-Z pro kontrolu frekvenci FSB/RAM/CPU a budeš to mít nejjednodušší.
- coaxial
- Nováček

-
Já tam děličku přímo nastavenou nemám
CPU FSB tam mám 266
pod tím ramky kde máš
533
667
800
atd
Zvysíš FSB na 333 a je to
667
800
atd....
Na 400 ramky dávaj 800 .
Násobič snížit nelze, protože je zamčený ?
EDIT: Dokonce jsem flashnul bios, sice hlási že násobič je unlocked 6-7 , každopádně v biosu taková možnost nastavení není .
I s novým biosem to nechce šlapat na 2.8 GHz ... momentálně zkouším 2.45 GHz ( 350x7 ) A zatím v Prime95 ok . Napětí 1.3250 a pohodička.
EDIT2 : Jsem slepej vůl , už lze snížit násobič . Ale ani na 400x6 nenaběhne . Takže deska nedá tolik FSB ?
CPU FSB tam mám 266
pod tím ramky kde máš
533
667
800
atd
Zvysíš FSB na 333 a je to
667
800
atd....
Na 400 ramky dávaj 800 .
Násobič snížit nelze, protože je zamčený ?
EDIT: Dokonce jsem flashnul bios, sice hlási že násobič je unlocked 6-7 , každopádně v biosu taková možnost nastavení není .
I s novým biosem to nechce šlapat na 2.8 GHz ... momentálně zkouším 2.45 GHz ( 350x7 ) A zatím v Prime95 ok . Napětí 1.3250 a pohodička.
EDIT2 : Jsem slepej vůl , už lze snížit násobič . Ale ani na 400x6 nenaběhne . Takže deska nedá tolik FSB ?
- Fenris
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jojo, ASUS udává v BIOSu frekvenci pamětí. Když bude STRAP na 400, tak dělička 1:1 znamená paměti na 800MHz. Nižší děličky než 1:1 se nevyskytují, pouze na druhou stranu. Ale i tak by ti to tvoje 800 paměti měly tedy zvládnut, pokud tam nemáš náhodou nastaveo ručně agresivnější časování.
Zkus ještě šplhat postupně nahoru a nedávat tam rovnou 400. Třeba po 15MHz skocích. Zjisti, kde se láme chleba a PC už odmítá najíždět a potom se podívej, jaký je reálný takt jednotlivých komponent, podle toho můžeš určit, zda všechno běhá tak jak má.
Prošel jsem pár diskuzních fór a tahle deska je většinou schopná jít k 500 na FSB, což mě dost překvapilo, víc než dost. Takže 400 By mělo být prostě OK v rámci desky. Samozřejmě je tu vždy možnost, že prostě daný kus to nezvládne.
Nemyslím si že by to byl problém CPU, tak by bylo možná leší řešit to v sekci MB. C2D E6000 dá 2,8GHz snad vždycky na nižším napětí. Toshle je spíš otázka nastavení deska. A to by měl radit někdo se zkušeností z ASUSem, já dělám převážně na Gigabytech.
Zkus ještě šplhat postupně nahoru a nedávat tam rovnou 400. Třeba po 15MHz skocích. Zjisti, kde se láme chleba a PC už odmítá najíždět a potom se podívej, jaký je reálný takt jednotlivých komponent, podle toho můžeš určit, zda všechno běhá tak jak má.
Prošel jsem pár diskuzních fór a tahle deska je většinou schopná jít k 500 na FSB, což mě dost překvapilo, víc než dost. Takže 400 By mělo být prostě OK v rámci desky. Samozřejmě je tu vždy možnost, že prostě daný kus to nezvládne.
Nemyslím si že by to byl problém CPU, tak by bylo možná leší řešit to v sekci MB. C2D E6000 dá 2,8GHz snad vždycky na nižším napětí. Toshle je spíš otázka nastavení deska. A to by měl radit někdo se zkušeností z ASUSem, já dělám převážně na Gigabytech.