AHCI vs IDE
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- tielka
- Středně pokročilý

Re: AHCI vs IDE
takže abych to dobře pochopil mám v plánu letos si pořídit SSD disk jen na OS když teda budu instalovat nové Winy na tento disk mám si nastavit v biosu AHCI enabled?a instalovat winy v tomto?
- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
Tielka: Ano, pro SSD se systémem doporučuji nastavit režim AHCI, zde ten rozdíl je více znát.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
- tielka
- Středně pokročilý

Ok.jenom mě potvrd toto ju namontuju disk,připojím,v biosu si přepnu na AHCI a vesele nainstaluju Winy.hadr co tam mám budou hry fungovat nebo nainstalovat znovu?
- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
Nějak nechápu, jak to chceš udělat. Pokud instaluješ normálně z nabootování z média, před tím nastavíš v BIOSu režim AHCI a instaluješ, pokud jsou to Windows 7, ty mají všechny potřebné ovladače apod. integrovány, takže by neměl být problém. Ale pokud chceš instalovat systém se zachováním dat (bez formátování), 90% věcí (hry, programy) ti nepůjdou, protože nebudou zapsány v registrech Windowsů, a bude je třeb přeinstalovat.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
- tielka
- Středně pokročilý

Uvedu to na pravou míru momentálně tam mám baracudu 500 g ,přidám SSd disk 32g na tento SSD naistaluju WIN 7 . než budu instalovat winy v biosu si přepnu na AHCI a instaluju je.co se týče baracudy tak ji mužu naformátovat a potřebné věci znovu nainstalovat. tak to bude správně?
- Mastodont
- Černá karta

-
Pokud to dobře chápu, tak sis odpověděl sám.
- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
Tielka: Ano, takto to je správně.
- tielka
- Středně pokročilý

ok. díky
- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
Jasně, není za co.
- mikos22
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
pro upřesnění: formátovat můžeš, ale není to nutné.. disk baracuda bude čitelný i v režimu ahci
C2D e6750 4MB 2,66GHz 1333MHz + AC Freezer 7 Pro ** MSI p45 neo ** Samsung EcoGreen F2 3.5" 500GB HD502HI ** DDR2 Kingston 800mhz 2x1024mb- chladič ** Leadtek Winfast px6600gt Extreme edition
- Tuky
- Začátečník

-
Ještě takovej dotaz k mému příspěvku. Jak jsem psal tak jsem to nastavil v Biosu a zformátnul jsem pouze systémovej disk "C" a nainstaloval všechny ovladače a programy. Ale vůbec jsem si neuvědomil že mám disk rozdělenej na dvě části "C" a "D". Déčko jsem neformátoval zůstalo tak jak bylo. Teď moje otázka je zda se musí zformátnou celej disk znova vše překopírovat atd. Jinak teď vše normálně běhá.
- Maddogg
- Čestný člen

Nemusíš jde jen o systémový oddíl, a ani jsi nemusel nutně formátovat... i když to je asi lepší než jenom úpravy v registrech.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
- fiLL-kiLL
- Začátečník

-
Zdravím,chtěl bych se zeptat jakou hodnotu je doporučeno mít nastavenou pro položku v biosu ONCHIP SATATYPE:
NATIVE IDE, RAID, LAGACY IDE, SATA-AHCI
V biosu znám jen základy, takže nevím. Jedu na win xp sp3 a mám sata pevný disk a mechaniku. PC běží na hodnotě NATIVE IDE, ale možná je lepší mít nastaveno RAID, nevím. Dík za odpověď
NATIVE IDE, RAID, LAGACY IDE, SATA-AHCI
V biosu znám jen základy, takže nevím. Jedu na win xp sp3 a mám sata pevný disk a mechaniku. PC běží na hodnotě NATIVE IDE, ale možná je lepší mít nastaveno RAID, nevím. Dík za odpověď
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
- zombux
- Odborník PCT

- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
fiLL-kiLL: Jak píše kolega, raději se v tom moc nehrab a nech to být tak, jak to je. Každopádně RAID nenastavuj, pokud nemáš disky v RAIDu (viz Google). Pokud máš Native IDE, je všechno OK a pokud vše funguje tak, jak má, nemá cenu to řešit.
- fiLL-kiLL
- Začátečník

-
Oki, díkec.
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
- jan.svoboda
- Středně pokročilý

-
Jasně, i za Zombuxe nemáš za co.
- Vetrelec
- Nováček

-
No ja nevim ale dle vsech tetsu zapnutim AHC se SSDcko zpomali vice nez znatelne.Ja osobne mam ICH10 Intel chipset X58 a Intel SLC 64GB SSD a pri AHCI s eto zpomali nechutne.Tos ame u HDD bud rozdil neni zadny a nebo naopak je to VZDY pomalejsi.Takze ja rikam AHCI urcite nezapinat.Bud to neprinese nic a nebo zpomaleni.To ze mi OS nabootuje o 2sec drive kdyz jinak je vse pomalejsi neni ten benefit kterej bych si predstavoval:-)