NB pro studenta VŠ (do 16000kč)

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
The lachiM
Nováček
Nováček

NB pro studenta VŠ (do 16000kč)

Příspěvek od The lachiM »

Jaký je váš rozpočet?
do 16000 (pokud by se našlo něco vyjímečného, jsem ochoten udělat vyjímku a dát max 17, ale víc opravdu ne)
Jakou velikost notebooku preferujete?
pokud možno tenký a lehký (ovšem ne na úkor kvality...), úhlopříčka ideálně 15" +- palec :-)
Preferujete nějaké značky?
ne, ale nerad bych acer (slyšel jsem dost kritiky, pokud najdete nějakej kvalitní, klidně i ten) (proBook od hp moc taky nechci, nějak ho mají všichni okolo mě, ale o to tady vlastně nejde...)
Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
surfovat, sledovat filmy, programovat, občas zahraji nějakou starší hru...
Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
někdy nosit do školy, někdy ležet na stole doma
jelikož mám doma dost starý pc, asi ho částečně i nahradí
Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
počítám, že nb neni na hry, ale něco staršího rád občas zahraji (mafie, nfs underground, most wanted)...spíš pak budu vybírat hry podle nb, ne nb podle her...
Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
co nejdelší (2h jsou opravdu hodně málo...) min 3, potěšilo by 5

Displej
Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran, resp. chcete laptop s 16:10 nebo 16:9 LCD?
tohle je mi jedno
Chcete lesklý nebo matný displej? (Lesklý displej nabízí lepší podání barev, jsou na něm ale vidět odlesky, matný odleskovým neduhem netrpí)
ani nwm, oboje má svoje pro a proti...

Kvalita zpracování a design
Je pro vás design počítače důležitý? A pokud ano, můžete připsat jaké se vám líbí.
design miluju, nicméně je tentokrát až na posledním místě (rozhodně ale thinkPady nechci, krabice od pizzy, jsou sice dobrý, ale doslova se mi hnusý, ani se v tejhle cenový kategorii neseženou)
Jak dlouho má laptop vydržet (dokud nebudete kupovat nový)?
no samo že co nejdýl :-) (nový budu kupovat nejdřív tak za 5 let, nemam na to si kupovat furt novej :-D )

Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
intel 2 jádra
Jak velká má být operační paměť?
min 2gb, 4 gb a budu rád, nicméně latence a časování je důležitější (ale výrobce tohle asi neudávají)
Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
ze značek asi moc na výběr neni :-D - nVidia bo ATI, ale rozhodně nechci integrovanou!!!!
Jak velký má být pevný disk?
dneska dávají od 240 přes 320 po 500 a to mi je jedno, minimálně ale 160...
Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
dvd vypalovačka by bodla, ovšem neni důležitá...

Máte nějaké speciální požadavky?
wifi+cam beru jako samozřejmost :-)
matný povrch alespoň kolem klávesnice by se hodil
numerický blok, často s ním pracuji, ale ani jedno není nutnou podmínkou, ale váženou ano
hlučnost maximálně při záteži, jinak musí pššt
a co se týče teploty, nechci se spálit (to jsem už několikrát zvládl jako malej :-))

jinak jsem koukal zatím sám po těchhle:
http://www.mironet.cz/lenovo-g550a--t66 ... p+dp99072/ jen jsem o něm četl velice špatný recenze(nekvalitní zpracování)...
http://www.asus.as/asus-x64vg-jx148v-16 ... -w7hp.html další very good nb, ale recenze na něj na netu nikde, obávám se, že baterka nedá víc než 2 hod
http://www.asus.as/asus-k50in-sx152v-15 ... tuner.html co se týče hw, tak celkem dobrý, ale o výdrži ani ťuk (výrobce udává 3h, ale věřte tomu)...
http://www.alza.cz/toshiba-satellite-l5 ... 135079.htm na ten jsem narazil před chvílí, zatím moc nwm, co je zač...

za jakoukoli pomoc moooooc děkuju :-)
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Re: NB pro studenta VŠ (do 16000kč)

Příspěvek od freEDelL »

No ty asusy bych vypustil rovnou. Podle mě na výběr moc nemáš, ten ProBook je dobrej stroj, ale ještě mě napadla tahle Toshiba. Ta je na tom s výkonem taky docela dobře.
AMD Ryzen 5 1600X @3,9GHz @ 1,2V + SilentiumPC Fera3, ADATA XPG Z1 16GB DDR4 2400MHz @3066MHz 16-18-18-38 @1,36V, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, SSD WD Green 120GB & SSD WD Green 240GB, 1TB WD Blue, Fortron Hydro 500W

DELL XPS 13, Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256GB SSD + 2x DELL Ultrasharp U2414H & docking station
The lachiM
Nováček
Nováček

proč vypustit ty asusy? (kvůli výdrži, nebo máš nějaké špatné zkušenosti?)
(ta toshiba, co uvádíš se mi zdá stejná jako jsem našel včera večer já :-) , pokud ne, oprav mě)
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

jj je stejná, promiň, přehlídl jsem to. Jinak s Asusama mám špatné zkušenosti. Jeden jsem měl a po roce se mi začal rozsypávat a to se k elektronice chovám velice pěkně. Tata jeden má a sestra taky a je to prostě děs a hrůza. Kdežto na Toshiby jsem slyšel samou chválu a už jsem na pár Toshibách taky dělal a naprostá spokojenost. Jsou to dobré ntb s ohledem na cenu. :)
AMD Ryzen 5 1600X @3,9GHz @ 1,2V + SilentiumPC Fera3, ADATA XPG Z1 16GB DDR4 2400MHz @3066MHz 16-18-18-38 @1,36V, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, SSD WD Green 120GB & SSD WD Green 240GB, 1TB WD Blue, Fortron Hydro 500W

DELL XPS 13, Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256GB SSD + 2x DELL Ultrasharp U2414H & docking station
The lachiM
Nováček
Nováček

a co říkáš/te na toto? Fujitsu AMILO Sa 3650 + Graphic Booster ... nwm, jestli GB už umí bez problémů vracet signál zpět do nb, AMD procesory vůbec neznám (výkon, zahřívání a s tím i hlučnost nb), jak dlouho vydrží nb šlapat na baterce... taky jsem slyšel, že Fujitsu nědělá, co se týče kvality, nic moc nb...jestli někdo máte tento nb, přidejte prosím vaše zkušenosti, dojmy :-)
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

mám ho :) asi jsi ho viděl v mým popisu. Graphic Booster vrací signál z5 do ntb bez problémů.

Výkon v 3Dmarku 06 se to pohybuje těsně pod 8000 body.

Hlučnost, je to v klidu, co jsem měl ntbky předtím, hlučely více.

Výdrž. Na baterii s wifi, poloviční podsvícení vydrží ntb shruba 4:45 minut. Bez wifi i přes 5 hodin.

A jinak kvalitou zpracování je na tom o dost lépe než asusy, atd. myslím konkrétně tento model.

Jestli budeš mít ještě nějaké otázky ohledně tohoto ntb, klidně se ptej. Klidně i na hry.

The lachiM
Nováček
Nováček

tak asi další, pro mě celkem zásadní věc je klávesnice, jak je na tom, cvaká hodně při psaní, prohýbá se, je "pohodlná" (vím, že je to subjektivní a půjdu si ho nejdříve osahat do krámu)...
co zahřívání? je nějak velký (popřípadě kde...)
slyšel jsem, že bílé části jsou z hořčíku a černé z plastu, je to tak?
The lachiM
Nováček
Nováček

hry moc nehraji, ale pro zajímavost, co na tom rozběhneš? (crysis, NFS...) tipuju že na střední detaily určitě skoro všechno, na co jsi vzpomenu (moc her ani neznám,ale zaujala mě hra prototype, zkoušels ji?)
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

freEDelL píše:mám ho :) asi jsi ho viděl v mým popisu. Graphic Booster vrací signál z5 do ntb bez problémů.

Výkon v 3Dmarku 06 se to pohybuje těsně pod 8000 body.

Hlučnost, je to v klidu, co jsem měl ntbky předtím, hlučely více.

Výdrž. Na baterii s wifi, poloviční podsvícení vydrží ntb shruba 4:45 minut. Bez wifi i přes 5 hodin.

A jinak kvalitou zpracování je na tom o dost lépe než asusy, atd. myslím konkrétně tento model.

Jestli budeš mít ještě nějaké otázky ohledně tohoto ntb, klidně se ptej. Klidně i na hry.
Výkon je ve 3D Mark 05, ne v 06...

...
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

ne, opravdu v 3D mark 06 je konkrétně u mě výkon 7831 bodů. Mám to změřeno. Mám to i ve výsledcích benchmarků našich ntb. Je to tuším hned 3 thread tady.

Jestli nevěříš, tak ti sem hodím klidně i screen.

EDIT: tady máš výkon v 3Dmarku 06 ověřený v testu...

The lachiM
Nováček
Nováček

The lachiM píše:tak asi další, pro mě celkem zásadní věc je klávesnice, jak je na tom, cvaká hodně při psaní, prohýbá se, je "pohodlná" (vím, že je to subjektivní a půjdu si ho nejdříve osahat do krámu)...
co zahřívání? je nějak velký (popřípadě kde...)
slyšel jsem, že bílé části jsou z hořčíku a černé z plastu, je to tak?
ještě by mě zajímalo toto :-) (četl jsem jinou diskuzi kde se dohaduješ s jiným uživatelem o materiálu šasi, v některý recenzích píší to a v jiných ono, na stránkách výrobce ale nic takového uvedeno není - a podle mě je to + pro notebook a určitě by to uvedli, ale pro jistotu jsem napsal přímo výrobci, tak uvidíme...)
ale hlavně mě zajímá ta klávesnice ;-)
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

no uživatel se kterým jsem tam měl při... no radši se nebudu vyjadřovat, vidím to tak, že bude uznávat jen něco a nic jiného ne.

Klávesnice je příjemná, daleko lepší než jsem měl na předchozím Asusu, že by se nějak při psaní prohýbala, toho jsem si nevšiml. Jinak zdvihy kláves jsou docela nízké, takže ani ten klapot kláves není velký.

Jinak tu recenzi co jsem poslal o 2 posty výše s tím odkazem na 3Dmark si přečti. dozvíš se něco o šasi atd atd.

Jinak o zahřívání. na straně ntb kde je klávesnice a touchpad, tam to vůbec není cítět. ntb dosáhne maximálně tělesné teploty takže to ani není cítět. Ale ze spodu je ten ntb trošku teplejší.

Jinak CPU idle 38°C/burn 72°C (max teplota které jsem dosáhl, normálně kolem 65°C)

Zlord
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zlord »

Co třeba nějakej timeline od aceru, sice si uvedl, že tuhle značku zrovna nerad, ale myslim, že řada timeline je docela povedená a do 16k kč seženeš i dvoujádro s výdrží až 8 hodin - kdo se má pořád tahat se zdrojovym kabelem...Já nejspíš půjdu do 4810T je to 14" display, což je akorát a vybaven je taky slušně viz. odkaz : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70484
p.s. Trošku mě mrzí klávesnice, kterou použili je to sice hezký, že se snaží o novější design, ale mě se moc nelíbí. Každopádně to kompenzuje vše ostatní tže to přehlídnu:)
PROCESOR:AMD Vishera FX-6300 , CHLADIČ: Arctic Freezer A30. , RAM: Kingston HyperX 8GB (2x4GB) DDR3 1600 , GRAFICKÁ KARTA: Sapphire R9 270X 2GB GDDR5 OC, ZAKLADNI DESKA:GIGABYTE GA-990XA-UD3 - AMD 990X, SSD: Samsung SSD 840 EVO - 250GB. REPRO: Genius SW-HF 5.1 5000.
The lachiM
Nováček
Nováček

Zlord: díky za reakci (moc lidí tady nepomáhá, neodpovídá...)
to, co jsi ukázal za nb, sice má 2 jádra, ale je to k ničemu ULV jsou o něco víš než atomy (i ty jsou už dvojjádrový), ale nějakej větší výkon u nich nebude (atom má problém s multitaskingem, tohle na tom bude o něco líp, ale ne o tolik...)
má taky integrovanou grafiku, chtěl bych dedikovanou...
výdrž je jinak sqělá, ale já počítám s tím, že když chci aspoň trochu nějakej výkon, tak musim nároky na výdrž zmírnit...
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

The lachiM píše:Zlord: díky za reakci (moc lidí tady nepomáhá, neodpovídá...)
to, co jsi ukázal za nb, sice má 2 jádra, ale je to k ničemu ULV jsou o něco víš než atomy (i ty jsou už dvojjádrový), ale nějakej větší výkon u nich nebude (atom má problém s multitaskingem, tohle na tom bude o něco líp, ale ne o tolik...)
má taky integrovanou grafiku, chtěl bych dedikovanou...
výdrž je jinak sqělá, ale já počítám s tím, že když chci aspoň trochu nějakej výkon, tak musim nároky na výdrž zmírnit...
A co třeba todle?
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

Vypadá hezky, ale asi bych nezvolil tu lesklou variantu a jinak 4330 není moc na hry, je to spíš jako dedikovaná karta, ale spíš na nějaký graficky náročnější programy. Jako jak jsem nabízel já. :-D FS Amilo Sa3650, na baterku jedu skoro 5 hodin a hry si zahraju převážně na high... :-)

-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

The lachiM píše:Zlord: díky za reakci (moc lidí tady nepomáhá, neodpovídá...)...
fajn, dam ti asi nejlepsi radu ze vsech - kup si "lehce pouzitou" T400 / E6400 (pokud chces 14,1") nebo E6500 / M4400 (pokud chces 15,4") z ebaye. kdyz se zadari, ziskas tak alespon 2roky NBD zaruky a booka, kterymu jakykoliv v soucasnosti prodavany NOVY notebook v cene kolem 16k nesaha ani po kotniky...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“