No podle me je vetsina desek delana podle reference, ale nektere modely sou o 90° pootocene (nerefrenkci). Jelikoz AMDcko nema ctevrec, ale obdelnik, tak pri pooteceni je problem.
Nevim, jak vypada referencka pro AM2+, ale tady se mi to zda pootoceny.
//edit
arxeiss píše:Se mi nějak nezdá aby nešel dát tak aby foukal horizontálně. Už jenom podle toho manuálu co jsem tu postnul fouká ten větrák zepředu dozadu.
Tak sem se dival na vic desek a otoceny je to vsdue, dival sem se proto i do manualu od AC a oni ho v nakresech maji otoceny o 90°
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Ty teploty jsou fakt krizový,lituji lidi co si koupí něco složeného takovým způsobem.Nejhorší je že hlavní (obtížně řešitelná) tragedie bude už samotný case, na první pohled špatně vymyšlená skríň,perforace otvorů pro venty (asi 92,možná jen 80 s vysokou restrikcí) nějaký neznačkový zdroj mu svou vahou křivý zadní stěnu protože byl pro výrobce problém udělat mu prolisem oporu atd... To by chtělo rovnou výměnu bedny nebo hodně kutilství.Ale mimo to vyzkoušej alespoň resetnout bios na default nebo nastavit ručně co nejnižší ale přitom stabilní napajecí napětí pro cpu,a hlavně N.B. chipsetu,nedivil bych se kdyby tam bylo něco v červeném.
Naposledy upravil(a) Pompéz dne stř 25. lis 2009, 08:34, celkem upraveno 1 x.
Jo a pokud jde o chladič CPU (to je procesor) neradil bych přesně typ,neb neznám tvůj soket ale neorientoval bych se při koupi na dnes tolik oblíbené věžové tipy,které sice směruji odpadní teplo ven přez větrák tvého eurocase nebo zadní stranou case.Protože zrovna ve tvém případě bude vhodnější něco s větším ventem a kolno k desce,neboť telota chipsetu mi přijde ještě tragičtější než ta procesoru a viděl bych právě ji jako důvod restartů, z kterých by některý příští mohl být i posledním.Prostě zvol podle nějakých testů výkonný chladič (vhodný pro tvůj soket) který ti bude zhusta fičet i na severní most.Lufťáky v předu i zadu jak bylo řečeno taky přidej. Pak by mělo být vymalováno.
Vepředu i vzadu větráky už mám. A na ten procesor jsem si už koupil Freezer a je fakt, že se ty teploty dost zlepšily. U hry, kdy procesor předtím překračoval teplotu 75°C, se teď pohyboval okolo 55°C. Základní deska má teplotu pořád vyšší než CPU, ale teplota mi zatím nepřesáhla 60°C (bez zátěže má tak 40-45)... Vysokou teplotu má ještě MCP, ale nevím, co to je. I bez zátěže někdy dosáhne teploty 55°C, ale i při zátěži se ta teplota nijak extra nemění... A s tím BIOSem nevím. Nerad bych se v tom vrtal, abych nezpůsobil ještě větší problémy, než mám...
Ještě mě napadlo koupit lepší chlazení na chipset, ale dost lisí to nedoporučuje, tak nevím. Nebo vzhledem k umístění chipsetu pod grafickou kartou, mě ještě napadlo, že bych koupil lepší chlazení na grafiku a třeba by to ovlivnilo i teplotu chipsetu.
//edit
Tak jsem hrál nejnovější Star Wars a teplota na základní desce byla 63°C, ale na procesoru 49°C.
Ta teplota procesoru je už v normě a ten chladič jsi asi vybral dobře.Co jsem psal já je kec (za což se omlouvám),protože jsem se znova podrobněji podíval na tu tvou desku a ta nemá severní a jižní most který běžně vídám, nýbrž je asi vše v jednom čipu který se nachází až někde pod grafkou,takže neexistuje žádný chladič CPU který by byl schopný k němu dofouknout.Základka je od gigabyte což je dobře ale chladič čipsetu je asi trochu poddimenzovaný.Tvoje doměnka,že lepší chladič na grafku by pomohl i chipsetu je samozřejmě správná (protože leží hned vedle). Takže pokud najdeš vhodný fukar co na něj bude fičet tak zabiješ 2 mouchy jednou ranou.Biosu se bát nemusíš,při startu podrž delete,nebo F2,či jak to tam má gigáč a mrkni zda tam někdo nějak moc netaktoval nebo nenastavil třeba i omylem nějaké extrémní hodnoty v napájecím napětí. Zkratkou MPC bývá označen jižní most (většinou u nVidia čipsetů) a jde o řadiče disků sata aj. V tvém případě asi sdruženého se sev.mostem.S brožurou od základovky v ruce,povrchní znalostí angl.možná slovníčkem a s pomocí vrozené inteligence,se proklikej trochu hlouběji tím menu v biose a hledej takové názvy jako CPU vcore volt. nebo FSB ter. volt. atd pokud tam bude něco červeně nebo zbytečně vysoké napětí tak je to právě ta věc co ti možná zbytečně přitápí ,zvedá spotřebu a snižuje životnost.Tyto hodnoty se zpravidla zvedají za účelem zvýšení stability a možnosti vyššího taktování (overclocking) při běžném provozu s průměrným hardware je to však k ničemu a žádoucí je naopak najít nižší a přitom stále stabilní hodnoty (větsinou pod 1,3 V spíš 1,25 V i méně ,záleží však na kvalitě (stabilitě zdroje atd) (je to metoda pokus omyl).Každopádně pokud tam bude něco vysoko a nechceš moc laborovat tak dej default (bezpečné nastavení) ulož to F 10-tkou a uvidíš. Není to zas taková věda a může to pomoct.Jinak za GOOGLI a hledej něco jako průvodce nastavením biosu nebo tak nějak,najdeš tam vysvětlivky jednotlivých termínů i v češtině.Po čase pochopíš a v případě zájimu ti to pomůže vyladit systém podle tvých představ.GOOD LUCK.