Kompakt / zrcadlovka cca 10 000

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Kompakt / zrcadlovka cca 10 000

Příspěvek od LOVIT »

Ahoj,
potreboval bych poradit, jakej fotak byste doporucili pro amatera (me) jednalo by se nejspis o foceni krajinek, zeleznice, urcite i nejake to makro, pripadne rodinne snimky :D. takze spise neco univerzalnejsiho, jde mi o to, aby fotak mel jak rezim auto(proste chci fotit najistotu, pripadne fotky rodiny atd..) a i plne manualni rezim.
Nevim zda kolem teto castky(rekneme max 13 000 s dph) ma cenu kupovat zrcadlovku, nebo radeji kompakt.
V pripade kompaktu, nevim zda se vyjadruji presne, proste ne zrcadlovky potesi nejaky ten ultra zoom kolem hodnot 10x (tedy jestli ma vyssi vyznam neumim posoudit...)

abych to shrnul:
jde mi o doporuceni znacky/nebo primo modelu ktery je vhodny pro zacatecnika, ale take mu nejaky cas vydrzi.

nyni fotim s letitym olympusem C350-Z.

Diky za pomoc.
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
danny1691
Začátečník
Začátečník

Re: Kompakt / zrcadlovka cca 10 000

Příspěvek od danny1691 »

no já to řešil před nedávnem. A dopadlo to tak že mám doma Canon 450D. Původně jsem chtěl EFV Panasonic ( už nevím kolikátku) pak Canon 1000D. Myslím, že ta 1000D by ti mohla vyhovovat, nejlépe v setu s nějaký objektivem, ale počítej do budoucna s možným nákupem dalšího objektivu.
http://www.megapixel.cz/canon-eos-1000d-ef-s-18-55-mm

můj první byl taky Oly 350Z
1984 bylo varování, ne návod.
...v pubertě se musí pořádně šo...t, ti ošklivější sportovat a úplní chcípáci dělat rámus jako paviáni v zoo.Franta Štorm
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Já si naopak myslím, že podle toho co píšeš bude lepší nějaký našlapaný kompakt (ne olympus). Pokud tě nezajímají dlouhé expozice, tma a sport, měl bys to opravdu jen na "lepší cvakání", doporučuju spíš kompakt v ledvince, než Zrcadlo za 10 litrů, a k tomu dobrou brašnu, paměťovku, minimálně druhý objektiv, náhradní aku, a všechny tyhle cajky. Nakonec zahučíš do částek přesahujících 20 litrů, a hlavně si pokaždé rozmyslíš, zda ssebou tu pětikilovou brašnu potáhneš. Kompakt vemeš uplně vždycky.
Byl jsem jako ty, s tím že jsem to už trošku pracovně i používal na produktovou fotografii, i jinak, a přesto mě ta velikost štve, a fotoaparát nosím když musím, jinak totiž vůbec NECHCI nosit :-)
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

Hm taky zajimavej dodatek, zvazim obe varianty, delsi expozice me zajima, se stativem fotit takovou tu klasiku - jedouci auta
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Já zas doporučím DSLR. Měl jsem i EVF od panasonicu ale bylo to takové hodně o ničem. S EVF nejde nic fotit naplno. Už jenom makro je velký limit pokud se samozřejmě nebavíme o close up, to zvládne i kompakt. Krajinky jsou něco jiného, ale zase jsi omezen kvalitou optiky u kompaktu nehledě na kvalitu jeho výstupu. Časem stejně pochopíš že jakýkoliv kompakt není to pravé ořechové. Navíc pokud nutně nechceš nový stroj tak v bazarových jsou velmi příjemné ceny, doporučil bych pentax K100D nebo Canon 400D. Pentax má "jenom" 6MPix a k tomu CCD ale zato má stabilizovaný čip a nežehlí tolik fotky od šumu tzn jsou detailnější. Oproti tomu 400D má Cmos čip a 10MPix Tzn míň šumí, ale je tam vidět že víc vyhlazuje šum. Navíc oproti K100D není tělo tak robustní.

//Trinom: Upraveny názvy foťáků Canon, ať ho to nemate. Canon měl pouze dvě zrcadlovky s označením Dxx, a to D30 a D60. Následující modely už značil čísloD. Osobně mám D60ku a jsem s ní spokojen. Na ebayi jsem si ji najaře koupil za něco málo přes 4 v zánovním stavu. Obvykle chodí kolem šesti.

EDIT>Trinom Díky, mám v tom trošku bordel.
Naposledy upravil(a) Fox_25 dne pon 28. pro 2009, 16:59, celkem upraveno 1 x.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

porovnání je dobré na dpreview a cameralabs, a podobných serverech, Co se šumu týkám, Canon nad K100 vyhrává docela zřejmě. Jiné je to s nástupcem nebo vyšší třídou K200 a novější low-end modely, a Sony taky tak.
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

crashPc me teda celkem vlozil brouka do hlavy tim tahanim se s dalsima vecma, ale ono to je logicky, kdyz ja nevim, dival sem se na ty kompakty s klasickym telem a tam uz je hmotnost srovnatelna jako u zrcadlovky, poridim sice ultrazoom, ale bez stativu to neudrzi ani buh :), taky sem trochu uvazoval nad prakticnosti reseni, rad chodim s fotakem po ruce a kdyz se naskytne prilezitost fotim, treba ulovky z geocachingu atd, a to ne vzdy ma clovek prave ciste ruce, tak sem na vazkach zda radeji neporidit nejaky lepsi kompakt (hlavne rozmery) se slusnym opt zoomem - tak kolem hodnoty 10.
Opravdu nevim co zvolit, obcas mam sice napady, jenze to nikdy nedopadne jak bych chtel kvuli automatice. Nerikam ze sem nejakej umelec, ale obcas :)
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Tak se podívej na ukázkové fotky z kompaktů. Třeba ti kvalita výstupu bude stačit. Já to udělal jinak, rovnou jsem koupil Panasonic FZ4 a po vystřízlivění(a rozebrání) jsem zjistil co to není za šmejda.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jojo, je potřeba být ostražitý. Osobně jsem nabyl pocitu, že čím víc se EVF blíží ceně zrcadla, tím víc je to nevýhodná koupě. Řekl bych, že ten strop se pohybuje někde do 7000Kč když to přeženu, každá koruna nad je pak hodně drahá na to, co ten fotoaparát umí a udělá. Dokonce bych koukal spíš jen po větších komaktech v cenách do 6000Kč, a pak už rovnou na zrcadlo. Nošení je svinstvo, a já tedy nenosím :-) Nej řešení by byl nějaký malý Ixus v kapse, a Zrcadlo když potřebuju.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

To zrcadlo taky není nejhorší, když si vezmeš pentax K7 a k tomu 18-55 a 50-200(pro amatéra víc než dost) tak sebou moc netaháš. Něco jiného je když máš 1 tělo, 2 blesky, 6X MF objektiv od 29mm po 200mm, stativ, 16X tužkové baterky a vlastně taky 300mm fotopušku. Ale pokud už má člověk tuhle výbavu ví proč že :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Záleží i kam člověk chodí. Třeba na diskotéce když chce fotit, tak jsi odepsanej ke hlídání, nošení, nemůžeš si ani dát do trumpety, atd atd... Něco jiného je to pak na výlet, kdy to tolik nosit nevadí, pokud nejsi zrovna horolezec.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Jo, to je pravda, ale když jsem fotil diskotéku tak jsme měl věci v místnosti pro zaměstnance kam měl přístup pouze personál a DJ. Výlet u mě většinou probíhá tak že fotovýbava jde na zadní sedadla a já se jdou projet. Vše je pěkně po ruce a od auta většinou neodcházím na cca 700m. Na zlínsku je spousta cest kde člověk nepotká ani živáčka, dobře se fotí, prostě potěšení pro pocuchané nervy.
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

crashPC píše:porovnání je dobré na dpreview a cameralabs, a podobných serverech, Co se šumu týkám, Canon nad K100 vyhrává docela zřejmě. Jiné je to s nástupcem nebo vyšší třídou K200 a novější low-end modely, a Sony taky tak.
podival sem se na prvni dva servery na recenzi toho canonu 1000D a docela sem se v tom privalu informaci ztracel :), same histogramy atd, no proste to co znalec oceni, ale laikovi je prd platne, pravada je ze jsem tou recenzi spis listoval, na delsi cteni nebyl cas, jak bude poradne to omrknu
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Canon 1000D je víceméně zrcadlo té nejnižší třídy, jaká se asi dá dělat. Je to plasťáček, pokud vím, tak bez veškerých ochranných prvků a podobně. Tříčíselná řada už je i celkem zajímavá.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Já zas histogramy příliš nesleduju, ani statické testy. Stejně tak nemá cenu sledovat hodnocení ovládání. Tohle je totiž už individuální záležitost. Spíš se stačí kouknout na ukázkové foto a porovnat s rovnoucenou konkurencí. Taky není špatné ukázkové foto od výrobce které ukazuje čeho je dslr schopná za opravdu ideálních podmínek se špičkovým objektivem. Taky zajdi do obchodu a osahej si nějakou DSLR o které si myslíš že by ti vyhovovala.

CrashPC>K200D ani ne, má stejně jako K100D ccd čip stejné velikosti ale má 10MPix tzn bude víc šumět. Canon 400D má obraz opravu líbivější ale v provedení těla nemám důvěru, v tomhle je pentax lepší. Stejné to bude i když porovnáš pentax Kx-m a canon 500D. Spíš se mi víc líbí pentaxí kompatibilita se jeho starým bajonetem. Takový takumar 135mm f2,5 pentax K bayonet za 1000 není špatný :wink:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Fox_25: jo, už jsem to dloouho neštudýroval. Jen jsem si vzpoměl na nějakou nedávnou recenzi, Sony a Pentax, a zjistil, že ty doby, kdy Canon šumem daleko (o několik "tříd"/EV) utíkal, jsou už dávno pryč, a že kupovat Canon jen a jen kvůli nízkému šumu už není namístě...
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

CrashPC>Vím, proto mám pentax. Dřív když jsem tomu nerozuměl jsem se honil jenom za tím aby to co nejmíň šumělo protože P FZ4 je ukázkou EVF šumítka, jeho "high end" zástupce FZ50 je na tom úplně stejně, má velikost DSLR ale čip kompaktu. Brácha za ten šmejd dal 15000. No teď lituje že se nestavil projednat to, lepší službu by mu udělala low end DSLR se seťákem.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ne, myslel jsem to jinak. Předtím opravdu bylo za čím se honit. Canon byl opravdu o tolik lepší. Dnes je ale jiný věk :-)
Já jsem taky udělal tu chybu. Naštěstí stála jen 6000Kč, uvědomil si jí po pár dnech, a za 5000 jsem jí stihl napravit.
Od té doby už jen DSLR. Ale časem asi k němu budu hledat nějaký malý kompakt.
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

mno tak co jsem se dival podrobnejc na ty recenze, tak financne prijatelny by byly tyhle modely:
- vzdy je to set telo + obj
pentax kx
olympus E420
olympus E520
canon 1000d
nikon 3000d
Je mi jasny ze jeste budu muset dokoupit kartu (mam doma SDHC 8GB class 6), 10x2700 mAh tuzkovky + par s nizssi kapacitou. takze baterie by pripadne nemely byt problem. nejakou tu brasnu, stativ? a dal? :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Olympus bych prakticky vyřadil. v Low-end sekci to jsou prakticky nejhorší mašiny.
Koukal bych se po Canonu a Pentaxu. U pentaxu vůbech nechápu, proč ho krmí tužkovkami, a nevím, zda bych mu to dokázal odpustit, ale jinak by to mohl být právoplatný vítěz :-)
Takový je můj světonázor.
Brašnu doporučuju nějakou od Lowepro, a stativy podle toho s čím budeš pracovat. Mě se osvědčil velký gorillapod a Levný Hama za 500, ale to je o použití.
Naposledy upravil(a) crashPC dne pát 1. led 2010, 19:23, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“