Internet a sdilene disky

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Internet a sdilene disky

Příspěvek od Yahoo »

Mam kabelovy pripojeni na net. Jedu na WinXP Pro se vsema zaplatama, dale pouzivam NIS2004 plne aktualizovanej a chci se zeptat, jestli znamena zvysene riziko z hlediska utoku z venci to, kdyz mam nasdilene disky. Ty disky mam nasdilene z duvodu propojeni na vnitrni sit pres wi-fi. Diky za odpoved.
P4 2.4@3.01, ASUS P4G8X Deluxe, RAM 2x512MB DDR 333 Kingston CL2.5, grafika ATI 9500 PRO 128MB, HDD Hitachi 7K250 160GB 8MB 7200rpm, WD 60GB 2MB, Windows XP Professional SP2
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Záleží na poskytovateli připojení, např. karneval na svém routeru blokuje porty, které MS sdílení využívá a tím riziko minimalizuje. Co takhle zrusit na té síťovce přes kterou jde ten kabelovej net sdílení souborů a tískáren v sítích microsoft (na wi-fi si to necháš a je to).
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

Diky za dobrej tip. Mozna bych nekdy pred polozenim dotazu mohl trochu vic pouzit mozek....
P4 2.4@3.01, ASUS P4G8X Deluxe, RAM 2x512MB DDR 333 Kingston CL2.5, grafika ATI 9500 PRO 128MB, HDD Hitachi 7K250 160GB 8MB 7200rpm, WD 60GB 2MB, Windows XP Professional SP2
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Yahoo píše:Diky za dobrej tip. Mozna bych nekdy pred polozenim dotazu mohl trochu vic pouzit mozek....
no jo, ale nejseš první a jsem si jistej že ani poslední co se ptá na podobnou blbinku
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

pavel.minarik píše:Záleží na poskytovateli připojení, např. karneval na svém routeru blokuje porty, které MS sdílení využívá a tím riziko minimalizuje. Co takhle zrusit na té síťovce přes kterou jde ten kabelovej net sdílení souborů a tískáren v sítích microsoft (na wi-fi si to necháš a je to).
Zkusil jsem tenhle postup, ale zjistil jsem, ze kdyz jsem zrusil na sitovce, pres kterou jde kabelovej net, sdileni souboru a tiskaren a na wi-fi jsem to nechal, tak sdileni nefunguje. Na wi-fi je to ted zatrzeny, ale sede podbarveny a na netovy sitovce vypnuty. Jakmile to zapnu na netovy sitovce, na wi-fi nastaveni zmizi to sedivy podbarveni a sdileni hned jde. Ale v tu chvili mam zase zapnuty sdileni i "ven" a to prave nechci. Diky za radu.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

No, tak to teda netuším v čem je problém, s tímhle jsem se ještě nesetkal. Snad někoho něco napadne.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Je to sice obcházení problému oklikou, ale zkus nainstalovat nějaký firewall, třeba Kerio (tak mě napadá - firewall bys už měl mít nainstalovanej, když máš kabelovej Internet, ne ?), a tam zaraž komunikaci windowsích sdílení do nedůvěryhodné síte (Internetu). Mělo by to pomoct; co se týče problému s nefungujícím sdílením do wi-fi po odpojení sdílení do Internetu, jsem na tom stejně, jako Pavel... :(
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

Pouzivam firewall NIS 2004 Pro a dival jsem se do nastaveni, ale fakt netusim, jak zakazat komunikaci windowsich sdileni do neduveryhodne site. Pls, poradte. Btw, netusil jsem, ze muj problem je az tak zavaznej. Cekal bych, ze je to bezna vec, ze ma clovek doma desktop napojenej na net a na nej po siti pripojenej treba notebook, vsechny disky nasdileny, aby byla mozna pohodova komunikace desktop - notebook a pritom aby ty nasdileny disky byly chraneny pred pristupem z netu.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo, je to běžná situace. Ale obvykle to jde s tím odškrtnutím políčka u sdílení v nastavení síťovky do Internetu... Ten firewall neznám, takže tady ti neporadím. Dá se někde stáhnout demo ? Že bych se na to kouknul ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Yahoo píše:Pls, poradte. Btw, netusil jsem, ze muj problem je az tak zavaznej. Cekal bych, ze je to bezna vec, ze ma clovek doma desktop napojenej na net a na nej po siti pripojenej treba notebook, vsechny disky nasdileny, aby byla mozna pohodova komunikace desktop - notebook a pritom aby ty nasdileny disky byly chraneny pred pristupem z netu.
Však se to řeší právě tím odškrtnutím políčka, pravděpodobně je něco shnilého v oknech Tvých :( Ale právě že jsem se s tím ještě nesetkal, tak těžko můžu radit.
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

pavel.minarik píše:
Yahoo píše:Pls, poradte. Btw, netusil jsem, ze muj problem je az tak zavaznej. Cekal bych, ze je to bezna vec, ze ma clovek doma desktop napojenej na net a na nej po siti pripojenej treba notebook, vsechny disky nasdileny, aby byla mozna pohodova komunikace desktop - notebook a pritom aby ty nasdileny disky byly chraneny pred pristupem z netu.
Však se to řeší právě tím odškrtnutím políčka, pravděpodobně je něco shnilého v oknech Tvých :( Ale právě že jsem se s tím ještě nesetkal, tak těžko můžu radit.
Rekl bych, ze jsem na to kapnul. Nevim, jestli jsi mi radil to odsrtnuti policka z logiky veci nebo na zaklade prtaxe, ale tak to vazne nefungovalo. Nyni uz mi to funguje, postup je nasledujici - na sitovce pripojeny na net i na wi-fi sitovce se odskrtne Klient site Microsoft i Sdileni souboru a tiskaren v sitich Microsoft. Pak se obe tato policka zaskrtnou pouze na wi-fi sitovce. V tuhle chvili budou tato policka na wi-fi sitovce bila a zaskrtnuta a na sitovce pripojene na net budou SEDIVA a zaskrtnuta. Takhle se ted oba pocitace "vidi" a pritom by podle me nemelo fungovat sdileni "ven", protoze kdyz jsem mel tato policka sediva na wi-fi sitovce, tak se oba kompy "nevidely". Pro jistotu jeste zkusim najit, kde v NIS 2004 nastavit natvrdo, aby sdileni neslo ven na net ( i kdyz si myslim, ze pri tomhle nastaveni ven nejde ).
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Se mi to nějak nezdá, tam by žádná vazba mezi sdílením po jednom NIC a sdílením po druhým NIC neměla být. Jako by ji tam něco uměle dodalo. PS: skutečně se to co jsem psal zakládá na praxi :oops:
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

Trochu jsem se dnes ponoril do hlubin NIS 2004 Pro a zjistil jsem, ze je ( podle ocekavani ) blokovan default inbound netbios, tzn. ze sdilene soubory ani tiskarny firewall ven nepusti. Takze v klidu muzu pro vnitrni sit sdilet, co chci. 8)

Mala odbocka. Docela me zamrazilo, kdyz jsem nedavno kliknul v Pruzkumnikovi na Mista v siti a nabehl mi tam nejakej komp s kompletnim c: ( adresare jako Ucetnictvi, Moje banka apod. ). Hned jsem toho cloveka kontaktoval, at s tim neco udela. Lidi jsou proste nepoucitelny. Napichnou se na kabelovej net bez jakykoliv ochrany.[/img]
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“