Intel Core 2 Duo E4x00 - rady, problemy, taktovanie

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Rony
Nováček
Nováček

Re: Přetaktování Intel Core 2 Duo

Příspěvek od Rony »

Zkusím zítra stáhnout ty programy, tedka už to nestihnu, ale zítra se do toho dám.
Desku zkontroluju mělo mě to napadnout.
Zdroj je EUROCASE 450 W. Nezdá se že by s nim něco bylo. Pokaždé když mi odešel zdroj tak to bylo tak že počítač se nezapnul. U nové grafické karty píšou,že doporučují zdroj aspon 500 W,jestliby tohle mohla být příčina. Ale přes víkend jel počítač v pohodě, i jsem tu grafiku dost vytížil.

Jinak jsem hodi do PC bootovací CD s UBUNTU, kde jsou i diagnostické programy. Projel jsem disky kde to chybu nenašlo a pak memtest, který byl taky úspěšný. Vzhledem k tomu že obě tyhle operace zabraly skoro hodinu tak bych z toho usuzoval že zdroj bude v pořádku.

Grafická karta je ATI 4890.Koupená z Alzy jako bazarová. Tou to doufam není,nechce se mi podstupovat reklamovací martirium.

Byvalá Grafická karta je Nvidia 8800GT, při její vyměně k zamrzání také docházelo, ale instalovat win sem s ní nezkoušel.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Rony píše: Zdroj je EUROCASE 450 W. Nezdá se že by s nim něco bylo. Pokaždé když mi odešel zdroj tak to bylo tak že počítač se nezapnul. U nové grafické karty píšou,že doporučují zdroj aspon 500 W,jestliby tohle mohla být příčina. Ale přes víkend jel počítač v pohodě, i jsem tu grafiku dost vytížil.

Jinak jsem hodi do PC bootovací CD s UBUNTU, kde jsou i diagnostické programy. Projel jsem disky kde to chybu nenašlo a pak memtest, který byl taky úspěšný. Vzhledem k tomu že obě tyhle operace zabraly skoro hodinu tak bych z toho usuzoval že zdroj bude v pořádku.
Jak je ten zdroj starý?

Že není kvalitní - co se týče použitých součástek, návrhu i velikosti chladičů asi víš, tak nebudu opakovat známé skutečnosti.

Kdyby sis chtěl přece jen ověřit detaily toho, co se od něj dá čekat:

http://www.svethardware.cz/art_doc-8AE4 ... F0603.html

Nevím, jestli je zdroj příčina tvých obtíží - to nejrychleji zjistíš, když si půjčíš zdroj kvalitnější.

Ani nemusí být 450W - ve 2D zatížení to jistě v klidu zvládne i 350 W zdroj.

Jde hlavně o to, aby neměl vysoké zvlnění napětí na jednotlivých větvích.

Bylo by ale dobře pořídit lepší - a to i v případě, že příčinou obtíží bude třeba deska:

http://www.alza.cz/pocitacovy-zdroj-ene ... d89555.htm

Tohle je v současné době nejkvalitnější:

na vstupu kondenzátor Panasonic, výstupy jsou osazeny kondenzátory Nippon Chemi-Con - to je prostě špička.
K tomu vysoká účinnost - takže nízká produkce odpadního tepla a tedy ticho. Použitý ventilátor Globe Fan se moc točit nemusí.

Jeho reálný výkon bude odhadem tak o 1/3 vyšší než u tvého stávajícího zdroje (měřeno proudem, který je na jednotlivých napěťových větvích skutečně schopen dodat a ne nějakými všezahrnujícími Watty).

Ale napřed si prohlédni tu desku a i vnitřek tvého současného zdroje.
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

Tak nějaké zjevné poškození desky sem nenašel ani poškození zdroje. Stav přetrvává. Planuju tedka kompletní vyčištnění jednoho disku a zkusit tam naistalovat WIN. Pokud tohle nezabere tak je asi problém někde v HW. A jediné co mě napadá je právě ta deska.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak co jsi zatím otestoval/vyměnil a s jakým výsledkem?
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

Tak vysledky už jsou.
Vypadá to na desku. Ale ještě to budu chvili testovat a zkoušel různé možnosti.
Počítač začně zamrzat ve chvili když připojím 1 TB disk na jeden konkrétní SATA konektor. Jakmile tak učiním PC zamrzne během nabíhání. Když ho odpojím je vše zas ok. Na jiném SATA konektoru funguje.
PC však dělá i jiné divné věci. Napřiklad při restartu po instalaci ovládačů grafiky se pc místo restartu rovnou vypnul. Zapnutí vedlo k hned dalšímu vypnutí, pomohlo zas odpojení druhého disku. Koukal jsem že větrák procesoru se netočil, a pak zas naběhnul. To by zas mohlo ukazovat na ten zdroj.
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

Tak část SATA nefunguje, dva konektory. Pokud se na ně připojí dísk, tak sice v biosu vše proběhne ok, ale počítač zamrzne při načítání systému.Zajimavé že ale s připojenou DVD mechanikou to naběhlo. Mám dva sata disky a dělají to oba. Pokud je připojím na první dva konektory tak jedou. Jediné co mě napadá je vyresetovat bios na desce.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pumpni už konečně toho kámoše o zdroj na půjčení.

Poruchy v napájení ti můžou dovolit najít chyby ledaskde.
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

dávalo by to smysl. Bohužel se mi nedaří nikoho s volným zdrojem sehnat. Někde doma sem měl 350 W ale nemužu jí najít a bojím se zda nebyla ve sklepě který nám letos vykradli.

Jinak objevil sem nový a to už velmi závažný problém. Moje Core 2 ztratilo jedno jádro a všude se hlasí jako single core a i výkonnostně to je znát. Tak tedka nevím zda se mi podařilo upect procesor či deska je nějak poblázněná. Také se nemužu zbavit dojmu že včera ještě bylo vše ok ale je to jen dojem, jistě to rozhodně nevím. Dneska všechny programy jako CPU-Z hlasí jen jedno jádro
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

To ale vypadá, jako by se ti vrátila starší verze BIOSu, která tvůj procesor nepodporuje.

A tak ho nepozná a detekuje ho jako jednojádrový.

Systém už s tím nic neudělá - nemůže - a CPU-Z ti ukazuje tohle.

Radši si zkontroluj i napětí, aby do procesoru nepouštěla deska zbytečně moc.

Vyměň na desce tu lithiovou baterku CR2032 - pro jistotu - a podívej se, jakou verzi BIOSu vlasně teď na desce máš.

Pokud má deska Dual BIOS, tak ten záložní BIOS bývá dost starý.
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

Flashnul jsem bios, a nic se nezměnilo. Stále stejné. Napětí regulovat nejde a uváděná čísla vypadají docela normálně.
Zkusím vyměnit tu baterku a přemýšlím že koupím nový zdroj
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tu baterku kup určitě.

Stojí cca Kč 35,- vč.DPH, tak i kdyby tvé baterce nic nebylo, nevadí to.

Zdroj si radši napřed půjč - abys pak nezjistil, že koupit musíš desku a ta byla tou hlavní příčinou.

Když máš takový zdroj, jaký máš, bylo by pochopitelně výborné ho nahradit kvalitním, ale ne v situaci "buď a nebo".

Pokud máš dost peněz na zdroj i desku, je to pochopitelně jedno, jak na to půjdeš.
Rony
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rony »

druhé jádro je zpět a já sem z toho jelen. Nechápu to a obávám se že asi nikdy nepochopím. Jediné zdůvodnění co mě napadá tak že linuxový loader GRUB nějak způsoboval že ve win XP chybělo jedno jádro. Na druhou stranu když sem o problému poprvé psal tak jádro chybělo v obou operačních systémech. Později se však v linuxu zas objevilo.
Vsadím se že když zapojím druhý disk tak v první instalaci WIN XP bude core zas pryč. Tedka už ale pujdu spát tak to otestuju zejtra.
Ahi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ahi »

vyuziju tenhle topic, snad nekdo bude vedet

vcera jsem pretaktoval C2D E8200 z 2.66 na 3.2 Ghz (FSB na 400, SPD na 2x, nic jineho jsem nemenil). bez problemu jel cely vecer. dnes rano jsem zapnul pocitac, vsechno v poradku, v pohode nabehl a cely den az doted jel bez nejmensich problemu na 3.2 Ghz. coretemp neukazal nikdy vic nez 51 stupnu. jenze ted vecer jsem ho restartoval a ouha - odmitl najet (nedostane se pres POST). zkousel jsem ruzna nastaveni ale proste mi nenajede na jine nez defaultni 2.66 Ghz (333 FSB)

nema nekdo tuseni cim by to mohlo byt? vubec me nic nenapada :|

(ss cpuz jestli to nejak pomuze)

Obrázek

(deska je http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52014 , pameti http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47736 , zdroj http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43195)
Dysh
Začátečník
Začátečník

Overclocking CPU

Příspěvek od Dysh »

Ahoj,

potřeboval bych poradit. Mám ted overclocknutej moje CPU Intel Core 2 Duo E4500 na 2,64 Ghz z 2,2 Ghz,ale fakt skoro každej dostal tento procesor na 3,0 Ghz MINIMÁLNĚ

A navíc jsem si ted koupil nové 4gb RAMky,před tím jsem měl 2gb.

A chci se tedy zeptat jestli bych mohl většího přetaktování docílit tím, že bych si koupil tento nový větrák od ARCTIC (vypadá dost slušně a za příjemnou cenu) místo mého (ted používaného) větráku od Intelu, který asi moc dobrý není jako ten který si chci koupit.

A tím ,že mám ty nové 4gbovky( tyto ) místo mých starých bez chladičů můžou mi i tyto RAMky pomoct k větší frekvenci? Nebo to bude stejný jako u mých starých 2 GB Kingmaxů 667 Mhz bez chladičů?

Voltáže:
CPU:Core Voltage 1,40 (navíšení mám o 0,0875 V)
Multiplier 11x
Bus Speed 240.1 Mhz

RAM: Dram Frequency 480,1 Mhz(960 Mhz)
FSB:DRAM 1:2
Voltage 1,890 V

Děkuji za odpověd. :wink:

System:

Motherboard: Foxconn P35A
CPU:Intel Core 2 Duo E4500
GPU:GTS 250
RAM: 4GB viz. nahoře
Zdroj:FSP400-60GLN
Naposledy upravil(a) Dysh dne ned 18. črc 2010, 22:00, celkem upraveno 4 x.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Overlocking CPU

Podstatná je deska, zdroj a chlazení - co se týče taktování.

Řekla bych, že tak nízké přetaktování není možné přičíst vysoké teplotě, spíš asi půjde o nevhodné nastavení BIOSu desky.

Jakou desku máš, jak jsi přenastavil BIOS?
Dysh
Začátečník
Začátečník

Re: Overlocking CPU

Příspěvek od Dysh »

Podrobé info jsem právě přidal.
Dysh
Začátečník
Začátečník

Re: Overclocking CPU

Příspěvek od Dysh »

Také mám vyplé:

Spread Spectrum(nebo jak to je)
C1E Support
Speedstep(EIST) Support
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Sniž si frekvenci pamětí cestou snížení jejich násobiče, 960 MHz je při 1,9 V asi moc.
Napětí procesoru ti musí stačit na víc než 3,2 Ghz, tak pokračuj s procesorem dál.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Dysh píše:C1E Support
Speedstep(EIST) Support
Tohle bys vypínat nemusel.

Pokud nechceš taktovat až do bezvědomí...
Dysh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dysh »

Ještě se chci zeptat jestli CPU 2,64 Ghz (ty co ted mám zatim) jestli "bottleneckuje" s mou GTS 250.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“