Čím vyměnit C2D 6320?
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- Thargas
- Nováček

-
Čím vyměnit C2D 6320?
Mám tento CPU přetaktovanej na 2.5GHz,dál mě tenhle čip nepustí. K tomu 3GB 800Mhz a GeForce 9800GTX... Přemýšlím o novým procesoru. Deska je téměř nová a tak nemá smysl měnit platformu. Po delším vybírání mám 3 favority... buď 6300 a nataktit (tady se bojím malé cache) nebo 7400 a nataktit,podle testů jsou tyhle procesory celkem vyrovnaný. nebo Q8200 a nataktit (tady se zase bojím nízké frekvence) Taky nevím jestli pomalejší 4jádro má smysl,nebo vytočit 2 jádro nad 3,3 GHz. Taktovat hodlám jen rozumě bez nějak drastickýho zvyšování napětí. Nebo mi doporučíte jiný? Cenou bych rád zůstal kolem 3000Kč +- pár stovek. Později hodlám přidat grafiku. Nvidia,GTX 275,nebo co bude novýho. Díky za radu.
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čím vyměnit C2D 6320?
Jestli myslíš to 6300 na 2800MHz, tak to jde pretaktovat dost slušně, stačí hledat 
http://www.extrahardware.cz/pentium-dc- ... ?page=0,11 sorry za konkurenci , ale tady jsem nic takovýho nenašel.
http://www.extrahardware.cz/pentium-dc- ... ?page=0,11 sorry za konkurenci , ale tady jsem nic takovýho nenašel.
- Lokomotiva
- Začátečník

Jsi si jistý, že je to chipem?Thargas píše:Mám tento CPU přetaktovanej na 2.5GHz,dál mě tenhle čip nepustí. K tomu 3GB 800Mhz a GeForce 9800GTX... Přemýšlím o novým procesoru. Deska je téměř nová a tak nemá smysl měnit platformu. ...
Obvykle je to nastavení pamětí, které to shazuje jako první.
Jakou máš desku?
Jaké máš paměti?
Jaké máš nastavení BIOSu?
Já bych radši přetaktovala tenhle procesor přes 3 GHz a nový koupila až s novou deskou a do jiného socketu.
Nechceš se o to další taktování pokusit tady na tomhle fóru a vlastně tedy pod určitou veřejnou kontrolou?
- Thargas
- Nováček

-
No paměti jsou A-Data ale nic moc,téměř no-name,deska Asus P5Q PRO Asi by to chtělo lepší pamětí,ale zatím stačí a 2x2GB od OCZ který preferuju jsou za 2000plus a za 1700 je 6300 kterej dostanu na 3,5 i těma paměťma....
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
I kdyz ty pameti jsou ty obyc tak to nejak nevadi, a kdyz pises ze to jsou a-data tak ok.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Lokomotiva
- Začátečník

Píšeš, že jsou to 3 GB 800 MHz-ových pamětí (A-DATA obyč.).
Takže asi budou mít předepsané časování 5-5-5-15 nebo 5-5-5-18.
Máš to tak?
Jaká je jejich frekvence, na které ti teď běží?
Je to 2x 1024MB a 2x 512MB? nebo jiná konfigurace?
Ta deska je na taktování přímo skvělá a tak si myslím, že máš něco špatně nastavené nebo vysoké teploty procesoru díky ne úplně dobrému chlazení (ne jen procesoru, ale vůbec ve skříni).
Pokud jsi neupravil napětí a frekvenci pamětí, možná ti běží na svém maximu a proto se s procesorem nedostaneš výš.
Škoda dávat peníze za nový procesor.
Využij schopností desky přetaktuj procesor výš, ne?
Procesor 6320 poměrně dobře znám - má dvě nevýhody:
Nízký násobič (7) a velkou L2 cache (to je x milionů tranzistorů navíc - oproti 6300 - které musíš napájet proudem a tedy i víc tepla, které musíš odvést chlazením).
Ale např. sousedovi v domě jsem ho před cca 1,5 rokem přetaktovala na 3,15 GHz (ovšem ještě na desce s chipsetem P35) ke GK 8800 a provozuje ho tak dodnes.
Faktem je, že má paměti A-DATA Vitesta 800+, které musí běžet na 900 MHz (míň je s tak nízkým násobičem procesoru nenastavíš), ale to jim očividně problémy nedělá.
Takže asi budou mít předepsané časování 5-5-5-15 nebo 5-5-5-18.
Máš to tak?
Jaká je jejich frekvence, na které ti teď běží?
Je to 2x 1024MB a 2x 512MB? nebo jiná konfigurace?
Ta deska je na taktování přímo skvělá a tak si myslím, že máš něco špatně nastavené nebo vysoké teploty procesoru díky ne úplně dobrému chlazení (ne jen procesoru, ale vůbec ve skříni).
Pokud jsi neupravil napětí a frekvenci pamětí, možná ti běží na svém maximu a proto se s procesorem nedostaneš výš.
Škoda dávat peníze za nový procesor.
Využij schopností desky přetaktuj procesor výš, ne?
Procesor 6320 poměrně dobře znám - má dvě nevýhody:
Nízký násobič (7) a velkou L2 cache (to je x milionů tranzistorů navíc - oproti 6300 - které musíš napájet proudem a tedy i víc tepla, které musíš odvést chlazením).
Ale např. sousedovi v domě jsem ho před cca 1,5 rokem přetaktovala na 3,15 GHz (ovšem ještě na desce s chipsetem P35) ke GK 8800 a provozuje ho tak dodnes.
Faktem je, že má paměti A-DATA Vitesta 800+, které musí běžet na 900 MHz (míň je s tak nízkým násobičem procesoru nenastavíš), ale to jim očividně problémy nedělá.
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
To je pravda, ale novej proc nestojí majlant a tenhle určitě kolem 800 střelí a bude mít daleko lepší základ k OC. Nemluvě o tom, že to nebudou kamínka
- Lokomotiva
- Začátečník

Základ má dobrý už teď, ne - desku?
Já provozuji nový 6300 na 3,8 GHz.
Obávám se, že ho bude mít na 3,3 GHz s podotknutím, že měl smůlu na špatný kousek.
Slušelo by se to už jednou prolomit...
Já provozuji nový 6300 na 3,8 GHz.
Obávám se, že ho bude mít na 3,3 GHz s podotknutím, že měl smůlu na špatný kousek.
Slušelo by se to už jednou prolomit...
- Mastodont
- Černá karta

-
Přijde mi nesmysl dělat upgrade, výkonem to stačí a to, že nechce jít přes 2,5GHz je problém tvých schopností s OC. Stejně bys dopadl s jakýmkoli jiným CPU.
- Thargas
- Nováček

-
Spíš jsem čekal radu než zpochybňování mých taktovacích schopností,mno nechtělo se mi ho ždímat už jen kvůli pamětem,tak ještě zkusím a dám vědět.
- Lokomotiva
- Začátečník

Tvoje peníze, tvoje rozhodnutí.
Jestli se ti do taktování nechce, tak si kup procesor jiný.
Mně to jenom přišlo zbytečné, když máš tak dobrou desku.
Vím, kolik lidí se trápí s taktováním na podstatně horších deskách.
Tak když tak postni nastavení BIOSu, třeba to bude jednodušší, než si myslíš.
Jestli se ti nechce, tak si ještě jenou ty procesory prohlédni i z hlediska HW podpory virtualizace.
XP Mode ve W7 můžeš časem chtít používat, tak to vezmi v úvahu rovnou při koupi.
Jestli se ti do taktování nechce, tak si kup procesor jiný.
Mně to jenom přišlo zbytečné, když máš tak dobrou desku.
Vím, kolik lidí se trápí s taktováním na podstatně horších deskách.
Tak když tak postni nastavení BIOSu, třeba to bude jednodušší, než si myslíš.
Jestli se ti nechce, tak si ještě jenou ty procesory prohlédni i z hlediska HW podpory virtualizace.
XP Mode ve W7 můžeš časem chtít používat, tak to vezmi v úvahu rovnou při koupi.
- Thargas
- Nováček

-
Na jakým napětí jede na 3 GHz?
- Lokomotiva
- Začátečník

To je individuální.
I to napětí, které mu nastaví deska sama se u bude u dvou 6320 lišit (ne nějak zásadně, ale stejné nebude).
Tohle se otestuje a nastaví až při testování procesoru, než se zabalí.
Odhadovala bych to na +0,1 až +0,15V.
Ale to je odhad.
Pokud budeš taktovat dál, tak pro jistotu nezkoušej víc než 1,45V a určitě v BIOSu povol Loadline Calibration - tak zabráníš překmitům napětí při přechodu do a ze zatížení - nebo jinak - co tam nastavíš, to tam přesněji bude...
I to napětí, které mu nastaví deska sama se u bude u dvou 6320 lišit (ne nějak zásadně, ale stejné nebude).
Tohle se otestuje a nastaví až při testování procesoru, než se zabalí.
Odhadovala bych to na +0,1 až +0,15V.
Ale to je odhad.
Pokud budeš taktovat dál, tak pro jistotu nezkoušej víc než 1,45V a určitě v BIOSu povol Loadline Calibration - tak zabráníš překmitům napětí při přechodu do a ze zatížení - nebo jinak - co tam nastavíš, to tam přesněji bude...
- Thargas
- Nováček

-
To jsem z toho blázen,vlezu do BIOSU,snažím se pokračovat v taktování a i když mám clocking na manuál tak s FSB nehnu...jako by bylo zablokovaný... a přitom jediný co jsem dělal od posledně je reinstal Windows... na 7čky... není tam nějakej schovanej zámek?
- cosotraX*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
udelej 'clearcmos' spojenim 2 pinu na desce a nebo prehozenim jumperu. popripade zkus novy bios a jed odznova. pri taktovani stoupej pomalu treba dej 2,5 ghz a nastav 1,45 voltu. ramky nastav na co nejnizsi frekvenci a popripade jim zhorsi casovani (napr 6 - 6 - 6 - 20) a pridej trosku stavy. otestuj stabilitu linpackem v occt. jestli to bude stabilni tak zkousej stoupat po 10 mhz fsb vzhuru a testovat stabilitu. jakmile budes spokojen s taktem tak zkus snizovat voltaz. dokud to bude stabilni
Time machine: Intel Core i5 750 - 4.01 GHz - 1,3V| ASUS P7P55D | Kingston HyperX T1 2x4GB 1600MHz CL9 | AMD Radeon HD6790 1GB | Seagate Barracuda 7200.11 ST3750330AS | Seasonic SS-500ET | Primecooler MeshCase
Notebook: Acer TravelMate 5330 + Intel Core 2 Duo T5250 1.5 GHz | 3 GB ram
Notebook: Acer TravelMate 5330 + Intel Core 2 Duo T5250 1.5 GHz | 3 GB ram