Seagate 1TB - chyba ve smartu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Seagate 1TB - chyba ve smartu

Příspěvek od Jan Machalík »

Zdravim,

nahodou jsem se kouknul na SMART disku a je tam jakasi chyba, disk je stary asi pul roku, je to nejaky zavaznejsi problem ? Mam se pripravit na smrt disku a reklamovat ? Chodi bez problemu, mam ho jako datovy.

Obrázek
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Seagate 1TB - chyba ve smartu

Příspěvek od LiveBomb »

Neni to normalni. Bud je to chyba FW a nebo mas poskozeny povrch disku.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Měl bych dotaz co to znamená(jako že se jedná o vadné nahrazené sektory je mi jasné) Ale já mám taky Nejhorší na 100, hodnotu na 100 a meze je 10. Jsem myslel že ta hodnota se bude snižovat a až se teoreticky dostane k 10 tak jsou vypotřebované všechny nahraditelné sektory.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

LiveBomb píše:Neni to normalni. Bud je to chyba FW a nebo mas poskozeny povrch disku.

Takze bych mel radeji disk zalohovat ? Nastesti mam externi 640GB, takze kdyztak cely obsah presunu a disk reklamuju.
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

arxeiss píše:Měl bych dotaz co to znamená(jako že se jedná o vadné nahrazené sektory je mi jasné) Ale já mám taky Nejhorší na 100, hodnotu na 100 a meze je 10. Jsem myslel že ta hodnota se bude snižovat a až se teoreticky dostane k 10 tak jsou vypotřebované všechny nahraditelné sektory.
podstatná je hodnota DATA, nebo RAW nebo jak tomu ten daný program říká. nenulová hodnota u reallocated sectors, offline uncorrectable sectors nebo reallocation event count znamená průser.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Takze dnes jsem disk odnesl do Losanu, vysvetlit situaci a pan se mnou ochotne sepsal reklamaci.Pak prisel technik a pravil, ze pokud disk funguje, neni duvod k reklamaci, nacez ja mu vysvetlil, ze nehodlam cekat na smrt disku a prijit tak o 1TB dat, take jsem mu vysvetlit, ze SMART neni jen pro srandu a on si porad stal za tim, ze to nema ani cenu posilat na reklamaci.Dale jsem mu povedel, ze presne tento problem mel kdosi na CZC a na disk mu pozdeji neslo ani zapisovat.Porad si ale mlel to svoje, ze disk je funkcni.Opet jsem mu tedy vysvetlit, ze nehodlam prijit o data, ted uz se zvysenym hlasem.Tak ja tedy ten disk na reklamaci poslu, ale jsem si temer jisty, ze Vam ho vrati zpet bez vymeny ci opravy.

Co si mam o tom myslet ?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no, asi to že příště nakupuj jinde. SMART je úplně běžně důvodem k reklamaci, proto SMART existuje.
ignorelist: kremrole a dezoláti
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

2 Jan Machalík. Pěkná drzost. Napiš co to bylo za firmu ať se máme čeho vyvarovat.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

zombux píše:no, asi to že příště nakupuj jinde. SMART je úplně běžně důvodem k reklamaci, proto SMART existuje.

Presne to jsem mu rekl, od ceho by asi SMART byl ze ?:-) Jsem zvedav, jak reklamace dopadne, pockam si presne 30 dnu, a pak vlitnu pro prachy.... jinak jde o LOSAN, v severnich Cechach ma docela rozsahlou sit obchodu, takze nic maleho...

http://www.losan.cz/

//tak jak koukam, tak uz tolik obchodu nemaji, jeste nedavno jich bylo mnohem vic...
Primátor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Primátor »

me to zas hlasi tohle

Obrázek

1TB WD My Book Essential. Vsechny tyhle testy v obsluznym softu WD SmartWare (Quick Smart Status, Quick Drive Test a Complete Drive Test) zahlásej Failed a nejdou provest.

Spatny..?
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

pokud mam podezreni na disk. vemu WD lifeguard utilitu a pokud disk neprojde testem jde na reklamaci. uz jsem to parkrat udelal

kazdej problemovej disk neprosel ani quick testem
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Ja koupil v CzechComputeru disk Maxtor se znamou vadou FirmWare, psal jsem tam hned jak jsem to zjistil, jeste kdyz byl v poradku, odpoved byla prosta - dokud se chyba skutecne neprojevi, neni duvod k reklamaci, varovani smartu, ci jina moznost ze muze dojit k vade, proste jeste porad neni vada, a tedy neni co reklamovat :|
Muj disk odesel, data v haji, nasledovala zachrana dat jejiz cena nekolikanasobne prevysila cenu disku, a pak sel teprve disk na uspesnou reklamaci. Kdyz jsem se zeptal jestli CZC proplati naklady na zachranu dat, napsali mi ze jsem jedl vtipnou kasi. Vyrobce disku taky zachranu dat nehradi.
Jinak na vraceni penez ma zakaznik narok az po trech reklamacich.
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

ono to ze disk zacina mit problemy se vetsinou pozna. sem, tam se zpomali cteni ci zapis. nebo z nej nejde neco precist. je potreba to sledovat. zatim jsem odhalil vsechny disky co se poroucely. jasny pokud zdechne uplne najednou neda se nic delat.

a mit data na disku o kterem vis, ze ma vadny fw? od toho se zalohuje. a nebo se do disku pusti 220V :)

jakmile se mi neco nezna, okamzite sypu data jinam. pri dnesnich cenach disku to neni zadna zavratna investice
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Zalohovat neni vzdy kam, disk jel cele mesice bezchybne, ostatne sam Seagate tvrdil ze se chyba vyskytuje jen v laboratornich podminkach, holt smula, navic pocatecni degradace taky nemusi znamenat zkazu, moje Barracuda IV 80GB mela po letech vadne sektory, ty spravil low level format, a zase jede cele roky bezchybne.
Primátor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Primátor »

Ten muj disk je uplne novej, vcera koupenej a uplne prazdnej. Jen nevim jestli to mam jit reklamovat nebo ne.

a WD Lifeguard zahlasi u Quck testu tohle. Takze si myslim ze to je spatny.

Obrázek
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Jestli je připojený přes USB převodník tak se nediv, přes USB to nejde testovat. (povětšinou)
Primátor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Primátor »

Je to pres USB. Tak to ale potom nechapu k cemu ty testy tam sou..
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“