Které hry podle vás měly nejlépe vypadající grafiku?

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Které hry podle vás měly nejlépe vypadající grafiku?

Příspěvek od Kamikadze »

Při přemýšlení o netradičních článcích mne napadlo zajímavé téma: hry, které na svou dobu přinesly revoluční vizuální stránku, ať už díky nějakým technologiím, nebo prostě vypadaly naprosto famózně. Mne samotného toho téma tak chytlo, že jsem nad tím strávil už asi tři hodiny a usilovně jsem přemýšlel nad všemi možnými hrami, co jsem kdy hrál, hledal ve starých časopisech i na webu dobové recenze atd. Zde je seznam titulů, které podle mne splňují výše zmíněná kritéria a ve své době měly ohromující grafiku. Seznam je poměrně dlouhý, takže se jej neděste. Snažil jsem se zahrnout co nejvíc titulů, které ve své době nabídly nevídanou podívanou. Do případného článku přemýšlím tak o TOP 10-20 hrách.

Wolfenstein 3D (1992)
Doom (1993)
Need for Speed (1994/Special DX 2 Edition 1996)
Duke Nukem 3D (1996)
Quake (1996)
Quake 2 (1997)
Half Life (1998)
Unreal (1998)
Quake III Arena (1999)
Planescape: Torment (1999)
Sacrifice (2000)
Michelin Rally Masters Race of Champions (2000)
Max Payne (2001)
Black and White (2001)
Grand Theft Auto 3 (2001)
The Elder Scrolls III: Morrowind (2002)
Rallisport Challenge (2002)
Serious Sam: The Second Encounter (2002)
Warcraft 3: The Reign of Chaos (2002)
Mafia: The City of Lost Heaven (2002)
Unreal Tournament 2003 (2002)
Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003)
Command and Conquer Generals (2003)
Need For Speed Underground (2003)
Sim City 4 (2003)
Freelancer (2003)
Far Cry (2004)
Doom 3 (2004)
Half Life 2 (2004)
F.E.A.R. (2005)
Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (2005)
Company of Heroes (2006)
The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006)
World in Conflict (2007)
Bioshock (2007)
Crysis (2007)
Fallout 3 (2008)
Grand Theft Auto 4 (2008)
Arma II (2009)
Warhammer 40k: Dawn of War II (2009)
Empire: Total War (2009)

Rozhodně všechny hry neházím do jednoho pytle a v seznamu jsou jak tituly s naprosto neoddiskutovatelným vlivem, které vizuální stránku her opravdu někam posunuly (Unreal, Wolfenstein 3D/Doom, Crysis), tak i tituly, které na svou dobu měly vynikající grafiku, ale nijak se neprosadily. Sem patří například Rallisport Challenge. Ještě dnes si pamatuji, jak jsem tuto hru hrál u kamaráda na GeForce 4 Ti a nejvíc jsme se těšili na replay, který byl velkým zážitkem, což platí třeba i pro Far Cry, kde jsem zase s otevřenou pusou zíral na téměř dokonalou džungli (byť i herní stránka těchto titulů byla skvělá).

Jaké jsou vaše hry, na jejichž vizuální stránku jste pouze zírali s otevřenou pusou? Případně je nějaká obzvlášť důležitá hra, na kterou jsem zapomněl, a která nesmí v případném článku chybět?
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Které hry podle vás měly nejlépe vypadající grafiku?

Příspěvek od wallot »

Lands of Lore (1993) Plynula animace pohybu po ctvereckach misto v te dobe bezneho skakni + uzasna kreslena grafika

Jinak ze starych her uz se to tezko posuzuje jelikoz ted uz si podle screenshotu nevybavim ktera hra me graficky nadchla. Ono stacilo prejit z hercula na EGA a pak na VGA a bylo jedno co to bylo za hru. A v dobe kdy VGA jezste nebylo tak hry v 16ti barvach byly proste super jako treba Loom
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Když už je tam UT99 a UT2k3, nemohl by se přidat i UT3? Imho také graficky velmi propracovaná hra s dobrou optimalizací.

No a jinak si myslím, že opravdový průlom v grafice udělaly hry: Wolf3D, Doom, Duke Nukem, Quake 2, Need for Speed 2 s 3D patchem, NFS III, Unreal 99, UT2k3, pak se to postupně pomalu zlepšovalo, až přislo trio Doom 3, Half-Life 2 a Far Cry, poté rozhodně Oblivion, ze strategií hodně pěkný World in Conflict a samozřejmě Crysis, který udělal tak obrovský krok, že se mu ani po dvou letech nic neodvážilo postavit.

Jo, ještě si pamatuju, že mě ve své době grafikou hodně oslovil C&C: Generals, ikdyž za průlom bych to rozhodně neoznačoval, bylo to zkrátka pěkné.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
BRKO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRKO »

The Operative: No One Lives Forever (2000)

Uzasna gameska, dostal jsem to jako bundli ke svemu prvnimu pc a dodnes to povazuju za jednu z nej her vubec. Nadherna, barevna a sexy.

win10: b450, 1600af, 16GB 3200mhz, rx570, 550W
win10: b450, 5700x3d, 32GB 3200mhz, rx 6600, 550W
MichiGen
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichiGen »

Vsetky tie hry su niecim vynimocne, mna osobne uchvatil Doom ked som ho este ako maly hral prvykrat, a potom v herni Counter Strike(Half-Life) a Max Payne 2, ked som spustil Maxa 2 tak som hned vedel ze to je jedna z veci co niekedy musim mat, v tej dobe som este nemal PC.
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Myslim ze je zvlastni povazovat HL2 za grafickou bombu. Source je stale pomerne koukatelny, ale uz v dobe vydani HL2 zaostaval diky svym odkladum za konkurenci: CryEngine a hlavne Doom 3. Toto se tyka graficke casti Source enginu.

Plne se ztotoznuji s Quakem 2, Morrowindem a Doomem 3. Myslim, ze alespon prvni Stalker na full taky vyrazel dech ;)
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
flamb
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flamb »

Nejlépe vypadající grafika nutně nemusí být nejlepší grafika po technické stránce.

Právě proto bych zmínil třeba i takový Mirror's Edge, který nabídl decentní, ale i tak moc pěknou vizuální stránku. O celkové atmosféře nemluvě.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Kazda hra ve sve dobe po graficke byla strance bomba, ale postupem casu vypada hur a hur.
Kdyz sem videl na zacatku 3D grafiky treba quake 1 nebo hexena2 pod glide na 3Dfx voodoo, tak sem neveril svim ocim.A celkove vsechny hry pod GLIDE vypadali ve sve dobe neuveritelne.No jo hold pionirske zacatky 3D grafiky :roll:
Pozdeji treba Half-life 1-To bylo stejny hral sem to na TNT2 ultra a proste sem neveril svim ocim.To byli graficky orgie.
Potom quake3 arena-to byla taky strasne nadcasova grafika.
Pozdeji far cry a doom3 + half life2-taky bezkonkurencni ve sve dobe.
Samozrejme dnes tyhle vsechny hry vypadaj jak primitivni jeskyni malby, ale ve sve dobe to bylo proste neco... :lol:
Z tech nejnovejsich jasne vede crysis.
Naposledy upravil(a) HEAD dne úte 15. pro 2009, 12:09, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

převratné byly z toho seznamu jen dvě - glQuake a Unreal
ignorelist: kremrole a dezoláti
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

zombux píše:převratné byly z toho seznamu jen dvě - glQuake a Unreal
navrhni dalsi ;) (pokud podle tebe nejake jsou)
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
danhorky
Nováček
Nováček

Příspěvek od danhorky »

Tak pod to se můžu podepsat. UNREAL. Tehdy sem přišel na to, že po osmnácti hodinách pařby můžu počítat s krvácením z nosu. Spolehlivej signál, jo a bacha na klávesnici.
Vista Ultimate x64, Core 2 Quad 2.4GHz Q6600, 4GB DDR2 Crucial, 500GB Hitachi SATAII, nVidia GeForce 8800 GTX, Asus P5N32-E SLI PLUS, 650W Sweex PSU, BenQ M2700HD. Auto? Trabant, ne?!!
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Half-Life 2 FAKEFACTORY CM10.10
Doom 3 Ultra Quality Pack
Crysis
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Pitbulls
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pitbulls »

Třeba Far Cry 1 měl jsem tehdy GeForce MX440 768 ram a Celerona 2,23GHz a pařil sem ho myslím na maximum a byla to dost dobrá grafika .
"Snaž se a dokážeš to!" Ing.Pitbulls
Moje pc zde
MB:Asus Maximu​s III Extreme ​- Intel P55,CPU:Intel Core i5​-670,RAM:Corsair DIMM 8192MB DDR III 1600MHz XMS3 DHX ,GPU:PowerColor HD5970 2GB GDDD5, PCI-E,Zdroj:Enermax MODU87+ 600W,Disk:WD Caviar Black - 2TB.
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

pochybuju, ze s tvoji sestavou jsi to rozjel na maximum :roll:
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

na DX7 IMHO bez problémů :D

Líbí se mi grafika v Shattered Horizon, Mirror's Edge, veškeré Half-Life (teda v době vydání, dneska i HL2 potřebuje nový CM mod).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Pro mě čistě z pohledu grafiky:
Quake (1996)
Far Cry (2004)
Pitbulls píše:Třeba Far Cry 1 měl jsem tehdy GeForce MX440 768 ram a Celerona 2,23GHz a pařil sem ho myslím na maximum a byla to dost dobrá grafika .

no já se svým P4 2.8 + FX5700 jsem se tehdy potácel někde na medium, takže z tvého pohledu to byl výkřik do tmy. Dobře vím jak hra vypadala na FX5200, místo vody otexturovanej koberec, jinak se to sekalo :)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

na to jsem prave narazel :) ja se svou fx5900xt @ ultra jsem jel maximalne na high a to jeste jen nektere polozky, kdyz jsem to dal na max vse, tak vypadavaly textury a mel jsem tam jen dratove modely :lol:

jinak at nejsem ot: mne se treba libil takovy Unreal 2, doom3, hl2 nebo stylem XIII a ted Borderlands. Vlastne i TF2 :)
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

a mne sa paci Tomb Raider Underworld,Anniversary :)
Weightlifter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Weightlifter »

Nejlepší grafika samozřejmě nepřekonaný CryEngine 2 ve hře Crysis a další ARMA 2
Kotas: co je to ten ultra quality pack?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

imho ani s tim UQP mi doom 3 nepripadal moc "cool" v grafice. tehda moc moc prehaneli s bumpmapingem a cokoli melo "metal-look". to me strasne stve i u novodobych her. odlesky slunce od pneumatiky jako kdyby byla ze skla atd...
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“