Sdílená PWM regulace v praxi
Moderátor: morke
- Soptik81
- Nováček

Sdílená PWM regulace v praxi
Dobrý den. Objevil se mi doma nový 120mm ventilátor firmy Artic http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000TUP.Vzhledem k tomu ,že v mém Chieftecu ,jsem již AC s PWM měl a to zapojený jako OUT http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CKCOV ,rozhodnul jsem se ,že vyzkouším PWM v praxi. Namontoval jsem tedy, novou 120"ku" ,tentokrát jako INtake ,spojil 4pinové konektory dle návodu na Webu AC a zapnul PC. Bohužel z funkčnosti jsem poněkud rozčarován. Po zapnutí ,se nový IN okamžitě roztočí na 1000 -1100 rpm a OUT zůstává stát. To mě ani tak nepřekvapilo ,jelikož i dříve bez předního fanu,začínala zadní 120"ka" pracovat po cca 5 minutách běhu PC a to na otáčky 350-450 rpm v klidu , v zátěži pak točila 550-650 rpm. S PWM sdílením těchto dvou ventilátorů ,je to již bohužel jinak. IN točí stále 1000-1100 rpm ,zadní se roztáčí později ,ale bohužel jen na otáčky 150-200 rpm v klidu a 300 rpm v zátěži.Máte prosím jakékoli zkušenosti s tímto zapojením ,případně otáčkami takto zapojených ventilátorů v praxi? Bláhově jsem doufal ,že deska roztočí oba fany na cca 400-500 rpm a já budu mít dobrý pocit z průvanu v case ,bohužel ,Out fan toho v praxi příliš nenatočí. Jen na závěr dodám ,že nad Out fanem je zdroj se 120"kou" a sestava je vyplněná v podpisu. Foto v případě potřeby dodám.Předem děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!
CPU: Core2Duo E8500 (A-C Freezer 7 Pro), MB: Gigabyte GA-EP45-DS4, VGA: Sapphire ATI Radeon HD 4870 512MB, RAM: Corsair DHX 4GB (2x2GB) 800MHz CL4, HDD: 2x WD6400AAKS, Mechanika: Lite-On LH-20A1L, Zdroj: Fortron Epsilon 80PLUS 600W CASE: Chieftec CX-05B-B-OP, Klavesnice: Logitech Media Keyboard 600, Myš: Microsoft Laser Mouse 6000
- myom
- Středně pokročilý

Re: Sdílená PWM regulace v praxi
co vypnout regulaci deskou a spustit nejaky regulacni program? speedfan?
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- Soptik81
- Nováček

Bohužel Speedfan si nerozumí s mou deskou. Ať nastavuji konfiguraci ve Speedfanu sebevíc ,respektive nastavení biosu ,ventilátory točí stále stejně. Až po založení tohoto tématu ,mě napadlo ,že novému ventilátoru nemusí fungovat PWM regulace ,tzn je vadný ventilátor. Projevovalo by se to myslím stejně. Tzn. původní fan regulován je (jen točí nižšími otáčkami jelikož je ovlivněna jeho impedance připojením nového fanu v zapojení PST (paralelně)) a nový fan ,kterému nefunguje PWM regulace točí na plné otáčky. Speedfan ukazuje výše zmiňované 1000-1100rpm ,bios zabrazí otáčky 1320rpm a udávané maximální otáčky fanu jsou dle AC 1500rpm. Takže +- maximální otáčky. Zkusím ještě pořešit mé zapojení ,ale dospívám k názoru ,že nový fan má vadu v PWM vregulaci. Za jakékoli komentáře k PST zapojení nabízené firmou AC budu jen rád. Pokud takto máte zapojené fany v case ,zkuste napsat zkušenosti ,případně otáčky. Děkuji.
CPU: Core2Duo E8500 (A-C Freezer 7 Pro), MB: Gigabyte GA-EP45-DS4, VGA: Sapphire ATI Radeon HD 4870 512MB, RAM: Corsair DHX 4GB (2x2GB) 800MHz CL4, HDD: 2x WD6400AAKS, Mechanika: Lite-On LH-20A1L, Zdroj: Fortron Epsilon 80PLUS 600W CASE: Chieftec CX-05B-B-OP, Klavesnice: Logitech Media Keyboard 600, Myš: Microsoft Laser Mouse 6000
- Soptik81
- Nováček

Odpovím si sám. Včera jsem koupil nový ventilátor ,zapojil a domněnka se potvrdila. Původnímu Intake fanu nefungovala PWM regulace ,proto maximální otáčky v zapojení PST. Teď už deska nastaví obou ventlátorům stejné otáčky. Cca 10 minut po zapnutí PC je roztočí na 300-350 rpm , v zátěži pak 550 - 700 rpm.