Takže - Windows 2000 a Windows XP používají sice stejné jádro (XPčka jsou Windows NT 5.1, 2000 jsou Windows NT 5.0) a kromě pár detailů vše co jede na XPčkách jede i na Windows 2000, ale Windows XP bootují výrazně rychleji. Alespoň tedy dokud je nezaprasíte všemožnými pofiderními aplikacemi
Druhá věc je paralelní načítání více driverů najednou u XPček, proti sériovému u Windows 2000. Opět je zde vyšší rychlost vykoupena potencionální katastrofou při selhání driveru, třeba dík overclockingu či skoro vysunutému konektoru...
Třetí věc je prioritizace služeb. A odložení jejich spuštění. Proč? Aby se plocha RYCHLE objevila a služby které nejsou k tomu nutné se stále ještě spouští, takže XPčka jsou vlastně jako klamavá reklama - už máte desktop, ale pracovat ještě nemůžete. U Windows 2000 tomu tak není, ale je to vykoupeno "opticky" delším bootem. Navíc některé služby (třeba automatické aktualizace, vyhledávání počítačů v síti a pod) se opravdu nemusí spustit hned, a tady z toho XPčka těží.
Mno a zůstává nám správa paměti pro a při inicializaci driverů. A tady se dá dosáhnout u Windows 2000 poměrně snadno nápravy. Stačí použít soubory ntldr a NTDETECT.COM z jiných Windows (třeba z XPček) a rázem Windows 2000 bootují rychleji. Nejrychlejší nejsou, kupodivu, tyto boot soubory z Windows XP, ale z Windows 2003 server.
Přiznám se, že když jsem si o tom četl tak jsem začal být silně skeptický. Bylo hezké, že dokonce i Windows XP useři hlásili rychlejší boot, ale zas né o moc. Tak jsem si udělal čerstvou zálohu a zkusil jsem to také. Opatřil jsem si ty boot soubory z Windows 2003 server SP2 Enterprise a ze standardních non-SP 2003 server Corporate edition, které jsem nakonec použil. Výsledky jsem změřil na svých Windows 2000 SP4 s neoptimalizovaným FAT32 2G C partitionem na Win. Běželo (a stále běží
Originál Windows 2000 SP4 boot fajly - boot time 38,62 sec
Windows 2003 server Corporate fajly - boot time 28,29 sec
Časy jsou od zmizení post screenu do bliknutí screenu po startu Win při overclocku grafiky - staré nVidie blikají při overclocku
Musím říci, že deset sekund zlepšení mě velmi příjemně překvapilo, až šokovalo. Zkoušet ty větší soubory z SP2 Enterprise ani nemělo pro mě cenu, já počítač ráno zapnu a večer vypnu... ale tohle zrychlení nic nestojí a 10 sec je pěkných. Boot soubory z Windows 2003 server SP2 Enterprise a ze standardních non-SP 2003 server Corporate edition najdete zde:
http://rapidshare.com/files/203749294/boot...erver_files.zip
Jaké jsou vaše časy?