Logitech Z-5500 vs. Genius SW-HF5.1 5000W

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Logitech Z-5500 vs. Genius SW-HF5.1 5000W

Příspěvek od Jindy »

jasin755: No, jestli myslis test Geniusu, tak ten neprinese zadne zazracne nove poznatky. Jak rikam, u Geniusu je vse pri starem.

Jinak, prave ze u tech Z5500 se mi ten subwoofer zdal naprosto predimenzovany - jak vykonem, tak velikosti. V recenzi jsem psal, ze na to, jak je ta bedna velka, mi ani neprislo, ze by kopala nejak nahlas - rozsah to udavany melo (a to by mel byt asi jediny duvod, proc si lidi takovy obri sub kupuji, proste zahraje nizsi frekvence, nez mensi suby), ale hlasitost mi zazracna neprisla, jak bych od toho cekal. No uvidis sam, jestli si to koupis. Zalezi take na tom, do jak velke mistnosti to hodlas dat. V pokojiku 5x4m se na maximalni hlasitost zblaznis i ze Z5500.

Ten JAMO sub nevim, pravdepodobne bude kvalitnejsi, ale kdyz uz takhle, tak bych doporucoval koupit ten 2.1 set jak jsem ti daval link. To proste hraje dobre.
Kupovat subwoofer ke sloupovkam...no, ja osobne bych ho nepotreboval, ale proc ne. Ale k tem sloupovkam budes potrebovat jeste adekvatni zesilovac za cca. 5000,-. Kdyz budes chtit, poradim ti vhodny zesilovac a i lepsi sloupovky.

Kdyz jsem mluvil o nejakem 5.1 setu, ktery by byl zvukove lepsi nez Z5500 (a take aby byl "dospely" a ne nejaka plastikova hracka), mel jsem na mysli neco jako je tohle - JAMO S 506 HCS 5
Jenze to je nejaky pochybny vyprodej Alzy a nasel jsem to ted nahodou, namatkove (teda namatkove - chtel jsem ti doporucit ty sloupovky co jsou u tohohle setu, ale Alza je pres Vanoce vyradila z prodeje, ale mam i jine tipy). Ale neco podobneho hledam, abych lidem mohl prinest zvukove kvalitnejsi alternativu k neustale diskutovanym Z5500 (proste bych rad nasel nejake reseni, jak se alespon na chvili odprostit od neustaleho zvaneni o chrastitkach od Logitech/Genius/Creative, protoze ja zatim mel prilezitost pro PCT testovat jen od techto tri...a zase nemuzu hledat nejake exoticke znacky, musim se omezit na konzumni obchody, agentura nam nic jineho na testy nesezene) . Nevim jestli to najdu, kdyz jsem na tohle zbezne koukal, tak o vestavenem zesilovaci je tu zminka jen u toho subwooferu. Zapojit ten zbytek by si vyzadalo investici do dobreho (a surround) zesilovace a to uz bysme zase byli nekde u dvaceti tisic a to ja nechci. No musim hledat, ja to planuju uz od recenze Z5500, takze to je beh na delsi trat a tady to asi nevyresim. Mozna to vubec nevyresim, nevim.

Kazdopadne, ten JAMO S 506 HCS 5 set narozdil od Z5500 neni detska hracka, ale solidni surround set. Tedy alespon o tech sloupovkach co tam jsou vim, ze zle nehraji. Opet ale plati, ze to urcite neni set do pokojiku, ale do poradneho obyvaku, resp. haly.

Jo jinak, ten Onkyo 2.1 set bych na PCT take rad zrecenzoval, ale uvidim, musim premluvit sefa, ta cena uz je na hrane, protoze prilis nad 10 tisic, navic za 2.1 set, testovat nemuzu. Je to kvuli tomu, ze nejsme pro-audio magazin, coz me omezuje a je to mozna skoda, ale je to tak udelano logicky.
Naposledy upravil(a) Jindy dne ned 10. led 2010, 17:59, celkem upraveno 2 x.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Veškeré reprosoustavy kolem/do 10 litrů mají ten digitál a optiku naprosto zbytečnou, a prodražuje to doslova o tisíce. Kdyby tam dali větší a kvalitnější měniče, udělali by nejlíp. Nevím proč to nedělají. Ach ta spotřebka.
Jindy: subwoofer nikdy nesmí být střed světa. Pokud má táhnout celou soustavu, často se bude zdát, že to moc nehraje. Zato silné satelity když decentně podpoříš slabším subem, tak to hraje opravdu hodně. Tolik poznatky z praxe s výkonovými aplikacemi (PA). Kdyby Logitechu dali do satelitů trochu silnější zesilovače, a uplně jiné reproduktory, sebrali ten zpropadenej digitál, tak by nikdo nemusel nic hledat, o moc víc to nestálo, a spokojenost maximální. Až to udělají, jistě tomu nasadí cenovku 15 litrů, aby se jako neřeklo :lol: Hajzli jsou to.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: Kdyby tomu sebrali ten digitál, udělali lepší satelity (což pochybuji, že Logitech dokáže) a odebrali ty další funkce, tak by tomu právě mohli dát cenovku třeba 5 tisíc. Ale oni by asi udělali opak, jak říkáš. Logitech má takové postavení jako že "nejlepší výrobce konzumního audia" z toho trojlístku a tak mají asi pocit, že si můžou nechat platit i za tu jejich značku a "exkluzivní" zpracování. Za tyhle jejich pocity bych jim dal facku ;) Heh, napriklad ty sluchatka Logitech G35 mely tak exkluzivni zpracovani, ze se mi malem rozpadly pod rukama na sroubky :)

No jinak víš, že pro mě teda určitě subwoofer střed světa neni (to spíš tady ho lidi pořád moc řešej, aby byl co nejsilnější - blbost, pak bude hrát hlouběji, ale bude pomalejší, když to bude něco jako je u Z5500). Víš přeci jak to mám já - Fostex nearfieldy se 6" podpořené slabším subem (slabším oproti Z5500, ale o mnoho rychlejším) od Creative T3 a hraje to prostě bezvadně. No, bezvadně až na mojí akustiku, ale to už je o něčem jiném a beztak tu nikdo, kdo si tu kupuje repráky, doma na stěnách jehlany a v rozích basové pasti nemá.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, to nebyla výtka přímo na tebe. Jen přípomínka, proč se může zdát, že to vůbec nehraje. K tobě nemám výtky, neb se ještě vyvíjíš v pořádného audiomagora, a hlavně rychle, což je tak trošku chvályhodné.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

No ja ten vyvoj tech clanku pro PCT pomalu koncim, neni uz kam dal jit, uz to co delam nikdo od konkurence nedela, oni tam nikde takovyho magora nemaji ;)

Jeste si ctenari posledne prali, abych zmeril delky vsech kabelu u repraku, takze to tentokrat jako magor udelam, budu merit i blbou nestinenou dvoulinku, heh. A taky chteli nejakou tabulku se specifikacemi repraku, takze udelam tabulku jako krava se vsim moznym.
Vic delat nemuzu, tedy krome toho, ze bych ty veci zacal rozebirat a zkoumat soucastky uvnitr, ale to delat nebudu, jelikoz se bojim ze to rozbiju a beztak, ja tem typum soucastek nerozumim, elektrotechnika mi nikdy nesla.

Tady u tech konzumnich veci delam asi az moc. Ultrahardcore-odborne veci davam do casopisu Pixel, protoze neco jako "programovani choralu pres jazyk Votox" by se tu nedalo publikovat. Mimochodem, ten casopis je vyborny a jediny, ktery se o profi grafice, videu a audiu u nas da cist.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Změřit Odpor kabelů k reproduktorům a TS parametry, a bylo by to dokonalé. TS parametry přesně poví co je reproduktor zač, a jestli je špatný, nebo jen špatně použitý, a tak podobně :-) Frekvenční charakteristika tohle nepoví, a když je něco hodně špatně, ucho většinou uslyší. Kéž bych ti v tomhle mohl ještě nějak pomoci.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: No, ten odpor počítám bez měřáku nezměřim, já ho tu nemám, mám tu akorát věcičku, co mi změří odběr ve Wattech, takže to bych musel koupit měřák.

A abych se přiznal, TS parametry nevím ani co jsou a ani jak je zjistit. No jestli to nějak můžu reálně zjistit, tak mi řekni jak a já se můžu pokusit, jestli je to v mých silách.
sharker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharker »

Fox_25 píše:Sharker>Mám na ty logitech stejný názor jako crashPC. Už jsem je několikrát zkoušel u kamaráda a nehrajou nejhůř, jenže já mám tu blbou vlastnost srovnávat to s trochu "jiným" repro.
Pozri v tejto cenovej relacii si dovolim tvrdit ze nic lepsie nekupis(jeden set teda ziadna skladacka)..
Ako priklad som uviedol tu zostavu od Onkya (este skor ako jindy), ale ta je zamerana na hifi a nie PC..
Potom je este jedna cesta kupit nejaky reciever cosik zakladne od Yamahy ci Onkya + nejake 5.0 pasivne repro a act. sub.. lenze to si uz zase na 15K minimalne...
Logitechy sa daju kupit uz za 7K
Ak poskladas cosik za 8K (5.1 set) + reciever taak ako klobuk dole..
*Zeny ,vino, auta, zpev to je moje :-D
Pc1: * C2D E6600 @ 3600~1.35v & 3900~1.5v ~ WaterCooled * D-Tek FuZion & Eheim1048 & 2x Swiftech MCR320-QP * Asus P5K Deluxe * CORSAIR DOMINATOR CM2X2048-8500C5D * Samsung F3 1TB * 7K250 120GB * T7K250 250GB * HIS X1900XTX IceQ3 Turbo ~ WaterCooled * Asus DRW-2014L1T * Logitech Z-5500 Digital & X-Fi XtremeMusic * HP LP2475w * ASUS TVFM-7135 * Thermaltake Armor & Corsair HX520W *
WorkStation1: * iMac 7.1 * Intel C2D T7300 * 3GB DDR2 1066 * 22" iMAC 1680 x 1050 * ATI Radeon HD2600 256 * WD 3200 AAJS * OPTIARC AD-5630A *
WorkStation2: * C2D E8400 * Asus P5E3-WS-Pro * 4x1GB DDR2 1066 * nV Quadro FX 570 * WDC WD2500AAJS * HL-DT-ST GSA-H58N * FSP 400-60HLN *
jasin755
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasin755 »

Dekuji za nazory. Jen jste nejak neokomentovali jiz mnou zminovane Onkyo-sks-ht728 fakt me hodne zaujali, pravdepodobne nemaji zadny digitalni vstupy takze jejich cena neni tak premrstena a hlavne me zaujal oproti ostatnim vysoky vykon vsechn reproduktoru.
C2D E4300 @ 3 Ghz + CM GeminII ; Gigabyte GTX260 OC (576/1242/2000 Mhz) ; MSI P35 NEO2 FIR; 1GB Kingmax 667Mhz + 1 GB GoodRam 667Mhz, Creative SoundBlaster X-fi Titanium
3dMark Vantage - P10749 , H6967
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jindy: když jsem měl dělat recenze sofistikovanější víc a víc, a na dražších zařízeních víc a víc, musel jsem si na to sehnat HW. Moc jsme to s Bathorym(šéfik) neprobírali, respektive to z jeho strany vypadalo neústupně a já se k takové diskusi moc neměl, ale zkus něco dohodnout, jestli ti třeba nějaké základní levné zázemí nepoříděj. Akceptovatelnej multimetr je asi za 1000-1500Kč, Na začátek s trochou citu a dedukce snad i za 500. zbytek jsou stokoruny, a uděláš s tím mraky práce. Já pořizoval na produktovou fotografii foťák za pár víc litrů :-)

Ten odpor ale opravdu není tak strašně důležitej.
TS(Thiele&Small - jakýsi standard vytvořený týpky s těmito jmény pokud vím) parametry jsou reálný parametry reproduktoru - tedy přímo toho elektroakustického měniče. A řeknou ti o něm opravdu moc.
Změřit to jde obyčejnou zvukovkou, pár metry dvojlinky, a dvěma jacky. Je to levné, ubastlíš to za pár korun a za pár minut. Tady stáhneš program: http://www.audioweb.cz/down/arta161.exe (sada programů, použiješ program Limp) a v nápovědě najdeš schéma jak to udělat. Z principu je to slabej signál kterej měříš přímo, a pak ještě jednou za referenčním odporem , a podle rozdílu se to spočítá a samo zanese do grafu. Na reproduktor se nalepí adekvátní závaží, a porovnaj se dvě měření, výsledky se ukážou v tabulce. Když jsi rychlej, tak tohle všechno včetně lepení závažíčka a obou měření máš za dvě minuty hotový.
Reproduktor je třeba měřit když je venku z reprosoustavy - asi to leckdy nepůjde, ale u subů to jde skoro vždycky.
No a když to změříš v bedně, tak tam aspoň jde zjisti, jak jsou třeba laděný bassreflexy, a tak podobně. Stojí to za to.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

sharker>Nehádám se, máš pravdu, ze mě neustále mluví to že stereo je lepší v poměru cena/výkon než 5.1 To onkyo 2.1 už vypadá schopně. Jde o to jestli je za každých okolností nutné 5.1, osobně myslím že ne a ve spoustě případů je zbytečné. Jak už jsem tu někde psal já za svoji sestavu dal 4000 a když připočítám výměnu měničů v repro tak to dělá 6000. U audia si dokonce troufám tvrdit že je zbytečné vzhledem k cenám kupovat něco nového. Stačí se podívat na hifibazar.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, pokud nešlo o výkonovou aplikaci, a nekupuješ šmejd, nic jako opotřebované reproduktory se prakticky neděje...
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Věci z bazarů jsou vždycky výhodnější. Třeba midi.cz. Já osobně ale ze zásady vše kupuji nové. Kvůli záruce a tomu pocitu z nové věci. No a nebo se dá občas najít něco repasovaného přímo výrobcem, to je také dobrá cesta. Já takhle málem koupil Tannoy Reveal 8D (už přesně nevim), které původně stály asi 40 tisíc a repasované byly za 10. No ale nakonec jsem je nevzal, protože bych pro ně musel jet až do Frankfurtu, a to se mi nějak nechtělo, jsem línej.

No jak se tu psalo, poskládat 5.1 z pasivních beden a zesíku za méně, než 15 litrů, asi nepůjde.

To Onkyo 5.1 za necelých 10 tisíc pochybuji, že bude hrát lépe, než to mnou doporučované 2.1, které je dražší a od pohledu vypadá kvalitněji, určitě bude hrát výborně.
Surround je dobrej pro toho, kdo ho často využije, kdo často hraje FPS nebo často sleduje filmy v 5.1 a nemůže bez toho být. A pokud by to bylo na ty hry, asi bych si vzal radši ty Logitechy, to je vyloženě spotřebka pro hráče, to Onkyo 5.1 je spíš do obýváku na hi-fi a filmy, nevypadá to jako herní set.
jasin755
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasin755 »

nn na hry urcite ne.. od toho mam sluchatka... jinak az ted me doslo ze mnou postovany 5.1 set je pasivni... proto take ta cena... takze asi se priklanim k o neco drazsi variante JAMO S 506 HCS 5 ktery uz uz postoval Jindy.. Doufam ze je to aktivni set... a ze za tu cenu dostanu opravdu to co od toho cekam a to je dostanecny vykon pro nejake mensi soukrome akce a lepsi kvalitu zvuku pro sledovani filmu a hudby v domacnosti.
C2D E4300 @ 3 Ghz + CM GeminII ; Gigabyte GTX260 OC (576/1242/2000 Mhz) ; MSI P35 NEO2 FIR; 1GB Kingmax 667Mhz + 1 GB GoodRam 667Mhz, Creative SoundBlaster X-fi Titanium
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

crashPC: Díky za vysvětlení. Já si nějaký ten multimetr časem stejně musim pořídit, vim, že to neni nic drahého. Redakci o dotace nežádám, ten elektret a fantom jsem si také financoval sám (šest litrů) a stejně to používám jen pro ty PCT grafy, které beztak nikoho moc nezajímají. Mně to nevadí, alespoň jsem se naučil nové věci a když nic jiného, tím elektretem se dá jakž takž nahrát westernová kytara nebo v nouzi i něco jiného, mně se plochý studený syrový zvuk docela líbí.

Jinak tedy jestli k tomu měření TS potřebuju vyndat měnič, tak to právě asi u většiny těch repráků nepůjde. Tady u těch Geniusů sice vidim zepředu šrouby, ale už vidim, že jak to vytáhnu, tak tam bude krátkej kabel a nepůjde to z toho pořádně vyndat a manipulovat s tím (a tyhle šrouby jsou samozřejmě černě lakované, ten lak se rád při šroubování sedře a já to chci vždy odevzdat v perfektním stavu). Zadní strana je nějak zalepená, tudíž kdybych tam něco urval, tak to dovnitř už nenaletuju a tak dále.
Ale každopádně je to zajímavé a zkusím prozkoumat to schéma od toho programu. Kdyžtak písnu PM kdybych se s tím snažil něco podnikat.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

jasin755: no hele, já taky ale psal, že k těmhle 5.1 Jamo budeš pravděpodobně ještě potřebovat surround zesilovač a to už by se ti prodražilo...jinak ale tohle by ti na soukromé akce určitě stačilo...čitelnější zvuk ale podle mě budou mít ty 2.1, ačkoliv výkon větší určitě nemají, takže ty zase na soukromé akce zase moc nee...
máš dilema no...já bych to nějak koupil asi na etapy, postupně...sestavovat něco podobného bych viděl celkově tak na dvacítku...
jasin755
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasin755 »

To je fakt spatny... :D ... 20k do toho nechci investovat.. max je tech 13k. Myslis ze by slo sehnat klidne 2.1 okolo 13k aby me to "uspokojilo" ?
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

No, to nevim, ty 2.1 hotove sety co jsem videl, nikdy nejaky extremni vykon nemely.

Jedine nejak vybrat sloupovky, sub a dvoukanalovy zesik za tu cenu, by se asi dalo. Ale ted nevim, sam nevim jak bych to vybral s tvymi pozadavky. Kdybys nelpel na tom velkem vykonu, tak mas vyber o dost jednodussi (tak napriklad k tomu 2.1 Onkyo se daji prikoupit dalsi tri repraky a udelat z toho 5.1). Jinak ja asi takhle nic moc neposkladam.

Kdyz si vezmes ty Logitechy, usetris si trapeni a i nejake ty penize. Nefandim jim, ale je to nejjednodussi instantni reseni. Ty satelity hrat hlasiteji nez nejake ty sloupovky ale nebudou, takze ja fakt nevim. Vicemene se to tu resi porad - "chci vysoky vykon, kvalitni zvuk a co nejnizsi cenu". Jenze jak vidis, tak to neni jednoduche a on uz jen pojem "kvalitni zvuk" ma dost ruznych kriterii. Proste to neni sranda.
jasin755
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasin755 »

Tak sub je celkem jasny.. videl bych to na te co se dava k tomu 5.1 setu co jsem postoval predtim. takze neco takoveho JAMO SUB 200 Podle toho co pisou by to mel byt aktiv i vstupni impedance tomu odpovida. Sloupovky bych to videl na tyto SONY SSF6000 ale jaky zesilovac k nim to nevim. Nepotrebuji zadny "turbo moderni" vstupy jako je optika, HDMI atd.... staci klasicky analog vstup a vystup. Nasel jsem tohle Omnitronic P-250 vim ze Omnitronic neni buh vi jaky High-end ale myslim ze na ty dva sloupky by mel by dostatecny
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

..pokud chceš opravdu nádherný zvuk a koupit komplet, což je vlastně už krásně slazené od výroby a nemusíš řešit který zesilovač s kombinací beden apod., můžeš sáhnout po YAMAHA E-810, jsem hrdým majitelem této repro-soustavy, pokud ti jde fakt o poslech na hudbu a nechceš nic drahýho a nepotřebuješ aby to mělo subwofer a bumbum to dělalo, tak je to ideální volba..
Nejsou to sloupovky, regálové bedny s nádherným klavírním lakem, luxus, nějaké moje foto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mám ji ca půl roku a dal jsem za ní právě cca 12500,- Kč ;-) . Pokud ti jde fakt o nádherný zvuk na hudbu..nemusíš řešit nic, koupíš zapojíš, jak říkám, jsou perfektně slazené 8) .

//EDIT: za ten fotorámeček se omouvám :lol: , jinak mámje zatím takhle, chci se stěhovat a budou v obýváku 8-)
Naposledy upravil(a) kotas dne pon 11. led 2010, 08:28, celkem upraveno 1 x.
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“