Nefungující PCI-E?

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
InfernaL41
Nováček
Nováček

Nefungující PCI-E?

Příspěvek od InfernaL41 »

Ahoj člověci,

Vlastním poměrně starší počítač se základní deskou MSI K8N NEO4-F, jež má pod slotem PCI-E umístěn vlastní větráček. Jelikož mi však tento větráček začal docela hlasitě hučet, rozhodl jsem se ho odpojit a namísto něj do PC vložil vlastní externí větráček. (později jsem si ověřil, že větráček vůbec zapojen být nemusí a na chod PC to nemá vliv)

Od této chvíle mi však přestala nabíhat grafika - po zapnutí počítače mi stroj dvakrát dlouze zapípá a ačkoliv najede do systému (slyším úvodní znělku a můžu počítač vypnout pomocí alt+f4), na obrazovce mého monitoru je černo. Okamžitě jsem zkusil vyměnit grafiku za jinou, výsledek úplně stejný. Na druhé zkoušené grafice (geforce 7900 gs) je umístěn větráček, který se vždy po startu počítače roztočil, ale po onom dvojitém zapípání přestal a grafika jakoby přestala fungovat. Usuzuji tedy, že problém bude někde v PCI-E slotu, ale co se mohlo pokazit v závislosti na připojení jednoho větráčku?

Problém v monitoru nebo redukci určitě není, jelikož na starém PC vše šlape jak má. Nemáte někdo ponětí, co se mohlo stát?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Nefungující PCI-E?

Příspěvek od crashPC »

resetuj bios. Nemá tvoje deska integrovanou VGA?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
InfernaL41
Nováček
Nováček

BIOS už sem resetoval aspoň třikrát (vytažením baterky z desky), jelikož do BIOSU jako takovýho se vůbec nedostanu. Integrovaná graf. karta na této desce není (viz například http://www.alza.cz/msi-k8n-neo4-f-d50912.htm)

Jinak sem si stáhl manuál k desce a dle instrukcí přesně zapojil ten větráček, co jsem předtím vytáhnul, ale efekt to nemá žádný. Stále to trojí (nikoliv dvojí, spletl jsem se) pípnutí.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

ten větráček na tom chipsetu tam měl patrně svůj smysl ... nevím co znamená "vložit vlastní externí větráček", ale zatím to pro mne vypadá na něco nedobrého s čipsetem, kterému jsi zredukoval chlazení

navíc nevím jak sis ověřil, že "na chod PC to nemá vliv", když od "této chvíle" ti vlastně PC nejede?
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Tim, ze se vyrval vetrak na chipsetu jsi mu zrejme pekne zatopil. nForce4 byly dosti vytopne, proto ten aktivni chladic mel svoje opodstatneni.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
InfernaL41
Nováček
Nováček

Inu já to neudělal tak, že jsem vypojil větrák na desce a ihned zapojil svůj, ale nějakou dobu jsem normálně fungoval s vypojeným větrákem a PC šlapal. Zdálo se mi však, že je uvnitř skříně hodně teplo (protože vyjma větráku ve zdroji tam žádný jiný nemám). Proto jsem si přidal vlastní větráček (normální točící vrtule do 3-pinu) a od té doby to začalo dělat tyto nesmysly.

Kdyby se deska přehřívala, počítač by se sám vypnul a určitě by se nic nezkratovalo. Navíc mi to nezačalo dělat za chodu, ale po zapnutí počítače poté, co jsem připojil vlastní větráček.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Nforce 4 sem mel taky a muzu vam rici ze uchladit tento cispet pasivne bylo dilo. Nakonec se jako jediny uciny pasivni chladic ukazal Thermalright HR 05 SLI. Zadny jiny pasivni chladic to proste neutahnul, takze pochybuju ze by ten puvodni malej kus plechu uchladil ten cipset bez zapojeneho ventilatoru.
tj muj nazor je ze si to proste upekl.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“