Odešlo mi 5 disků za rok. Proč?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

vitis
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Odešlo mi 5 disků za rok. Proč?

Příspěvek od vitis »

Dnes když jsem konstatoval smrt posledního (5.!) disku, už sem si řek, že to je na mě moc a už si nevím rady.

První Seagate 320GB ATA, měl asi dva a půl roku, ten možná odešel stářím. Po reklamaci přišel WD 400GB ATA, ten po měsící odešel. Po reklamaci přišel WD 500GB ATA, po měsíci odešel. Přišly peníze koupil jsem WD Black 640GB (WD6401AALS) SATA, ten byl tuhej asi po dvou měsících. Po reklamaci přišel ten stejnej WD Black 640GB SATA, ten vydržel asi 5 měsíců (do teď).

Druhá věc je ta, že já mám disky dva a ten druhý (Seagate 640GB SATA) přežil všech pět kolegů.

Disky jsou oba dva přišroubeny k šachtě, na každým je aktivní chladič (Thermaltake A2376 - se sníženýma otáčkama). Chladím proto, že už jsem jeden disk upekl :) Skříň je stará asi 8 let (nejspíš EuroCase), takže i konzerva má silnější plech, ale je upravená pro lepší chlazení (vzadu 3x80mm a vpředu 1x80), takže průvan je dobrý. Disk který odešel, byl vždy v šachtě v dolní pozici (jen první byl myslím nahoře). Takže možná proto si myslím, že by to mohlo být skříní (že přenáší vibrace nebo tak něco).

Nebo si říkám, že to může být zdrojem. Mám totiž EuroCase 500W, ten v poslední době mírně vrčí. V zátěži přes 300W je zdroj slyšet i při pořádný akci v Crysis. Takže si myslím, že bych mohl dávat nějaký vadný napětí a tím to oddělávat, jenže zbytek systému jede :sad: Zdroj už mám vybraný nový ( http://www.alza.cz/ocz-z-series-650w-d143923.htm ) s ohledem na budoucí upgrade PC.

Zbytek sestavy jest následující:
MOBO: Gigabyte GA-K8NF-9 BIOS F11
CPU: Athlon 64 X2 4200+ (přetaktovaný na 2,6G)
GK: 8800GTS G80 320MB
PSU: EuroCase 500W

Omlouvám se za dýlku textu :-D

Díky za jakoukoliv radu.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Odešlo mi 5 disků za rok. Proč?

Příspěvek od myom »

zdroj....
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
vitis
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitis »

To bylo rychlý teda :) No alespoň mi to potvrdil někdo další. Snad novým zdrojem neprohloupím.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ono to jeste muze byt v kombinaci se spatnymi el rozvody s prilisnym sumem, vykyvy, prepeti a ten zdroj to proste nemusi zvladnout. potom by byla nutna asi i UPS
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
vitis
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitis »

No jestli jsou ty el rozvody opravdu špatný tak by se to mělo v brzké době vyřešit. Možná ještě tento týden budou do hlavního rozvaděče nainstalovány dva stupně přepěťový ochrany takže pro pc bych pak jen koupil takovou tu přepěťovku do zásuvky.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

stačí přepěťovka před zdrojem a lepší zdroj ;-)
Zdroj bude stačit 500W OEM seasonic i s ohledem na budoucnost. 650W pokud neplánuješ CF/SLI je k ničemu.
Btw tohle není první EC HDD killer, je to velice běžná závada pozorovaná ve spojitosti s EC zdroji.
Jak psal myom nestabilní napětí...
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Eurocase je jasna volba :mrgreen:
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
vitis
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitis »

Ok. Koupim tedy verzi 550W. :) Ušetřím pětistovku a navíc byl taky mezi favority. Splňuje posledni verzi ATX a ma placku 80+ silver. CF ani SLI neplanuju no :) mam vybranyho phenoma x4, desku s 790x a ddr3 1666.
lantis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lantis »

verzi 550W eurocase koupíš ? :mrgreen:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Vykašlete se už na ty levný oem zdroje už z výroby montovaný v levnejch case, vykašlete se na eurocase a podobné, vykašlete se i na levné modely známějších značek údajně za výhodnou cenu, jako je Fortron a podobní. Zdroj většinou vydrží několik platforem, a je přenosný meti počítači. Ušetříte si tak hodně času, nervů, hluku a peněz...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ja jsem si kupoval kdysi drazsi verzi LC Power (porad levna jak prase), jede uz 3-4 roky uplne bez problemu, napaji mi normalni vykonnout sestavu. akorat vim, co jsem si dotahl domu, takze na to, ze to je 560W, tak nikdy jsem do ni vice jak 400W nepusil. ono je jedno, jakou shitku si clovek koupi, vzdycky musi vedet, co si k ni muze dovolit.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

ono je jedno, jakou shitku si clovek koupi, vzdycky musi vedet, co si k ni muze dovolit.
Přesně tak, doma mám EC300 (9l) ,350 (5l), 400 (4r) a musím zaklepat na to, že nejstarší běhá 9 let... V životě jsem nereklamoval zdroj. Když člověk ví, co má čekat, tak problém nenastane.
Bohužel EC zdroje nejsou stavěné na větší zatížení (ani na jejich jmenovité)...

Problém ovšem nastává u "výkonnějších" EC zrojů a žravějších sestav. Zde se větší spotřeba projeví na výrazně vyšší teplotě a odchod do věčných lovišť je otázkou ne příliš dlouhého času.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Jakým způsobem ty disky odcházejí ?
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
vitis
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitis »

lantis píše:verzi 550W eurocase koupíš ? :mrgreen:
Ne, myslím 550W verzit toho OCZ o kterým jsem psal. Tedy tento http://www.alza.cz/ocz-z-series-550w-d143922.htm .

Ten se snad nepočítá do kategorie, levných OEM zdrojů :)
petr_ píše:Jakým způsobem ty disky odcházejí ?
No abych řek pravdu tak si myslím, že odešla elektronika. Protože disk jako takovej necvakal. Jen sem vdžy disk otestoval v Seatools a WD diagnostice a když bylo všechno failed tak to bylo jasný :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

tenhle bude úplně stačit.
http://www.alza.cz/zdroj-arctic-cooling ... 106385.htm

Velice tichý.
Chemi-con na vstupu a OSTčka na větvích. Za ty peníze dobrá koupě... jinak samozřejmě koupí OCZ nic nezkazíš.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

a kup neco jinyho nez seagaty, jsou to svinsky disky :angry2:
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Uz 10 let mam disk IBM 9GB, v provozu dodnes, jel na nekolik zdroju EuroCase, neodesel ani on, ani ty zdroje.
Muj nejstarsi zdroj EC je taky 10 let v provozu a bezi dodnes.
Nikdy zadne problemy se stabilitou, ani u Athlonu XP pretaktovaneho o 42%.
Disk Seagate Barracuda IV 80GB mam 8 let, a krome dvou vadnych clusteru ktere odstranil Low Level Format, s nim neni problem, take bezi dodnes.
Kdyby slo o problem s napajenim, nejspis by odesla i jina elektronika nez jen na disku, treba zakladni deska nebo graficka karta, dvd mechanika, takze by mohl byt problem jeste ve vadne zakladni desce/cipsetu.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

skusenosti stoviek uzivatelov so zdrojmi EC su aj ine, ako tvoje.
Ja som mal v ruke snad 3 ci 4 zhorene EC zdroje z mozno 10. Na moj vkus, velke percento.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Ja take nerikal ze me zkusenosti plati pro vsechny, ale ja mel 3 zdroje EC, a vsechny behaji roky bez problemu, a to take nemuzete prehlizet.
Ten pomer - stovky ku 1 (me) bych take nevidel tak zle, nejspis jsou standartne pouzivany tyto zdroje v levnych sestavach kde se jich prodavaji tisice, mozna celostatne i desetitisice, kdyby jich tak obrovske procento shorelo, tak by to bylo brzo v televizi :)
Otazka je, jestli vsech 10 zdroju bylo vasich, nebo jinych lidi, kteri se na vas obratili s problemem, to by pak bylo jasne ze o tech co maji EC, ale nemaji problem, neslysite.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

GulDucat píše:Ja take nerikal ze me zkusenosti plati pro vsechny, ale ja mel 3 zdroje EC, a vsechny behaji roky bez problemu, a to take nemuzete prehlizet.
Ten pomer - stovky ku 1 (me) bych take nevidel tak zle, nejspis jsou standartne pouzivany tyto zdroje v levnych sestavach kde se jich prodavaji tisice, mozna celostatne i desetitisice, kdyby jich tak obrovske procento shorelo, tak by to bylo brzo v televizi :)
Otazka je, jestli vsech 10 zdroju bylo vasich, nebo jinych lidi, kteri se na vas obratili s problemem, to by pak bylo jasne ze o tech co maji EC, ale nemaji problem, neslysite.
no, já už to tady několikrát říkal, ale to nemá smysl...
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“