Dell Vostro 1400 -

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
tkabrt
Nováček
Nováček

Dell Vostro 1400 -

Příspěvek od tkabrt »

Zdravím,
Mám notebook Dell Vostro 1400 s grafickou kartou Nvidia GeForce 8400M GS. Používám Windows 7 Proffesional 32bit.
Moje problémy začali asi před dvěma týdny co mi z ničeho nic zčernala obrazovka a musel jsem následně notebook natvrdo vypnout. Teď v týdnu jsem při nabíhání Sevenu skončil na nabíhací obrazovce(viz. obr. v příloze), která byla ještě k tomu trochu rozjetá. No nic, řekl jsem si, to budou asi ovladače, které jsem nedávno instaloval (186.03 WHQL od nVidie). Nouzový řežim funguje bez nejmenších problémů, tak to mě utvrdilo v mém názoru, že za to můžou grafické ovladače. Tak jsem je odinstaloval a nainstaloval předchozí, které mi fungovaly. Celej šťastnej, že jsem to vyřešil restartuju PC a skončím úplně stejně jako předtím. Dávám další restart a tentokrát končím v modré smrti, která určuje jako viníka nwlddmkm.sys . No nic, tak zkusíme reinstalaci Windowsů. Čitstá instalace jede jako hodinky, ale stačí nainstaloval jakýkoli ovladač od nvidie (zkoušel jsme asi 4 verze) a nebo ovladač z Dell stránek a končím zase při startu Windowsů. Poté zkouším instalaci Vist a končí v modré obrazovce při pokusu o první start. Když se pohybuju v nouzovém režimu, nebo jsem chvilku jel v Linuxu bootovaným z flešky, tak po obrazovce občas proletují řádky opačné barvy než mají opravdu být (jako na obrázku ze startu, ale různě po obrazovce s různými barvami). Začínám být bezradný a trochu se začínám bát, že by se mohlo jednat o chybu hardwaru (přímo grafické karty), protože stačí si vygooglovat 8400M GS a dozvíte se, že toto není zrovna nejspolehlivější karta a sama nvidia řekla, že to není nejlepší kousek. Sice teploty jsou relativně v normě (klid/film 65C, plná zátěž 90C).
Nemáte někdo nápad co s tím nebo měli podobný problém? Popřípadě kolik stojí odhadem výměna základní desky (s tím i grafické karty – takto řeší podobné opravy Dell)? Záruka mi totiž už vypršela :( .
Díky Tom
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Dell Vostro 1400 -

Příspěvek od -- DiL -- »

s nejvetsi pravdepodobnosti je pricinou vady defektni GPU. tomu napovida i fakt, ze bez ovladace (po cerstve instalaci WinXP, v nouzovym rezimu) zobrazuje grafika normalne a problemy se objevi az po instalaci ovladacu. a to neni vse. cela serie G84 a G86 je VADNA, pred nejakym casem to byla pomerne velka afera. priciny byly dve - spatny navrh chipu respektive spoju mezi vlastnim chipem (die) a substratem (to je to PCB-cko na kterym je chip pripajen) a nasledne i spatny technologicky proces pajeni. vysledkem je to, ze VSECHNY v.u. chipy BEZ ROZDILU jsou defektni a je jen otazkou casu, kdy selzou. je samozrejme nekolik cinitelu, ktery tohle selhani ovlivnuji (vysoka teplota, casty zmeny teploty, mechanicke namahani). no a jelikoz pro notebooky obecne plati, ze jsou jejich soucastky vice tepelne namahany (jak co se tyce absolutnich hodnot tak castych vykyvu) a pri prenaseni i mechanicky namahany, odchazi jak na bezicim pasu.

pokud uz mas "expired" zaruku, zkus se mrknout na stranky DELL-u - treba nabizi neco obdobneho jako HP, tedy prodlouzeni zaruky pro urcite modely s G84 a G86 chipy ktere kryje prave situace jako je ta tvoje.

v opacnym pripade mas smulu, jelikoz "resoldering" neboli "reflow" nepomuze - problem totiz neni v BGA kontaktech mezi substratem (PCB) a zakladni deskou, ale na urovni kontaktovani chipu se substratem. tam uz ti nepomuze nic. respektive pomuze - bud vymena chipu za jiny (ktery bude ale na 100% opet defektni a opet bude jen otazkou casu nez selze) a nebo vymena desky (stejny pripad).

//EDIT

jinak ty teploty, co popisujes, jsou dost vysoky. z osobni zkusenosti muzu rict, ze maximalni dlouhodoba teplota v zatezi by na GPU nemela presahnout 75°C. pokud jsi vyse, doporucuju sehnat nejakej vhodnej softik (pro DELL existuje skvelej power-fan-management i8kfangui) a poradne si booka zregulovat.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

Tak jsem ještě zkoušel ze zoufalství nainstalovat linux distribuce Debian. Textový mód bežel bez problému. Grafický až na pár špatných pixlů sem tam taky... Poté jsem nainstaloval nVidia ovladače a grafiku už jsem nerozjel (textový jo)...
Jediný co až tak moc dobře nechápu, že když je ta grafika na 99% špatná, že Windowsy s nouzovým režimu nebo s nenainstalovanejma ovladačena běží a nemájí zas nějáké brutální deformaci obrazu. Co mam zkušenosti s vadnou grafikou, tak když je špatná tak buď nejede nic, nebo je na monitoru nějáka "krásná" koláž...

jinak u těch teplot jsem psal relativně dobré - ostatní uživatelé např notebooku XPS M1330 s touto grafikou měli v klidu teploty okolo 90C...
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

"spatna grafika" je siroky pojem, jelikoz "korenovych pricin" respektive jejich projevu existuje X. namatkou - vertikalni linky s pravidelnym rastrem signalizuji defekt GPU, blikajici ci jinak barevne pixely bez zjevneho klice signalizuji defekt VRAM, vice obrazu v jednom je opet defekt GPU atd. To co popisujes ty je na 99% zpusobeno defektnim GPU - muze se ti to nelibit, muzes s tim i nesouhlasit ale to je asi tak vse co muzes :lol: .

u XPS M1330 se delal mod s Cu destickou, kterou se vymezila vule mezi chipem a pasivem. DELL totiz jaksi zmrsil chlazeni a pak dochazelo k tomu, ze se grafika hrala i pres 100°C. pripocti k tomu vadny GPU chip (viz.muj prvni post) a mas jistotu, ze ti book drive ci pozdeji "odejde".

//EDIT

zkousel jsem hledat na e-bayi a nenasel jsem tam na prodej jediny motherboard :sad: . prodavaji se tam ale samotne VGA chipy - viz.

http://cgi.ebay.com/nVIDIA-Graphics-GF- ... .m20.l1116

za cenu cca 50USD i s postou. pokud by sis sehnal firmu co je schopna opravovat (respektive vymenovat) BGA chipy, mozna by ses s opravou vesel tak do 2.000,-CZK (predpokladam, ze samotny ukon bude stat tak 1.000,-CZK).
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

to víš, že se mi to nelíbí :D

no ja včera našel základní desku již s grafikou za 350$ a to byla refurbished. no tolik pomalu nemá ani ten notebook cenu, takže nastává dilema co s tím... ale i tak moc dík za rady...
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

no 350USD za pouzitou desku je raketa. navic nezapominej ze za ty prachy nedostanes nic jinyho, nez dalsi potencialne vadnou GPU. takze co s tim?

1) prodat booka na aukru s tim, ze je castecne funkcni
2) rozebrat booka a prodat na dily
3) koupit chip za 50USD a nechat si ho nekde vymenit
4) koupit chip za 50USD a vymenit si ho sam (pokud mas BGA rework station)
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

no asi se zkusim poptat někde po Praze jestli by mi nevyměnily ten GPU chip...
nemáte někdo nejákej tip?
B.E.N.D.E.R.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.E.N.D.E.R. »

Nebo externí grafika...
PC - CPU: Intel Core 2 Duo E8400 - MB: Gigabyte GA-G31M-S2L - RAM: Kingstom 4GB DDR2 800MHz CL5 - VGA: ASUS 3870 512MB DDR5 - HDD: SSD 128GB + HDD WD 1TB
MT - Apple iPhone 6S 128GB
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

no externí grafika je dost krkolovný řešení pro notebook... jen přece už jen neni tak moc mobilní :)
B.E.N.D.E.R.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

To je fakt no a navíc je to docela drahý. Ale zase to rapidně navíší výkon NB.
PC - CPU: Intel Core 2 Duo E8400 - MB: Gigabyte GA-G31M-S2L - RAM: Kingstom 4GB DDR2 800MHz CL5 - VGA: ASUS 3870 512MB DDR5 - HDD: SSD 128GB + HDD WD 1TB
Unnamed
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Unnamed »

heh, tak to ani ne, protoze to zpomaluje sbernice. Pokud myslis tu od Asusu. A taky to jde jenom na externim monitoru, ne?
B.E.N.D.E.R.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ty jo vubec nevim. Nikdy jsem to nějak nezkoumal...Tuším že se to připojí pomocí USB. Dál nevím.
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

externi grafika je kravina. jedinou moznosti je sehnat nekoho, kdo dokaze GPU za rozumnej penize vymenit. jinak se na opravu vyprdni, booka prodej na aukru a kup jinyho.
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

tak jsem ho dal v praze do servisu at se na to mrknou... výsledek: je to grafikou, funguje pouze ve 2D...
rešení: výmena chipu za 3750 bez daně s rizikem, že při výměně poškodí základní desku a notas nepujde vubec
výmena desky - muselo by se to řešit přes Dell - cena zhruba 7-8 tisíc...
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

UPDATE

prave jsem se docetl na jenom eng foru, ze typek tenhle problem opravil pomerne jednoduchym "reflow" :? to teda koukam. pokud by to skutecne fungovalo, stacilo by si sehnat nekoho, kdo ma BGA opravarenskou stanici (treba jako ja :-D ) a pokusit se o reflow chipu.
tkabrt
Nováček
Nováček

Příspěvek od tkabrt »

reflow znamen "přepajet" ten stejnej chip? chápu to správně?
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

podle toho co myslis tim "prepajet". "reflow" nebo "resolder" znamena ohrat IO na takovou teplotu, aby se BGA kulicky roztavily a tim znovu-spojily prerusene kontakty. to by ale v pripade G84 a G86 nemelo pomoct, jelikoz tam neni problem v pripajeni IO na zakladni desku, ale v pripajeni vlastniho chipu na substrat. jak se ale zda, treba to opravdu muze pomoct..
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

takze potvrzuju, ze "reflow" tenhle problem dokaze vyresit. kamaradovi odesel Pavilion Dv9xxx s GF 8600M (stejny defekt, jako ma G84 alias GF 8400M), zkusili jsme tedy reflow a voala, book bezi. jak dlouho tahle "oprava" vydrzi si netroufam rici. nicmene s upravou chlazeni (fan-management, nahrazeni puvodni "pasky" kvalitni teplovodivou pastou atd..) by to mohlo nejakou dobu fungovat..
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“