Disk to může být taky, PI mod už jsem na současném "stařečkovi" z podpisu jednou také jednou měl omylem zaplý (vyměňoval jsem disk a místo dočasného starého systémového (WD 440 MB či dokonce 126 MB varianta z roku 1993) jsem zapojil po nainstalování zase původní 160 GB a nestačil se divit, když bootování windows trvalo cca 5 minut (nebo dokonce deset, už je to dávno a neměřil jsem to..). Ale mohli bychom to z toho poznat - jukni do biosu, jestli u přehledu disků nemáš nastaven ten starý mód a napiš, jak dlouho se ti systém bootuje (do těch 20-ti sec. je to OK). Další test, kterým to poznáš, je obyčejné kopírování v Total Commanderu (ukazuje se ti tu rychlost) - ideální je vyzkoušet kopírovat nějaký větší soubor (100 mb) mezi oddíly (máš-li rozdělený disk) či na jiný HDD (ale tam zas je ošemetnější poznat, který v tom zpomaleném módu jede a který ne)
To zpomalování zápisu na USB2x disk při vytíženém CPU je logické, mě tato činnost také bere dost výkonu procesoru (tak 30% - dochází při něm k zvýšení teploty (při 20% otáček na chladiči) cca o 10 stupňů..) a pokud už CPU nemá při vytížení prostředky pro komunikaci a přenos přes vysokorychlostní USB sběrnici USB tak je to logické..
Ale ještě bych zkouknul přes kombinaci
ctrl+alt+delete správce úloh systému windows a podíval se (v okně "Procesy"), který proces ti bere tolik výkonu CPU - pod
Název procesu najdeš daný proces, pod
CPU pak hodnotu v %, jak moc daný proces procesor počítače využívá.. ideální bude, když sem pošleš printscreen toho správce úloh (
alt+Printscreen-malování uložit jako png) a ten pošleš na nějaký výměnný server (dobrý je např.
www.abload.de) a pošleš sem přes tag vloženého do přízpěvku přímou cestu k obrázku...
P.s: Windows 98 styl mám taky, a že by nějak extra urychloval pc se mi také nezdá, spíš ty odezvy přepínání oken, načítání obsahu disků a tak jsou svižnější.. spíš používám z obliby k věcem ze staré školy (a to i na druhém, pracovním. pc (C2D@3.4GHz..)