Zrychlení bootu Windows 2000/XP

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Zrychlení bootu Windows 2000/XP

Příspěvek od trodas »

...tak to jsem nečekal že je možný :)

Takže - Windows 2000 a Windows XP používají sice stejné jádro (XPčka jsou Windows NT 5.1, 2000 jsou Windows NT 5.0) a kromě pár detailů vše co jede na XPčkách jede i na Windows 2000, ale Windows XP bootují výrazně rychleji. Alespoň tedy dokud je nezaprasíte všemožnými pofiderními aplikacemi :) Proč tomu tak je? Inu proto, že to bylo cílem při jejich vývoji. A jak toho "rychlého" bootu bylo dosaženo? Kešováním. Vše, co se při startu inicializuje si XPčka uchovávají v diskové keši, aby startovaly opravdu rychle. Do keše se ukládají i updaty při změně HW/nastavení a tady je první problém. Přetaktujete-li mašinu a spadne-li vám při bootu do XPček, můžete se s nimi také rozloučit a často ani záchranná konzola nepomůže. To je daň za kešování. Overclocking je třeba dělat mnohem opatrněji, zatímco pád při bootu Windows 2000 nikdy nerozhodí.
Druhá věc je paralelní načítání více driverů najednou u XPček, proti sériovému u Windows 2000. Opět je zde vyšší rychlost vykoupena potencionální katastrofou při selhání driveru, třeba dík overclockingu či skoro vysunutému konektoru...
Třetí věc je prioritizace služeb. A odložení jejich spuštění. Proč? Aby se plocha RYCHLE objevila a služby které nejsou k tomu nutné se stále ještě spouští, takže XPčka jsou vlastně jako klamavá reklama - už máte desktop, ale pracovat ještě nemůžete. U Windows 2000 tomu tak není, ale je to vykoupeno "opticky" delším bootem. Navíc některé služby (třeba automatické aktualizace, vyhledávání počítačů v síti a pod) se opravdu nemusí spustit hned, a tady z toho XPčka těží.

Mno a zůstává nám správa paměti pro a při inicializaci driverů. A tady se dá dosáhnout u Windows 2000 poměrně snadno nápravy. Stačí použít soubory ntldr a NTDETECT.COM z jiných Windows (třeba z XPček) a rázem Windows 2000 bootují rychleji. Nejrychlejší nejsou, kupodivu, tyto boot soubory z Windows XP, ale z Windows 2003 server.

Přiznám se, že když jsem si o tom četl tak jsem začal být silně skeptický. Bylo hezké, že dokonce i Windows XP useři hlásili rychlejší boot, ale zas né o moc. Tak jsem si udělal čerstvou zálohu a zkusil jsem to také. Opatřil jsem si ty boot soubory z Windows 2003 server SP2 Enterprise a ze standardních non-SP 2003 server Corporate edition, které jsem nakonec použil. Výsledky jsem změřil na svých Windows 2000 SP4 s neoptimalizovaným FAT32 2G C partitionem na Win. Běželo (a stále běží :) ) to na stařičké JetWay V266B desce s 1G 2-2-2-5 ram, FSB 150 x 12.5 = 1875MHz AXP Barton procík a FX 5600XT grafika. Windows 2000 SP4 jsem si dost zoptimalizoval už předtím, takže jakou změnu můžou dva soubory způsobit?

Originál Windows 2000 SP4 boot fajly - boot time 38,62 sec
Windows 2003 server Corporate fajly - boot time 28,29 sec

Časy jsou od zmizení post screenu do bliknutí screenu po startu Win při overclocku grafiky - staré nVidie blikají při overclocku ;)
Musím říci, že deset sekund zlepšení mě velmi příjemně překvapilo, až šokovalo. Zkoušet ty větší soubory z SP2 Enterprise ani nemělo pro mě cenu, já počítač ráno zapnu a večer vypnu... ale tohle zrychlení nic nestojí a 10 sec je pěkných. Boot soubory z Windows 2003 server SP2 Enterprise a ze standardních non-SP 2003 server Corporate edition najdete zde:
http://rapidshare.com/files/203749294/boot...erver_files.zip

Jaké jsou vaše časy? :)
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Zrychlení bootu Windows 2000/XP

Příspěvek od zombux »

no, to je sice pěkný, ale
1) o 10 sekund rychlejší boot (kor na staré plečce) je podobná onanie jako řešit 110 vs. 120fps ve hrách
2) nezkoušels to i u Win9X a starších? vzhledem k tomu že se už 3 roky prodávají Windows Vista a nastupují Windows 7, asi to moc uživatelů neocení, nehledě k tomu že XP na počítači z posledních let stejně nabíhají skoro instantně :mrgreen:
ignorelist: kremrole a dezoláti
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

:) tak kazdy zlepseni dobry, ne? :P Jinak pokud se na ta dva soubory (ntldr a NTDETECT.COM) podivas okem nezaujatym, bude ti jasne, ze se horko tezko daji vrazit do Win9x, nemyslis? :wink:

Visty jsou shit a Win7 jsou Visty na dietce a takovy systemy muze pouzivat jen ten, kdo ma rad, aby mu system rikal co ma a co nema delat. Takovy ja nejsem a nebudu, takze me ty systeme nezajimaji. Staci, kdyz se s nimi obcas stretnu u nekolika vyjmecnych zakazniku - v bezne praxi na ne nenarazis, protoze proste maji prilis velke HW naroky a za tu krvavou dan nic nenabizi, co by clovek k praci opravdu potreboval.
Aero je hezky. 5min...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no, jednak XP už dojíždějí ze skladových zásob, jednak vím co zákazníci kupujou (mezi našimi odběrateli jsou tři velké jihočeské firmy, úřady a nespočet malých - fungujou na Vistách, no a co). v momentě kdy XP už prostě nepůjde koupit, jiná možnost nebude.

krom toho, "v běžné praxi na ně nenarazíš" mě docela rozesmálo. v běžné praxi se NIKDY NIC "netůní", nedejbože nenahrazujou se součásti operačního systému něčím jiným
ignorelist: kremrole a dezoláti
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

trodas píše: Visty jsou shit a Win7 jsou Visty na dietce a takovy systemy muze pouzivat jen ten, kdo ma rad, aby mu system rikal co ma a co nema delat. Takovy ja nejsem a nebudu, takze me ty systeme nezajimaji.
Nebylo by lepsi napsat, ze o tech systemech temer nic nevis a das na bachorky co sis precetl na netu? A ze neumis novy system plnohodnotne vyuzit?
zombux píše:krom toho, "v běžné praxi na ně nenarazíš" mě docela rozesmálo. v běžné praxi se NIKDY NIC "netůní", nedejbože nenahrazujou se součásti operačního systému něčím jiným
Souhlasim. Docela rad bych videl tu jeho beznou praxi. V 99% se do systemu nevrta a pokud se uz stourat musi, obnovuje se image ze zalohy - ten image je identicky napr. pro 90 stanic.

Taky je pravda, ze firmam se do vist nechtelo, ale ne z duvodu nepouzitelnosti systemu, nybrz informacinho systemu podniku, ktery je vetsinou vazany na jednu konkretni verzi prohlizece, a invesnice do uprav nedejboze vymeny by stala vic nez ten SW, navic s nejistym vysledkem.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

krom toho, "v běžné praxi na ně nenarazíš" mě docela rozesmálo
:-D Tak alespon ze tu mame humor, ne? :) A tva zkusenost holt bude jina nez ma... ja narazim vsude na XPcka, obcas Win2k na starsich masinach - zcela vyjmecne na Win7...
v běžné praxi se NIKDY NIC "netůní", nedejbože nenahrazujou se součásti operačního systému něčím jiným
V podniku urcite, jinak se tuni a modifikuje vsechno - tedy krome Vist a Win7, tam je to zbytecny - leda zformatovat :)
Nebylo by lepsi napsat, ze o tech systemech temer nic nevis a das na bachorky co sis precetl na netu? A ze neumis novy system plnohodnotne vyuzit?
A nebylo by mozne si priznat, ze to muze byt opacne a ze muzes jen papouskovat 100x prokazane lzi a nesmysly? :) Viz. http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?f=31&t=148373
V 99% se do systemu nevrta a pokud se uz stourat musi, obnovuje se image ze zalohy - ten image je identicky napr. pro 90 stanic.
Ano, v podnikove praxi s tim zcela jiste souhlasim. Ale tady ten navod je pro uzivatele domaci, vrtave a zkoumave :) Odzkouseno to mam od PII pres PIII, P4, AXP, Opterony az po nejmodernejsi AMD/Intely i9 :) Jede to, a tak to nebizim jako zajimavou vec ostatnim.
Tecka :)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“