Vypnutí PC teplem CPU

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
ladaj
Nováček
Nováček

Vypnutí PC teplem CPU

Příspěvek od ladaj »

Dobrý den, již dva roky mě jede PC k plné spokojenosti. Dělám na něm video. Přes svátky jelo každý den 10hodin. V pátek při 25% vytížení CPU (Q9450) najednou vypnulo (internet a stahování souborů). Při pokusu jej spustit, pískalo a nechtělo nastartovat. Po delší pauze jsem jej rozjel a objevila se hláška, že bylo přehřáté CPU a ochrana jej vypnula. Začal jsem tedy s testováním a sledováním teplot. Kódoval jsem video 30min na 95-100% vytížení CPU a nic se nestalo. Teploty byly 50-65°C. Druhý den, opět při internetu a stahování, mi začal RealTemp hlásit varování, urychleně jsem vypnul PC.

Kód: Vybrat vše

12:41:30 43 45 43 43

12:42:00 53 52 49 49

12:42:30 61 60 58 58

12:43:00 69 66 65 65
12:43:05 72 67 67 67
12:43:10 73 68 68 67
12:43:15 78 78 74 77
12:43:20 82 78 83 81
12:43:25 86 85 88 82
Bohužel jsem měl zavřenou case a neviděl jsem na to, jestli jede čerpadlo u vodníka.
Od té doby to mám otevřené, ale již se nic nepřihodilo.
Bylo mi doporučeno vyměnít pastu, ale nechci zbytečně provádět demontáž/montáž. Osobně se domnívám, je-li to pasta, proč to nevypíná při plném výkonu. A je-li poškozené čidlo, to znamená kopit nové CPU?

Můžete prosím Vás poradit.
Děkuji
Laďa
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Vypnutí PC teplem CPU

Příspěvek od jan.svoboda »

Ahoj, těch 88°C bylo při plné zátěži, nebo opět jen při stahování? Ale při 25% vytížení CPU zcela jistě není normální, aby vypínala teplotní ochrana. Pasta by to sice mohla ovlivnit ale nemyslím si, že by způsobyla velký nárust teplot. Vodníka sis montoval sám? Sedí vodní blok správně na CPU, aby mohl odebírat veškeré teplo? Jinak pokud by to bylo špatné čidlo, to je integrované v CPU, tudíž by se musel vyměnit CPU.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

takže od té doby máš normální teploty??.... jak jsi psal je možné že chvíly nejelo čerpadlo...
ladaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladaj »

Celé PC jsem si dělal, ale jak jsem psal do toho 1.1.2010 to jelo vše OK. A těch 88°C (25% CPU) bylo v logu než jsem vypnul PC ručně. Teploty jsou teď OK, jen v tom jednom okamžiku tak vyjeli. První vypnutí samozřejmě nemám zaznamenané.
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak mohlo by se stát, že chvilku přestalo jet čerpadlo, popř. např. větráky na radiátoru. Bylo by vhodné ověřit, jestli reálná teplota např. infračerveným teploměrem z heatsinku CPU, a pak porovnat s naměřeným výsledkem, zda přibližně odpovídají. Abychom ověřili, jestli blbnou čidla. Ale při 25% vytížení je 88°C zvláštní, spíš to vypadá na ty čidla.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

no infračervený teploměr bude asi těžko shánět... :oops:
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dobře, tak pokud jej nebdue moci sehnat, tak např. při dotknutí se heatsinku a přibližně poznáš, jestli má 30°C nebo 80°C.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

Já si myslím že to byl jen nějakej bug teplotních čidel, a když mu to teď jede v poho tak není co řešit...
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je co řešit, protože mu přeci vypínala teplotní pojistka ne?
ladaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladaj »

Těch 88°C bylo za 30s, doopravdy to vypadá na chybu čerpadla. Myslím, že ventilátor na radiátoru by to tak rychle neudělal. Od toho druhého vypnutí jsem vrátil i starší OS, kdyby to dělal vir nebo nějaká natažená aplikace. A zatím to jede, jen nemám odvahu zavřít skříň, kdyby to udělalo, abych si to mohl ověřit. Budu to tedy ještě tak 14 dní sledovat s otevřenou skříní a potom to zavřu. Když to pojede déle jak měsíc v poho, tak se ozvu a dám vědět.
Když se to stane a budu sedět u PC, snad si něčeho všimnu a dám také vědět.
Moc Vám děkuji za rady a pomoc.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

no a proč mu to nevypla když testoval při 100% vytížení a teploty byly OK? Nejpravděpodobnější příčina je, že se zastavilo čerpadlo.... s těma čidlama teda nevím kdyby blbly tak by tu teplotu ukazovali pořád vysokou nebo se mýlim?
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pořád vysokou by ji nemsuely ukazovat, to leda kdyby se nějak zasekly, ale kdyby blbnuli, může určitě i takto nárazově a nesmyslně stoupnout teplota podle čidel. Mohlo by to být to čerpadlo, jistě, ale dle mě se bdue spíše jednat o problém s čidly. To je můj názor.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

podobný zážitek mám i já ,kupodivu to byla vzduchová bublina takže rada pořádně odvzdušnit systém .
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano, souhlasím, ono takováto z pohledu "blbost" mohou mít pěkné následky. Prostě bych překontroloval celého vodníka, jak píše tielka. A sledovat systém, pokud ti bude hlásit přehřátí, mrkni na to sám (pokud budeš mít nechanej otevřnej PC, jak jsi psal). Prostě bud problém s vodníkem, nebo problém s čidlem CPU teploty.
ladaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladaj »

Tak jak jsem slíbil, podávám zprávu.

Od té doby co se mi tento problém vyskytnul, vše běží OK. Ještě jednou děkuji za rady.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“