5.1 repro k pc

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

GulDucat
Začátečník
Začátečník

Re: 5.1 repro k pc

Příspěvek od GulDucat »

Nojo, kvalitativni a cenovy rozsah je u audiotechniky obrovsky, a malokdo muze rict ze ma sestavu jakou by chtel, kdybyste vy vybirali bedynky za 35 tisic, a nekdo vam rekl ze pod 100 tisic nema smysl nic kupovat, ze si mate radsi otevrit okno a poslouchat sum vetru, tak by vas to taky nenadchlo, je asi lepsi zajemce upozornit na nevyhody tak lacineho reseni, nez neporadit nic.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

GulDucat: To co rikas je znama vec. Kdyz se chystas koupit repraky za 20 tisic, obvykle se objevi nekdo, kdo ti rekne "hele, pridej si jeste par litru a mas to mnohem lepsi" a nakonec koncis na sto hadrech. Mne to rikali take, kdyz jsem kupoval monitory, ale kdyz jsem pak slysel ty "lepsi" za ctyricet tisic, tak to hralo skoro uplne stejne. Za tech par detailu ty prachy nestaly, jsem rad, ze jsem to za to nedal. Mam presne, co jsem chtel mit a co jsem od toho za ty penize cekal.
Kdyz uz kupovat napriklad monitory, tak bez kecu koupit to nejlepsi, treba Klein+Hummel tripasmovky a je vymalovano (kdyz je dobra akustika, jinak jsou to akorat vyhozene penize), nikdo nerekne ani popel, tam neni co uz dal resit, to je proste merit studiove techniky.

Pokud ale nekdo hodla koupit Logitechy za 10 tisic, tak pak uz je to na povazenou a je dobre mu naznacit, ze tu za ty penize existuji mnohem lepsi veci, nebo ze kdyz si priplati par tisic, muze mit o dost lepsi vec. Tam tyhle rady maji smysl, jinde je to vetsinou velmi diskutabilni. Ale je to unavne porad pozorovat a hlidat lidi, aby nekupovali blbosti. Asi jen staci, aby lidi porad necumeli na nalepky a funkce, ale zamerili se jen na kvalitu zvuku.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Kluci, já s váma souhlasím, ale tohle právě není ten případ. Ty reproduktory mají všechny poměrně vážné nedostatky. Dva monitory za 10000Kč už považuju za slušné audio, a dále už můžou být nějaké připomínky, a i ty rady, že o pár tisíc víc je lepší model. To už je na vás, zda na to máte chuť nebo ne. Dneska má každej z elektroniky konzumku, jako kdyby šel do Tesca pro rohlíky. Tomuhle se audioúchylové snaží zabrátit. Je potřeba jít a poslechnout si to, a rozhodnout se svobodně podle uší a peněženky.

Já taky dělám audio za desetitisíce, a též mi říkají, ať si připlatím za kvalitnější větší 1.4" výšky(drivery do PA), a zesilovač že je dobrej až za 30-40 hadrů. Proč ne, hrají s tím a asi mají pravdu. Tady je ale ten rozdíl, že přihodit pár tisíc ještě jde, a později ty vložené tisíce budou maličkost, ale užitek aparátu veliký. Když ale na stávající (budoucí) aparát šetříte dva roky, a někdo přijde, a nasadí vám cenovou laťku na trojnásobek, je jasné, že to nemůže být realizovatelné. A vo tom to je...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: Když jsi zmínil ty výškáče, děláš (resp. montuješ) tedy i páskové? Mě by zajímal praktický rozdíl oproti normálním tweeterům, nezkoumal jsem to. Jestli se ti chce, popiš ten rozdíl třeba ve zkratce, jaký je v praxi, já to totiž v praxi nerozeznám a tak bych rád věděl, na co se při poslechu zaměřit.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Heh, rozdíl je samozřejmě konstrukční a zvukovej. Obojí si najdeš na internetu poměrně snadno. Páskový výškáč má prakticy všemožné výhody, snad krom ceny. hmotnost kmitacího systému, zatižitelnost, zvuk, protože nemá klasickou membránu a cívku jako u ostatních dosud běžných elektrodynamických měničů... Ale najdou se i lidé, kteří to neslyší, nebo jim to dokonce vadí. To je jako vysvětlovat někomu, jak chutná kuře... Musíš si to poslechnout... Páskové se používají v hifi, já montuju PA :-)
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: jasně jasně, já jsem si to na netu hledal, ale chtěl jsem to slyšet od tebe, když už jsi to zmínil ;) a jen v hi-fi se to nepoužívá, má to několik monitorů, třeba Adam A7...ty jsem slyšel, viděl a mně se zvuk líbil...ačkoliv zrovna u tohohle kousku vadí lidem dost věcí, třeba super suchý zvuk, tak mně se to naopak líbí...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Monitory jsou taky hi-fi :-)
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: nejsou...mají konstrukční rozdíly odvozené už z toho slova near-field...hi-fi mají většinou ten nátrubek (i díky němu jsou hi-fi vhodné do většího obýváku, kdežto near-fieldy ne...a nechtěj po mně detaily, bedny nestavim)...a to je právě ten podstatný rozdíl, proč je near-field samostatná kategorie a proč je není vhodné poslouchat z větší vzdálenosti, prostě je to tak postaveno...ale tuším, že to víš...

jinak pro normálního člověka je rozdíl u hi-fi asi hlavně v tom, že ty zesíky a bedny, které se prodávají, bývají odladěny na větší líbivost zvuku, prostě se ta hudba má člověku na tom líbit, libě poslouchat...kdežto u near-fieldu to má být suché a rovné, aby to odhalilo jakoukoliv nepřesnost...to je základní poslechový rozdíl mezi hi-fi a nearfieldy, který musí být vždy jasně slyšet...rozdíl mezi kvalitní hifi a nearfield poznám po sluchu, to není problém...
ale ano, některé modely nearfieldů se snaží být někde mezi, mít i líbivost hifi, ale je jich málo, osobně vím jen o jednom - nové yamahy s bílou membránou...jejich předchůdce je hojně používaný v profi studiích jako nearfield bedna, nicméně to je hifi bedna, ne nearfield...a nástupce je podobný, jenže bohužel ještě horší, proto jsem si je nekoupil (už jsem měl přichystané yamaha hs80m, ale nevzal je), ačkoliv bych mohl být za toho, kdo "má ve studiu yamahy s bílou membránou"...to má svou váhu a takový člověk je u starších ročníku automaticky za profesionála (klienti na to fakt dají, možná to zní směšně, ale je to prostě tak)...

aby studio vypadalo profesionálně, jsou důležité dvě věci - aby mělo yamahy s bílou membránou a koutoučák revox...to další je nepodstatné :) to fakt zní asi vtipně, ale znám studia, která si takhle pojišťují klienty, že tam mají vyskládané legendární kousky audiotechniky, aby to dělalo vizuální dojem...no a nakonec to stejně upatlaj v compu na kradenym cubasu :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Pleteš si pojmy. Nearfield není žádná zvláštní kategorie z pohledu konstrukce hardwaru (měničů). Snad nikdo nevyrábí reproduktor pro nearfield. Na to se vyrábí pouze celé reprosoustavy. A ty jsou hi-fi pro použití nearfield :-)
A pokud ano (napadá mne třeba kvůli nízké zatižitelnosti), stejně to musí být zároveň i hifi.
Neb High Fidelity mají v okruhu zájmů samozřejmě i monitory, jinak by nemohly hrát čistě, to dá rozum...
Jestli to mám říct na plnou hubu, tak tyto monitory jsou opravdové hifi, zatímco ušmudlaní "rádobyhifíci" se poplácávají pozádech, jaké že si to staví super sestavy, a přitom ignorují poměrně zásadní chyby a nedostatky.
Nátrubek tam jistou roli hraje, ale není problém, aby byl použit - respektive když není v monitoru, tak se k monitorům dodávají taky příslušné subwoofery, a to nesmím zapomenout na pasivní zářiče, kteréžto plno problémů bassreflexu řeší.
Se suchostí máš jistý kus pravdy. U nearfield se takové věci řeší hlavně proto, že člověk je blíž reproduktorům, které mají přirozeně nějaký svůj provozní hluk (pohyb membrán nebo ten bassreflex co jsi vzpoměl), kdežto u hifi tohle není aktuální, tam se řeší pouze zkreslení měničů na základě signálu a rovná frekvenční charakteristika.

Také mi trvalo roky, než jsem pochopil, že jistý subjekt v audiu nelze zaškatulkovat do samojediné položky. Existuje na to hromady situací, a holt některý hardware patří do více skupin najednou. Další diskusi ale vítám, oba se můžem leccos dozvědět :-)

Ať je to ale jak chce, vždy je potřeba to poslouchat ušima. Protože to co změříš mikrofonem, většinou i ušima poznáš. Změnu v poslechu už ale mikrofon vůbec podchytit nemusí, a na papíře zásadní rozdíl nemusí být znát.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: No já nic škatulkovat nechtěl. Jen jsem ti chtěl připomenout, že ten nátrubek hraje roli a podle toho, co vím, je to právě hlavní konstrukční rozdíl, prostě nearfieldy ho nemívají (bývá to pravidlem, neříkám, že to tak je vždy, to nevím, ale ve většině případů to tak je), hi-fi mívají. Jinak samozřejmě, když půjdeme do meritu označení hi-fi, tak (pravé) monitory jsou high fidelity, to je bez debat.

Jakou má spojitost bassreflex a pasivní zářič mi tedy uniká, to jsem asi nepochopil. Já tu mám obojí, na nearfieldech (přední) bassreflex a v subwooferu dva pasivní zářiče, jeden aktivní. A hraje to pěkně.

Jinak, můžu ti říct na 100% jistě, proč se u nearfieldů řeší tolik jejich suchost a věrnost podání - je to kvůli odhalení i těch nejmenších chyb v mixu, ve zvuku (ve studiu si ta bedna na sebe musí vydělat, je to "nástroj", ne jak hifivěž, co tě akorát potěší). Od toho tyhle monitory jsou, k ničemu jinému neslouží. Já si je koupil také jen kvůli tomu a s očekáváním zcela suchého rovného zvuku. Víceméně jsem to v rámci rozpočtu dostal.

Ale jinak, jak jsem psal, hi-fi do obýváku jsou designované pro líbivý poslech, ta hudba ti na tom musí znít prostě krásně, to je účel. Nearfieldy jsou dělané přesně opačně, protože mají opačný účel - odhalit i ty nejmenší chyby v mixu. Chtěl bys poslouchat chyby v mixu při večerním relaxačním poslechu hudby? No to asi ne.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Na to pozor, to je ošemetné. Jelikož lidské ucho je nástroj relativně dokonalý, ale také hodně nedokonalý, je na něj aplikováno mnoho psychických a fyzikálních léček. Ta hlavní bude vlastnost "maskování" - pokud slyšíš dva zvuky, a jeden je silnější, tak ten slabší je mozkem jaksi ještě více zapuzován. V případě mnoha zvuků najednou ti mozek nepochopí veškerý detail a obsah zvuku. Úpravou frekvenční charakteristiky tak můžeš tuto rovnováhu lehce narušit, a při nejjsušším poslechu nic nepoznat, zatímco na "skalnaté" charakteristice obyčejných reproduktorů můžeš zaslechnout něco, co i na monitorech jsi neslyšel. Koneckonců Ve větších monitorech jsou také ěvětší středobasové hifi reproduktory, a pokud nejsou s výškou děleny dost nízko, tak bohužel i v monitorech zvuk ztratí nějaký ten detail díky velké hmotnosti kmitacího systému hifi reproduktoru. Samozřejmě že je to konstruováno s tímto ohledem, ale trpí tím uplně každý reproduktor, a je jen na výrobci, jakou zvolí míru tohoto utrpení a vyvážení s jinými "utrapami"... Spíš jsem narážel na to hi-fi, kde se pasivní zářič uplatní lépe díky menšímu zkreslení a výstupním ruchům oproti klasickému bassreflexu. Rozhodně ale razíš správnou cestu - Hraje jenom reproduktor, a jakýkoli akustický obvod, zvukovod, udělátko, jen zanášejí bordel. Větší nebo menší....
Obecně máš ale zcela jistě pravdu, a bylo by nefér na tvoje poznatky aplikovat extrémy, zatímco na moje ten běžný stav...

Pasivní zářič se chová asi jako bassreflex, ale s hodně těžkým zvukem uvnitř. Parametry a vlastnosti jsou jiné, ale princip zůstává uplně stejný, a výsledek je podobný.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: jenom pro info (když už jsme se tady tak rozkecali) - dneska jsem se dozvěděl, že mi ta recka na lacinou Xonar zvukovku vyjde někdy ve středu...no tak trochu prosím kdyžtak o shovívavost, je to můj první test zvukovky, ale recka by měla být ok, kontroloval jsem jí technicky mnohokrát...až na pár případných překlepů by to mělo být "sehr gut", snad perfektní...

přeji příjemné čtení, po pár měsících konečně pravá audio recka na PCT, sám z toho mám radost...pochybuji, že čtenáři budou stejně nadšení, špíš ne...jo a příště nás čeká třeba recenze dalšího genius huhlavýho setu, krása...ale to už patří ke koloritu téhle doby, kolem každých vánoc mi zázračně přijde nový model geniusů...divný, jo, ale alespoň že to má periodicitu, logitech a cretive na uvádění nových věcí kašlou...no tak alespoň něco...

jinak k tvému "elaborátu"...já s tím poměrně souhlasím, znám přesně co píšeš z reálu...měl jsem shit bedny na kterých jsem dělal hudbu pár let, vyměnil to za monitory fostex a šlo to do kopru...jako ano, produkce je detailnější, ale je také méně odvážná a horší...i po roce s tím bojuji...monitory si člověk musí naposlouchat a to vážně že hodně...
k nedokonalosti sluchového aparátu který má téměř každý z nás dodám jen, že jsem si dělal nějaké testy...a při testech v mrtvé komoře a pípání u doktora mi vyšlo, že jsem skoro hluchej...ale když jsem před nedávnem měl rozlišit asi 200 druhů monitorů a kámoš mě postavil před stěnu s tím, že mám vybrat to, co hraje nejlépe...no, vždycky jsem vybral to, co bylo nejdražší a nejlepší podle všemožných zevrubných testů, vždy to, co hrálo nejlépe...jako nevím jak to dělám, když podle lékařského testu téměř nic neslyším, ale je to tak...není to superschopnost, jde jen o to umět poslouchat...od doby kdy tohle vím už příliš neřeším techniku a jen prostě poslouchám...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ne, nemám nějakou chuť tě kritizovat za nedostatky. Osobně jsem si recenzi zvukovek taky zkusil, a moc mi to nešlo, nebo spíš nebavilo. Jsem asi na hardware, a u zvukovky ta recenze je z toho pohledu taková hodně administrativní, a softwarová. Už se těsím...
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“