Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Ať to tu admin zamkne na chvíli, pač to smrdí na FLAME stejně jako u výkřiku v sekci ATI vs nVidia
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Hele, F2 a menší rychlost? Oproti tvému disku rozdíl rychlosti hoodně velký ve prospěch F2.Jan Gottwald píše:Zdravím. Chci koupit disk jak na systém, tak i na data - chci pouze jeden disk v PC. Pořád se ovšem nemohu rozhodnout mezi Samsungem F2 Spin Point Eco Green 1,5 TB a nebo Samsungem F3 Spin Point 1 TB. Dost mě tu děsí ty komentáře o vibracích u té F3, ale zase F2 je pomalejší. Mám v PC nějakou 4 roky starou mrchu Seagate Barracudu 80 GB takže jestli bude F3 alespoň o trochu tižší než můj dosavadní, tak bych byl spokojen. Myslíte, že na tom bude Samsung lépe? Díky předem...
V pohodě se hodí na systém. Disk má sice 5400ot/min, ale větší hustotu zápisu. A proto je také důležitá tichost, což F2 též splpní.
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- Jan Gottwald
- Začátečník
-
Takže abych to správně pochopil. Pokud má ta F2 5400 ot/min, tak tím, že má větší hustotu zápisu se rychlostí vyrovná F3 nebo jiným 7200 diskům? Neplánuji žádný RAID, nepřepočítávám video nebo prostě nedělám operace, kde potřebuji opravdu brutální rychlost. Hraji pouze hry, občas grafika, filmy... pokud tedy říkáte, že i tou F2 si hodně pomohu, půjdu do ní. Mám přece jen ticho jako velkou prioritu. Podotýkám že moje stará Barracuda má také 7200 ot/min, ale za ty čtyři roky vývoje se v discích asi dost zlepšila technologie.
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Né, to ne. F2 EcoGreen a F3 mají stejnou hustotu zápisu, liší se počtem otáček a proto je F3 rychlejší.
Myslel jsem to tak, že F2 EcoGreen se rychlostí skoro vyrovná rychlostí diskům o jednu generaci starším (pač F2 má vyšší hustotu zápisu), což s porovnáním s tvým je velký skok dopředu.
Pro to, co děláš a děláš to ted na tom starém disku, tak si hodně pomůžeš
Myslel jsem to tak, že F2 EcoGreen se rychlostí skoro vyrovná rychlostí diskům o jednu generaci starším (pač F2 má vyšší hustotu zápisu), což s porovnáním s tvým je velký skok dopředu.
Pro to, co děláš a děláš to ted na tom starém disku, tak si hodně pomůžeš
- Jan Gottwald
- Začátečník
-
Dobrá děkuji za rady. Ještě mi ale stále vrtá hlavou, jestli když bych koupil F3 tak budou vibrace horší než u staré Barracudy... ta mi hlukem nijak nevadí a seek při loadingu her atd... dokáži bez problému překousnout. Asi to bude ale hodně individuální - kvalita case atd... Je škoda, že si to prostě nemůže člověk někde poslechnout v akci. To samé platí o vyzkoušení rychlosti. Četl jsem teď na Eco Green F2 test na Extra Hardware a tam je ve většině grafů opravdu nejpomalejší. Otázkou je, jestli to mimo grafy vůbec obyčejný smrtelník pozná...
- godlike
- Středně pokročilý
-
V mizerny skrini F3 vibrovat bude.Ja jsem trochu zprehazel disky a F3 uz temer nevibruje.Mam starej tezkej masivni Chieftec.Ja bych klidne vzal F2,fakt krasne tichy disk.A jestli ma 85MB/s nebo 120MB/s stejne nepoznas.Pokud teda tvoji denni zabavou neni kopirovani x TB dat z disku na disk.
Mac...
- Jan Gottwald
- Začátečník
-
Skříň nemám nějaký levný vrak od Eurocase. Mám Coolermaster. Ještě projdu nějaké testy a mrknu třeba i na Western Digital. Je to strašný, jak do toho člověk zabředne a začne si o tom něco číst, tak má hlavu jak rohovej barák.
- Jan Gottwald
- Začátečník
-
Tak rozhodování je naštěstí u konce. Nakonec nevyhrál ani jeden ze Samsungů ale Western Digital Caviar Black 1 TB podle testu je velice výkoný, bez vibrací a tichý tak uvidíme díky za Vaše rady a trpělivost
- Nedvidek
- Nováček
-
re:Recenze a testy disků
Zdravim all...no testy a recenze sou vazne cool...jen mi tam chybi jedna malickost. U notebook hdd si myslim i jednou z dulezitych informaci jsou ochrany proti padu ci narazu disku. Jelikoz notebook pouzivam opravdu v pohybu a ne jako maly stolni pocitac myslim si ze tyto funkce by se mohli do testu zapojit...pripadne udelat test primo na tyto ochrany. Protoze me ani ne tak zajima za jestli budu kopirovat film za 2 nebo 3minuty,jako spis jaka je sance ze neprijdu o data,kdyz budu notebook natrasat na zadni sedadle auta ...doufam,ze brzo se nejaky podobny test objevi...protoze muj seagate ST9320421ASG se svymi super ochranami mi po necelym pulroce v notebooku zacal cvakat cteckama o plotny...uzasny zvuk. Takze ted vyresit kam dat 290GB dat a sup s nim na reklamaci. Ps: a chytrakum,kteri hned podotknou,ze s notebokem hazim,nebo mi pada hned pisu,ze se o svuj N10Jc staram lip nez o sklenici piva caw all....
//Stano - presun z Recenze a testy disků
//Stano - presun z Recenze a testy disků
- Stano K.
- Středně pokročilý
Re: Recenze a testy disků
Tak si kúp SSD disk.
PS: toto vlákno nie je určená na diskusiu!
PS: toto vlákno nie je určená na diskusiu!
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
bullshit, nic jiného ... jakýkoliv disk může kdykoliv chcípnout, ať je od kterékoholiv výrobce, vyrobený kdekoliv ... něco jako spolehlivý disk neexistuje a ani nemůže existovat (kdyby jo, tak nepotřebuje RAID pole).Axeli_Machal píše:bla bla ... to že nevěřím harddiskům značek samsung, maxtor a hitachi bla bla bla
Jediný způsob, jak nepřijít o data, je zálohování (ať už použití RAID pole nebo zálohy na externí disk, DVD, atd...).
Samsung dnes prostě patří ke špičce ... a že nějaký WD-fanatik je proti... no to může být každému celkem fuk.
Jen tak btw, před 2 týdny jsem vyřadil po 4,5 letech RAID0 pole složené ze dvou disků Hitachi ... každý má najeto přes 39 000 hodin ... ano, vyložená nespolehlivost.
přesně tak ... mám 2x F3, case starý dobrý Chieftec, a samozřejmě nic nevibruje.godlike píše:V mizerny skrini F3 vibrovat bude.Ja jsem trochu zprehazel disky a F3 uz temer nevibruje.Mam starej tezkej masivni Chieftec.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To Jan Gottwald: F2 a F3 mají stejnou hustotu zápisu. jenom když se přešlo na novou technologii (500GB/plotna) tak než udělali dokonalé 7200ot/min tak to trvalo déle než u 5400, logické. Rychlost u F2 je stejná jako u starých 320GB/plotnu 7200 ot/min, přibližně
To Izer: Kdyby mi můj F2 odešel, stejně bych šel znova do Samšuntu. Jsem s ním spokojen a nevidím důvod přecházet. Kdyby mi odešly třeba 4 po sobě, tak bych stejně koupil znova, protože vada by byla spíš někde jinde(zdroj apod...)
To Izer: Kdyby mi můj F2 odešel, stejně bych šel znova do Samšuntu. Jsem s ním spokojen a nevidím důvod přecházet. Kdyby mi odešly třeba 4 po sobě, tak bych stejně koupil znova, protože vada by byla spíš někde jinde(zdroj apod...)
První příspěvěk jsem si přečetl, zasmál jsem se. Další když začaly stejně jsem přeskočil. Prostě doporučuji Samsung všude. Když není tak WD. A proč máš teda nVidii která je mnohem mladší než ATi? To že je WD starší proto lepší je ho*no...Axeli_Machal píše:Bla Bla
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Axeli_Machal
- Začátečník
Představte si, že vám záleží na vašich datech a pro vyšší spolehlivost, jste ochoten akceptovat vyšší cenu. Nabídnu vám RAID 1 složen ze dvou disků spolehlivé a prověřené společnosti a vedle toho RAID 1 složen ze dvou disků méně zkušené a spolehlivé společnosti, řekněme že jejich míra spolehlivosti není až tak rozdílná, ale existuje. Jakou společnost si vyberete? Logicky tu více spolehlivou...Smith píše:Samsung dnes prostě patří ke špičce ...
Chápete? RAID má být pojistka, nikoliv exponovaná část ochrany mých dat.
Takže když se jednou z 10 000 pokusů trefim přes celé hřiště balónem do branky, budete mě považovat za "špičkového" fotbalistu?Jen tak btw, před 2 týdny jsem vyřadil po 4,5 letech RAID0 pole složené ze dvou disků Hitachi ... každý má najeto přes 39 000 hodin ... ano, vyložená nespolehlivost.
Jsem si celkem jist že nikoliv a stejně tak já nepovažuji disky značky Hitachi za spolehlivé jen díky tomu, že jste byl svědkem jednoho případu živých disků.
Protože pokud se věnujete IT i profesně, není to pro vás jen koníček a máte velké množství zákazníků, hledáte spolehlivá řešení. Nemáte čas ani peníze na řešení nespolehlivosti.....co ve vás vzbuzuje větší důvěru? Firma Samsung vyrábějící televize, mobilní telefony a další nepřeberné množství různých produktů....nebo snad firma Hitachi? Vyrábějící lodě, vlaky, automobilové součástky, radiopřijímače...a co Western Digital nebo Seagate? Společnosti, které se zabývají téměř výhradně možnostmi ukládání DAT...Prostě doporučuji Samsung všude. Když není tak WD. A proč máš teda nVidii která je mnohem mladší než ATi? To že je WD starší proto lepší je ho*no...
Nechci hodnotit vaší potřebu mít v něco důvěru, ať už vybíráte komponenty pro soukromé nebo pracovní účely, ale já sám za sebe mohu říct následující. Viděl jsem obrovské množství případů nehod nejen diskových polí, právě kvůli takovým snílkům, kteří si mysleli, že lze v IT ušetřit na méně kvalitních komponentách.
- godlike
- Středně pokročilý
-
Samsung za 4roky dokazal to,to ostatnim trvalo roky.V desktop segmentu je dnes Samsung spicka.Ja dnes davam do PC jen Samsung nebo WD.Ostatni nestoji za rec.Poruchovost v desktopu je +- u vsech disku stejna.Kazda znacka mela svy horsi obdobi,jako Hitachi se svymi Deathstar.
Pokud budu resit disk pro server a jiny 24h pouziti,tak si samozrejme koupim RE nebo enterprise edice.Popr. SAS apod.
Stoji si za svym,v desktopu je blby kus o nahode.Ja mel dost disku,od vsech firem a neodesel me ani jeden.
Seagate mozna mel kdysi zvuk,ale ty casy jsou uz pryc.Nedavno stacilo malo a Seagate koupili Cinani.Az po intervenci US vlady z prodeje seslo.
Pokud budu resit disk pro server a jiny 24h pouziti,tak si samozrejme koupim RE nebo enterprise edice.Popr. SAS apod.
Stoji si za svym,v desktopu je blby kus o nahode.Ja mel dost disku,od vsech firem a neodesel me ani jeden.
O jakou zkusenost se opiras sve tvrzeni?O svou vlastni?Axeli_Machal píše:vedle toho RAID 1 složen ze dvou disků méně zkušené a spolehlivé společnosti, řekněme že jejich míra spolehlivosti není až tak rozdílná, ale existuje. Jakou společnost si vyberete? Logicky tu více spolehlivou
Seagate mozna mel kdysi zvuk,ale ty casy jsou uz pryc.Nedavno stacilo malo a Seagate koupili Cinani.Az po intervenci US vlady z prodeje seslo.
Mac...
- Nedvidek
- Nováček
-
Re: Recenze a testy disků
heh...no reseni by to bylo..jen je problem ze sou zatim desne maly a hlavne DESNE drahy no a jinak kdyby nekdomel zkusenosti s ochranama jak u WD,seagate,nebo jinych byl bych rad za kazdou radu...pac ted premyslim o WD, jen by me zajimalo jak se da verit tem jejich 900G v klidu
- izerS18
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejsi STRATOS od WD?Axeli_Machal píše: Představte si, že vám záleží na vašich datech a pro vyšší spolehlivost, jste ochoten akceptovat vyšší cenu. Nabídnu vám RAID 1 složen ze dvou disků spolehlivé a prověřené společnosti a vedle toho RAID 1 složen ze dvou disků méně zkušené a spolehlivé společnosti, řekněme že jejich míra spolehlivosti není až tak rozdílná, ale existuje. Jakou společnost si vyberete? Logicky tu více spolehlivou...
Chápete? RAID má být pojistka, nikoliv exponovaná část ochrany mých dat.
Samsung dělá několil let špičkové paměťové čipy do mnoha zařízení a pro tebe málo prověřená společnost.
Někdo ti tu napíše, že mu jedou 39000hod disky a ty to srovnáš s 10000 pokusy, kdy se párkrát trefíš do brány?
Lidi se nemají na foru urážet, ale už nech toho zaslepenství
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mi spíš připadá že ty jsi jednou ze 10 000 pokusů kopl do špatné brány, a proto už ostatní necheš ani vidět.Axeli_Machal píše:Takže když se jednou z 10 000 pokusů trefim přes celé hřiště balónem do branky, budete mě považovat za "špičkového" fotbalistu?
Dobře přiznávám že HW u PC je pro mě koníček, ale PC skládám sobě, bráchovi, dědovi, a prostě známým, u kterých mi EXTRÉMNĚ záleží na tom aby byli spokojeni. Tím nechci říct že cizímu člověku bych doporučil něco špatného. Doporučil bych mu opět to nejlepší, ať se ke mě rád vracíAxeli_Machal píše:Představte si, že vám záleží na vašich datech a pro vyšší spolehlivost, jste ochoten akceptovat vyšší cenu... ... Jakou společnost si vyberete? Logicky tu více spolehlivou...
Protože pokud se věnujete IT i profesně, není to pro vás jen koníček a máte velké množství zákazníků, hledáte spolehlivá řešení. Nemáte čas ani peníze na řešení nespolehlivosti
A to že Samsung vyrábí i jiné věci... No a co. Však je to taky velká firma, kdyby nějaký šašek v kamrlíku dělal vše, tak bych mu to nesvěřil, protože ví o všem, ale o všem málo. Ale u takových firem to prostě je jiné.
A co tě vede k tomu nadávat na Samsung a jiné že jsou nekvalitní? Já beru moji zkušenost, zkušenost ostatních a recenze, a taky grafy poruchovosti. Což je u disků vše ve stejné lajně, jak zmínili nademnou.
Tímto jsem se vyjádřil jasně.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
A víte co? Mě na mých datech skutečně záleží ... ať už jsou to pracovní data nebo desítky tisíc fotografií ... a na těch datech mi záleží na tolik, že je mám všechny zálohované na home-serveru, z něj na dalším datovém úložišti o 200m dál, a ještě k tomu pravidelně zálohuji na DVD (a to nejdůležitější i na podstatně dražší DVD-RAM média). A proč to dělám? Protože nevěřím žádnému disku.Axeli_Machal píše:Představte si, že vám záleží na vašich datech ... bla bla a další bullshit!
V desktopu mám 3x Samsung (2x F3 v RAID0, F2 datový), v notebooku mám Fujitsu a WD, v serveru 2x Samsung a 2x WD, v HTPC jeden Hitachi, atd...
Narozdíl od Vás nejsem zaslepený fanatik WD, já kupuji to co je aktuálně nejlepší
To nejsou jen tyhle dva kusy Hitachi, to jsou i další disky ... a najdou se tu další stovky, tisíce uživatelů, kteří mají stejnou zkušenost.Axeli_Machal píše:Jsem si celkem jist že nikoliv a stejně tak já nepovažuji disky značky Hitachi za spolehlivé jen díky tomu, že jste byl svědkem jednoho případu živých disků.
Co má s výrobou disků společné to, že Samsung a Hitachi jsou obrovské společnosti, proti kterým jsou WD a Seagate malinkaté firmy?Axeli_Machal píše:co ve vás vzbuzuje větší důvěru? Firma Samsung vyrábějící televize, mobilní telefony a další nepřeberné množství různých produktů....nebo snad firma Hitachi? Vyrábějící lodě, vlaky, automobilové součástky, radiopřijímače...a co Western Digital nebo Seagate? Společnosti, které se zabývají téměř výhradně možnostmi ukládání DAT...
No, očividně jste se zapomněl někdy v době před 10 lety ... Vy nechápete, že pevný disk už ze své podstaty není spohlivé zařízení a chcípnout může kdykoliv a vůbec nezáleží na značce ... ano, Vy jste profesinál, tak svým zákazníkům dále zaslepeně doporučujte WD... my co používáme mozek, tak jsme schopní akceptovat to, že existují alternativy a dokonce i lepší alternativy.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
- kotas
- Středně pokročilý
Axeli_Machal žije v minulosti..
- Lister
- Začátečník
-
Samsung F2 1TB - hlasitý seek
Včera jsem nainstaloval do skříně nový Samsung F2 1TB. Hlavním důvodem bylo ticho. Bohužel po nainstalování do skříně a zapnutí se tento disk začal chovat velmi nekultivovaně. Točení ploten je velmi tiché (i když jsem to čekal ještě lepší), ale při seeku vydává disk velmi hlasitý zvuky. Seek se nedá přeslechnout, doslova rozezvučí celou skříň (zkouše jsem disk i v ruce, část zvuků, které způsobují vibrace zmizela, ale seek je přesto velmi hlasitý). Srovnávám s WD AAKS 320GB, který má seek mnohem tišší (když je v boxu tak neslyšitelný) naopak ale více hvízdají plotny. Dal jsem ten Samsunbg do zavřeného odhlučňovacího boxu, ale přesto je stále velmi hlučný - v porovnání s volně naistalovaným WD je ten seek i přes uložení v boxu tak 2x více hlasitý. Mám tento kus považovat za vadný a zkusit uplatnit reklamaci. Bohužel je takto pro mě nepoužitelný. PC mám celkově velmi tiché, většina komponent pasivní nebo nízkootáčkové ventilátory a tohle to celé zabíjí. Zkoušel jsem i nastavení AAM na největší ticho, ale prakticky s nulovým efektem.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2