jak pripojit 6 fanu 120mm na radiator vodnika?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
m4t3y
Nováček
Nováček

jak pripojit 6 fanu 120mm na radiator vodnika?

Příspěvek od m4t3y »

premejslim jak pripojit 6 fanu (3 push, 3 pull) na radiator vodnika. Jelikoz se mi to nejspis nevleze do casu, tak radiator asi dam nahoru na case. Takze ty kabliky urcite nedosahnou a kupovat pro kazdej prodluzku az dve to se mi teda nechce pac to stejne nebudu moct pichnout do desky a nejak korigovat otacky pac by ta deska na jednom 3pin konektoru 6 vetraku neutahla. A nevim jestli treba na dvou konektorech z desky po 3 fanech by to uz slo. Pak uz by to mozna slo pres speedfan, ale nezkousel sem to a cetl sem ze desky gigabyte s tim maj problemy a ze to na nich nefunguje. Ja tomu jak elektro a proud funguje fakt nerozumim, takze potrebuju poradit. Podle recenze na extrahardware jsem vybral podle vykonu pres perforaci/hluku a ceny ze asi poridim tyto vetraky. Budu je teda kupovat jinde kde jsou za 81 vc DPH.

Xilence case fan 120 mm | xpf120.r
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35894

neni to tam uplne videt, ale asi to bude mit 3-pin vetrakovej konektor a 4pin molex. Resim teda jestli to jde nak zapojit abych mohl regulovat otacky pro vsechny fany najednou. Mam vzadu v casu vetrak co ma regulaci otacek pres zaslepku
http://www.thermaltakeusa.com/Product.a ... 64&ID=1726
tak me napadlo jeslti by to neslo nak propojit aby se to tim dalo regulovat. Ten fan by pak teda asi jel na plno coz je jak vysavac (podle vyrobce 2650rpm) ale neni problem ho proste vymenit za jiny a zustala by mi ta zaslepka na regulaci otacek.

Jde mi o to jak propojit nak dohromady ty fany na ten radiator. V ty zaslepce je asi naky rele, ktere bud impulzovou metodou nebo odporem reguluje rychlost. Premejslim estli by to nak neslo napojit pred vsechny ty vetraky aby je to to vsechny dohromady kontrolovalo. Nevim ale jestli se to opravdu dela jen impulzama. Pokud ne, tak bych asi musel investovat do lepsich vetraku ktere maji taky regulaci. Nevim jestli bych to nemusel zapojit do serie od cehoz sem cetl naky zrazujici prispevky u tohoto clanku
http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... u_do_serie
navic seriove zapojeni by asi snizilo vykon vsech vetracku. Kdyby to slo nak udelat aby se to dalo plynule regulovat, tak bych do toho sel jinak to budu muset nak zapojit kazdy zvlast pomoci takovejch ted redukci od primecooler (z molexu na 4x3pin) a mit je na maximum. Ale jelikoz tam jsou jen 2 na 12v a 2 na 5v tak by mi to sebralo 3 molexy. Coz by teda asi slo zase poresit nakejma molex rozdvojkama, ale nevim jeslti vlastne jeden molex tolik vetraku utahne. Urcite uz to spousta lidi co ma vodnika resila tak prosim poradte.\

Pokud by jedina moznost jak to regulovat byla zakoupit naky fan controller a pak 3pin prodluzkama vsechny zvlast pripojit na ten controller, tak bych to este zvazil pac pocitam ze bych je stejne mel furt na 80-100% podle toho jak budou hlucny. A otakza kolik ten jeden 3pin na tom fan controlleru pri pouziti rozdvojek vlastne utahne. Vetsinou sou ty controllery napajeny jen jednim molexem.

Nejlvenejsi co jsem nasel tak ma i nejvic wattu na kanal (17w). Kolik fanu to s nakejma rozdvojkama utahne na jeden konektor?
http://www.alphacool.cz/produkt/Cooltek ... Black.html

Nasel sem i nakej na 8 fanu. Ten ma na kanal jen 6W (dohromady 48W). Nicmene by se mi vic libilo to korigovat co nejmensim mnozstvim kolecek, takze bud vsechny na jeden kanal, nebo aspon na dva kanaly. Kolik fanu by utahl jeden kanal u tohodle controlleru?
http://www.alphacool.cz/produkt/NesteQ_ ... ?arg1=0118

tak jsem to nasel na czc (snad je to spravne, na strankach vyrobce to nemaj)

xilence case fan 120 mm | xpf120.r

voltage:
12 VDC
start voltage:
6 VDC
power consumption:
< 1,2 W
rated current:
< 0,10 A
fan speed:
1.400 rpm +/- 10%
max. air flow:
68 CFM
air pressure: 2,3 mmAq
noise level:
21,2 dB/A

takze na ten nejlevnejsi by to slo dat na jeden kanal s docela rezervou pokud bych pocital radsi 2W na vetrak. Na ten druhej uz bych to asi musel dat minimalne na dva kanaly coz by taky este slo.

Pokud by ale nekdo vedel o levnejsim reseni, treba s vyuzitim te regulace co mam u toho vetraku, tak budu rad kdyz mi poradi. Pokud to nepujde, tak prikoupim s vodnikem i ten controller.
e8500@3834MHz (1,275v bios); hd4870 (790/950, w/Chillfactor); 4x1GB A-Data Vivesta EE 1066MHz 5-5-5-15; Samsung hd401lj, hd501lj,hd642jj,hd753lj,hd753lj; Gigabyte P35-DS4 rev 1.0; Thermalright Ultra 120 Extreme w/2x120mm fan & Chillfactor, Chieftec 620W, Sharkoon Rebel9 Value (3x120mm fan za prednim mesh panelem a za nima disky), Samsung 2243BW, Win7 Ultimate 64bit
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: jak pripojit 6 fanu 120mm na radiator vodnika?

Příspěvek od Karlos.s »

Ta regulace, co máš je k jednomu větráku, takže 6 jich asi nedá, jestli to je taková, co mám já, tak je to jen obyčejný potenciometr.
Ten 4 kanálový regulátor by měl všechny na jednom kanále utáhnout, když píšeš, že má 17W/kanál a větrák má jen 1,2 W. Počítat raději 2W je rozumné.
U toho 8mi kanálového bys to musel dát na dva.

Ale popřemýšlej hlavně o tom, zda má smysl dávat 3 sací a 3 vyfukovací fany. IMHO je to hovadina. Průtok nezvýšíš, resp. minimálně. Pokud dáš rad nahoru na case, tak funguje i bez větráků. Já mám jen odsávací a zapínám je naplno (1200 otáček) jen když je vedro, jinak jsou vypnuté nebo na minimum.
Samozřejmě, že pokud chceš taktovat, zvedat napětí, atd. tak se budou muset točit, ale stejně je nepotřebuješ zdvojovat do sendviče. To si kup nějaké, co víc točí, tím zvýšíš průtok mnohem víc.

PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“