Problém s DDR 2 pamětí.
- PavelX
- Nováček

-
Problém s DDR 2 pamětí.
Mám tento problém:
mám základní desku ASUS COMMANDO a v ní dva moduly pamětí DDR 2 Twin2X CORSAIR CM2X 1024-6400C4 zapojeny v dual chanel, operační systém Windows 7 Ultimate 64x. V tomto zapojení vše funguje bez problémů. Přikoupil jsem si další dvě paměti naprosto stejné a přidal je do zbývajících dvou slotů, BIOS namapuje 4GB, až potud je vše v pořádku, ale ve chvíli kdy začne nabíhat systém nebo když už je naběhlý a začnu na něm pracovat, tak spadne do modré obrazovky pokaždé s různými chybami stop např.0x00000024 nebo 0x000000A nebo 0x0000007E nebo 0x0000001B nebo 0x0000001E nebo 0x00000034 nebo 0x00000050 a tak bych mohl pokračovat dál.
Pokud tedy zapojím jen jednu dvojici modulů, ať tu starou nebo nově dokoupenou, tak vše funguje dobře, z toho vyplívá, že všechny čtyři paměti jsou v pořádku. BIOS mám aktualizovaný na nejnovější verzi, navíc tyto paměti jsou i doporučené pro tuto základní desku i do zapojení současně v dual chanel v modrých i bílých slotech.
Paměti mají časování 4-4-4-12, 800MHz, v BIOSu mám nastaveno vše na auto a BIOS si nastavil časování 5-6-6-15 v režimu FSB:RAM 4:5 tedy asynchronní režim.
Potřebuji nějakou radu, jak zajistit bezproblémový chod 64 bitového systému Windows 7 při použití čtyř 1 GB modulů bez pádů do BSOD.
Předem děkuji za každou dobrou radu.
mám základní desku ASUS COMMANDO a v ní dva moduly pamětí DDR 2 Twin2X CORSAIR CM2X 1024-6400C4 zapojeny v dual chanel, operační systém Windows 7 Ultimate 64x. V tomto zapojení vše funguje bez problémů. Přikoupil jsem si další dvě paměti naprosto stejné a přidal je do zbývajících dvou slotů, BIOS namapuje 4GB, až potud je vše v pořádku, ale ve chvíli kdy začne nabíhat systém nebo když už je naběhlý a začnu na něm pracovat, tak spadne do modré obrazovky pokaždé s různými chybami stop např.0x00000024 nebo 0x000000A nebo 0x0000007E nebo 0x0000001B nebo 0x0000001E nebo 0x00000034 nebo 0x00000050 a tak bych mohl pokračovat dál.
Pokud tedy zapojím jen jednu dvojici modulů, ať tu starou nebo nově dokoupenou, tak vše funguje dobře, z toho vyplívá, že všechny čtyři paměti jsou v pořádku. BIOS mám aktualizovaný na nejnovější verzi, navíc tyto paměti jsou i doporučené pro tuto základní desku i do zapojení současně v dual chanel v modrých i bílých slotech.
Paměti mají časování 4-4-4-12, 800MHz, v BIOSu mám nastaveno vše na auto a BIOS si nastavil časování 5-6-6-15 v režimu FSB:RAM 4:5 tedy asynchronní režim.
Potřebuji nějakou radu, jak zajistit bezproblémový chod 64 bitového systému Windows 7 při použití čtyř 1 GB modulů bez pádů do BSOD.
Předem děkuji za každou dobrou radu.
- tielka
- Středně pokročilý

Re: Problém s DDR 2 pamětí.
co když mají málo štávy.asi bych nastavil 5-5-5-15 a napětí bych dal na max co na nich píšou jestli tam je 2,1V tak bych je nastavil a ješte přepnout na 2T.
- PavelX
- Nováček

-
V programu CPU-Z na kartě Memory je napsáno (když jsou vloženy dva moduly a systém je stabilní):tielka píše:co když mají málo štávy.asi bych nastavil 5-5-5-15 a napětí bych dal na max co na nich píšou jestli tam je 2,1V tak bych je nastavil a ješte přepnout na 2T.
Type: DDR2
Size: 2048 MBytes
Channels: Dual
DC Mode: Symetric
DRAM Frequency: 417 MHz
FSB:DRAM: 4:5
CAS Latency (CL): 5.0 clocks
RAS to CAS (tRCD): 6 clocks
RAS Precharge (tRP): 6 clocks
Cycle Time (tRAS): 15 clocks
Command Rate (CR): 2T
V případě vložení dalších dvou modulů, tedy 4x1GB dochází k neustálým pádům systému, oblíbená BSOD
- tielka
- Středně pokročilý

nemáš nataktovany CPU?ješte rada vem ramky a jednu vlož do 1 slotu zapni comp něco hrej nejakou hru naročnou tak projed všechny 4 a pak mužeš řict že je máš dobré měl sem taky CORSAIR a jedna byla vadná.ještě Advanced-NB-memory remap feature (enabled).
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Nebylo by rychlejší použít Memtest? Spíš bych viděl problém v konfiguraci MB + 4x1GB. Zkus si půjčit 2x2GB a pokud to pojede bez problémů tak bych stávající prodal a koupil zmíněné 2x2GB.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Lokomotiva
- Začátečník

Máš víc paměťových modulů, dej víc napětí na severní můstek.
North Bridge Voltage nebo North Bridge Core Voltage nebo jak to v BIOSu máš označené.
Zkus přidat desetinu Voltu, nebo dvě.
V každém případě ale radši zůstaň pod 1,7V.
North Bridge Voltage nebo North Bridge Core Voltage nebo jak to v BIOSu máš označené.
Zkus přidat desetinu Voltu, nebo dvě.
V každém případě ale radši zůstaň pod 1,7V.
- Blue Storm
- Odborník PCT

2Lokomotiva:ses zbláznila dát na Commandu 1.7V do NB, ne?
mě se už na dvou Commandech podařilo napájení NB (nebo možná celý severní můstek) odrovnat už při 1.65V a držet to do 1.7V je kravina...max, co na normální používání doporučuju, je kolem 1.3V, možná ještě 1.35V (teď to nevím přesně, sice mi Commando leží na poličce, ale nechce se mi to zjišťovat), ale víc rozhodně ne, jelikož i pěkně topí
2PavelX:zkus třeba různě zpřeházet ty paměti, přidat jim napětí...pokud to nepomůže, tak to vypadá, že se Commandu nelíbí tahle kombinace pamětí
2PavelX:zkus třeba různě zpřeházet ty paměti, přidat jim napětí...pokud to nepomůže, tak to vypadá, že se Commandu nelíbí tahle kombinace pamětí
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- PavelX
- Nováček

-
No vypadá to, že je vše vyřešeno, nechci to zakřiknoutBlue Storm píše:2Lokomotiva:ses zbláznila dát na Commandu 1.7V do NB, ne?mě se už na dvou Commandech podařilo napájení NB (nebo možná celý severní můstek) odrovnat už při 1.65V a držet to do 1.7V je kravina...max, co na normální používání doporučuju, je kolem 1.3V, možná ještě 1.35V (teď to nevím přesně, sice mi Commando leží na poličce, ale nechce se mi to zjišťovat), ale víc rozhodně ne, jelikož i pěkně topí
Jediná věc mě ještě trápí, a to je, teplota pamětí, která dosáhla 59°C, nevím jestli to je normální nebo je to moc. V každém případě přidám pro jistotu ještě chlazení v podobě větráčku řízeného ze základní desky.
Jinak pokud byly ve slotech pouze dva moduly 2x1GB, tak byla jejich teplota 42°C.
- ^Paja^
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
pokud vim tak corsair pro tyhle modely doporucuje ve specifikaci 2,1V napajeni takze bych se urcite nebal a nastavil to tak napevno v biosu
Intel 5820K@4.6Ghz | Asus X99-A | MSI GTX 1080Ti Gaming X | 32GB DDR4 Corsair 2400Mhz | Creative Soublaster Z | SSD Samsung 850PRO 1TB |NZXT H440 + 875W Thermaltake toughpower XT | Logitech G400s@Icemat 2nd edition blue | 23" 120Hz Dell Alienware OptX + 23" IPS Dell P2314H| Windows 10 Pro 64-bit