ATi Eyefinity - FAQ, informace a novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATi Eyefinity - FAQ, informace a novinky

Příspěvek od no-X »

Ano, přesně tohle běželo synchronizovaně v několika instancích.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
nx99
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nx99 »

To je tak trošku podvod ne? A jak tento důvod souvisí se změnou platformy na Ubuntu?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Proč je to podvod? Karta byla vydaná o 14 později, když už ovladače CrossFire podporovaly. Navíc všechna tahle fakta během prezentace ATi uváděla, takže mi není jasné, v čem by měl onen podvod spočívat.
nx99
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nx99 »

Dobře. Nikdo z recenzentů tento podstatný fakt neuvedl. Proč to prezentovali na ubuntu a né na Windows Vista?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Protože pod Vistama těžko spustíš hru v několika instancích s tím, že každou část obrazu bude vykreslovat jiná grafika, ne? :-)
Warran
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Warran »

no-X píše:Připadá mi, že jste špatně pochopili, k čemu je režim display-groups určen - slouží k vytvoření jedné velké plochy vytvořené z většího počtu displejů. Těžko můžete vytvážet jednolitou plochu z displejů o různých rozměrech a různém rozlišení. Zkuste si představit, jak by to asi vypadalo v situaci, kdy byste takových různých monitorů měli šest... To už není o zobrazování, ale skládání puzzle.
Ano, zřejmě mi něco nedochází. Pravděpodobně nevidím nějaké omezní, protože nevidím rozdíl ve třech monitorech o stejném vertikálním rozlišení vedle sebe.
Viz
Obrázek
Samozřejmě, uspořádat tyto monitory svisle, je to úplně o něčem jiném.

Spíš mi není jasné, jak se řeší vzdálenost mezi monitory, respektive tloušťka rámečků, aby byly zachovány návaznosti, což prý jsou. Musí se zadávat jejich tloušťky, aby ovladače vypočítaly, která část obrazu se nebude zobrazovat, protože tam je rámeček?
Viz
Obrázek

Je mi dále jasné, že hry, které takováto rozlišení (např. 5760 x 1200 při třech 24'' monitorech vedle sebe), z Eyefinity nemůžou mít prospěch.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

V režimu display groups musí být karta schopna rozdělit obraz na jakékoli množství monitorů. Případ, který jsi uvedl, je nestandardní situace, kterých je (při maximu 24 displejů) možné vytvořit neskutečné množství, zvlášť pokud by ještě nešlo o dva typy displejů, ale tři, čtyři... A teď si zkus představit, jak by asi karta měla všechny tyto možné kombinace být schopna řešit? Chápu, že pro jeden konkrétní režim, který máš doma ty, nevidíš limit, ale takových možností je neskutečné množství. I kdyby ATi věnovala úsilí na vytvoření podpory pro některé z nich, objeví se zase uživatelé s jinou kombinací monitorů, kteří budou chtít totéž. V souvislosti s display groups bylo už při vydání řečeno, že je určen pro stejné displeje + pro zachování kompatibility zadetekuje rozlišení všech a podle nejvyššího rozlišení, které podporují všechny, rozdělí obraz.

Zkus si představit množství a kombinace podmínek, kdyby měl takový systém být schopen zadetekovat různá maximální rozlišení a hledat řešení pro možné rozložení displejů, v jehož kombinaci bude vytvořen kompaktní pravoúhlý obraz.

Jak už jsem říkal, tohle je o zobrazování, ne o řešení puzzle.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

A ty monitory jsou většinou ty bez rámečku a jsou nalepené na sebe, což by sis teoreticky mohl udělat i s tvojim monitorem, myslím. ale nevím jak by jsi to uchytil. A jěště jako mám to chápat že tato fce nepojede na WinOS? Nebo jenom že nebyly ovaladače tak to nechali běhat na linuxu
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ještě jednou... protože nebylo funkční CrossFire a neměli by jak předvést výstup na více než šest monitorů, vyřešili to tak, že v Linuxu spustili více instancí hry - pro každou kartu jednu - aby mohli předvést výstup na 24 displejích. Nové ovladače podporu CF mají, takže je to pasé, Linux a více instancí už nebude třeba. Šlo o jednorázovou věc - je to takhle pochopitelné?
DEVastor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEVastor »

Obrázek
ptipalek
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipalek »

Vyuzitie troch monitorov v hrach uz planoval MATROX s kartami Parhelia v roku 2002.
http://en.wikipedia.org/wiki/Matrox_Par ... ite_note-0
http://hothardware.com/Articles/Matrox- ... 128MB-AGP/
Jednou z hier ktora mala byt odladena na kartu bola Imperium galactica III .
http://old.gameplanet.co.nz/mag.dyn/Previews/3888.html
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Oni to neplánovali, oni to skutečně uvedli. Problém byl v tom, že Parhelie přišla trochu pozdě, jádro bylo trochu zabugované, UMC nemělo moc vydařený výrobní proces, takže dost topilo a muselo být taktované na nízké frekvence a k tomu ještě karta byla drahá. Skoro 20 tisíc za triple-head a FAA ale moc lidí dát nechtělo. Takže Matroxu nezbylo než se přeorientovat z herního segmentu čistě na profesionální.

Zásluha na likvidaci společnosti šla především na hlavu managementu. Nechali vyrobit moc čipů, takže ač byla vylepšená revize Parhelie hotová za pár měsíců, museli nejdřív vyprodat tu starou, což trvalo asi dva roky. Kdyby za 3 měsíce vydali nový čip jako Parhelii 2 a Parhelii 1 dát za výprodejové ceny, mohli tím oslovit řadu lidí a udržet se nad vodou (nová revize měla výkon o 20% vyšší, AGP 8x, opravený FAA a míň topila... docela fajn karta, nějakou dobu jsem na ní jel, HalfLife 2 s fragment anti-aliasingem 16x naprosto plynule)...
ptipalek
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipalek »

Sice je to trochu OT debata ale prave touto kartou sa MATROX chcel presadit aj na hernom poli.
Ak sa dobre pamatam do toho obdobia boli MATROX karty skor vyuzivane v profesionalnych pocitacoch.
Pouzivali sa DTP , CAD programoch kde im NVidia ani ATI v taj dobe nemohli ani zdaleka konkurovat.
Zda sa ze MATROX na hry nezanevrel.
http://www.matrox.com/graphics/surroundgaming/en/home/
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Matrox se po dlouhá léta snažil odsunout profi segment na vedlejší kolej a dosáhnout prvenství v herní grafice, ale nikdy se mu to nepodařilo. Herní byla už Mystique z poloviny 90. let, stejně tak se Matrox snažil oslovit hráče s G200, později (ale s o něco větším úspěchem) s G400 a poslední pokus byla Parhelia. Pak 3D vývoj rozpustili. Všechny tyhle karty byly primárně zaměřené na hráče. Po HW stránce v těch čipech nebylo snad nic, co by bylo cílené na profi segment - leda snad druhý display controller pro sekundární výstup (ten byl ale u G400 i Parhelie řešen z valné části externími čipy /RAMDAC, TMDS/, nikoli na úrovni jádra). Stejně tak pověstná kvalita výstupu byla dána především analogovými výstupními filtry. Podpora profi aplikací pak byla věcí driverů. Samotné čipy byly z 99% určené na hry, téměř vše, co Matrox nabízel pro profi segment, mohli nabídnout i ostantí výrobci, pokud by jim o to šlo...
ptipalek
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipalek »

Dakujem za vysvetlenie. Zda sa ze vedenie MATROXu uz v tej dobe tusilo ze herni segment bude z hladiska zisku doleziti a v profesionalnom segmente tazilo s hlavne s kvalitne vyrobenych kariet a dobre odladenych ovladacov.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Popis, průvodce nastavením a pár dalších užitečných tipů z Widescreen Gaming fóra v jednom článku

WSGF - ATI Radeon 5870 1GB - Featured Review
vendo007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vendo007 »

"Real power can't be given. It must be taken."
beardie
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od beardie »

hranie leteckeho simulatoru na styroch kusoch 5870 Eyefinity6
http://www.youtube.com/watch?v=N6Vf8R_gOec

thx 2 Patko19@pc.sk
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

ahoj,
mám dotaz. Potřebuju grafiku na hraní a výkonem mi stačí i současná 3870 512MB. Ovšem... U PC mám CRT 22" na VGA, pak malé 17" LCD taktéž na VGA, oboje přes DVI redukce. Brzo u nás přibude ještě fujHD LCD televize a najednou potřebuju třetí výstup. Jelikož se mi nechce kupovat celý nový HTPC zvlášť, rád bych to řešil jenom dírou přes zeď, 5m HDMI kablem a pár rozdvojkama k audiu.

Přemýšlím o nákupu Radeonu 5750 nebo 5770 a potřebuju zapojit následující zařízení.

CRT (VGA, 1600x1200)
LCD (VGA, 1280x1024)
LCD TV (HDMI, 1920x1080) - zvuk přenášet nutně nepotřebuju

Jak jsem zjistil, tak jde bezne pripojit DVI + DVI (nebo HDMI) + Display port. Ovsem display port je mi na nic.
Nasel jsem pasivní redukce z DP na HDMI
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... K0BM000NJS
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... K0BM000NJT
nebo redukce z DP na VGA
http://www.mironet.cz/lenovo-displaypor ... +dp101310/

Fungují tyhle redukce normálně? Zejména ta z DP na HDMI pro bezproblemove pripojeni full HD telky. Pak bych ti totiž mohl vybrat normální pěknou dvouslotovou 5750 nebo 5770.

Pokud je to problematické, tak jsem našel ještě
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... K0BT0BVUS6
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... K0BT0BVWN7
které mají rovnou VGA, DVI a HDMI. Podporují i tyhle karty normálně eyefinity a místo DP mají prostě VGA?
Kdyby to bylo hlučný, dal bych na ně http://arcticcooling.com/catalog/produc ... 2_&mID=256 a hotove.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

S redukcí DP -> D-Sub bych si nebyl jistý - karty/čipy R8xx podle mě nemusejí mít analogový výstup do DP konektoru (důvod je ten, že ač čipy interně mají až 6 digitálních výstupů, tak analogové mají jen 2 - tudíž je asi nebudou mít napojené na všechny tři konektory, které na kartě jsou, ale jen na dva, u kterých se analogové připojení čeká - tzn. D-Sub a DVI)

To LCD neumožňuje digitální připojení? Existují bezproblémové redukce DP -> DVI (sice jen single-link, ale to by na 1280x1024 stačilo)...

DP -> HDMI by fungovat mohlo, ale neznám nikoho s osobní zkušeností, nemůžu sloužit.

Jinak HD5xxx karty mají Eyefinity i když jsou na nich přímo analogové konektory (D-Sub) - to není problém. Jenom pokud se používají tři výstupy a jeden z nich je display-port, tak je třeba použít drivery novější než 9.10... Původně to podporované nebylo, takže s ovladačem z CD by to nemuselo fungovat.
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“