Kvalita obrazu
- esfilip
- Začátečník
-
Kvalita obrazu
Dobrý den mám samsung pl60 a v nastavení pod rozlišením je kvalita obrazu.. je tam normální, jemná a super jemná.. přičemš normání má třeba 600kb a super jemná 1,4MB a podle manualu ma bejt kvalita normální horší než super jemná ale řekl bych že když už to je mokroskopicky znát je to spíš naopak... nebo tomu nerozumím? máte poprípadě nějakou stránku o tomhle předem děkuji.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Re: Kvalita obrazu
Manuál praví dobře. Problémů může být několik - špatný SW, špatně posuzuješ kvalitu, senzor při zvolení superjemné kvality začne odhalovat zásadní nedostatky optické soustavy tvého fotoaparátu, a nebo všecko najednou
stránky jsou různé - fotoroman, fotografovani.cz, anglické weby... Na tomhle ale není nic k nepochopení, a zrovna tohle se učit není potřeba, a bůhví zda to někde najdeš. Pokud tohle nepracuje jak má, tak máš v ruce nějakou plečku(běžnější jev) nebo jsi uplně slepej (stane se). Nic osobního
stránky jsou různé - fotoroman, fotografovani.cz, anglické weby... Na tomhle ale není nic k nepochopení, a zrovna tohle se učit není potřeba, a bůhví zda to někde najdeš. Pokud tohle nepracuje jak má, tak máš v ruce nějakou plečku(běžnější jev) nebo jsi uplně slepej (stane se). Nic osobního
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- esfilip
- Začátečník
-
jj chapu to jako rozdil v tom vidět malej je... ale nevim zeda to je vid+ět třeba při 3mpx nebo při 10mpx nebo když fotím se zoomem nebo bez nebo makro či ne nebo normállně .. ale je to nepatrný,.. jestli mohu poprosit o poříení dvou stejných snímk jednou s malou a podruhý s velkou kvalitou. předem děkuji
- crashPC
- Mírně pokročilý
Teď jsem to zkoušel na svém EOS400D se seťákem, a rozdíl je nahranici postřehnutí. Chtělo by to něco opravdu detailního s vysokým rozlišením textury. Nic takového zrovna doma nemám...
Udělal jsem výřez vyfoceného rezistoru na koberci. Jediné čeho si všimnu, je pravděpodobně komprese JPG (nikoli ztráta detailů jako ostrých hran atd), a to na horní straně zakulacení rezistoru, kde na snímku R2 jsou v modré ploše takové světlejší tečky. Až teprve při zvětšení na 300% je už poznat komprese skoro po celé ploše....
Při prohlížení právě doporučuju aplikovat takové zvětšení, abys ten malý výřez viděl na celé ploše...
R1:
R2:
Udělal jsem výřez vyfoceného rezistoru na koberci. Jediné čeho si všimnu, je pravděpodobně komprese JPG (nikoli ztráta detailů jako ostrých hran atd), a to na horní straně zakulacení rezistoru, kde na snímku R2 jsou v modré ploše takové světlejší tečky. Až teprve při zvětšení na 300% je už poznat komprese skoro po celé ploše....
Při prohlížení právě doporučuju aplikovat takové zvětšení, abys ten malý výřez viděl na celé ploše...
R1:
R2:
- esfilip
- Začátečník
-
Takže děkuji za obrázky a pozoruji že je to stejný jako mám já .. takže v praxi normálně můžu používat nrmální a kkdyž budu chttí něco extra třeba portrety nebo tak tak su jemnou... ? ale jinak moc děkuji už to chápu ...
- crashPC
- Mírně pokročilý
Na běžné cvakání cvakálistů zcela jistě postačí to nižší, méně náročné nastavení. Jakmile jde do tuhého (vysoké cislivosti ISO) a je potřeba v obraze něco "zachraňovat", doostřovat, odšumovat, přikuřovat na světle, tak RAW, nebo alespoň maximálně kvalitní JPEG začne nabírat na váze mnohem víc, než jak by se dalo z přiložených zmenšenin soudit.