Ještě sme to neprobírali, tak v tom trochu plavu... Zatím mám tohle (jo, je toho máloVytvořte v jazyku C strukturovaný datový typ datum se členy den, mesic a rok. Poté vytvořte strukturovaný typ student se členy jmeno, prijmeni a narozen. Pro reprezentaci jednotlivých členů struktur zvolte vhodné datové typy.
Dále napište funkci int porovnej_vek(student s1, student s2), která porovná věk (resp. datum narození) daných studentů a vrátí hodnotu -1 v případě, že první student je starší, 1 v případě, že druhý student je starší a 0 v případě shodného data narození u obou studentů. Podle návratové hodnoty funce porovnej_vek pak ve funkci main vypište vhodný text na obrazovku.
Kód: Vybrat vše
int main()
{
int i;
struct datum{int den; int mesic; int rok;}d1,d2,d3,d4,d5;
struct student{char jmeno[100]; char prijmeni[100]; int narozen[3];}s1,s2,s3,s4,s5;
d1.den=2; d1.mesic=1; d1.rok=1990;
d2.den=23; d2.mesic=12; d2.rok=1990;
d3.den=12; d3.mesic=8; d3.rok=1989;
d4.den=15; d4.mesic=6; d4.rok=1989;
d5.den=8; d5.mesic=3; d5.rok=1990;
for(i=0; i<5; i++)
{
printf("%d: %c.%c.%c\n", i+1, di.den, di.mesic, di.rok);
}
printf("\n\n");
system("pause");
return(0);
}
1. nějak nevím, jak využít struct datum, když narození můžu zapsat do pole narozen a to pak posílat do fce.
2. jak zapisovat do struct student jméno a příjmení? Když zkusím s1.jmeno='Jan'; tak mi to háže chybu.
3. ten cyklus for. Chtěl sem, aby mi vypsal jméno, příjmení, datum narození studenta, aby mohl uživatel vybrat, které dva porovnávat. Jen nevím, jak pracovat s tou proměnnou i, když chci, aby to (v současné vývojové fázi kódu
struct mám popsané ve skriptech, ale moc sem to nepobral