Délka kabelu vs. rozlišení

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
KapaCZ
Začátečník
Začátečník

Délka kabelu vs. rozlišení

Příspěvek od KapaCZ »

Řeřim problém. Můj monitor má pouze analogovou zdířku (VGA). Nyní je pc spojeno s monitorem pomocí 1,5m kabelu a rozlišení mám na plno (1440x900). Problém však nastane ve chvíli kdy připojim delší kabel o délce 4m tak se rozlišení zmenší na 1024x768 a víc dát nejde resp jde ale obraz je jen na půl monitoru. Jak to řešit. Kabel tak dlouhý potřebuji, jelikož ted mi kabel vede přes klévesnici a roh stalu a stačí jen tak tak.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Délka kabelu vs. rozlišení

Příspěvek od zombux »

VGA využívá analogový signál, čím delší kabel, tím horší obraz, rozlišení apod. třeba pro 1024x768 stačí klidně desetimetrový kabel, ale pro 1600x1200 je třeba maximálně metrový kabel... takže tvůj problém je evidentní. buď si pořídit VGA repeater (což je dost krkolomné řešení), nebo to všechno vyhodit a použít DVI.
ignorelist: kremrole a dezoláti
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

KapaCZ píše:...
Zkus PoverStrip a nastav tam plné rozlišení a uvidíš co to dělá. Ja jsem zkoušel na 5m D-Sub kabelu Full-HD a dost hrůza. Analogový kabely bych zakázal :)
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

4m kabel? To máš PC v obýváku a monitor v pokoji ne? Zkus udělat lepší cable management místo tohodle bláznění s kabelem.
KapaCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KapaCZ »

Mastodont píše:4m kabel? To máš PC v obýváku a monitor v pokoji ne? Zkus udělat lepší cable management místo tohodle bláznění s kabelem.
je vidět že žlutá karta ti patří! Kdyby si to četl celé zjistíš že ne! Ono stačej snad i 3m ale stejně!

Jinak díky všem. Myslel jsem že to tak bude. Grafika (X1950PRO) má DVI takže se poohlédnu po novém monitoru! K monitoru. Když už tak byl bral nějaký s HDMI. Jde mi o to jestli si koupim 4M DVI kabelu tak mi to těch 1440x900 pojede nebo ne?
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Snažil jsem se poradit, nic víc. :?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

KapaCZ píše:Jinak díky všem. Myslel jsem že to tak bude. Grafika (X1950PRO) má DVI takže se poohlédnu po novém monitoru! K monitoru. Když už tak byl bral nějaký s HDMI. Jde mi o to jestli si koupim 4M DVI kabelu tak mi to těch 1440x900 pojede nebo ne?
pojede, na 4m kabelu obvykle bez problémů funguje 1920x1200.

co se týče HDMI, tak HDMI = DVI + zvuk. potřebuješ aby do monitoru šel zvuk? tj kupuješ monitor s reprákama a budeš je používat? pak ano, HDMI pro tebe má smysl. pokud tohle nepotřebuješ (jako že nejspíš ne), tak tě HDMI vůbec nemusí zajímat.

jinak k tomu co napsal Mastodont - taky nechápu proč tak dlouhý kabel...
ignorelist: kremrole a dezoláti
KapaCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KapaCZ »

hodim vám foto pokoje (někde tu takový post je) :) Jde o to že mám stůl na míru a nechci aby mi všude čuměly kabely. tak jsem si nechal udělat "korejtko" kudy vedu všechnu kabeláž od pc do monitoru a do tv z routru a ps3 + ještě jdou kabely od netu do vedlejších pokojů.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ja pouzival jeden cas 5m VGA kabel od PROFIGOLDU a zadny problem ani na 1080p Telce. Cena taky byla pekne luxusni tusim neco kolem 12stovek :)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“