Poradte s vyberem reprosoustavy.

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
RoyalB
Nováček
Nováček

Poradte s vyberem reprosoustavy.

Příspěvek od RoyalB »

Nazdar pánové.
Potřeboval bych poradit co koupit do mého pokoje za repro soustavu cca do 5 tisíc.
Jde o to, že do teď jsem měl 5.1 Genius repro SW-HF 5.1 5005 ( Ostatní parametry na konci) a jak se zdá, tak mi odešla ta bedna, kde je subwoofer, zesilovač, apod. Takže těch 5 repráků by mělo být v pohodě. Takže bych potřeboval asi subwoofer se zesilovačem, nebo novou reprosoustavu kde bych mohl připojit i ty stávájící reproduktory, takže by to bylo víc jak 5.1.

Každopádně budu rád za vaše názory, díky.

Parametry repráků co mám doma:
Síla RMS u reproduktorú 15 W
Materiál dřevo
Počet satelitů 5
Subwoofer
Síla RMS u Subwooferu 75 W
Subwoofer driver size 6.5 "
Zvuk
Audiokanály 5.1
Signal-to-Noise Ratio (SNR) 85 dB
RMS výkon 150 W
Celkové harmonické zkreslení (THD) 10 %
Frekvenční odezva 40 - 20000 Hz
Barva
Barva hnědá
Možnosti propojení
Technologie propojení kabelový
Technické detaily
Dálkový ovladač Ano
Obrázek
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Poradte s vyberem reprosoustavy.

Příspěvek od crashPC »

No, to je kravina.
Máš stávající rozumné možnosti
1) kup si novej genius
2) kup si novej logitech(lepší)
3) kup si slušnej zesilovač a slušné sloupové repro.

Všechno ostatní je řešenéí horší než nejhorší :-)
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
RoyalB
Nováček
Nováček

Příspěvek od RoyalB »

Mohu se zeptat proč zesilovač a sloupové repro ? Co takhle zesilovač a subwoofer ? Když satelity už mám
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Protože je to děsnej bastl. Ty reproduktory si nezasloužej zapojit na slušnej pětikanálovej zesilovač, kterej by mimojiné stál několik tisíc, a zároveň ten zesilovač, co by si k sobě reproduktory zasloužili, ti shoří uplně stejně, jako ten genius. Proto. Vzpamatuj se. Až k tomu připojíš lepší zesilovač, zcela jistě půjdou srát reproduktory. Měl jsem to rozebrané. Začni přemýšlet o něčem rozumějším, co ti opravdu může vydržet.

Předem tu chci taky upozornit ostatní, že jestli si chtějí koupit výkonnější soustavu, aby mohli dělat víc bordelu, tak jsou na omylu. Je potřeba se k tomu slušně chovat, a aparát hodně naddymenzovat nad běžnými potřebami. Totiž teď už jsem viděl i jeden Z-2300 subwoofer zničenej. Ukmitala se pohyblivá měděná lanka k cívce reproduktoru, protože dva roky "v kuse - každý den" jel ten subwoofer naplno, slyšitelně se zkreslením, tedy překračoval pravidelně svou jmenovitou maximální výchylku Xmax, a prostě se "oddělal"... Ke cti logitechu je, že poškození došlo čistým výkonem zesilovače, kterýžto navíc přežil bez újmy, a mohu mu tedy v tomto případě přiřknout mnohem lepší kvality než má Genius.
Bohužel, uživatel ale nepochopil, jak se se silným zesilovačem pracuje, a tak zaplatil svou daň za blbost. Lidi, pochopte, že výrobce nemůže za uživatelovu hloupost a nevzdělanost. Je to jako vybourat se s autem. Přece neobžalujete výrobce toho auta, že vás nepoučil jak se jezdí bez bouraček :-)
RoyalB
Nováček
Nováček

Příspěvek od RoyalB »

Ok, díky za objasnění. Takže doporučuješ koupit úplně novou soustavu. Mohl by si mi tedy poradit s výběrem ? Co sem se díval na stránky s PC komponenty, tak tam moc na výběr repráků není.

Díky. Sem rád že je tu aspoň někdo kdo tomu rozumí.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Asi podobně jako CrashPC zastávam názor, že repro musí být dostatečně dimenzovaný = předimenzovaný. samozřejmě neni nutný mít doma repro pro ozvučení plochy průměrný vesnický diskárny, ale to, co se prodává s výkonem ve stovkách watů já zahraju s věží se zesilovačem 2x15w a solidníma bednama s objemem cca 20litrů.
a určitě je lepší mít 4 plnohodnotý repro celej rozsah) v rozích, než huhlající basák pod stolem a malý uječený krabičky kolem
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
RoyalB
Nováček
Nováček

Příspěvek od RoyalB »

Souhlas. Mohli by jste mi dát tedy nějaký tip na nějakou kvalitní (ja vím že do 5000 se moc kvalitní nesežene) reprosoustavu ? díky.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

No, tím Logitechem to asi tak může v případě kolenovrtství začínat. Je znatelně silnější než Genius, a pokud bys to používal na cca té Geniusácké hlasitosti, a choval se k tomu jako bílej, mohlo by to pracovat. Pokud přemýšlíš opravdu o slušném audiu, „zapomeň na 5000 Kč“ Ne že by to muselo být dvakrát tolik, to ne, ale asi to bude víc, a už úplně zapomeň na 5.1, Tohle tě vyjde tak na stereo, popřípadě na 2.1 kvůli satelitům na stůl....
Já se ti dneska kouknu, co by se dalo vyšašit....
Piddas
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piddas »

čau hele co se týká nové reprosoustavy tak ti mohu vřele doporučit logitech X-540.. jsou to 5.1 od logitechu které vlastním a jsem s nima opravdu moc spokojený...
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40823
Obrázek
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

No, to je právě ono. Veškeré vědomí, vztahující se k jistému produktu je akorát spokojenost hrstky jedinců. Je ale zcela jistě i jiná, nespokojená hrstka. Jestli bys nehrál naplnej knedlík, choval se k tomu jako bílej, tak budiž. Logitech standartně, narozdíl od Geniusu, ve své výbavě nemá autodestrukční mechanismy. To že to je ale levnej xindl z nižší třídy, to se vymluvit nedá :-) Nepočítej s ozvučením velkých pokojů a obýváku. Možná to jde, ale jen chvíli.
Piddas
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piddas »

no hele mě tyhle repra běží každej den na plný kule už asi půl roku, až se klepe nábytek a furt sloužej skvěle.. tenkrát sem je kupoval za 1600kč... teď zatraceně podražili, ale i tak se to dá snést... pokavad máš prachy na pořádnej výkon, tak můžeš koupit Logitech Z-5500 Digital THX.. ale kdo by měl bez mála 9 tisíc na takovéto repro... podle mě patří Logitech X-540 mezi špičku za skvělou cenu oproti jiným reproduktorům... takový vhodný kompromis.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tak aspoň pak budeš vědět z jakého důvodu ti repro odešly. Na plný výkony totiž nic z těchto věcí určených k PC není stavěné, na to jsou určené PA sestavy, které dokážou vydržet i nějakou tu rozumnou limitaci, ale samozřejmě všechno má své meze a odvíjí se to od kvality použitých materiálů a především sluchu a inteligence obsluhy.

Znám spoustu lidí, co si pustí jejich "hifi věž" nadoraz, zesilovač i repro jsou hodně v limitaci, ale neslyší to. Takže vesele hrajou dál s reproduktory překračujícími xmax. Pak stačí jednou překročit xlim a je vystaráno.

"Jaktože to nehraje? Dyť takle sem to hulil už půl roku, basowalo to jaxviň a najednou nic!".
Piddas
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piddas »

nejedou mi uplně na max ;)
tomu se říká nadsázka ty chytráku, a nekecej mi do toho na kolik to mám, jelikož sem moviemaker a skládám hudbu tak to taky musím slyšet. ^^ ahoj
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tak to pardon pane moviemaker. Nevěděl jsem s kým mám tu čest.

RoyalB: Crash ti radí dobře. V první řadě je třeba si položit otázku, jestli stále toužíš po šestikanálovém setu. Pokud ano, pak bych se v ceně do pěti tisíc osobně podíval po inzercích a hledal Z-5500. Za tu cenu toho totiž nabízejí opravdu dost (komfort ovládání, imho slušný design - individuální, rozhodně vzhledem k ceně nadstandardní osazení reproduktorů (OEM Tangband) a elektroniky plus fičůrky jako DAC apod.).

Pokud by stačilo stereo či stereo se subem, pak bych viděl možností víc. Jedna je rychlejší a jednodušší - Z-2300. Pak je tady druhá možnost, která by ale zabrala nějaký čas a starosti. Za 5k už se dá totiž koupit nejlevnější entry hifi sestava. Zesilovač za 2k z Aukra - např. starší Denon, Yamaha, Technics, Sony apod., a regálovky (např. překvapivě slušné Heco Victa 200/300). Kvalitou zvuku by to bylo výš, než cokoli d Logitechu, Creativu a jim podobným, ale absence subu by někomu mohla vadit.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Pane moviemaker. Řádově kvalitnější reprosoustavy denně hoří mnoho opravdovým profíkům. Je uplně jedno kdo co je. Taky musim upozornit na to, že slušnější reproduktory se zvukově při překračování maximální výchylky dnes umí chovat velmi kultivovaně, a ne každý reproduktor může jít srát poté, co jsme ho slyšeli chrčet. On možná ten Logitech taky kultivovaně zvládlul nějaký nášup, ale když už naráží i do přední krycí mřížky.... Také to jde za jistých podmínek i neslyšně. Můžu tu vyprávět o hodně možnostech, jak je možné, že ti ty reproduktory neodešly, a možná ani neodejdou - třeba dobře nastavený poddymenzovaný zesilovač - který ale s nábytkem opravdu moc nezaklepe. A jestli tohle má být měřítko síly a kvality reprosoustavy, tak jsi právě z opravdových moviemakerů udělal idioty, a z ostudy bambuli.

Jak jsem říkal, u Logitech Z-2300 to začíná. K těm by jsi mohl i zkusit zapojit místo originálů ty geniusácké satelity. Třeba by to spolu mluvilo lépe, a zmenšila by se jáma ve frekvenční charakteristice nižších středů oproti těm originál malým prdítkům. Moc mě mrzí vícekanálové verze "digital" - protože to je uplně zbytečně prodražuje.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

nebo bazar a koupit rozumnej zes a nejaky 2.0 (stereo) bedny....obcas se povede dobrej kup...

/ja tohle resit a mit 5k tak beru bazar...pokud clovek neco vi nebo ma moznost jit s nekym kdo vi a ma tam moznost poslechu nebejva problem....stary veci byly aspon poradne dimenzovany a nekecaly s kilowatovejma vykonama s presycenym vrcicim trafem kterej da 50VA a je rado...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“