Ahoj, viděl jsem tady dotaz na dualboot, tak se také zeptám. Mám samostatné disky C a D (oba jsou dál rozdělené na systém a data). Na C je XP, pak jsem nainstalil na D WIN 7. Mám funkční dualboot. XP jsou ostré, na sedmičkách „trénuji“, abych se s nimi seznámil. Protože na sedmičkách provádím alotria, určitě je smáznu (nebudou košer). Chtěl bych smáznout v budoucnu i XP, ale pokud je přeinstaluji novými WIN7, tak nevím, jak se zachová ten původní bootloader, který vznikl při instalaci „tréningových WIN7“? Nebude zlobit? Někde na Netu jsem četl, že zbavit se dualabootu XP_WIN7 zase není tak úplně jednoduché (těch informací je v současnosti dost málo). Nebylo by lepší fyzicky odpojit disk s „tréningovými“ WIN7, na druhý (tam kde jsou ostrá XP) nainstalit sedmičky přes XP a pak „tréninkové“ sedmičky smáznout? A opět, nebude ani potom zlobit ten původní bootloader při prvním spuštění (ještě než ty „tréninkové“ sedmičky smáznu)? Jestli mi někdo poradí přeformátovat oba disky a začít od začátku, tak dík, ale na to bych přišel i sám (bohužel tam mám dost dat a všechny nemám kam dát). Možná, že hledám problém tam, kde není, ale raději se zeptám, než provedu nějakou ptákovinu. Četl jsem samozřejmě tady na serveru o dualbootu a následnou polemiku, ale můj „problém“ to asi neřeší.
Takže to shrnu. Chci v budoucnu na disku C WIN7 + data a na disku D jen data. A nechci o data přijít. Co by bylo nejvýhodnější pro postup instalace, když nemůžu začít formátováním?
Vím, že dotaz je šíleně dlouhý, ale možná, že nebudu sám, koho to bude zajímat.
Dík za odpověď.
zrušení dualboot XP-WIN7
Moderátor: Loki5567
- fpok
- Nováček

-
- zombux
- Odborník PCT

Re: zrušení dualboot XP-WIN7
co se týče bootloaderu - zbavit se ho je maximálně jednoduché. a to buď formátem oddílu který daný bootloader obsahuje, nebo instalací starší verze systému. čili, pokud v současné době existuje na disku bootloader Win7 (což zřejmě jo, protože dualboot takhle funguje), jsou dvě možnosti.
a) pokud nahodíš XP, ty bootloader Win7 přepíšou svým vlastním
b) pokud nahodíš Win7, nejsem si přesně jistej co se bude dít - ale pokud se zapíše nový bootloader, jsi bez problému. pokud tam zůstane starý, nová instalace systému se do něj přidá jako další položka, přičemž staré položky pak můžeš máznout.
mimochodem, tu instalaci bez formátu chceš dělat jak? já bych se toho krapet bál - preferoval bych formát, protože zbytky starého systému na disku nic moc dobrého neudělají...
a) pokud nahodíš XP, ty bootloader Win7 přepíšou svým vlastním
b) pokud nahodíš Win7, nejsem si přesně jistej co se bude dít - ale pokud se zapíše nový bootloader, jsi bez problému. pokud tam zůstane starý, nová instalace systému se do něj přidá jako další položka, přičemž staré položky pak můžeš máznout.
mimochodem, tu instalaci bez formátu chceš dělat jak? já bych se toho krapet bál - preferoval bych formát, protože zbytky starého systému na disku nic moc dobrého neudělají...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- fpok
- Nováček

-
jo, to by asi šlo. Oddíl s „tréninkovými“ WIN7 bych mohl naformátovat, aniž bych zničil další oddíl na tomto disku. Tam jsou data s muzikou. Pokud bych tedy provedl formát oddílu s WIN7 zlikviduji i dualboot a při příštím restartu PC už mi nebude nabízena možnost dual, ale rovnou nastartují XP? Říkám to dobře?zombux píše:co se týče bootloaderu - zbavit se ho je maximálně jednoduché. a to buď formátem oddílu který daný bootloader obsahuje,
Samozřejmě, že tohle musím provádět ze systému WINXP, protože WIN7 sami sebe nezruší a nepřeformátují.
no já taky. Pokusím se narvat všechna data z oddílu, kde jsou xpéčka, do oddílu, kde dříve byl „tréninkový“ systém WIN7 a až tam zbude jen systém XP, tak nainstaluju do toho oddílu nové WIN7 včetně formátu.zombux píše:mimochodem, tu instalaci bez formátu chceš dělat jak? já bych se toho krapet bál - preferoval bych formát,
Já to tu říkám takhle blbovzdorně, protože bych rád slyšel, buď že mám pravdu, nebo že se mýlím, ale hlavně v čem se mýlím.
S písmeny disků (oddílů) bych snad mít problémy neměl. Většina dat na nich není závislá a programy budu stejně instalovat na nová WIN7 po formátování.
Vidí někdo nějaký problém, čeho bych se měl vyvarovat a na co si dát pozor? Za každý nápad budu vděčný. Dat mám hromadu a místa málo, takže si všechno musím rozmyslet, než provedu blbost.
- zombux
- Odborník PCT

pozor na jednu věc - bootloader bude někde na začátku disku, takže s největší pravděpodobností (pokud dobře chápu tvoje rozdělení disku) je bootloader v oddílu kde jsou XPčka. takže když nahodíš XPčka a prostě zformátuješ oddíl s Win7, nestane se nic, bootloader tam zůstane tak jak byl, jen sedmičky samozřejmě už nenahodíš. pak můžeš do nově zformátovaného oddílu přesunout data, a pak nahodit sedmičky na první oddíl místo XPček, a to rovnou načisto.
- fpok
- Nováček

-
aha, já měl za to, že když jsem nainstaloval WIN7 jako druhé, že bootloader bude u sedmiček. Fajn, zdá se, že je vždy u prvního systému na začátku a pak se tam jen přidá informace o systému druhém. Asi se i předělá do nečitelné formy, protož jsem ho hledal všude možně a nenašel. Ten původní, XPéčkový, editovatelný byl (pokud si to nepletu s něčím jiným).
Dobře, ty tvrdíš, že mi tam dualboot zůstane i když přeformátuju oddíl s WIN7. Pokud nebude jinak zlobit a já z něj ještě budu moci jít do XP, pak to nevadí. Předpokládám, že až povolím v Biosu boot z mechaniky a začnu instalovat nová WIN7, tak při formátování zmizí i ten dualboot. A bude čisto. Vidíš někde problém? Je mi jasné, že může nastat spousta zádrhelů, ale v zásadě postup vím a mohl by fungovat. Dík.
Já v nějakém časopise narazil i na možnost zpětného odstranění duální nabídky (byl to kód na příkazovou řádku), ale tím se jen znemožnil přístup k těm WIN7. Rovnou to startovalo zase do XPéček. Nemůžu ho ale najít.
Dobře, ty tvrdíš, že mi tam dualboot zůstane i když přeformátuju oddíl s WIN7. Pokud nebude jinak zlobit a já z něj ještě budu moci jít do XP, pak to nevadí. Předpokládám, že až povolím v Biosu boot z mechaniky a začnu instalovat nová WIN7, tak při formátování zmizí i ten dualboot. A bude čisto. Vidíš někde problém? Je mi jasné, že může nastat spousta zádrhelů, ale v zásadě postup vím a mohl by fungovat. Dík.
Já v nějakém časopise narazil i na možnost zpětného odstranění duální nabídky (byl to kód na příkazovou řádku), ale tím se jen znemožnil přístup k těm WIN7. Rovnou to startovalo zase do XPéček. Nemůžu ho ale najít.
- zombux
- Odborník PCT

problém nevidím - a jak jsem napsal nahoře, při instalaci Win7 to může a) poznat existující bootloader a přidat se to do něj, nebo b) přepsat ho novým - což je de facto stejně úplně jedno.
- Nick
- Začátečník

-
vidím že se tu řeší dualboot a tak jsem to pročítal ale lína huba holé neštěstí tak se radši zeptám. Mam disk na kterém byl první nainstalovany Windows XP a pak na nove vytvořený oddíl Windows 7 (kvůli testovani). Bootloader je ulozeny samozrejme na disku C kde jsou XPcka, oddil je primarni a aktivni. Rád bych oddíl s XP zrusil a bootloader presunul na disk kde jsou win7 ale zkoušel sem některé návody ale nic nepomohlo, systemy např nenajeli a ja to musel řešit přes bootCD a aplikaci a vše vrátit do normálu. předem díky