Samsung 2343BW vs. Samsung SyncMaster F2380
Moderátor: maXXmilian
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Samsung 2343BW vs. Samsung SyncMaster F2380
Ahoj, chtěl bych vás požádat o radu při nákupu. Rozhoduji se více méně mezi 3 LCD, Samsung 2343BW vs. Samsung SyncMaster F2380 vs. Dell 22" 2209WA UltraSharp.
Jakožto veký zastánce co možná nejvěrnějších barev mám dodnes klasický 17" CRT monitor. Ale myslím že už je konečně načase trochu zvětšit "plochu". LCD bych chtěl využívat (mimo kancelářské práce) asi především na sledování filmů, a občasné hraní FPS. Tudíž bych byl rád za co možná nejvěrnější barvy, věrnou černou, a slušnou odezvu.
Samsung 2343BW - Jeho extra nad FullHD rozlišení bych sice nevyužil, zato má prý hezké podání barev a na TN i slušné úhly. Hlavně má skvělou odezvu v porovnání s ostatními.
Samsung SyncMaster F2380 by měl excelovat v barevném podání a extra věrné černé. Horší je to ale s odezvou. ale jelikož jsem LCD nikdy neměl, nevím jak moc je 8ms špatných, a jak to člověku může vadit při sledování filmů a občasném hraní FPS. Občasným myslím že si párkrát do týdne pustím Battlefied: 2,Heroes.
Dell 22" 2209WA - No a poslední Dell by měl být sice příjemným kompromisem mezi výše jmenovanými, tedy hezké podání barev a dobrá odezva, ale zase to je jenom 22" panel, a to si myslím že je málo, jelikož často sleduji různé sitcomy ve formátu 4:3 a tudíž to hodně osekne obraz. I když zde by zase mohlo být výhodou poměr stran 16:10 místo 16:9 u F2380.
Prosím, poradte který si mám vybrat, popřípadě navrhněte jiný který jsem nějak přehlédl. Děkuji za každou radu, protože LCD jsem nikdy neměl a tudíž jsem opravdu bezradný. Děkuji.
Jakožto veký zastánce co možná nejvěrnějších barev mám dodnes klasický 17" CRT monitor. Ale myslím že už je konečně načase trochu zvětšit "plochu". LCD bych chtěl využívat (mimo kancelářské práce) asi především na sledování filmů, a občasné hraní FPS. Tudíž bych byl rád za co možná nejvěrnější barvy, věrnou černou, a slušnou odezvu.
Samsung 2343BW - Jeho extra nad FullHD rozlišení bych sice nevyužil, zato má prý hezké podání barev a na TN i slušné úhly. Hlavně má skvělou odezvu v porovnání s ostatními.
Samsung SyncMaster F2380 by měl excelovat v barevném podání a extra věrné černé. Horší je to ale s odezvou. ale jelikož jsem LCD nikdy neměl, nevím jak moc je 8ms špatných, a jak to člověku může vadit při sledování filmů a občasném hraní FPS. Občasným myslím že si párkrát do týdne pustím Battlefied: 2,Heroes.
Dell 22" 2209WA - No a poslední Dell by měl být sice příjemným kompromisem mezi výše jmenovanými, tedy hezké podání barev a dobrá odezva, ale zase to je jenom 22" panel, a to si myslím že je málo, jelikož často sleduji různé sitcomy ve formátu 4:3 a tudíž to hodně osekne obraz. I když zde by zase mohlo být výhodou poměr stran 16:10 místo 16:9 u F2380.
Prosím, poradte který si mám vybrat, popřípadě navrhněte jiný který jsem nějak přehlédl. Děkuji za každou radu, protože LCD jsem nikdy neměl a tudíž jsem opravdu bezradný. Děkuji.
- zombux
- Odborník PCT

Re: Samsung 2343BW vs. Samsung SyncMaster F2380
heh, co nejvěrnější barvy... jsi fotograf nebo grafik? pokud ne tak na tom stejně nesejde. LCD má poněkud "jiné" barvy než CRT, ale je to o zvyku. při normální práci ve windows, na internetu nebo ve hrách na tom fakt nesejde. pokud chceš špičkové barvy, na LCD do dvaceti tisíc s 8bit barvami je stejně nedostaneš takže to moc neřeš. osobně doporučím 2343BW, ale nejsem hráč fps takže nevím jak moc dobrou odezvu tenhle kousek má.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Atapi
- Začátečník

http://michalsrna.cz/clanky/29-c-pva-e- ... dell2209wa
hezký porovnání dvou monitorů co jsi napsal, jestli hraješ FPS, tak F2380 bych kvůli odezvě (a ghostingu) asi rovnou vyřadil. Těch 8 ms by bylo v pohodě, jenže ve skutečnosti je to údajně i nad 30 ms (podle některejch recenzí). A 2343BW je podle mě (zdůrazňuji podle mě
, někdo ho třeba užije) blbost kupovat - zbytečně velký rozlišení a velká cena, hlavně když je za "pár" korun navíc ten E-IPS Dell.
Já jsem taky vybíral v podstatě mezi těma co jsi napsal a kupovat budu toho Della, takže můžu napsat nějaký postřehy (ohledně filmů a FPS her, taky mám teď 17" CRT), kdyby se nikdo nenašel. Ale bude to nejdřív za 7-10 dní.
//Edit: Bude to trošku dýl, pro monitor si jdu ve čtvrtek, takže zhruba o víkendu sem něco naplácám, kdyby vás to ještě zajímalo.
hezký porovnání dvou monitorů co jsi napsal, jestli hraješ FPS, tak F2380 bych kvůli odezvě (a ghostingu) asi rovnou vyřadil. Těch 8 ms by bylo v pohodě, jenže ve skutečnosti je to údajně i nad 30 ms (podle některejch recenzí). A 2343BW je podle mě (zdůrazňuji podle mě
Já jsem taky vybíral v podstatě mezi těma co jsi napsal a kupovat budu toho Della, takže můžu napsat nějaký postřehy (ohledně filmů a FPS her, taky mám teď 17" CRT), kdyby se nikdo nenašel. Ale bude to nejdřív za 7-10 dní.
No on ten rozdíl je mezi TN monitory a tímhle Dellem docela dost vidět (aspoň když to porovnávám na CRT, na TN to možná tolik poznat není), na youtube je pár videí a i v tak mrzký kvalitě je to poznat, že je IPS lepší a už z malýho úhlu je to rozdíl o několik tříd (a kdo z nás sedí před monitorem permanentně v ideální pozici... aspoň já teda ne a u filmů už vůbec).zombux píše:heh, co nejvěrnější barvy... jsi fotograf nebo grafik? pokud ne tak na tom stejně nesejde. LCD má poněkud "jiné" barvy než CRT, ale je to o zvyku. při normální práci ve windows, na internetu nebo ve hrách na tom fakt nesejde. pokud chceš špičkové barvy, na LCD do dvaceti tisíc s 8bit barvami je stejně nedostaneš takže to moc neřeš.
//Edit: Bude to trošku dýl, pro monitor si jdu ve čtvrtek, takže zhruba o víkendu sem něco naplácám, kdyby vás to ještě zajímalo.
Naposledy upravil(a) Atapi dne pon 14. pro 2009, 16:50, celkem upraveno 2 x.
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Děkuji, naprosto souhlasím. Já jsem váhal hlavně kvůli velikosti, tak mi to nedalo a jel jsem se podívat na fyzické rozměry 22" displejů a je to možná až moc. Nevím co jsem si myslel, já jsem se na ně byl dívat asi před měsícem a nějak jsem si popletl velikosti. Jelikož nemám nějak extra výkonnou sestavu (klasika v podobě 8800GT s C2D na 3.0GHz) tak by pro mě ten ned FullHD displej byl spíše utrpením. Vzhledem k tomu že interpolace LCD monitorů horší obraz. (I když vím že ve hře by to zase tak hrozný nebylo). Tak jsem se taky rozhodl pro ten Dell, je to skvělý kompromis mezi obnovovací frekvencí a podáním barev (ano, vím že LCD pod 20000 nejsou nic extra, ale kdyby v tom nebyl žádný rozdíl, nepsali by v recenzích že má hezčí podání barev, + jsem se díval na srovnávací videa na youtube, navíc do těch 16 milionů barev se na to aplikuje dithering pokud se nepletu, a i zde bude nějaký ten rozdíl znát). Kdybyste byl tak laskav, prosím napište po zakoupení a vyzkoušení nějaké ty postřehy, když si vzpomenete na PM. Já bych si ho stejně pořídil až k vánocům. Děkuji.
- peca111
- Nováček

-
prosím napište své postřehy sem,taky řeším jaký koupit mam ty samý kandidáty+ se mě do toho zamíchaly panely s led podsvícením
- jnovakan
- Začátečník

-
Tady fakt záleží na Tobě. Nicméně pro mě třeba ten Dell vůbec nepřipadal v úvahu už jen kvůli minimálnímu jasu. Ty IPS panely svítí jako maják, zatímco já občas stáhnu na minimum i ten 2343bw.
- Ache
- Pokročilý

z těch 3 jmenovaných bude na hry nejlepší Dell 2209WA - na úrovni 2ms TNek. Na filmy zase bude nejlepší Samsung F2380 - má opravdu vysoký kontrast 1:3000, kdežto IPSka a TN jsou rádi za 1:1000. A Samsung 2343BW má zase nejvyšší rozlišení, a je to takový kompromis mezi oběma, odezva je pomalejší než u Dellu, ale o dost rychleší než u ghostujícícho F2380. Ale je to zase TN, takže má omezené úhly.
Jde o to co je pro tebe největší priorita.
rychlé hry + dobré barvy? vzal bych 2209WA.
jen filmy? ber F2380
Hry + filmy ve fullHD? - 2343BW
Jde o to co je pro tebe největší priorita.
rychlé hry + dobré barvy? vzal bych 2209WA.
jen filmy? ber F2380
Hry + filmy ve fullHD? - 2343BW
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- Atapi
- Začátečník

Hmm, tak co bych o tom napsal... největší mínus proti bejvalýmu CRT (Dell M783p) je u Dellu (2209WA) "ghosting", není to nic strašný, stejně si toho člověk všimne nejvíc při přesouvání okna s textem, u her nebo filmů jsem zatím žádnej rušivej efekt nepozoroval. Pak ta černá... když se člověk kouká moc zblízka, tak je vidět jak přechází do stříbrný, ale z dálky, nebo z rozumný vzdálenosti a polohy (nebo když není velkej kus obrazovky jenom černá barva), je to v pohodě. U mýho kusu žádný chyby v podsvícení (pravej horní roh je údajně na tom blbě), hluk při menším jasu, nebo vadný body nepozoruju.
Filmy - největší mínus je asi poměr stran, takže u většiny filmů bude stejně nahoře a dole černej pruh, ale není to nic strašný jako u 4:3 monitorů. Já je sleduju tak ze 2,5 m z postele (rozhodně né ideální úhel
) a není na co si stěžovat.
Hry - zatím jsem hrál pořádně jen Dirt 2, tam není co vytknout a chvíli CS 1.6 (to jsem hrál X let několik hodin denně) a ArmA 2 a taky v pohodě.
To barevný podání - možná je to jen můj pocit, ale červená se zdá míň červená
(monitor má celkem slušný přednastavený barevný profily, takže by se to mělo dát dorovnat, sondu bohužel nemám). Ještě jsem neměl čas nebo chuť ho zapojit najednou s CRT na lepší porovnání a možná i fotky (ale ty si může každej najít v nějaký recenzi). Jinak v jedný recenzi jsem našel odkaz na barevnej profil a i přes varování že je každej kus jinej a nemusí to sedět, se zdá že je to lepší (docela dost
).
Takže za mě můžu jedině doporučit a i když se za tu cenu dá s přehledem koupit 24" TN, tak toho nelituju. Ale stejně je lepší prohlídnout si ho někde před koupí - co vyhovuje mě, nemusí vyhovovat někomu jinýmu.
Filmy - největší mínus je asi poměr stran, takže u většiny filmů bude stejně nahoře a dole černej pruh, ale není to nic strašný jako u 4:3 monitorů. Já je sleduju tak ze 2,5 m z postele (rozhodně né ideální úhel
Hry - zatím jsem hrál pořádně jen Dirt 2, tam není co vytknout a chvíli CS 1.6 (to jsem hrál X let několik hodin denně) a ArmA 2 a taky v pohodě.
To barevný podání - možná je to jen můj pocit, ale červená se zdá míň červená
Takže za mě můžu jedině doporučit a i když se za tu cenu dá s přehledem koupit 24" TN, tak toho nelituju. Ale stejně je lepší prohlídnout si ho někde před koupí - co vyhovuje mě, nemusí vyhovovat někomu jinýmu.
Naposledy upravil(a) Atapi dne sob 19. pro 2009, 14:40, celkem upraveno 1 x.
- wallot
- Středně pokročilý

-
kup si poradne polohovatelnej monitor a nebudes uhly resit. jakejkoliv dell pro verze ma komplet potrebnou nastavitelnost.
nevim jestli je velky rozdil mezi 22" a 23". mam doma 20 (Dell TN) 22 23 ( Samsungy) a 24 (SPVA Benq) a kdyz to vemu tak vzdy o jeden palce rozdil neni moc videt. u levnejch monitoru me vadi nerovnomerny podsviceni jelikoz pouzivam cernou plochu kde je to silene videt, ale da se na to zvyknout
nevim jestli je velky rozdil mezi 22" a 23". mam doma 20 (Dell TN) 22 23 ( Samsungy) a 24 (SPVA Benq) a kdyz to vemu tak vzdy o jeden palce rozdil neni moc videt. u levnejch monitoru me vadi nerovnomerny podsviceni jelikoz pouzivam cernou plochu kde je to silene videt, ale da se na to zvyknout
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Tak už ho mám taky... Co bych k němu napsal, je to moje 1. LCD, ale je o poznání lepší než TN panel přítelkyně, co se barevnosti ale i ghostingu týče. Jinak barvy oproti CRT jsou prostě jiný, ale není to nic hroznýho. Pískání zatím nepozoruji, respektive zbytek PC píská o dost více... Absolutně mě dostala super jednoduchá montáž k podstavci a jeho perfektní polohovatelnost, nemusí se nikde nic povolovat ani silou tlačit, jen si monitor mírným tlakem posunete kam chcete a drží tam, což je perfektní, protože u PC sedím pokaždý jinak... Hodně zblízka je černá dostříbrna, to je pravda ale z mé standartní vzdálenosti, cca 0.6 m je to jen lehce znatelné na černém pozadí v rozích, takže celkově, ačkoli to není CRT spokojenost. I moje CRT mělo černou spíše hnědou, těžko to popsat, takže jediný nezvyk je spíše to že se tento efekt objevuje pouze v rozích. Jinak 22" je opravdu královský rozměr, když hraju Battlefield: Heroes připadám si jak v kině... Rozlišení je perfektní kompromis mezi šetřím výkon GPU a přitom stále v pořádku počet DPI... Jinak mám NVidii a ta má celkem dobrou utilitku pro vyladění barev, musím říct že lehce pomůže. Taky se mi moc líbí přehledné menu monitoru, za něj velký plus, akorát když mačkáte tlačítka občas pohnete s monitorem, ale zase se v menu nehrabete každej den...
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Tak po delším používání mi přeci jenom vadí jedna věc, a to že mám neustále pocit jakoby byl monitor špinavý, nebo lehce mastný, nevím jak to popsat... Nejvíce je to vidět na bílém podkladu ve větší ploše. Není to že by monitor nebyl ostrý, prostě mám pocit jakobych svoje CRT potřel velmi tenkou vrstvou oleje... Ale monitor je přitom 100% čistý. Nevím, myslíte že to může být jen pocit, nebo ta matná rozptylovací vrstva? Nebo existuje nějaká vada která by seděla na můj popis?
- Ache
- Pokročilý

Té vadě se říká matná obrazovka. Já když vidím obraz na lesklým notebooku, tak mi pak můj Dell U2410 taky připadá "trochu špinavý". Ale nějak moc to nevnímám, spíš vůbec.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Já jsem si to myslel, jen mě překvapilo že na TNku přítelkyně též matném mi tento efekt vůbec nepřijde. Tak jsem si myslel jestli to třeba není nějaká závada nebo tak, protože to opravdu vypadá jakoby se bílá "rozpíjela"...
- Atapi
- Začátečník

Taky jsem to skoro hned po zapojení pozoroval, ale za dva dny už jsem to snad ani nepostřeh, pokud jsem se na to vyloženě nesoustředil.
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
A vážně to tak má být? Jakobyste obrazovku potřeli olejem? Protože ani na jiných matných LCD to tak nepozoruji...
- Ache
- Pokročilý

Já měl i matný TN a přišel mi povrch LCD stejný (teda ten U2410 ho má možná trochu hrubší, ale je to +-to samý). Dokonce i tvar pixelu je u H-IPS podobný. Takže rozdíl proti TN je jen ten že to má vše lepší (odezvu, barvy, úhly).
Před tím jsem měl Dell 2209WA a ten měl na flek stejný povrch a také stejný a rozhodně mi nepřipadal nějak povrch nějak divný, ale každý má trochu jiné vnímání.
Před tím jsem měl Dell 2209WA a ten měl na flek stejný povrch a také stejný a rozhodně mi nepřipadal nějak povrch nějak divný, ale každý má trochu jiné vnímání.
- B.Gen.Jack.O.Neill
- Začátečník

-
Děkuji, mě právě chybí možnost porovnání, tak jsem myslel, jestli to třeba není nějaká známá chyb LCD že obraz vypadá jak potřenej olejem...Ale když to tak má být. Ona přítelkyně má TN samsung asi 2 roky starý, a přijde mi že ačkoli je matný, tak má přeci jenom lesklejší povrch. ale přeci jenom je tento efekt podstatně slabší, u ní mám co dělat abych ho viděl, u mě se stačí podívat letmo podívat... Každopádně, abych napsal taky něco smysluplného, co může ostatním pomoci s výběrem, tak jediné 2 věci co mi vadí jsou pozorovací úhly pro černou, kdy zleva začne modřit a zprava žloutnout, a výše zminovaný drsnější povrch. Každopádně i ta černá se mi subjektivně jeví slušně, je dokonce lepší než můj starý CRT monitor, který ji má nahnědlou. Takže jestli uvažujete o 2209WA mohu doporučit, naprosto s přehledem zvládá i multimádia včetně FPS, akorát jestli jste více náchylní na plynulost jako já je dobré nastavit na 75Hz, v nastavení ovladačů grafické karty. Je pro to celkem složitější postup, večer hodím link, ted bohužel nemám čas hledat. A opravdu je to CITELNÝ rozdíl. Kdyžtak koukněte na google.