Ovladače na Chipset ??

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Ovladače na Chipset ??

Příspěvek od Hlavson »

Ahoj všichni.
Mám dotaz, na tohle už jsem se ptal pár lidí co si o sobě myslí, že počítačům rozumí, ale nikdo mi nedokázal odpovědět :-D
Sám se PC zabývám, ale o tomhle taky nic nevím....

Nainstaluju OS (Win7), v něm už jsou zahrnuty všechny ovladače, včetně zvuku, síťovky atd...
jenže co Chipset ? Jak se dá vlastně zjistit, že ovladače na chipset chybí ? Ve správci zařízení nic takového není. A PC funguje i bez nich..... popř. co nemusí správně fungovat, když nejsou ovladače na chipset nainstalované.
A je možné bez ovladačů chipsetu, může mít PC nevyrovaný výkon ?

PS: Možná je to lamerská otázka, ale o tomhle jsem fakt nikdy nic neslyšel... :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Ovladače na Chipset ??

Příspěvek od zombux »

no a jaká základní deska v tom PC teda je? a ano, W7 v sobě mají poměrně aktuální databázi ovladačů chipsetu, takže teoreticky, pokud ve Správci zařízení nic nechybí, ani žádné nepotřebuješ.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Primátor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Primátor »

Nad timhle sem taky premejslel. Tak sem zkusil nainstalovat ovladac na chipset ze stranek MSI (mam starsi desku, takze tam byly ovladace jen na XP), to mi samozrejme napsalo ze to nejde, tak mi Win 7 nabidlo ze stahne a nainstaluje ovladac ktery je kompatibilni a to taky udelaly.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já bych doporučil nechat to co si najdou Windows 7, zkontrolovat jakou verzi mají, a pokud výrobce chipsetu nabízí novější tak ještě aktualizovat, jinak nechat.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Ve Spravci zarizeni, v polozce Systemova zarizeni - tam jsou casti, ktere zpristupnuje ovladac cipsetu, typicky ruzne sbernice a mosty. Tzn. koukni se tam a zjistis jaky je pouzit ovladac. Obecne se uz moc novych ovladacu pro stara zarizeni neobjevi pokud je obsahuje primo Win7.
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hlavson »

A co když.....
Mám x64 systém a na stránkách výrobce jsou jen 32bitové verze ovladače chipsetu.
Je lepší v tomhle případě neinstalovat ovladače a nebo zkusit ty 32bit ? Nezpomalí to nějak systém ? Těžko říct asi... :?: :(
A dá se zjistit nějak z ID hardwaru o co se přesně jedná ?
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

boha jeho, a jakou teda máš základní desku nebo to je notebook?

tohle zařízení vypadá na nějakou čtečku karet s chipsetem JMicron. to je Aspire One?
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hlavson »

Ten dotaz původně směřoval na PC :-)....
ale tenhle screen je z NB. A je to MSI GX620x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

VEN_ID - unikátní ID výrobce. DEV_ID - unikátní ID modelu hardwaru. kombinace - viz google. víc ti už asi nikdo neřekne, protože ani na druhou otázku nejsi schopen napsat jakou máš základní desku, to se pak radí hodně těžko.
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hlavson »

V manuálu je tohle....
Obrázek
EDIT: Ještě screnn z CPU-Z.
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tohle je teda základní deska ve stolním PC? to je nějaká značková věc ne?
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hlavson »

Nechápu dotaz na značkovou věc... to je nějaká narážka ? :-D
A je to z NB. Jak jsem psal výše... notebook MSI GX620x.
EDIT: Nahoře píšu PC a tím nemyslím třeba jen stolní klasický desktop ale PC jako stanici obecně... prostě cokoliv, kde nejsou nainstalovány ovladače chipsetu. :) Ale to je jedno.
Otázka zůstává taková, jestli by se dali ovladače chipsetu označit jako KRITICKÉ pro výkon, což asi nejsou....
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

dotaz na značkovou věc znamená jestli to PC je značková sestava (Dell, Acer) které mají často atypické základní desky které se normálně sehnat ani nedají, stejně jako notebookové desky.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Hlavson píše:Otázka zůstává taková, jestli by se dali ovladače chipsetu označit jako KRITICKÉ pro výkon, což asi nejsou....
Ano, ovladace cipsetu jsou kriticke nejen pro vykon, ale i pro stabilitu a zpristupneni nekterych dalsich zarizeni v PC.

Pokud se nemylim, tak 32bit ovladace na 64bit systemu ani nepujdou. Tzn. bud mas ovladace ve Win7 a ty nechas nebo pouzijes ovladace pro Vistu a nebo mas neco divneho, ze k tomu neni ovladac, coz u zmineneho notebooku urcite neplati.
nhkg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nhkg »

Doporučuji nainstalovat ovladače k základní desce zvlášť. Mi osobně s Win 7 64bit s ovladačemi z Windows blbly eSATA porty, po nainstalování ovladačů od výrobce desky vše v pohodě.
Ve hrách mám nic Krišna, psáno: Krisna.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

MSI oficialne u svych notebooku nepodporuje 64bit Win7, jen 32. Pokud chces ovladace na 64bit system, tak je pohledej na strankach vyrobcu danyho hardware. Od cipsetu najdes bez problemu 64bitovou verzi na webu Intelu.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“