RAID downgraded ???

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Pepino710
Nováček
Nováček

RAID downgraded ???

Příspěvek od Pepino710 »

Ahoj.
Pouzivam tzv. RAID 1 (mirroring) na OS Vista x64. Nyni, kdyz se bootoval pocitac, jsem si vsimnul, ze druhy disk hlasi chybu ( Raid downgraded ). Kdyz si vlezu do pomoci Ctrl-I do modu pro nastaveni funkce RAID, tak mi kazda zmena hlasi, ze prijdu o data.

Vi nekdo, jak mohu oba disky znovu synchronizovat a zaroven pri tom neprijit od data?
Anebo, pokud RAID resetuji, zustanou mi data alespon na jednom disku?
Tyka se vystraha, ze prijdu o data obou zucastnenych disku, anebo pouze disku 2?

Dekuji predem za odpoved... Pepino

//edit Wilik - presun z MS OS
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: RAID downgraded ???

Příspěvek od Shit »

Pepino710 píše:Vi nekdo, jak mohu oba disky znovu synchronizovat a zaroven pri tom neprijit od data?
Anebo, pokud RAID resetuji, zustanou mi data alespon na jednom disku?
Tyka se vystraha, ze prijdu o data obou zucastnenych disku, anebo pouze disku 2?

Dekuji predem za odpoved... Pepino
1) Připojíš nový HDD v BIOSu RAID-řadiče bývá volba sesynchronizovat pole (jde to udělat i utilitou výrobce RAIDu z Windows)
2) Ano, data zůstanou na "zdravém" HDD.
3) Pokud neuděláš včas výměnu, tak mohou i obou (jak má RAID-řadič poznat, která data jsou ta "pravá"?)
P_V
Začátečník
Začátečník

Re: RAID downgraded ???

Příspěvek od P_V »

Důvod k vypadnutí disku z RAIDU bývá záhadný. Prostě občas nějaký disk z pole vypadne, aniž by se většinou něco našlo ve SMARTu. Doporučuju ten disk zapojit na jiný SATA port kde není nastaven RAID, a pomocí nějakého liveCD (např. Hirens) se kouknout na SMART. Pokud tam nic podezřelého nebude, tak nemá smysl disk vyměňovat.
Disky synchronizuješ tak, že provedeš akci "rebuild". Tím se ze "zdravého" disku, co v poli zbyl, data okopírují na druhý disk co byl offline.
Když pole zrušíš, tak na "zachovalém" disku budeš mít aktuální data a na tom co dřív vypadnul, budeš mít data platná k okamžiku kdy z pole vypadl. Ale může se stát (u některých řadičů) že systém nenaběhne, protože ovladač předpokládá bootování z pole a ono tam žádné není, s čímž programátor nepočítal. Pozor, některé horlivé BIOS utility disky po zrušení RAID přičinlivě smažou. Pokud by to hrozilo, tak jedině snad disky odpojit a RAID zrušit bez nich.
Ale opětné zřízení RAID1 tak aby zůstala data, může být oříšek. Některé BIOS utility prostě natvrdo chtějí disky inicializovat (=smazat) a nejde ten krok přeskočit. Nebo se ti podaří vnutit do raidu oba disky, ale zas se nenabídne možnost při rebuildu zvolit, z kterého na který disk se má duplikovat, což je vošajstlich a 50% šance na malér, že se zduplikují data nakopaná místo správných :D Oboje jsem zakusil.
Jako nejnatvrdlejší se mi jeví Intel Matrix Storage BIOS, na něm jsem učinil ony zkušenosti se svévolným mazáním...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“