Zdravím. Snad jsem ve správné oblasti. Pokud ne, tak mě prosím přesuňte.
Se svou deskou jsem se snažil o známý pencil mod. Vše jede ok, jen jsem se chtěl zeptat na pár maličkostí ohledně hodnot. Nikde na netu jsem nenašel, jak by asi měly vypadat. Bez modu byly hodnoty naměřené pomocí Core temp a CPU Z1,53 takto:
Standardní VID @ 2,4 = 1,325v
Vdrop ve Win = 1,288v
VDroop v loadu (occt) = 1,256v
Jistě se mnou souhlasíte, že to je velmi vysoký VDroop.
S pencil modem dopadlo vše takto:
Standardní VID @ 2,4 = 1,325v
VDrop ve Win = 1,296 -1,304v
VDroop v loadu (occt) = 1,304v
Konečný rozdíl je tedy u VDroop oproti Vid z 0,069v na 0,021v a 0v VDroop ku VDrop.
Při OC na 3GHZ:
Bios VC @ 3,0 = 1,375v
VDrop ve Win = 1,352v
VDroop v loadu (occt)= 1,352v
Konečný rozdíl je tedy u VDroop a VDrop oproti Bios VC 0,023v.
Vím, že VDroop je jakási standardní vlastnost, která v podstatě i chrání CPu z přechodu z loadu do idle. Nicméně pokud budou výkyvy napětí menší, můžu v biosu vesele nastavit i menší hodnotu.
Je pravda, že tohle vše zkouším pro lepší Overclock, ale chtěl jsem se spíše zeptat na to, jaké by asi měly být ideálně rozdíly hodnot mezi VID (Bios VC), VDrop a Vdroop. Jestli by VDrop měl být blízko k VID nebo VDrop k VDroop-> tyto dvě hodnoty splynou v jednu. Nejsem si jistý, zda-li bych měl ještě trošku grafitu přidat, abych se blížil k onu Bios VC nebo naopak ubrat. Nikdy jsem nenašel, co podle uživatelů znamená eliminace VDropu a VDroopu (asi ono přiblížení k Bios VC).
Díky všem vaším radám. Snad jsem ve správné sekci. Pokud ne, ještě jednou se předem omlouvám.
//edit Wilik - presun z desek
Asus P5E VDrop a VDroop po pencil modu
- Wakizashi
- Začátečník

Asus P5E VDrop a VDroop po pencil modu
X5650, 24GB DDR III,Asus Rampage Gene, Corsair AX 860W, HD7850, Samsung Evo, Sandisk Ultra, WD, X360/XB0 Gamepad, Qanba Q4Raf Arcade Stick, Tannoy Reveal, Jackson DK2 Skulls MIJ
"Fatherland - Tragedies. Tragedies written in snow.
Fatherland - Poetry. Poetry written in blood"
- janis
- Začátečník

Re: Asus P5E VDrop a VDroop po pencil modu
K vysvětlení pojmů podrobněji tady:
http://newsadmin.pctuning.cz/article/in ... e-si-pojmy
Platformu Intel podrobněji neznám,takže ti neporadím (Loadline Calibration v BIOSu jsi využil,pokud ji tam máš?) - pokud zjistíš typ napěťového kontroléru na desce,můžeš si na stránkách výrobce stáhnout datasheet s podrobným vzorcem výpočtu a rozmístěním příslušných rezistorů,takže si můžeš příslušnou korekci dopočítat a realizovat změnou rezistoru sám (pokud tomu trochu rozumíš).
Ten pencil mód,co popisuješ,takovou jednoduchou úpravou už je.
Jinak k teorii - eliminace Vdroopu je jeho snižování (tedy zmenšení rozdílu mezi zadaným a skutečným napětím,zároveň tím ale snižuješ bezpečnostní rezervu pro náhlé výchylky napětí při skokovém přechodu mezi idle a load stavy) - Vdrop je naproti tomu setrvalý (daný návrhem,použitými součástkami a sestavením napájecího okruhu) a mění se pouze v návaznosti na změnu Vdroop.
Platformu Intel podrobněji neznám,takže ti neporadím (Loadline Calibration v BIOSu jsi využil,pokud ji tam máš?) - pokud zjistíš typ napěťového kontroléru na desce,můžeš si na stránkách výrobce stáhnout datasheet s podrobným vzorcem výpočtu a rozmístěním příslušných rezistorů,takže si můžeš příslušnou korekci dopočítat a realizovat změnou rezistoru sám (pokud tomu trochu rozumíš).
Jinak k teorii - eliminace Vdroopu je jeho snižování (tedy zmenšení rozdílu mezi zadaným a skutečným napětím,zároveň tím ale snižuješ bezpečnostní rezervu pro náhlé výchylky napětí při skokovém přechodu mezi idle a load stavy) - Vdrop je naproti tomu setrvalý (daný návrhem,použitými součástkami a sestavením napájecího okruhu) a mění se pouze v návaznosti na změnu Vdroop.
- Wakizashi
- Začátečník

Re: Asus P5E VDrop a VDroop po pencil modu
Ahoj, díky za tvůj příspěvek. nakonec jsem to trošku vygumoval a zvětšil onu napěťovou rezervu. jednalo se mi o lepší a vyšší OC a ten mod to chtělo. V recenzích si desky RF, MF, P5E chválili, ale trošku hanili onen až snad příliš velký propad napětí. Tak jsem tomu maličko pomohl. Ještě jednou díky za tvůj příspěvek.janis píše:K vysvětlení pojmů podrobněji tady:
X5650, 24GB DDR III,Asus Rampage Gene, Corsair AX 860W, HD7850, Samsung Evo, Sandisk Ultra, WD, X360/XB0 Gamepad, Qanba Q4Raf Arcade Stick, Tannoy Reveal, Jackson DK2 Skulls MIJ