Reproduktory k televizi, poraďte
Moderátor: CageJ
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Re: Reproduktory k televizi, poraďte
Nevím, jestli můžu říct svůj názor (nejsem odborník).Ale když vidím, kolik je na těch Sonkách materiálu a měničů a kolik to stojí, tak vím, že to nemůže být nic moc.Si myslím, že tak jako ve všech ostatních odvětvích platí že "méně je někdy více".Kdysi jsem někde četl, že pro levnější hi-fi platí "čím méňe pásem, tím více detailů" a že kvalitní vícepásmové bedny nejdou levně vyrobit, prostě proto, že to není technicky možné.Což sice tak úplně nesplňují ani ty JBL, nicméně je tam předpoklad, že budou hrát lépe.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
- crashPC
- Mírně pokročilý

Jako nobody, je to plusmínus tak. Záleží na uspořádání vyhybky, někdy je tam víc reproduktorů na "jedné větvi", takže nejde o jedno pásmo, pokud hrajou to samé. Jen se podělí impedance mezi takto zapojené reproduktory.
karf: Je to hádání z lógru, ale z jakési zkušenosti bych dal přednost i pouze samotným satelitům od té sestavy JBL před Sony. A není to značkou....
karf: Je to hádání z lógru, ale z jakési zkušenosti bych dal přednost i pouze samotným satelitům od té sestavy JBL před Sony. A není to značkou....
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- Chief4
- Začátečník

JBL maj moje sympatie, dobře prej zahrajou něco tvrdšího
http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=1454
9800x3d, 5080, 4k@240Hz OLED
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
něco takového 2x (tedy 4 sloupy do rohu) a za podobně výhodnou bazarovou cenu si představuju.
Si myslím, že to co mám teď se moc porovnávat se soustavama za desítky tisíc taky nedá
něco takového 2x (tedy 4 sloupy do rohu) a za podobně výhodnou bazarovou cenu si představuju.
Si myslím, že to co mám teď se moc porovnávat se soustavama za desítky tisíc taky nedá
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Ty chceš dozadu na efekty takové velké sloupy?To jsou podle mě vyhozené prachy.
To už bych radši bral:
http://www.elektrospalicek.cz/detail.php?id=3444
a dozadu:
http://www.elektrospalicek.cz/detail.php?id=3450
To už bych radši bral:
a dozadu:
- Chief4
- Začátečník

k tem l880 se do setu davaji l820 regalovky
9800x3d, 5080, 4k@240Hz OLED
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 sloupy+subwoofer+centr+2menší efektový+6ti kanálovej zesilovač nebo reciever vyjde levněji než 4 hezký kvalitní sloupy+4kanálovej zesilovač nebo reciever?NobodyLovesMe píše:Ty chceš dozadu na efekty takové velké sloupy?To jsou podle mě vyhozené prachy.
To už bych radši bral:
a dozadu:
je mi jasný, že ta sestava od JBL za 26kkč co jsi poslal bude hrát sakra líp než creative 5300 bedýnky, ale ptám se, jestli je lepší mít 5.1 satelity+basový nebo 4.0 ze shodných regálových nebo v mým případě sloupových repro?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- NobodyLovesMe
- Začátečník

No tak budeš mít kvalitní sloupy,tak subwoofer nepotřebuješ a centr se dá taky zčásti nahradit,třeba efektem BBE VIVA.Tuto technologii využívá například přehrávač JetAudio, který si velmi dobře rozumí i s videem.karf píše: 2 sloupy+subwoofer+centr+2menší efektový+6ti kanálovej zesilovač nebo reciever vyjde levněji než 4 hezký kvalitní sloupy+4kanálovej zesilovač nebo reciever?
je mi jasný, že ta sestava od JBL za 26kkč co jsi poslal bude hrát sakra líp než creative 5300 bedýnky, ale ptám se, jestli je lepší mít 5.1 satelity+basový nebo 4.0 ze shodných regálových nebo v mým případě sloupových repro?
http://www.bbesound.com/technologies/bb ... _Audio.pdf
Ale jelikož zadní bedny ti nehrají tolik "hutného" zvuku,jsou takové sloupy dozadu úplně zbytečné a využil bys je maximálně na kvadrofonní reprodukci.Ve hrách a filmech by se vyloženě "nudily".
Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne čtv 28. led 2010, 12:07, celkem upraveno 1 x.
- crashPC
- Mírně pokročilý

subwoofer má hrát jen to nejnižší, co ani satelity nehrajou. Není tajemstím ani chybou, že subwoofer většinu času trapně mlčí. To ale neznamená, že je uplně zbytečný. Záleží jen na tom, jestli ho potřebujete na rány z děla " z klasiky" nebo na vítr ve vlasech při dusotu dinosaura...
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Není to tak, že subwoofer zahraje jen to,co mu nastavíš?Samozřejmě musí jít o aktivní subwoofer, který jde dostatečně hluboko, pod 30hz, jinak to nemá význam.Ty JBL hrajou od 30-ti hz, je jasné,že tam bude nějaký pokles, ale něco mi říká, že ten sub je vzhledem k ceně k takovým sloupům zbytečný.crashPC píše:subwoofer má hrát jen to nejnižší, co ani satelity nehrajou. Není tajemstím ani chybou, že subwoofer většinu času trapně mlčí. To ale neznamená, že je uplně zbytečný. Záleží jen na tom, jestli ho potřebujete na rány z děla " z klasiky" nebo na vítr ve vlasech při dusotu dinosaura...
- crashPC
- Mírně pokročilý

na 30Hz uplně zapomeň. Bude ti chybět 12db(nebo víc). Až to dorovnáš, bude výchylka těch reproduktorů asi centimetr 0-peak, spolu s příkonem několik set wattů, které to nesnese. Provozní hluk takto týraných reproduktorů nic moc, a středy budou při takovýhle výchylce opravdu kvalitní a hifi. v tom humusu se ti ta bi-wire kabeláž ale uplně ztratí
I kdyby ty reproduktory měly nastavené pásmo jen 20-50Hz, tak je to poměrně jiný zvuk než z 18" reproduktoru. Ta pohybující-se stěna vzduchu je prostě znát.
I kdyby ty reproduktory měly nastavené pásmo jen 20-50Hz, tak je to poměrně jiný zvuk než z 18" reproduktoru. Ta pohybující-se stěna vzduchu je prostě znát.
- NobodyLovesMe
- Začátečník

No, tak jo, ale ty zacházíš do extrémů.Nechci se s tebou hádat do krve, protože tvé znalosti a zkušenosti jsou někde jinde, než ty moje, ale myslím si, že slušné reproduktory se ty frekvence nebudou "snažit" za každou cenu zahrát a zahrají jen to, co mají a bez poklesu.
Na mých 6' monitorech mají hrát basy asi od 48 hz a myslím, že s basreflexem toto skutečně zahrají - bez dunění.Sice ne s takovou hloubkou, jako velké reprosoustavy, ale pěkně a čitelně.
Tady jde o to, že každých pár hertzů dolů si vyžádá podstatně větší měniče a větší objem ozvučnice a to jsou podle mě neúměrné náklady navíc (pro to domácí kino - když ty JBL bez debat zahrají 40hz úplně s přehledem a bez poklesu).Tam, kde bedny hrají od 50 a víc hz nahoru začíná mít subwoofer daleko větší význam, zvlášť pokud se jedná o to domácí kino.Za kvalitní subwoofer může dát dalších 15 a víc tisíc navíc.Nezlob se na mě, ale ty zase někoho tlačíš tam, kam nechce.
Na mých 6' monitorech mají hrát basy asi od 48 hz a myslím, že s basreflexem toto skutečně zahrají - bez dunění.Sice ne s takovou hloubkou, jako velké reprosoustavy, ale pěkně a čitelně.
Tady jde o to, že každých pár hertzů dolů si vyžádá podstatně větší měniče a větší objem ozvučnice a to jsou podle mě neúměrné náklady navíc (pro to domácí kino - když ty JBL bez debat zahrají 40hz úplně s přehledem a bez poklesu).Tam, kde bedny hrají od 50 a víc hz nahoru začíná mít subwoofer daleko větší význam, zvlášť pokud se jedná o to domácí kino.Za kvalitní subwoofer může dát dalších 15 a víc tisíc navíc.Nezlob se na mě, ale ty zase někoho tlačíš tam, kam nechce.
- crashPC
- Mírně pokročilý

Jo, v lecčem ti musím dát zapravdu. Jen to „zase tlačíš někoho kam nechce“ zrovna teď není namístě. Nikoho jsem nikam netlačil, pouze jsem upozornil na správnou funkci subwooferu, který lze nepoužít, ale rozhodně není uplně zbytečný. Uvědom si také, že domácí kino je zmenšenina kina opravdového, a byl bys naomylu, kdybys myslel, že snad všechno jde přímou úměrou zmenšovat a neměnit přitom ostatní jinak zásadní parametry.
Psal jsem také, že subwoofer by měl většinu času mlčet. To znamená, že satelity (aka sloupové reproduktory) opravdu nemusí hrát nejnižší frekvence. Tudíž ano, tlačit ty reproduktory ke 30Hz je nebetyčná kravina, a může to dělat pouze chudák, kterému nestačí bas z těch sloupů o kterých tu tvrdíš že stačí. Na hudbu ale opravdu stačit povětšinou budou. Níž ale tlačit nejdou, obzvláště v bassreflexové ozvučnici, kdy basreflex pod svým laděním vytváří v ozvučnici akustický zkrat. Tudíž čím níž to tahneš, tím víc to nehraje, a to i několikanásobně proti uzavřené ozvučnici. Ne vždy je basreflex výhodou. Kupujte si kluci co chcete, já tu jen nadávám na dezinformaci. Je lepší, když něco děláš špatně a víš o tom, máš to pod kontrolou, než když netušíš co děláš....
Psal jsem také, že subwoofer by měl většinu času mlčet. To znamená, že satelity (aka sloupové reproduktory) opravdu nemusí hrát nejnižší frekvence. Tudíž ano, tlačit ty reproduktory ke 30Hz je nebetyčná kravina, a může to dělat pouze chudák, kterému nestačí bas z těch sloupů o kterých tu tvrdíš že stačí. Na hudbu ale opravdu stačit povětšinou budou. Níž ale tlačit nejdou, obzvláště v bassreflexové ozvučnici, kdy basreflex pod svým laděním vytváří v ozvučnici akustický zkrat. Tudíž čím níž to tahneš, tím víc to nehraje, a to i několikanásobně proti uzavřené ozvučnici. Ne vždy je basreflex výhodou. Kupujte si kluci co chcete, já tu jen nadávám na dezinformaci. Je lepší, když něco děláš špatně a víš o tom, máš to pod kontrolou, než když netušíš co děláš....
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Ty ale pořád prosazuješ ten subwoofer.Ďěláš to nenápadně, ale prosazuješ.Taky nesouhlasím, aby se z repráků mačkalo něco až za hranicí jejich možností (vlastně ani nevím, jak se to dělá).Myslím, že Karf nechce investovat do plnohodnotné 5.1 sestavy, takže se obejde i bez subwooferu a centru a myslím, že na tom nebude tak zle.Nebudou to sice basové orgie, ale upřímně řečeno ty filmy s efektním zvukem jinak za moc nestojí (možná tak opravdu jen na vyzkoušení aparatury).crashPC píše: Psal jsem také, že subwoofer by měl většinu času mlčet. To znamená, že satelity (aka sloupové reproduktory) opravdu nemusí hrát nejnižší frekvence. Tudíž ano, tlačit ty reproduktory ke 30Hz je nebetyčná kravina, a může to dělat pouze chudák, kterému nestačí bas z těch sloupů o kterých tu tvrdíš že stačí. Na hudbu ale opravdu stačit povětšinou budou. Níž ale tlačit nejdou, obzvláště v bassreflexové ozvučnici, kdy basreflex pod svým laděním vytváří v ozvučnici akustický zkrat. Tudíž čím níž to tahneš, tím víc to nehraje, a to i několikanásobně proti uzavřené ozvučnici. Ne vždy je basreflex výhodou. Kupujte si kluci co chcete, já tu jen nadávám na dezinformaci. Je lepší, když něco děláš špatně a víš o tom, máš to pod kontrolou, než když netušíš co děláš....
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No koukal jsem třeba na dobu ledovou 3. Jestli jsi viděl. Je tam dost takových těch pohybů kolem kamery se zaduněním. Na creative inspire 5300 to bylo takový šum
ale na těch 2 ravelandech to je úplně jinej zvuk. To samý hry - Flatout2 třeba. Na kvalitním "opravdovém" 5.1 jsem teda neměl možnost vyzkoušet.
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Neviděl, bohužel.Já na filmy zas tak moc na dvd nekoukám, i do kina chodím minimálně.A stejně si vybírám spíš filmy, kde ten zvuk není tak důležitý, takže žádnou špičkovou aparaturu nepotřebuju.
Jestli nemáš moc představu, jak zní opravdové domácí kino, doporučuji ti návštěvu nějakého hi-fi studia, třeba nakonec vybereš něco jiného.
Jestli nemáš moc představu, jak zní opravdové domácí kino, doporučuji ti návštěvu nějakého hi-fi studia, třeba nakonec vybereš něco jiného.
- crashPC
- Mírně pokročilý

Nobody, uvědom si, že děláš nemlich to samé:

čiNo tak budeš mít kvalitní sloupy,tak subwoofer nepotřebuješ
Kdybys řekl, že při kvalitních velkých sloupech jde oželet, vypadalo by to možná celé jinak.To jsou opravdu jenom individuální pocity. Z hlediska toho co se do beden pouští už tam bez něj něco chybí, tedy z principu zbytečný být nemůže. Tu zbytečnost lze nazvat snad jen jako "drahý" nebo "nehodícíse škrtněte"ale něco mi říká, že ten sub je vzhledem k ceně k takovým sloupům zbytečný.