Poradíte nováčkovi jak zchladit pc?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Roh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Roh »

na ten zalman 7700 pozor, podla mna by sa ti tam nevmestil kvoli zdroju. istejsia (a lacnejsia a o trosku menej hlucna) volba je zalman 7000alcu ale k nemu treba dokupit adapter na socket 775. ale ani to som si neni na 100% isty ci sa ti to tam vmesti.

vysavaci fan do zadu urcite, jedny z najtichsich na nasom trhu su nexusy. ja vpredu nasavaci fan nemam ale ked prilozim ruku na prednu cast case tak citim nasavanie takze to nie je nutne.

plus treba urobit poriadok v kabelazi. nemusia to byt nutne gulate kable, staci ked si ich dobre umiestnis pripadne polepis lepiacou paskou.

este dobra rada je vyrezat mriezky na fany vzadu aj vpredu. ta tvoja co mas vzadu v case je pekne na hovno.
Athlon64 X2 4600+ s939 w/ Zalman CNPS 7000B-AlCu ; Gigabyte K8NS-939 nforce3 ultra w/ Zalman chipset cooler NB47-J ; A-DATA 2*512 DDR-400 2.5-3-3-6; Leadtek WF A6600GT TDH 128MB w/ Zalman VF700 AlCu ; Samsung P80 160GB PATA + Samsung P120 200GB PATA + Samsung T166 HD501LJ 500GB SATA ; Enermax Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA active PFC 420W ; case Chieftec BG-01B-B-SL w/ backfan Nexus 92mm 19,2dB + frontfan Nexus 120mm 22,8dB ; DVD RW NEC 3550; EIZO S1910; Logitech MX510, Chicony keyboard, M-Audio Audiophile 2496; Tapco S8
LordOSh
Nováček
Nováček

Příspěvek od LordOSh »

Takze sem dozadu na bednu dodal Arctic Fan PRO TC ktery odsava vzduch. Muzu potvrdit ze je velmi tichy. Problem je, ze to moc nepomohlo. V zavrene bedne se sice teplota procesoru drzi na 45°, ale postupne se zvedaji otacky u CPU chladice. Nechal sem pocitac asi 10 min. v klidu a otacky vzrostly skoro na 4000. A to je sakra slyset. Co tedy s tim?
Pokud vim, tak muzu zkusit dat vetracek dopredu, jenze tam podle me moc nepomuze - diry minimalni + vadi kabelaz. Nebo upravit/koupit bocnici a dat tam windtunnel/vetracek. Zitra jeste vyzkousim ten puvodni vetracek otocit, protoze mi taky nejakej vzduch odsava zdroj, ma to cenu?
Nebo vymenit boxovej chladic? Voda(to se mi opravdu nechce)?
Co jineho?

Ondra
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Ak zmena chladica, tak vezmi Freezer, ktory je pri svojej cene bezkonkurencny. Ten fan AC Pro TC daj do predu, s kablami narob poriadky a dozadu daj omnoho lepsi fan a to, AC Fan 3, je tichsi a ucinnejsi nez Pro.. A asi o 20kc/30sk drahsi... Ja mam dva take vzadu a jeden pro tc (tcc odstranene) v predu a saju "studeny" vzduch..
Pleshoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pleshoun »

LordOSh píše:Takze sem dozadu na bednu dodal Arctic Fan PRO TC ktery odsava vzduch. Muzu potvrdit ze je velmi tichy. Problem je, ze to moc nepomohlo. V zavrene bedne se sice teplota procesoru drzi na 45°, ale postupne se zvedaji otacky u CPU chladice. Nechal sem pocitac asi 10 min. v klidu a otacky vzrostly skoro na 4000. A to je sakra slyset. Co tedy s tim?
Pokud vim, tak muzu zkusit dat vetracek dopredu, jenze tam podle me moc nepomuze - diry minimalni + vadi kabelaz. Nebo upravit/koupit bocnici a dat tam windtunnel/vetracek. Zitra jeste vyzkousim ten puvodni vetracek otocit, protoze mi taky nejakej vzduch odsava zdroj, ma to cenu?
Nebo vymenit boxovej chladic? Voda(to se mi opravdu nechce)?
Co jineho?

Ondra
45 stupnu v bedne je moc....
Ptat se jestli fouka ten vetrak ven je asi blbost vid?
Byt tebou zkusil bych bocnici s 12cm fanem foukat dovnitr...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jestli jsi si nechal PC stavet tak intel miva na BOX chladicich termovodivou pasku. Tu odstran a nahrad termo pastou. Chladi to pak o trochu lip. Jinak nejlepsi reseni je udelat v case pruvan a jinej chladic CPU.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
kecky
Nováček
Nováček

Re: Poradíte nováčkovi jak zchladit pc?

Příspěvek od kecky »

Dobrý den potřebuji poradit. Mám takový problém z chlazením i když si nejsem jist jestli to chlazení opravdu je. Když hraji nějakou hru jako třeba assasins creed , tak se po nějake době moje Pc zastaví.Vypadalo to jako kdyby se přehřívala grafická karta (NVIDIA GeForce 9400 GT).Pak jsem stáhnul prográmek na zjištění teplot v bedně, grafická karta se pohybuje kolem 43C v normalu když hraji tak 49C. Pak tam jsou zkratky ICH a MCH což nevím co je ale zřejmě část porcesoru ICH má pořád 73 až 76C MCH kolem 67 až 69C prográmek hlásí že to neni v pořádku tak nevím co z tím.Jestli neudělat nějaký tunílek aby nasával vzuch do procesoru pomcte prosim :-) a kdyžtak pište na tonystark1@email.cz
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Nejdříve vypiš seznam komponent, které máš v bedně. Poslouží ti k tomu program CPU-Z. Mohl by jsi také přihodit foto vnitřku case.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
kecky
Nováček
Nováček

Příspěvek od kecky »

Intel Celeron CPU E3200 @ 2,40GHz, 2,0 gb ram typ neznám , NVIDIA GeForce 9400 GT ,
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Přes co to měříš? Zkus core temp :) Ten ukáže přesně teplotu procesoru... :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
kecky
Nováček
Nováček

Příspěvek od kecky »

Měřím to ve Speedfan a taky mě napadlo že by to mohlo být windowsem mam XP profesional a říká se že není stavěný na hry
welryba
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od welryba »

Ahoj, já svým dotazem navážu na první příspěvek v tomto tématu. Osadil jsem nové i5-750 chladičem Noctua NH-D14, po hodinovém testu stability na 3.33 GHz (napětí asi na 1.3V) mám teplotu nejteplejšího jádra (program Coretemp) asi 72°C, což je podle specifikací intelu maximální doporučená teplota. Přijde mi to, že použitý chladič by měl procesor uchladit lépe. První věc, které jsem si všiml, je, že po otevření case jde teplota okamžitě o 5 stupňů dolů, což by ukazovalo na špatnou cirkulaci vzduchu v case. Použitá skříň Cooler Master Centurion 534 Lite má na přední straně vestavěný 120mm fan, ten jsem doplnil na zadní straně ještě jedním 80mm fanem, ale asi to vypadá, že budu muset nějaký přidat. Trochu za to možná mohou ploché kabely blokující přívod vzduchu od předního fanu, který je v pravém rohu skříně.

- Myslíte, že bych měl přidat další fan dopředu? Šlo by to například do místa 4 volných pozic na 5.25'' mechaniky, jen by bylo třeba vyndat záslepky a nahradit je nějakou mřížkou.
- Nebo koupit větší fan dozadu místo toho 80mm, popřípadě tam šoupnout jeden z fanů přímo z chladiče?
- Popřípadě ještě zkontrolovat, jestli je dobrý tepelný kontakt mezi procesorem a chladičem?
EDIT: - ještě bych větrání mohl podpořit nějakým druhem fanu do slotu, popřípadě jestli existuje něco do té 5.25'' pozice, zatím jsem viděl jen do 3.5 pozice.

Díky za případné rady ;)

Obrázek
Gigabyte P55-UD3, Intel i5 750 @ 3.78 GHz, 8 GB DDR3 @ 1800 MHz, Sapphire ATI Radeon 5850
popo96
Nováček
Nováček

Příspěvek od popo96 »

Do zadu si pořídit 120 ventilátor na 1000-1200 ot, větší otačky jsou už hodně slyšet. Ten ohřátý vzduch musí jít ven .
exipo3
Nováček
Nováček

Příspěvek od exipo3 »

aj tak sa mi nezdá, že by to noctua neuchladila. Skús ešte raz naniest pastu.
MB: GIGABYTE GA-EP45-DS4 | CPU: INTEL Core 2 Quad Q9400 | CPU FAN: Coolink Corator DS | GK: GIGABYTE GTX 560 Ti SOC 1GB DDR5 | HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB | RAM: OCZ ReaperX HeatPipe Edition, 4GB (KIT 2x2GB) DDR2 800MHz | PSU: FORTRON BlueStorm II 500W
welryba
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od welryba »

Dík, asi zkusím obojí, jak 120mm ventilátor, tak i zkontrolovat pastu ;)

Připadá mi, že se vzduch špatně dostává i dovnitř skříně - neviděli jste někde nějaké řešení větráku / prachového filtru do 5.25'' pozice? Mám tam hned čtyři volné, které by se daly využít.
Gigabyte P55-UD3, Intel i5 750 @ 3.78 GHz, 8 GB DDR3 @ 1800 MHz, Sapphire ATI Radeon 5850
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

To mas poriadne vysoku teplotu.Ja som i5 osadil "iba" AC Freezer pro 7 rev.2 a teplota mi nepresiahla pri testovani cez OCCT 60 stupnov a to som povodne tiez premyslal nad noctuou.Mne to pripada ako by ti ten chladic nedoliehal poriadne k CPU,alebo malo pasty...pozeram ze tam mas poriadne narváno :)
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

1) Vyřezat perforace, ty velice brání průtoku vzduchu a vytvářejí hluk.
2) Koupit kvalitnější ventilátory, např. Nexus, Scythe, Noctua apod.
3) Poklidit kabely, hlavně široké IDE kabely - prodávají se i kulaté.
4) Pokud máš jen jeden disk, koupil bych redukci do 5.25" pozice a umístil ho tam. Koš, který máš za předním ventilátorem bych odstranil.

Toto bych provedl za předpokladu, že chladič správně doléhá na procesor.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
welryba
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od welryba »

Ahoj, díky moc za rady. Chladič jsem odmontoval a pasta vypadá dobře, část jsem jí natřel znovu. Vyměnil jsem zadní 80mm ventilátor za 120mm, uklidil koš s diskem a přemontoval ho tak, že IDE kabel nebrání průtoku vzduchu. Na předek case jsem dal druhý 120mm ventilátor a vytvořil tak pěkný průvan ;)

Výsledek je, že při stejných podmínkách, kdy jsem měl včera max. teplotu 72°C, mám teď 62°C, což je dobrých 10 stupňů dolů. Při 3.78 GHz na plné zátěži je po hodině teplota podle jader 61 - 65°C, což už vypadá taky lépe ;)
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

To je o dost lepší, vzhledem k tomu, že jsi i zvýšil frekvenci.

Ještě mi ale řekni, jakou používáš pastu. (Promiň, jestli jsi to už psal.)

A pasty nenanášej příliš tlustou vrstvu, stačí tenounká vrstvička, aby zakryla popisky na procesoru.
welryba
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od welryba »

Pastu jsem nezmiňoval, použil jsem Noctua NT-H1, dostal jsem ji rovnou k chladiči. Pasty je na procesoru úplně tenká vrstvička, uprostřed pouzdra procesoru dokonce není žádná, vytlačila se tím, jak jsem dotáhl chladič - tak předpokládám, že tam je mechanický kontakt s chladičem dobrý. Hlavní přínos byl hlavně ten průvan ve skříni, použitá skříň na to bohužel není moc stavěná, tak jsem vyndal tři záslepky a dal tam 120mm ventilátor ;)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“