AHCI vs IDE

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AHCI vs IDE

Příspěvek od tielka »

takže abych to dobře pochopil mám v plánu letos si pořídit SSD disk jen na OS když teda budu instalovat nové Winy na tento disk mám si nastavit v biosu AHCI enabled?a instalovat winy v tomto?
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jan.svoboda »

Tielka: Ano, pro SSD se systémem doporučuji nastavit režim AHCI, zde ten rozdíl je více znát.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Ok.jenom mě potvrd toto ju namontuju disk,připojím,v biosu si přepnu na AHCI a vesele nainstaluju Winy.hadr co tam mám budou hry fungovat nebo nainstalovat znovu?
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nějak nechápu, jak to chceš udělat. Pokud instaluješ normálně z nabootování z média, před tím nastavíš v BIOSu režim AHCI a instaluješ, pokud jsou to Windows 7, ty mají všechny potřebné ovladače apod. integrovány, takže by neměl být problém. Ale pokud chceš instalovat systém se zachováním dat (bez formátování), 90% věcí (hry, programy) ti nepůjdou, protože nebudou zapsány v registrech Windowsů, a bude je třeb přeinstalovat.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Uvedu to na pravou míru momentálně tam mám baracudu 500 g ,přidám SSd disk 32g na tento SSD naistaluju WIN 7 . než budu instalovat winy v biosu si přepnu na AHCI a instaluju je.co se týče baracudy tak ji mužu naformátovat a potřebné věci znovu nainstalovat. tak to bude správně?
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Pokud to dobře chápu, tak sis odpověděl sám.
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tielka: Ano, takto to je správně.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

ok. díky
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jasně, není za co.
mikos22
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikos22 »

pro upřesnění: formátovat můžeš, ale není to nutné.. disk baracuda bude čitelný i v režimu ahci
C2D e6750 4MB 2,66GHz 1333MHz + AC Freezer 7 Pro ** MSI p45 neo ** Samsung EcoGreen F2 3.5" 500GB HD502HI ** DDR2 Kingston 800mhz 2x1024mb- chladič ** Leadtek Winfast px6600gt Extreme edition
Tuky
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tuky »

Ještě takovej dotaz k mému příspěvku. Jak jsem psal tak jsem to nastavil v Biosu a zformátnul jsem pouze systémovej disk "C" a nainstaloval všechny ovladače a programy. Ale vůbec jsem si neuvědomil že mám disk rozdělenej na dvě části "C" a "D". Déčko jsem neformátoval zůstalo tak jak bylo. Teď moje otázka je zda se musí zformátnou celej disk znova vše překopírovat atd. Jinak teď vše normálně běhá.
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Nemusíš jde jen o systémový oddíl, a ani jsi nemusel nutně formátovat... i když to je asi lepší než jenom úpravy v registrech.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Zdravím,chtěl bych se zeptat jakou hodnotu je doporučeno mít nastavenou pro položku v biosu ONCHIP SATATYPE:
NATIVE IDE, RAID, LAGACY IDE, SATA-AHCI
V biosu znám jen základy, takže nevím. Jedu na win xp sp3 a mám sata pevný disk a mechaniku. PC běží na hodnotě NATIVE IDE, ale možná je lepší mít nastaveno RAID, nevím. Dík za odpověď
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nech tak jak to je.
ignorelist: kremrole a dezoláti
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

fiLL-kiLL: Jak píše kolega, raději se v tom moc nehrab a nech to být tak, jak to je. Každopádně RAID nenastavuj, pokud nemáš disky v RAIDu (viz Google). Pokud máš Native IDE, je všechno OK a pokud vše funguje tak, jak má, nemá cenu to řešit.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Oki, díkec.
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jasně, i za Zombuxe nemáš za co.
Vetrelec
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vetrelec »

No ja nevim ale dle vsech tetsu zapnutim AHC se SSDcko zpomali vice nez znatelne.Ja osobne mam ICH10 Intel chipset X58 a Intel SLC 64GB SSD a pri AHCI s eto zpomali nechutne.Tos ame u HDD bud rozdil neni zadny a nebo naopak je to VZDY pomalejsi.Takze ja rikam AHCI urcite nezapinat.Bud to neprinese nic a nebo zpomaleni.To ze mi OS nabootuje o 2sec drive kdyz jinak je vse pomalejsi neni ten benefit kterej bych si predstavoval:-)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“