zrušení raid5 beze ztráty dat?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

zrušení raid5 beze ztráty dat?

Příspěvek od Vivec »

potřeboval bych zrušit raid5 z tří disků, bohužel nemám možnost data někam jinam nakopírovat, mám tam cca 1200GB dat a nerad bych o ně přišel, raid je na inteláckym jihu, otázka je jasná, jde to nějak? stačí vypnout raid v biosu? vytáhnout disk z paritou, zformátovat ho a z datovejch disků nakopírovat data na něj? nebo nějaký další nápady, jako třeba půjčení TB disku? :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: zrušení raid5 beze ztráty dat?

Příspěvek od zombux »

vzhledem k tomu jak RAID5 míchá s datama, to rozhodně jednoduše nejde, něco jako "disk s paritou" v RAID5 neexistuje, parita je rozdistribuovaná po všech discích, stejně tak data.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

no já myslel že právě neni, když mi umřel před měsícem disk, tak jsem mohl se všema datama nakládat celkem libovolně, nebo mi to aspoň tak přišlo...
ale jestli je tomu tak jak píšeš tak jsem asi nahranej...no nic, jestli nenajdu nikoho kdo mi disk půjčí tak zejtra sjedu pro další TB a s ním už to zruším v pohodě
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no to jo, protože když jeden zdechne, ze zbylých se data dopočítají - ale to je tak všechno
ignorelist: kremrole a dezoláti
stavi
Nováček
Nováček

Příspěvek od stavi »

Lze to provést. RAID5 je stavěn tak, aby v případě výpadku jednoho disku dokázalo pole dále fungovat. Sice pomaleji (záleží na typu řadiče), protože se musí data dopočítávat pomocí parity, ale bude to fungovat.
Více zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels
Pokud máš 3 disky stejné velikosti v RAID5, lze jeden disk z raidu vyjmout, separátně připojit jako písmeno/svazek a data z pole nakopírovat.
Je zde pouze jedno omezení. RAID5 z např. 3x200GB disků bude mít velikost 400GB (neformátováno), takže lze odkopírovat pouze max. 200GB dat (velikost jednoho disku).
Jediné riziko, které je, že pokud budeš mít v poli jen 2 disky ze tří a během kopírování ti jeden z těch dvou umře.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Ale RAID5 je pro minimálně 3 disky. Takže když odpojíš jeden "jakože zdechne" tak máš 2 nakopíruješ a furt máš na 2 discích 200GB ale to už není RAID5. Nevím jestli ta tvoje verze bude fungovat.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Jak bylo řečeno - můžeš odpojit jeden disk, připojit ho zvlášť a na něj překopírovat, co půjde. Zbytek pak buď smazat nebo přetáhnout přes jiné médium.

Rovnou by sis ale měl položit dvě otázky:
1) Co bych dělal, kdyby mi při tomto způsobu migrace jeden ze zbylých RAIDových disků umřel?
2) Co bych dělal, kdyby klidně i před migrací do mého baráku praštil blesk a výboj by spálil dva a více disků?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

jo to mě odradilo, došel jsem si radši koupi čtvrtej TB disk :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“