Core i5 - přetaktování, problemy, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
vertoooza
Začátečník
Začátečník

Re: Core i5 - přetaktování, řešení problémů

Příspěvek od vertoooza »

Skusal som prepastovat 2x (tzn dokopy 3x a to na tenucko, stredne, hrubsie) no bezvysledne...Heatsink sedi celou plochou na CPU tak uz teraz vazne neviem...Rozmyslam este o lapovani ale nakolko je to direct heatsink chladic, bojim sa aby som neurobill do neho dieru...vazne neviem co s tym....
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

Jsou 2 možnosti, buďto se ti málo točí ventilátor, či máš moc teplo v bedně.
Anebo máš hold horší kousek, který je více topivý.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

vertoooza píše:Skusal som prepastovat 2x (tzn dokopy 3x a to na tenucko, stredne, hrubsie) no bezvysledne...Heatsink sedi celou plochou na CPU tak uz teraz vazne neviem...Rozmyslam este o lapovani ale nakolko je to direct heatsink chladic, bojim sa aby som neurobill do neho dieru...vazne neviem co s tym....
rozhodně tento chladič nelapuj, teda obecně HDT chladiče nelapovat, jinak by to nemuselo dopadnout dobře...ony už od výroby jsou zbroušeny...jinak se přikláním k možnost, co napsal Godzzila
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Jakou mas desku?A jakym softem meris teplotu?Zkus posledni bios,nekdy opravuje chyby v mereni.Nebo mas fakt blbej kus.Ted jsem daval dohromady jedno pc s timto chladicem,akorat vymena za jinej vykonejsi,Scythe.4GHz potrebuje 1,38V,v zatezi skoro 1,4V a po 10ti pruchodech linxu mam na jednom jadru skoro 80st,ostatni kolem 75-74st.Skrin middle,in,out dva fany+zdroj.
Mac...
vertoooza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vertoooza »

Dosku mam MSI P55-CD53 a skrinu Cooler Master Elite 310 (outtake mam ale intake ventak som zatial nedal :oops: )
Bios mam najaktualnejsi a teploty som meral v Evereste, Realtemp, OCCT a Speedfane s vsade viacmenej rovnakymi vysledkami.Najviac ma na tom vsetkom stve, ze neviem kde je v skutocnosti chyba.Ak je v chladici, tak kupim iny a som spokojny ale ak je "chyba" v procesore a ja dam 50 € za novy chladic a vo vysledku nic neziskam tak si to hodim...Blbe je, ze to nemam ako zistit (jedine ze fakt nejaky dobry chladic kupim) lebo nemam ani ziadneho znameho co by mi mohol chladic poziciat ani znamost v nejakom pc shope.Ono zas 3.5 ghz nie je celkom na zahodenie a nakolko mam pc hlavne na hry, neviem ci sa na to nevybodnem a tych 50 € si odlozim na nejaku lepsiu graficku kartu 8-)
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

2vertoooza:a co to zkusit porovnat s BOXovaným chladičem? :roll:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
vertoooza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vertoooza »

pravdupovediac box siel rovno do kosa po tom co mi dosiel ten cooler master :huh:
vertoooza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vertoooza »

len tak pre zaujimavost, dnes som nedbajuc na vase rady siel do obchodu, kupil brusny papier a pustil sa do lapovania.po 3 hodinach som vylapoval do heatpipe dieru a hyper 212 + siel do kosa d-p-c :lol:
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

vertoooza píše:len tak pre zaujimavost, dnes som nedbajuc na vase rady siel do obchodu, kupil brusny papier a pustil sa do lapovania.po 3 hodinach som vylapoval do heatpipe dieru a hyper 212 + siel do kosa d-p-c :lol:
komu není rady, tomu není pomoci :stupid:
alanc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alanc »

pekny pako si vertoooza....

aby som ta ukludnil, ja mam sice dosku Gigabyte UD3,ale inac to iste ako ty i5+H212+, a tiez my to nejde vyssie/oproti boxu ale ticho/,som sklamany ako ty ,ale urobit toto....
Kolega ma na tom nejaky AC Freezer rev2,ale neda mu viac ako 3,7,pri teplotach 80stupnov a nap.1,32.Keby si si pozorne precital starsie clanky o i5+dosky a diskusie pod nimi,zistis ,ze je"nas" vela,a core i5 750 nie je az taky zazrak na pretaktovavanie....

este taka vec na konci oktobra stal H212+ 26€/v alze/,zeby podrazil tak vela?
" ALANCÉ "
vertoooza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vertoooza »

pozeram ze vas to tu serie viac ako mna :P
zhor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zhor »

len tak pre zaujimavost, dnes som nedbajuc na vase rady siel do obchodu, kupil brusny papier a pustil sa do lapovania.po 3 hodinach som vylapoval do heatpipe dieru a hyper 212 + siel do kosa...
Ja jsem Hyper 212+ taky musel zbrousit (jedna krajni pipka vubec nedosedala) postupne papirem 400/600/800/1200 na tlusty skleneny desce a teplota sla asi o 5° dolu (mam i7/860) a to se vyplati. Chce to rovnomerne pritlacit dosedaci plochu k brusnymu papiru, tim hrubym jen chvili s lehkym pritlakem az do srovnani zakladni nerovnosti a pak tema jemnejsima zamokra skoro do zrcadlovyho lesku. Za pul hodiny to bylo hotovy...
PC1: CPU=i7-11700F+NH-U12A | MB=Asus TUF B560M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x16G 3600 | GPU=Asus RTX4070 Dual | SSD=Samsung 990Pro 1T+870EVO 2T | SSHD: Seagate FireCuda 2T | PS=Corsair TX750M | Case=FD FocusG Mini | Mon= MAG272-165Hz | OS=W10Pro |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=RTX2060S | SSD=Samsung 970Evo 1T+870Evo 250G | HDD=Seagate 1T | PS=Seasonic SSR-550RM | OS=W11Pro |
glowi2
Nováček
Nováček

Příspěvek od glowi2 »

PC po přetaktování nenaběhne

Kamarádovi, kterému jsem dával dohromady nové PC, jsem přetaktoval i5. Nejsem mistr oveclocker, vždy po upgrade se podívám co se změnilo a procesor si hodně konzervativně přetaktuju, nepouštím se do změn voltáže apod.
Stejně jsem postupoval i nyní, kouknul jsem se na návod od OBRA http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=4 a nastavil jsem víceméně vše tak, jak je v kapitole Lehký rozjezd. Nejdřív BLCK 170 Mhz, Lynx padal, pak 160. Teploty byly cca 70-75 C.
Nechal jsem lynx běžet přes noc.

Ráno podle kamaráda bylo vše doběhnuté bez chyb (vyfotil na mobil), pc vypnul a odpoledne když přišel, PC nenaběhlo. Větráky se roztočí a pc se vypne, roztočí se znova a tak dokola.

Možná při stress testu něco povolilo, co by povolilo bez přetaktování, ale zaráží mě, že PC nespadlo.
Zkoušel jsem vyndávat paměťové moduly, resetovat cmos, vyměnit GPU a ještě zkusím vyměnit zdroj.
Bohužel nikdo v okolí nemá PC s 1156 socketem, takže jsem nahraný.

Pokud má někdo nějaké nápady nebo zkušenosti, budu vděčný.

dané PC:
MB GIGABYTE P55A-UD3 P55
Kingston 4GB (kit 2x 2GB) 1333MHz
Arctic-Cooling Freezer 7 Pro rev.2
Intel Core i5-750 BOX
Corsair Power Supply TX650 650W
Powercolor 5850
Serj
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Serj »

na defaultu to jede bez problemu? pokud ani na defaultu nepojede jak má, zkus napevno nastavit napětí pamětí a procáku.
globalist
Nováček
Nováček

Navod na pretaktovanie i5 - nedari sa...

Příspěvek od globalist »

Neviem cim to je ale zatial co vsetci vzdy veselo taktuju mne to nejde.

Mam novy i5 (zostava v podpise) a postupujem krok za krokom podla tohto navodu:

http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=4

Akonahle vsak "zatopim" na 3.6Ghz a F10-nou ulozim bios, po restarte doska zacne strasne rychlo pipat, potom sa komp po polminute vypne, zapne, po chvili opat vypne, a nakoniec sa zapne a privita ma tato hlaska:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/wJ ... directlink

To iste mi potom vyhlasi v biose. Proste nevie aplikovat tie moje OC hodnoty. Netusi niekto kde moze byt problem? Pan Obermaier?

Diky moc!

//Stano - presun
Gigabyte P55A-UD4 -- Core i5 750 -- 2x2GB Corsair XMS3 1600MHz CL8 -- NOCTUA NH-U12P SE2 -- Palit Sonic HD4850 1GB. -- BenQ FP-241W 24" LCD -- Seasonic S12-500W -- M-AUDIO Firewire410 -- Logitech Z-5400 5.1 THX -- Win7 x64
glowi2
Nováček
Nováček

Příspěvek od glowi2 »

nejede to vůbec ani na defaultu (po resetu CMOS), do BIOSU nedostanu abych nastavil napětí, PC nenaběhne,
zdroj to není, ten jsem měnil, takže MB nebo CPU
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Tomuto jevu,kdy se PC s prknem od GB nekonecne zacykluje,rikam cyklon efekt.Zapne se a vypne se.Furt dokola.Me tohle delaly desky s.775,chipset P965 a P35(obcas)Hlave po probuzeni z S3.Ted jsem stavel na UD3R a UD4 a zatim tuky tuk,tohle nedela.Reseni je pouze vypojit napajeci kabel.Pockat minutku a potom pc znova pustit.Urcite se dostanes do biosu.Tohle vzdy pomuze,reset CMOS nepomaha,jen tohle. :)
Jinak s tatkovanim by fakt nemel byt problem.V podstate sahas jen na BLCK a hlidas si delicku pameti.Kdyz mas treba jen 1333Mhz tak muzou mit problem pri frekvenci 1500.Pripadne trochu pridavas volty do QPi(tady fakt pridej)+CPU+RAM.Fakt na tom nic neni.3,4Ghz by mel davat na default.
Mac...
globalist
Nováček
Nováček

Re: Navod na pretaktovanie i5 - nedari sa...

Příspěvek od globalist »

globalist píše:Neviem cim to je ale zatial co vsetci vzdy veselo taktuju mne to nejde.

Mam novy i5 (zostava v podpise) a postupujem krok za krokom podla tohto navodu:

http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=4

Akonahle vsak "zatopim" na 3.6Ghz a F10-nou ulozim bios, po restarte doska zacne strasne rychlo pipat, potom sa komp po polminute vypne, zapne, po chvili opat vypne, a nakoniec sa zapne a privita ma tato hlaska:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/wJ ... directlink

To iste mi potom vyhlasi v biose. Proste nevie aplikovat tie moje OC hodnoty. Netusi niekto kde moze byt problem? Pan Obermaier?

Diky moc!
Tak uz asi viem... ked dam Memory timings na AUTO tak to nabehne.

Sice som dal na Auto aj PCI-express frekvenciu (zo 101) ale mam silne podozrenie ze to bolo tou pamatou ked som ju mal rucne na 7-7-7-21. No nevydrzia moc tieto Corzary to teda nie...
Gigabyte P55A-UD4 -- Core i5 750 -- 2x2GB Corsair XMS3 1600MHz CL8 -- NOCTUA NH-U12P SE2 -- Palit Sonic HD4850 1GB. -- BenQ FP-241W 24" LCD -- Seasonic S12-500W -- M-AUDIO Firewire410 -- Logitech Z-5400 5.1 THX -- Win7 x64
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Proc si daval Cl7? :) Mas CL8,cili by si musel pridat hodne voltu,aby jely CL7.
Mac...
globalist
Nováček
Nováček

Příspěvek od globalist »

godlike píše:Proc si daval Cl7? :) Mas CL8,cili by si musel pridat hodne voltu,aby jely CL7.
No v navode stalo:

"Pokud máte slušné moduly dejte pro nastavenou frekvenci 1333 MHz časování 21-7-7-7-1 nebo 24-8-8-8-1"

Corsair nie su slusne moduly? :) Okrem toho isli na defaultnom takte vpohode na 21-7-7-7-1 tak som si myslel preco nie...
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“