Čtyřjádrový P II za 1200? Athlon X2 5000+ 45nm

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

janis
Začátečník
Začátečník

Čtyřjádrový P II za 1200? Athlon X2 5000+ 45nm

Příspěvek od janis »

Od odhalení,že jedním z efektů feature Advanced Clock Calibration (původně určené k fine tuningu první generace Phenomů) je odemknutí vypnutých jader a části či celé cache L3 u odlehčených modelů Phenom II,se ti,kdo by odemknutím a přetaktováním rádi získali za co nejmíň peněz nějaký ten výkon navíc,pídí po informacích kde,co a jak jde odemknout.
Začalo to odemykáním čtvrtého jádra u Phenomů II X3 řady 7xx,pokračovalo získáním 2MB cache L3 u P II X4 8xx a prozatím skončilo u ještě výhodnějšího zisku (pokud máte štěstí) až dvou jader u P II X2 řady 5xx či jednoho u Athlonů II X3 nebo cache L3 u A II X4 (některé šarže).

Tak nějak stranou a bez povšimnutí zůstal přitom "nejčernější kůň" ze stáje AMD a horký kandidát na titul "Best buy for your bucks",kterého přitom AMD uvedla na trh už v polovině loňského roku a kde jsou procentuální šance na získání plnohodnotného Phenomu II X4 jedny z nejvyšších (alespoň dle ohlasů na fórech,kde si tohohle otloukánka stačili všimnout).

Ale od začátku: vzpomínáte ještě na uvedení prvních Phenomů druhé generace?Pak se vám asi vybaví v hlavě typy s označením 920 a 940.Tyhle dva první kusy z úspěšné série byly od počátku určeny jen do socketů AM2+,protože postrádaly až v pozdějších typech uvedený řadič pamětí DDR3.Devítková řada Phenomů II tak odlišila pětkou v konci číselného označení právě obsažený duální paměťový řadič DDR2/DDR3,zatímco nula na konci značí řadič jediný - DDR2 (pouze dva typy: 920 a 940).
Právě waferů pro jednořadičový typ Phenomů ale patrně AMD zůstalo ve skladech víc,než jaký předpokládala potenciální zájem kupců - koneckonců,máte-li za stejnou cenu možnost brát CPU s vybavenějším řadičem,sáhnete po tom jednodušším?Otázkou tedy bylo: kam s nimi?Jít s cenou dolů patrně AMD nechtělo a není se čemu divit - ohrozilo by tak prodej tříjader a později i dvoujader a Athlonů druhé generace.

A tak se patrně zrodil šalamounský a pro mne osobně nepochopitelný plán: jádra Deneb s jediným řadičem DDR2 udat coby v tichosti uvedený procesor Athlon64 X2 5000+ EE.Že vám to připomíná tolik rozšířeného staršího brášku,vydaného i v BE edici s jádrem Brisbane?No,společného mají víc,než jen označení: cache L1 je 128kB u obou,stejně jako L2 512kB.Také HTT tiká na 1600 MHz,ovšem 45nm nováček má takt pouhých 2200 MHz na rozdíl od 2600 MHz,na nichž běhával Brisbane.Také defaultní Vcore "nováčka" je o něco málo vyšší,stejný naopak zůstal TDP na úrovni 65W.Takt northbridge je stejný jako HTT,tedy 1600 MHz.Největším a pro nás nejdůležitějším rozdílem je však použité jádro - klasický 45nm Deneb v revizi C2.

Asi už tušíte,že pozornost na něj by mohli zaměřit všichni majitelé starších i novějších desek s AM2+ socketem a některým z čipsetů,umožňujících odemykání odpojených jader - tedy ACC u AMD,NVCC u Nvidie.Pokud totiž tuhle feature nastavíte v BIOSu na Auto,odmění se vám deska s velkou pravděpodobností pohledem na AMD Phenom FX-5000 Quad-core processor při bootu PC.

Po odemknutí získáváte 4 jádra za cenu okolo 1200,- Kč včetně DPH,což je bezkonkurenční nabídka na trhu jak u nás,tak ve světě.Malý problém je v tom,že v žádném z velkých známých e-shopů u nás jsem jej v nabídce nenašel - obslouží vás ale zatím ještě dost menších prodejen,ve kterých jsem ho zakoupil i já.

Nic není dokonalé,takže i tady hledejte pár háčků - zaprvé má náš "Athlon" uzamknutý násobič 11x,který se ani unlockem neodemkne,takže pokud chcete taktovat,použijte desku,která vás pustí se základním taktem někam ke 300 MHz.
Druhý háček je v tom,že u této série nemá HTT sběrnice ráda takt nad 1800 MHz,takže ji držte násobičem pod touto frekvencí (na druhé straně má frekvence HTT pramalý vliv na výkon,takže to nemusí nijak vadit).
NB jde taktovat přibližně stejně,jako u ostatních Phenomů II X4,ale je to kus od kusu,jako obvykle.

Svůj kousek jsem dostal poštou teprve dnes,takže žádné velké testy neproběhly,ale pokud chcete na vlastní oči vidět,že lze mít konkurenci Phenomu II X4 965 (pravda,bez BE a vyššího taktu NB a HTT,zato o více než 2000,- Kč levnější),koukněte na pár screenů níž.

Takže pro ty,kdo můžou a nebojí se odemykat a taktovat a přemýšlejí o upgradu pro AM2+: ENJOY!

Info na AMD webu:
http://products.amd.com/en-us/DesktopCP ... &f12=&f13=

Pár screenů:
Quicktest
http://www.turboimagehost.com/p/2897439 ... 1.jpg.html

Balení
http://www.turboimagehost.com/p/2897438/x22.jpg.html
Batch
http://www.turboimagehost.com/p/2897437/x21.jpg.html
Balení
http://www.turboimagehost.com/p/2897436/x2.jpg.html
Naposledy upravil(a) janis dne čtv 18. úno 2010, 08:45, celkem upraveno 3 x.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Čtyřjádrový Phenom II za dvanáct stovek?!

Příspěvek od Baneshee »

O tomhle psali nedavno na cd-r, ale myslim ze hlavni problem bude u nas vubec nekde tenhle CPU sehnat, takze zas takova bomba to neni http://www.diit.cz/clanek/cpu-z-1-53-um ... ore/28487/
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Nevydávám to za bombu,jen uvádím,že jde o bezkonkurenčně nejlevnější potenciální čtyřjádro - ani mezi Athlony X3 a X4,ani mezi Phenomy X2 a X3 za podobnou cenu nic nenajdeš.

O článečku na DIIT (bývalém CDR.CZ) vím,ale píšou o tom jen okrajově ve zmínce o nové verzi CPU-Z a v prosinci,tedy 2 měsíce poté,co jsem zaregistroval první zmínky tady:
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=236217

Další zmínky a zkušenosti tady:
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1461484
http://forums.overclockers.co.uk/showth ... t=18068218
http://forum.lowyat.net/topic/1304147
http://www.filhacks.com/viewtopic.php?f=9&p=66199
etc.

Napsal jsem o tom proto,že u nás jsem nikde na žádném webu nezaregistroval nějakou zmínku o tomhle kousku a proto,že i přes špatnou dostupnost ho pořád sehnat lze,namátkou třeba:
http://procesory.heureka.cz/amd-athlon-64-x2-5000-plus/
(pozor na občasné zmatky ve vyobrazení a popisu - spolehlivým rozpoznávacím znakem je frekvence 2,2 GHz a revice C2,OPN boxu je AD5000ODGIBOX,tray a CPU pak je AD5000ODJ22GI)

Já ho koupil konkrétně tady (koukám,že už podražil):
http://www.lan-shop.cz/amd-ad5000odgibo ... 0-ee-88924

Znovu upozorňuju,že má smysl pouze pro majitele AM2+ desek s ACC nebo NVCC,zvládajících vysokou základní frekvenci.
A nikomu to opravdu necpu,pouze jsem dal na vědomí.
Naposledy upravil(a) janis dne čtv 18. úno 2010, 08:43, celkem upraveno 1 x.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Tak vzhledem k tomu, ze odemykatelny x2 a x3 zacinaji jen o par stovek vys, neni to zas takovej zazarak...
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

axloth píše:Tak vzhledem k tomu, ze odemykatelny x2 a x3 zacinaji jen o par stovek vys, neni to zas takovej zazarak...
Jasně,pro někoho ale můžou mít i dvě stovky význam,to za a).
Za b) ceny nejbližších kandidátů na unlock X4 Deneb začínají někde u:
1700,- za X3 435 (navíc musíš ověřit,že je použité die Denebu,vyskytuje se i Propus)
1900,- za X2 545
2000,- za X2 550
2300,- za X2 555 a X4 630

Ceny z Alfy,e-shopu a zaokrouhlené dolů.Vezmu-li tedy rozdíl mezi nejbližším cca 400,- Kč (a navíc nutnost vidět kód CPU),pak si myslím,že to slušný je.U 5000+ máš vždy jistotu,že je použitý Deneb.
Pravda,nejlevněji můžeš odemknout Semprona,ale z toho čtyřjádro rozhodně neuděláš.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Ja na Deneb odemkl x3 425 za 1600kc :roll:
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Fajn,gratulace k dobrému kusu!

Jinak k testovanému A64 X2 5000+: strop desky,použité k testům,je u HT okolo 330 MHZ,výsledný takt CPU tedy:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1018306

Maxima CPU/NB okolo 2700 MHz, HT se povedlo popohnat na 2000 MHz - Vcore 1,5V stejné jako CPU/NB Voltage.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Čtyřjádrový Phenom II za dvanáct stovek?!- Athlon 5000+ 45nm

Příspěvek od flanker »

ANo, Athlon 5000+ 45nm je velmi zajímavý počin. Má ho tu někdo?

/edit: teď sem si všiml...pěkný LinX na 50 smyček, tak to je hardcore stabilita! Krásné....
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Myslím, že zrovna je na nejmenovaném aukčním serveru :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Jak velká je šance na odemčení všech jader, aby byla funkční, resp. nevadná? Rád bych udělal ze sebe pokusného králíka a procesor případně zakoupil. :) Moje deska odemykání podporuje.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

se obavam, ze cim nizsi model procesoru, tim mensi sance, ze z toho pujde udelat plne funkcni deneb...
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Michael24 píše:Myslím, že zrovna je na nejmenovaném aukčním serveru :)
Můj to určitě není,já si ho v sestavě nechávám.
Míra píše:Jak velká je šance na odemčení všech jader, aby byla funkční, resp. nevadná? Rád bych udělal ze sebe pokusného králíka a procesor případně zakoupil. :) Moje deska odemykání podporuje.
Mirku,100% šanci ti nedá nikdo,ale na fórech jsem se nesetkal se zmínkou,že by se ho někomu nepodařilo odemknout vůbec.Vem v potaz,že na rozdíl od známějších dvou a tříjader Phenomů je tahle 5000+ v povědomí zatím míň,takže je otázka,jak početný byl ten vzorek,který lidi vyzkoušeli,ale mám pocit,že procentuální šance na unlock je tady jedna z nejvyšších,ne-li úplně.
axloth píše:se obavam, ze cim nizsi model procesoru, tim mensi sance, ze z toho pujde udelat plne funkcni deneb...
Nejsem si jistý, zrovna tady na fóru odemknul Dithius X2 550 takhle,leckterá sedmi- nebo osmistovka tak nešla:
http://img440.imageshack.us/img440/5439/maximus.png
Navíc zrovna u 5000+ jde o specifický případ - žádné jiné čistě AM2+ CPU na bázi Denebu AMD nevyrábí,takže všechny wafery s jen DDR2 řadičem muselo použít na 920 a 940.Na 940 ty lepší,protože jde o BE a zbytek na 920.Nemyslím,že by zbylo tolik odpadu,aby tím pokrylo nově uvedený model CPU - spíš se podle mne rozhodli ukončit sérii 920 a 940BE,aby nemixovali AM3 a AM2+ dohromady a nekonkurovali 925 a 945 na stejné frekvenci a zbytek waferů rozprášili coby tenhle zvláštní Athlon.Toť můj dohad,ne dogma.
flanker píše:ANo, Athlon 5000+ 45nm je velmi zajímavý počin. Má ho tu někdo?

/edit: teď sem si všiml...pěkný LinX na 50 smyček, tak to je hardcore stabilita! Krásné....
Dík,Flankere - no na 1200,- se prcek činí,jen co je pravda :)
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Je jasny, ze na forum nebude nekdo hlasit, ze se mu to nepovedlo odemcit. Vsichni se chlubi unlockama, takze to pak vypada, ze se da odemcit skoro kazdej. A ze nekdo odemkl levnej model a leckomu se nepovedlo odemcit vyssi model, taktez nic neznamena. Nejsou dostupny prakticky zadny cisla a statistiky. Jediny, z ceho se da logicky vychazet je to, ze samotny AMD bude ty nejpovedenjsi kusy davat urcite do nejvyssich modelu a naopak. Ze se nekomu povede obcas nakej ulet... z toho se neda vychazet.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Janis: ono to vyznělo špatně, mělo to být všeobecně do diskuze, že jeden je také k zakoupení na aukčním serveru :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

axloth píše:Je jasny, ze na forum nebude nekdo hlasit, ze se mu to nepovedlo odemcit.
Možná to je jasný,přesto to lidi dělají a když hledáš,pár zdrojů najdeš,namátkou třeba:
http://www.ocxph.com/forum/index.php?topic=98.0
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=227004
dál diskuse pod CPU třeba na CZC.CZ,atd.
axloth píše: Vsichni se chlubi unlockama, takze to pak vypada, ze se da odemcit skoro kazdej. A ze nekdo odemkl levnej model a leckomu se nepovedlo odemcit vyssi model, taktez nic neznamena.
Přesně - a ani unlock ještě neznamená stabilní čtyř(tří)jádro.Teprve v testech zjistíš,zda je to odemknutý taky použitelný.
axloth píše: Jediny, z ceho se da logicky vychazet je to, ze samotny AMD bude ty nejpovedenjsi kusy davat urcite do nejvyssich modelu a naopak.
Dobrá úvaha - a když bude např. 70% jader naprosto bezvadných,zatímco pouze z 50% bude chtít výrobce skutečně X4,zbylých 20% se zamíchá mezi ty víc či míň vadné kousky a vyjedou jako X3 a X2 - a z těch pak mají majitelé při koupi a pokusu o unlock docela radost.Já ale statistiky ani skutečnou strategii AMD nemám,jen spekuluju.A u 5000+ je to ještě zamotanější.
Michael24 píše:Janis: ono to vyznělo špatně, mělo to být všeobecně do diskuze, že jeden je také k zakoupení na aukčním serveru :)
Ok,Michaeli,já to nebral osobně - ale taky jsem si ho všiml :wink: .A může to být opravdu nekompatibilní kousek,na starších AM2 deskách ne vždycky 45nm generace CPU najela,takže tím zavádějícím značením to AMD trochu zamotala.

A ještě k případné smůle při unlocku: vzhledem na zamknutý nízký násobič by měl majitel fakt smůlu,protože pak získá docela zmrzačenej kousek,ale když ho přetaktuje a odemkne aspoň L3 cache,zahojí se ziskem něčeho podobného,jako P II X2 545:

Obrázek

Rozhodnutí,jestli risknout nebo brát zaručené X-jádro je na každém,já jen popsal svoji zkušenost s tímhle CPU.
glu
Začátečník
Začátečník

Re: Čtyřjádrový P II za 1200? Athlon X2 5000+ 45nm

Příspěvek od glu »

Dik za informace o tomto procesoru. Na desce ASrock N68C-S UCC se mi ho povedlo otevrit na 4 jadro vcetne funkcni L3 cache. Respektive prosel par testama a ted ho testuju v normalnim provozu, ale zatim se jevi stabilne. Skoda jen, ze ta deska je single power plane a neumoznuje nastavit rozdilne napeti NB a CPU pro nastaveni co nejnizsiho napeti v klidu, ale to uz snad nejak preziju :).
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

kde si ho sehnal? Tento CPU je v CZ docela rarita a je neskutečně zajímavý..
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

Sehnal jsem ho tady. Akorat cena je o neco vyssi diky kurzu dolaru. Sehnat se jeste da, ale vetsinou v malych neznamych shopech. Chci zkusit z nej "udelat AMD Engineering Sample" na ty ASrock desce podle tohoto navodu. Na puvodnim biosu to neslo, tak snad to pujde na nejnovejsim i kdyz se jedna o jinou desku, ale v biosu jsou pozadovane funkce stejne, tak uvidim.
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Tak to je zajímavý. Omlouvám se pánové, ale dovolím si lamerskou otázku.
Vzhledem k tomu nižšímu násobiči, na kolik se ten procák tak dá dostat? Za předpokladu že deska bude na chipsetu AMD785G?
Koukal jsme na EHW kde se dostali bez problémů se základní frekvencí na 320MHz, je to běžná hodnota pro tento chipset?

Vím že tu není nákupní poradna, ale momentálně z nedostatku času moc nesleduju HW a potřebuju nějakou nouzovku namísto chcípajícího socketu A. Celý by to skončilo za pár měsíců u příbuzenstva, kde je ta situace taky akutní. Takže potřebuju něco co nejlevnějšího. Uvažoval jsem o Semtronu LE-140 v kombinaci s deskou na 785G a 2GB DDR3. S tím že bych zkusil štěstí unlocknout druhý jádro. Tohle mi ale fakt nasadilo brouka do hlavy. Sice bych musel oželet DDR3 moduly a je to loterie, ale... fakt to vypadá zajímavě.
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

UFo: S násobičem pochopitelně směrem nahoru nehneš,takže CPU tě pustí tak vysoko,jak dovolí základní takt HT.Maximálka odemknutého čtyřjádra je podobná klasickým X4 Phenomům II,tj.do okolí 3,8 GHz by ses měl dostat s poměrně vysokou jistotou,vyšší takty s vyšším Vcore nevylučuju.Mě nepustí deska nad 337 MHz HT,pak kolabují řadiče HDD,takže 3,7 GHz je můj strop na 1,5 Vcore,ale viděl jsem screeny z 350x11 (tj.3,85 GHz) z CPU-Z,o stabilitě nic bližšího.Pokud uspěješ a unlock vyjde,jedná se o zajímavé lowendové řešení se slušným výkonem.
O možnostech AMD 785G ohledně maxima HT nic bližšího nevím,ale tipuju podobné parametry jako 770,tedy 300 MHz a víc.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“