Modifikace Arctic Cooling Freezer 7 Pro na patici LGA 1366

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

gejmer
Začátečník
Začátečník

Modifikace Arctic Cooling Freezer 7 Pro na patici LGA 1366

Příspěvek od gejmer »

Dovolil jsem si Vám sem postnout svoji modifikaci tohohle hodně populárního chladiče na socket 775.
Návod jsem postoval již dříve na konkurenční fórum,ale myslím si,že svý místo to má určitě i zde,tak snad to moc nevadí!

Nedávno se tu objevil podobný návod http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... i5?start=1
Ve výsledku to bohužel nedopadlo úplně nejlíp viz: http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ommentMenu
Autor udělal chybu,že matičky dotáhl moc.No a samozřejmě byla přítomna ještě nekvalitní patice od Foxconnu pro socket 1156.
Můj návod toto řeší a nic podobného se stát nemůže,protože mám jiný systém v uchycení backplate.Deska se prostě za normálních okolností nemůže prohnout.

Chladič jsem upravil pro použití na novém socketu 1366.
Dávám to sem jako zajímavost,že to opravdu jde a bezvadně funguje.

Obrázek

Návod může využít ten kdo třeba jako já nemá k procesoru žádný chladič a nebo potřebuje pouze dočasně nějaké chladící řešení,než přejde na jiné.V mém případě vodní chlazení celé sestavy.
A samozřejmě se mu musí válet tento chladič doma.

Jedná se defacto o okamžité řešení a jeho realizace mi zabrala jen pár hodin.
Nicméně vše je plně funkční výsledky uspokojivé.

Chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro zvládá podle výrobce i 130W procesory,takže v příliš nízké účinosti nebude problém.
Problém je rozteč děr pro patice,u LGA775 je rozteč 72x72mm a u LGA1366 to je 80x80mm.
Pokud jde o velikost heatsinku tak ten v poloze ve které jsem ho umístil zcela pokrývá celý IHS procesoru.
Pokud bych ho otočil o 90 stupňů tak heatsinku chybí na každé straně 0,75mm k IHS procesoru.(Procesor ani heatsink není přesný čtverec!)
Ale ani to by snad nemusel být problém,běžné box chladiče od Intelu mají kulatý heatsink,který také zcela nepokrývá IHS.

Začít musíte tím,že vyndáte pushpiny a díry uzpůsobíte tak aby šly osadit na rozteč 80x80mm.
Jde to zapilovat,ale nejlepší a nejrychlejší je to vybrousit fortunkou.
Pospíchal jsem tak jsem se s tim nepáral.
Stěna která zbyde kolem děr je ale plně dostačující.

Obrázek

Dál si musíte vyrobit nějaký backplate,já jsem vzal 3mm plech,který jsem srovnal na magnetce a obrousil.
Ofrézoval jsem si ho na rozměr 105x105 pak orýsoval díry a vyřezal závity M3.
Ale nakonec jsem přišel na to,že ty závity vůbec nebyly potřeba a stačilo by vyvrtat 4x průchozí průměr 3,5mm.
Kdybych měl více času tak si i ofrézuju bacplate aby měl tvar kříže,jak to většinou bývá,ale čas už jsem neměl.

Obrázek

Jako šroubky jsem použil M3x20 s imbus hlavou.Silonové podložky jsem si vytočil na soustruhu,je to průměr 12mm s dírou průměr 4mm,šíře podložky 3mm.
Papírové podložky vložené mezi desku a silonové podložky jsem měl doma.

Obrázek

Z druhé strany to vypadá takto.
Základní deska je k backplate přitažena pomocí rádlované matice pro M3 (Opět jsem měl doma.)
Samozřejmě opět nechybí papírová podložka.
Takto je deska přitažena jen a pouze k bacplate a zaručeně se neprohne!!!

Obrázek

Nakonec to vypadá takto,nyní je vše připraveno pro nasazení chladiče tak jako vidíte na prvním obrázku.
Stačí už jen nasadit chladič a dotáhnout maticemi M3.

Obrázek

Kdo by chtěl mohl by použít delší šroubky a dát tam ještě pružinky,ale vzhledem k napevno přišroubované desce k bacplate to není potřeba.

Ve finále jsem ještě osadil pasiv výkonějším 120mm ventilátorem od Arctic Cooling.

Obrázek

Největší problém na,který můžete narazit je,že Vám budou imbus hlavy šroubů překážet v case a nevejdou se Vám pod distanční sloupky.
Ale většina skříní má v tom místě kde jsou hlavičky imbusů vyřezané okno,tak by to neměl být problém.

Pokud by tam přeci jen překážely není problém si vyrobit štefty a dát je tam místo šroubů,to byl také důvod proč jsem do "bacplate" vyřezal závity M3.

K orientaci chladiče,záleží asi na tom jakou má kdo konkrétní case a možnosti proudu vzduchu.
Umístit jde v jakékoliv poloze,ale jak jsem již uvedl tak v případě pootočení heatsinku o 90 stupňů než je na obrázku tak nebude IHS plně krytý a na každé straně bude chybět 0,75mm.

V mém případě jsem ho umístil tak,že mi ještě navíc ofukuje chladič NB na desce R2E.

Pokud jde o teploty,zatím jsem měl naprosto minimum času na testování,ale výsledky jsou zatím dobré.
Při přetaktování na 3,2GHz napětí na 1,1V do 46 stupňů při CPU testu v 3Dmarku,měřeno v Sensorswiev. A chladič je uplně vlažný.
Jak to půjde otestuji to pořádně v OCCT a změřím v dalších programech a přes teplotní sondy atd.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Re: Modifikace Arctic Cooling Freezer 7 Pro na patici LGA 1366

Příspěvek od Mirek E. »

Jenom taková drobnost... Proč, když máš desku za x tisíc Kč na ni cpeš nějakého Freezera? Spíše bych čekal nějakou obludu typu TR IFX-14 nebo Noctuu, ale Freezera?
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Kdyby jsi lépe četl,tak bys pochopil :wink:
Potřeboval jsem prostě nějaký chladič a tohle byla nejdostupnější náhrada.

Nebudu kupovat nějakou obludu,když do dvou měsíců chci kupovat novou grafiku
a pak hodlám celou sestavu napojit na vodní chlazení.
Ten vzduch je jenom na chvíli ;-)

//Trinom: Přesun z ModHW
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

no dobra, ale proc se ser*s s nejakym backplate? :lol: neni lepsi si ho za kilo a neco koupit? :roll:
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Za prvý nevim kde bych ho u nás v kameňáku sehnal a za druhý bych chtěl vidět tu zrůdnost za 100,-
Jistě to bude nějaký šit co má za následek hlavně prohnutou základní desku.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Tenhle bachplate co jsi vyrobil nepodpira desku pod procesorem. Ve vysledku jako by tam nebyl.
Proto je v clanku pouzita ta guma.
Je hezke srovnat si to na magnetce ale uplne zbytecne. Vyrobni tolerance plechu staci.
Dale, pod matice je lepe pouzit pruzinky. Uz jsem na to poukazoval v komentarich clanku.
A ten clanek o spalene patici si precti poradne. Na fotkach neni deska autora clanku.A hlavne tyka se tebe.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Woyta píše:Tenhle bachplate co jsi vyrobil nepodpira desku pod procesorem. Ve vysledku jako by tam nebyl.
Desku podpírá ve čtyřech bodech,laskavě si toho všimni a nemel takový kraviny "jako by tam nebyl" :wink:
Opora to je více než dobrá.
Woyta píše:Proto je v clanku pouzita ta guma.
Ta guma hlavně izoluje teplo pod procesorem.
Woyta píše:Je hezke srovnat si to na magnetce ale uplne zbytecne. Vyrobni tolerance plechu staci.
A ty jsi ten plech viděl,že jsi si tak jistý?!
Woyta píše:Dale, pod matice je lepe pouzit pruzinky.
Tohle nepopírám,kdyby sis pořádně přečetl můj první post tak říkám to samé.
gejmer píše:Kdo by chtěl mohl by použít delší šroubky a dát tam ještě pružinky..
Woyta píše:A ten clanek o spalene patici si precti poradne. Na fotkach neni deska autora clanku.
A ty si pro změnu přečti pořádně diskuzi pod newskou Mirka Kočího.
Z diskuze vyplívá,že deska je p. Vojtěcha Langa,který napsal článek "Jak dostat Core 2 chladič na Core i5"
Woyta píše:A hlavne tyka se tebe.
:stupid:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Co ti podpira stred ktery se prohyba? Nic. Takze jako by tam nebyl.
Sily porad pusobi stejne jako pred montazi. Backplate se neprohne protoze neni sila ktera by ho prohybala.
Plech ma toleranci v desetinach. To ti prijde priserne moc? A kdyz pouzijeme gumu, tak je to uplne jedno.
Ta guma hlavne podpira stred pod procesorem.
Ohledne clanku. Pise o tom kdy k tomu muze dojit. Vodnik, dusik a montaz pri ktere se prohne deska (spatny backplate). = Tvuj pripad.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Aby jsme si to vyjasnili,střed se neprohýbá! A víš proč??? Aby se prohnul musel by se prohnout i plech
a s tím 3mm plechem by to nebyla žádná sranda!
To by se spíš stalo,že prorazím základní desku(v extrémním případě)!
Pomineme-li že nejsem prase abych dotahoval chladič pulmetrovou pákou :wink:

Neodsuzuj hned něco o čem nemáš páru.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

A proč jsi vlastně nepoužil obyčejný BOX? :D
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Obrázek
Jak vidis na obrazku 1 a 2 (tvuj backplate) tak rozlozeni sil se nemeni a stred se nadale prohyba. Backplate se neprohne protoze ho nema co prohybat. Deska se prohyba stale stejne, protoze nic nepusobi proti sile na stredu.

Obrazky 2 a 3 ukazuji jak skutecne funguje backplate ktery vytvari podperu stredu a pusobi tak proti sile vyvyjene chladicem na procesor ktera prohyba desku.
Obrazek 2 vypodlozeni jen ve stredu. Pro vypodlozeni pouzivan plastovy ramecek okolo soucastek na zadni strane CPU.
Obrazek 3, vypodlozeni po cele plose. Guma ci neopren.

gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Míra píše:A proč jsi vlastně nepoužil obyčejný BOX? :D
Věnuj několik vteřin aby ses zamyslel!Vše jsem popsal v prvním příspěvku.Prostě jsem žádný box neměl!
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Woyto vysvětli mi na tom Tvym nákresu co je co,díky.
Nejspíš si dám tu práci a nakreslím Ti to taky graficky,at se tady nedohadujeme jak bůhví co.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

gejmer píše:
Míra píše:A proč jsi vlastně nepoužil obyčejný BOX? :D
Prostě jsem žádný box neměl!
Je tak těžký zavolat do czc? Určitě je mají a prodají je za pár korun. :wink:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

zluta - zakladna chladice a HP.
seda- zebra
cervena -mb
Cerny blok - patice s procesorem
cerna - srouby a matice
seda linka - spona backplate
tmave seda vypodlozeni backplate.
Sipky -pusobeni sil

gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Pokud to červený je základní deska,tak seš teda uplně vedle,mrzí mě že to někdo nepochopil z těch obrázků :evil:
Stručně a jasně:

1)hlava šroubu
2)plech (backplate)
3)silonová podložka
4)papírová podložka
5)ZÁKLADNÍ DESKA
6)papírová podložka
7)rádlovaná matice M3
8.)spona chladiče
9)rádlovaná matice M3
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Popisujes stav na obrazku 2.
To jest bez vypodlozeni stredu.

gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Ano,ale chyběj Ti tam matičky,které přitahují základní desku k plechu(pozice 7 v předchozím postu)
Jinak máš pravdu,střed neni podepřený,ale to nevadí protože stabilita je perfektní a nic se neprohýbá.
Ale jinak jsi mi vnuknul nápad,toto je betaverze ve finální verzi ještě pořeším podporu středu a bude to super 8-)
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Mohl by jsi nějak vysvětlit to proč ten chladič nemůže být otočen normálně aby bral od RAMek. První post jsem četl a prostě mi to nedochází.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Můžeš ho otočit jak chceš,ale je jen menší problém,že chladič má malý heatsink.
Přeci jenom 775 a 1366 to je trošičku rozdíl 8)
Jinak už jsem ho tak otočil,tedy tak jak říkáš aby bral od ramek.Ale na dvou stranách mu chybí 0,75mm
aby heatsink plně zakrýval IHS.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“