Pravopis
- Filosof
- Nováček

-
Re: Pravopis
Tohle beru. Je to proto, ze jsem vyrostl na jinem kodovani, nez je dnes (Unicode) a jsem proste zvykly psat bez diakritiky, protoze s tim byly problemy. Vim ze dnesni fora diakritiku unesou, ale jsem casto "ohnuty" starou skolou, aniz bych si to uvedomil. Pro uplnost, nejsem takovy veliky staroch a jazykomilec, ale neco jsem uz prozil... Rad pokecam smysluplne. Vsak casu jest malo, ale toto tema se snazim alespon trosku sledovat.
Naposledy upravil(a) Filosof dne úte 10. lis 2009, 09:44, celkem upraveno 1 x.
- GulDucat
- Začátečník

-
Jeste nikdy jsem se k pravopisu nevyjadroval, ale jsem take pro zvyseni kvality pravopisu, u rodneho jazyka jde o zakladni znalost, odborne vzdelani z elektroniky nevyvazuje nedostatky v zakladnich znalostech.
Prece muzu jen tezko brat vazne odborne vzdelani nekoho, kdo ma mezery uz v zakladnich znalostech.
Preklep se da pochopit, ale hrubky ne.
Sam pisu bez diakritiky, ale to nepovazuju za chybu, je rozdil mezi psanim zjednodusenym, a chybnym.
Navic kdyz jde jen o "pokec" na foru, psani bez diakritiky neni problem, kdyz jde ale o nejaky oficialni text, pracovni zalezitost, tak tam samozrejme vzdy s diakritikou.
Prece muzu jen tezko brat vazne odborne vzdelani nekoho, kdo ma mezery uz v zakladnich znalostech.
Preklep se da pochopit, ale hrubky ne.
Sam pisu bez diakritiky, ale to nepovazuju za chybu, je rozdil mezi psanim zjednodusenym, a chybnym.
Navic kdyz jde jen o "pokec" na foru, psani bez diakritiky neni problem, kdyz jde ale o nejaky oficialni text, pracovni zalezitost, tak tam samozrejme vzdy s diakritikou.
- Wilik
- Administrátor

Jestli tu někdo další hodlá debatovat, tak JEN A POUZE k tématu - ne o autorovi tématu, ne o pisatelích v tématu - jinak to bude promazáno a okartováno!
Osobně si myslím, že "požadavek" směrem k autorům (nejen zdejších) článků na vyjadřování v mateřském jazyce bez hrubek a chyb je tím základním, čím mohou přispět. Obhajoba jejich neschopnosti nemůže uspět. A fakt, že mnozí čitatelé sami neumí česky natolik, aby chyby odhalili, nemůže být omluvou.
Pochopitelně něco jiného je to např. zde na diskuzním fóru, kdy za svůj "výkon" nikdo není placený.
Osobně si myslím, že "požadavek" směrem k autorům (nejen zdejších) článků na vyjadřování v mateřském jazyce bez hrubek a chyb je tím základním, čím mohou přispět. Obhajoba jejich neschopnosti nemůže uspět. A fakt, že mnozí čitatelé sami neumí česky natolik, aby chyby odhalili, nemůže být omluvou.
Pochopitelně něco jiného je to např. zde na diskuzním fóru, kdy za svůj "výkon" nikdo není placený.
- axloth
- Začátečník

-
Je prinejmensim divny a pokrytecky, kdyz se zde onehda buzerovalo psani slovensky (coz je sice ukrutna ostuda kdyz tomu nekdo nerozumi ale budiz...) ale na druhou kdyz nekdo pise sice cesky ale jako nesrozumitelnej dobytek, tak to je v poradku. Ja osobne teda dam prednost slovenstine pred prasocestinou...
- otrekr
- Začátečník

-
Mě spíš zajimá náplň článku,než chyby. Když někdo napíše bít,tak trochu mrknu okem... Raději přečtu pět stránek zajimavého čtení než tři stránky bezchybného textu.I mistr tesař se někdy utne.Jsme rád že je někdo ochoten psát články,tudiž jsem rád že to bude nějak sesmolené.Učitelka češtiny nám vnucuje že máme přijímat kritiku a nic proti autoru té oné kritiky něco namítat,budu tomu ale vzdorovat,protože články na pctuning.cz jsou TECHNICKÉHO rázu,tudiž větší priorita se klade na informace než na správnost textu.Mě větší fyzickou únavu přináší kritika,protože se musím udržet nezabít kritika Děkuji všem redaktorům
- Mastodont
- Černá karta

-
Pokud někdo píše "pro lidi" tak by si měl držet určitý standard češtiny a snažit se pravidelně neztrapňovat.
- axloth
- Začátečník

-
no bohuzel na pct je spravnost informacni na stejne bidne urovni jako spravnost gramaticka...
- Filosof
- Nováček

-
Neprobirame odbornou uroven PCT, ale pravopis. Nad urovni PCT placte v jinem vlaknu.
- zombux
- Odborník PCT

hm, sebelepšý článeg plní pravopysních chib mě po prvným odstafcy tag znechutý, že to hnet přeztanu čýst.otrekr píše:Mě spíš zajimá náplň článku,než chyby.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- lantis
- Začátečník

Ale tak zombux, zase to nepřeháněj ....
//edit Wilik - promaz OT
//edit Wilik - promaz OT
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že ta úroveň je na PCT i bez speciální korektury docela dobrá. Nevím. Překlepy se vyskytují všude na webech a co se týče I/Y, tak to je věčné téma. No, já s tím problém nemám.
Vězte ale, že pravidla našeho pravopisu se mění docela rychle. Dvojité "nn" a "ss" třeba z některých slov za deset let úplně vymizelo. Pak tu jsou věci jako "mě" a "mně" a to je také třeba vědět.
Náš jazyk zkrátka není jednoduchý, ale dost lidí z různých institucí se snaží o to, aby jednodušší byl, což je asi jen dobře. Za několik let to bude zase jinak. Je třeba to neustále sledovat.
Vězte ale, že pravidla našeho pravopisu se mění docela rychle. Dvojité "nn" a "ss" třeba z některých slov za deset let úplně vymizelo. Pak tu jsou věci jako "mě" a "mně" a to je také třeba vědět.
Náš jazyk zkrátka není jednoduchý, ale dost lidí z různých institucí se snaží o to, aby jednodušší byl, což je asi jen dobře. Za několik let to bude zase jinak. Je třeba to neustále sledovat.
- zombux
- Odborník PCT

no jasně, občasný překlep se v pohodě snese, a dá se to celkem dobře pochopit. ale když autor článku evidentně má problémy se základní gramatikou (i/y, shoda přísudku s podmětem apod.) tak to už je na pováženou a doslova to bije do očí...
- axloth
- Začátečník

-
Me spis nez y/i bije do oci kdyz pisatel neumi poskladat ze slov poskladat vetu tak, aby davala smysl.
- lantis
- Začátečník

Stím souhlasím, pokud to bije do očí, je to hnus(zas něco z té češtiny umím). Ale, že bych projížděl každý článek a hledat chyby, to zas jako né.zombux píše:no jasně, občasný překlep se v pohodě snese, a dá se to celkem dobře pochopit. ale když autor článku evidentně má problémy se základní gramatikou (i/y, shoda přísudku s podmětem apod.) tak to už je na pováženou a doslova to bije do očí...
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No, mezi námi snad žádný takový není. To by snad Václav nedopustil. Občas trochu zmatený novinky nebo překlepy v článcích, to se prostě dá tolerovat, ale víc ne.zombux píše:no jasně, občasný překlep se v pohodě snese, a dá se to celkem dobře pochopit. ale když autor článku evidentně má problémy se základní gramatikou (i/y, shoda přísudku s podmětem apod.) tak to už je na pováženou a doslova to bije do očí...
- zombux
- Odborník PCT

viděl bych to taky tak - tenhle thread je mnoho povyku pro nic.Jindy píše:No, mezi námi snad žádný takový není. To by snad Václav nedopustil. Občas trochu zmatený novinky nebo překlepy v článcích, to se prostě dá tolerovat, ale víc ne.
- gejmer
- Začátečník

-
"EVGA Precision 1.9.0 - na vlně velepšeních" maso 
- myom
- Středně pokročilý

gejmer: on je rozdil mezi pravopisem a preklepem...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- Thellwin
- Administrátor

Promaz, nadpis threadu je Pravopis, překlep se může stát každému a o tom to fakt není.
Goldnoob team proud member!
- Fox_25
- Začátečník

-
Hrubky mi až tak nevadí jako nelogičnosti. Články jsou až na pár drobných vyjímek OK, ale to co vidím častěji v příspěvcích na PCTF je opravdu k zblití. Přeluštit dotaz, pak zapojit věšteckou kouli a odpovědět. Pochopím hrubku v dotazu(já měl z češtiny většinou za 4), ale uživatel drp je na tohle opravdu expert.