Bezne, nebo vadny disk?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Wostred
- Začátečník

-
Bezne, nebo vadny disk?
Prosim vas mam technicky dotaz co se tyce meho 500gb harddisku (vedlejsi, neni na nem nainstalovany system).Je to uz nejaky mesic co ho mam a chci se zeptat, jestli je normalni, ze se disk "samovolne zapina a vypina".Poznam takovym zvukem sepnutim a zvysenym hlukem (dunenim). Tohle by mi prislo normalni, kdyby se to delo napriklad, kdyz si tento disk otevru atd, jednoduse v zavislosti na tom, zda-li ho pouzivam nebo nepouzivam. Ale on se zapina a vypina prakticky kdy se mu chce, napriklad na pocitac pul hodiny nesahnu, bezi sporic obrazovky a mezi tim se treba trikrat zapne a vypne. Pouzivam windows vista, dnes se chystam instalovat windows 7. Dalsi vec ktera me znepokojuje je ta, ze na windows xp, ktery jsem pouzival predtim, se tento disk velmi casto vubec nenacetl pri zapnuti pc (kdyz jsem dal tento pocitac, tak tam vubec nebyl, jakoby nebyl vubec zapojeny). Zajimalo by me, jestli je takove chovani disku normalni, nebo je mozne ze je nakym zpusobem vadny a co mohlo zpusobovat nenacitani ve windowsu xp. Da se nakym zpusobem povolit aby disk bezel porad? Mam strach z toho, ze takovym castym vypinanim a zapinanim muze brzo odejit.
Predem dekuji za odpovedi.
Predem dekuji za odpovedi.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Bezne, nebo vadny disk?
Vypinani a zapinani muze bejt treba klidne i zdrojem. Ze ho system nenajde muze bejt chyba i radice. Ale pokud dam oba priznaky dohromady, tak bych spis zacal resit, kam z nej repsunout ty data.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- zombux
- Odborník PCT

tipnul bych tak 50:50 zdroj nebo harddisk
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Wostred
- Začátečník

-
OK, presunu data, ale co dal? Zkusit ten disk zapojit do jineho pc a pokud bude sepinat i tak, tak je jasne ze je problem v nem a mam ho dat reklamovat? Rikate ze to teda neni normalni chovani harddisku?
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pokud v dalsim PC bude delat to same, tak reklamovat. Normalni to urcite neni. Pokud v druhem PC bude OK, tak zacni resit zdroj.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Wostred
- Začátečník

-
Dobry podvecer. Tak jsem z toho paf. Vcera kamos prinesl pocitac, abychom zjistili, jak to s tim mym diskem je. Ale nejdriv jsme potrebovali rozjet ten jeho pc. Uz ho nepouziva a ma tam nejaky problem asi se zakladkou. To neni podstatne, disk jsem vytahl, a jak jsme zjistil, ze se nam to teda odzkouset nepovede, tak jsem ho zapojil zpet. A kupodivu za vcerejsek vecer a dnesek odpoledne co jsem mel pc zaply, se ani jednou nevypl, fici porad, bez zastaveni. Vubec to nechapu, bud je to jenom haluz a nebo uz je v poradku. Prijde mi to divne, protoze jak jsem mel ten disk novy, tak jak jsem si zacal vsimat toho sepinani a vypinani, tak jsem si samozrejme pohral s kontakty atd. No a ted to vypada ze uz je po problemu. Volal jsem chlapkovi co mi zprostredkovava komponenty a ten rikal ze neni problem, at strucne popisu co to dela a posle se to tam. Pry by to melo byt za tyden vyresene, takze bych nemel dlouho cekat. Co si o tom myslite? Moh tam byt vazne jenom naky spatny kontakt, nebo to mam radsi poslat?
Diky
Diky
- Wostred
- Začátečník

-
Zdravím. Mám nový disk samsung F2 1,5 TB (těch 500 giga kupuje kámoš) a dělá to to samé. Sice to nevnímám tak moc, pac je opravdu hodne tichý, prakticky o něm vůbec nevím. Až na to, že jde slyšet při tom zapnutí z nečinnosti - takove typické skřípnutí a roztočení otáček, tak samo jak mi to delal starsi 500gb. Zdroj mam Forton 500W, tam se mi nechce verit, ze by byl nejaky problem. Myslite ze to muze delat zakladovka? Me fakt nenapada v cem muze byt problem. Dekuju predem za rady
- UncleCz
- Začátečník

Zdravím, mám úplně stejný problém (640GB Samsung F1) . Problém nastal až teď, když jsem vyměnil základní desku, RAM a CPU (nebo jsem si toho předtím nevšiml, což se mi nezdá. PC v popisu.
Disk je podle SMART a úplného (pomalého) testu vadných sektorů naprosto v pořádku..
Disk je podle SMART a úplného (pomalého) testu vadných sektorů naprosto v pořádku..

- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Počkej, to ti jako vadí že startuje? To je úplně normální, to mi u F2 taky dělá. Udělá takový randál při startování a potom už je tichý.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Wostred
- Začátečník

-
arxeiss: nene, spatne jsi me pochopil, nebo spis spatne jsem to upresnil. Mluvim o tom ze pocitac je v chodu a kdyz zabrouzdam na ten disk tak se jakoby sepne a roztoci, jakoby byl predtim v necinnosti. Neni to pravidlem ze se to stane pokazde, ale dost casto. Zvuky pri zapinani neresim, o tech vim. Jinak podrobnejsi popis viz muj prvni prispevek.
UncleCz : No ja mam prave podezdreni na tu zakladni desku, ale fakt nevim, jedine co me stve je, ze tohleto caste zapinani a vypinani disku nebude asi pro nej nic prijemneho a mohl by celkem brzo odejit.
UncleCz : No ja mam prave podezdreni na tu zakladni desku, ale fakt nevim, jedine co me stve je, ze tohleto caste zapinani a vypinani disku nebude asi pro nej nic prijemneho a mohl by celkem brzo odejit.
- UncleCz
- Začátečník

arxeiss: přesně jak říká Wostred
Wostred: tak nějak, ale zdá se mi divné, že by to bylo onou základkou. Mám více disků a více Samsungů a dělá to jen tento. (Pc v popisu) ....
Wostred: tak nějak, ale zdá se mi divné, že by to bylo onou základkou. Mám více disků a více Samsungů a dělá to jen tento. (Pc v popisu) ....

- Wostred
- Začátečník

-
Hm. No a mi to delaji zas dva uplne odlisne disky. Tak to je zapeklita situce
. A chova se ti to teda stejne? Na tomhle disku jsem to jeste neregistroval ale na tom starsim jsem u toho pc treba vubec nebyl a on se jakoby vypl na chvili, a pak treba za 10 min zapl bez meho zasahu. A pokud byl zrovna jakoze vyply a ja jsem si ho otevrel, tak se rozjel. Mas to tak samo jo?
- Ondrej1
- Začátečník

-
Zkontrolij si, že nemáš někde povolené vypínání disku při nečinnosti. Měl jsem stejný problém a nakonec jsem to našel v ASUS EPU, kde bylo potřeba zakázat vypnutí disku ve všech režimech. Další vhodný kandidát je schéma napájení v Control panelu. To že to dělají dva různé disky ukazuje na to, že to je někde tak požadováno.
- UncleCz
- Začátečník

V schématu napájení ve Windows to mám zakázané (nastavené na NEVER) , ASUS EPU ani nevím, jestli jsem instaloval, zítra se mrknu, až budu doma...
Wostred: ano, ale stane se to i když něco aktivně dělám - pracuju na tom PC... Max že by to poznalo, že přímo na tom jednom HDD nic nedělám. Už se připravuju na reklamaci a koupi většího HDD
Wostred: ano, ale stane se to i když něco aktivně dělám - pracuju na tom PC... Max že by to poznalo, že přímo na tom jednom HDD nic nedělám. Už se připravuju na reklamaci a koupi většího HDD