Oprava Genius HT 5.1

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Oprava Genius HT 5.1

Příspěvek od Vodny »

Zdravím všechny.

Pustil jsem se do opravy svých letitých Geniusů s tím, že nefungoval pravý přední(PP) a pravý zadní(PZ) reproduktor.

Závada: Při zesilování pomocí kolečka volume na reproduktorech se zvedá pouze hlastitost LP,LZ,Cent reprodukotru přičemž hlasitost PP,PZ zustává konstantní(hrají velice tiše). Nemá někdo tušení čím by toto mohlo být způsobeno? Rozebral jsem Subwoofer s tím, že najdu nějakou spálenou součástku ale nic jsem nenašel. Od kamaráda jsem dostal tip na dva čipi s označením TDA7269A. Každý z čipů obslujuje pár reproduktorů (buď řední nebo zadní). Pomůže mi výměna i když čipy neobsahují viditelné známky poškození (z venčí). Divné také je, že odešli oba pravý rep. tedy když to řeknu zjednodušeně z každého čipu polovina a ještě se stejným efektem.

Nemá někdo podobné zkušenosti?
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Hewlett-Packard 2730p (Tablet PC)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Oprava Genius HT 5.1

Příspěvek od crashPC »

Ano mám takové zkušenosti. Několik těchto Genius 5.1HT už jsem měl rozebraných. Jednoduše bych to udělal tak, že multimetrem změříš, jestli nemáš někde nějakej kondík nebo to TDA šlusnutý. Bacha na napájení, tam ten multimetr může pískat nějakou chvíli, než se nabijou filtrační kýble. Každopádně po chvilce by měl přestat pískat, což je náznak "že je to v poho".... Pokud OK, vyměnit ty TDAčka, a měl bys svištět dál. Pokud nepomůže, bude to nějaká blbě dohledatelná kravinka, kterou pravděpodobně sám dokupy nedáš. Osatně asi ani nikdo jinej. Servisák si řekne 150-500 za hodinu jenom na práci. Při ceně toho nekvalitního autodestruktivního xindlu to pak ani nemá cenu nějak opravovat, ale max, prodat na díly za pár korun, nebo hodit do kýble.

Obrázek

Tu máš jeden z případů - Totálně opálené PCB od rozžhaveného tranďáku a odporu (dole), a po rozmontování viditelně prošlehlé TDA. Tohle napraví už jenom konťák. Tuning je možný, ale příliš drahý na to co to je za xindl, a pravděpodobnost výskytu další chyby na trochu jiném místě je moc vysoká.
Naposledy upravil(a) crashPC dne pon 28. zář 2009, 20:09, celkem upraveno 1 x.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

No přesně tuhle destičku jsem z toho taky vyndal jenže to TDAčko mám na první pohled v cajku a né kráter jako ty. A ten multimetr bohužel nemám. Holt to zkusim páč stojí 60,- kus a když to nepůjde tak mám holt smůl. Díky za info
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Nemusí tam být takový kráter, a přesto to může být prošvihlé... Tady to jen bylo takové "na efekt" :-)
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Hezkej efekt.

A může to být prošvihlé i jen tak na půl? páč jestli jeden ovládá přední pár druhej zadní a nejde mi z každýho páru jen ten pravej tak to je taky divný ne?
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

bez měřící techniky a zkušeností jsi odepsanej ke koupi dvou TDA :-D
Jinak to trošku divný je, ale u tohodle typu repra ne neobvyklý. Nápájení je tam na samé horní hranici maximálního napětí co do těch TDA má jít, a pokud to nejsou originály, mají to instatntě dobudoucna "spočtené"... Všechny ty průsery co tam od výroby nadělaly se jistě dají řešit, ale ne zadarmo a ne laicky. Tam právě narážíš na to, že se vyplatí to zahodit. Kvalitnější věc bys prozměnu zase ani nemusel opravovat. Nestalo by se to. Tohle ti ale žádný PC reproduktory nedokážou dát. Je to levná spotřebka. Smiř se s tím že jejich osud je, být jednou za rok až dva vyměněny....
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

no jestli to neopravim tak už mám řešení:-) (který stejně nastane až bude dost peněz)

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ae7c0ed889

Můj problém se řeší na následujícím odkaze http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 7#p7882847

TDAčkama to pravděpodobně neni. Problém je v potenciometru.

Pokud tohle čte moderátro může klidněLOCK
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Tak OPRAVENO.

Chyba nebyla v TDA ale v potenciometru.
http://upload.svetobrazku.cz/viewer.php ... 38660c.jpg

Obrázek

Vše způsobovaly ty upadlé hřebínky.

Oprava byla fakt pakárna ale za pomoci pinzety a horkýho lepidla se to podařilo.
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Sláva. To ti blahopřeju. Kolik času celkem zabrala práce a hledání řešení?
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

crashPC píše:Sláva. To ti blahopřeju. Kolik času celkem zabrala práce a hledání řešení?
Hele jelikož nejsem elektrikář, ani s tim nemám nic společnýho, tak jsem dělal to, co jsem přečet na netu. Tady na foru jsem našel neštěstníka, co řešil to samý co já ale v roce 2007. Ten na to přišel, pouze jsem udělal to co on.

Tady je konkrétní řešení.
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... cfb78bb0b8

Děkuji Serifusovi
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

však v pořádku. Ta otázka nebyla kvůli rejpání, prostě bych to potřeboval vědět.
darker30
Nováček
Nováček

Příspěvek od darker30 »

Zdravím, mám taký problém s týmito reproduktormi, (neviem či mi poradíte, možno niekto kto ich má)
keď zapnem na týchto reproduktoroch hlavný spínač, vzadu začne vrčať motorček ktorý ovláda potenciometer (ide aj keď je už na doraz, proste stále) ale inak sa nič nedeje, nič sa nespustí...
Bežne po zapnutí hlavného vypínača prebliknú všetky LED diody, zavrčí tento motorček na cca pol sekundy a normálne sa to spustí, len teraz toto...

zavada sa uz vyskytla viac krat, raz som poslal repro na zarucnu opravu a vratili sa s tym ze sa zavada neprejavila..... inokedy sa mi to tiez uz stalo ale neskor to zase islo normalne. teraz uz par dni nejdu a neviem co s tym.... aj chemu som zohnal ale netusim kde hladat
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

zas to pošli na záruku :-)
Mexxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mexxy »

Prosim o radu. Mam take problem s temito geniusy. Normalne hraji, jenze nejdou zesilit vice jak cca 40% hlasitosti. Kdyz je zapnu, tak misto toho, aby to volume vyjelo do cca 20%, tak vyjede na tech cca 40% a proste vic uz to zesilit nejde...ztlumit to jde ale zesilit vubec. A ten potak je nejakej divnej, protoze ma vlastne jako pocatecni misto nekde mezi ctvrtkou a pulkou. Kdyz to jakoby ztlumuju, tak se to v tom miste vypne . A kdyz jedu od 0, tak se to zapne az mezi tou ctvrtkou a pulkou. Zkousel sem k tomu i pripojit mobil a prepnout vstupy a taky nic. Nevite cim by to mohlo byt ? Je v haji jenom ten potak ?

-----------------------------------------

aaaa pozor :D ten potak je nakej nemocnej...ted sem to zase zapnul a vyjelo to klasicky do 20% a uz to normalne zesiluje. Budu asi muset ten potak vycistit nebo neco :)
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

jo jo proper ho v lihu:-) a vydrbej kartackem na zuby. Tak jsem to cistil ja i kdyz zavada byla v necom jinom.
PC pro zábavu:

Pomocník při práci:
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“